Djevojčica sa šibicama

poruka: 73
|
čitano: 46.660
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Djevojčica sa šibicama

znam da se tema baš i ne uklapa na forum, ali nema veze, ima i puno glupljih.

dakle, jučer sam našao knjigu 'Bajke i priče' Hansa Christiana Andersena, i skužio da je 'Djevojčica sa žigicama' u toj zbirci. i kažem ja: 'pa dobro, ovo sam stvarno davno čitao, idem se malo prisjetiti.'

i čitam ja te 2-3 stranice, čekam da više shvatim zbog čega je ta priča tako cijenjena. kad ono - ništa, obična glupost!

možda ja ne razumijem književnost, ili umjetnost uopće, ali zašto je ova priča tako poznata? radnja je prejednostavna, doslovno se može ispričati u jednoj rečenici. ne vidim stvarno ništa posebno u toj pričici...

kakav je značaj te kratke priče? i zašto je tako poznata?

17 godina
neaktivan
RE: Djevojčica sa šibicama

Značaj je - nije moj zaključak nego sam pročitao - da treba ići u školu i učiti kemiju Osmijeh Naime, halucinacije i smrt su nastupile prebrzo da imale veze s hladnoćom, umjesto toga, "krivac" je bijeli fosfor od kojeg su se tada radile šibice. Pare od izgaranja tog fosfora su otrovne (za razliku od crvenog fosfora koji se danas koristi).

Zašto je priča tako poznata, nema posebnog razloga... puno odličnih priča i autora se ne uopće ne spomene u školi, puno osrednjih pa i slabih se spomene...

16 godina
neaktivan
eto - da je lik bar pisao o utjecaju fosfora (oznaka P, atomski broj 15, vrelište 277°C :P)
na ljudsko tijelo, razumio bi. ali ovako...

a ništa, idem i ja napisati takvu pričicu, bez osnovnih stvari, radnje ili imena likova. možda i ja postanem pisac generacije ili štajaznamveć.
17 godina
betmen kaže...

znam da se tema baš i ne uklapa na forum, ali nema veze, ima i puno glupljih.

dakle, jučer sam našao knjigu 'Bajke i priče' Hansa Christiana Andersena, i skužio da je 'Djevojčica sa žigicama' u toj zbirci.

Ti ne razumiješ književnost :)

Djevojčica sa šibicama remek je djelo svjetske književnosti...

Naravno da imam svoj primjerak

BTW, bez uvrede, svaki ima svoje mišljenje

Tako funkcionira Formula 1 - rekao je kolumbijski vozač
16 godina
neaktivan
zbog čega je to remek djelo? po čemu je ta priča bolja od bilo koje druge?
17 godina
betmen kaže...

Zbog ovog: Hansa Christiana Andersena Cool

Iako više cijenim ruske pisce

17 godina
Armor kaže...
betmen kaže...

Zbog ovog: Hansa Christiana Andersena Cool

Iako više cijenim ruske pisce

Da, istina.
Inace ta popularna djela, koja ti se nečine nesto imaju to nesto u sebi sto obicni, normalni ljudi koji nisu u knjizevnosti nemogu razumjeti.
Neznam kako ću drugacije reći.

“Give a man a fish; you have fed him for today. Teach a man how to fish; and you have fed him for a lifetime"
17 godina
Djevojčica sa šibicama

Potpuno se slažem s tobom, književnost treba razumijeti - na način da ga se emotivno proživljava...a čitanje što više primjeraka daje čovjeku uvid u ono kaj valja ili ne!

Remek djela svjetske književnosti došla su iz stihova genijalaca, djevojčica sa šibicama je dio tog genijalnog uma, iako je po mom mišljenju daleko iza djela Dostojevskog

Ipak, treba razumjeti kako je djevojčica bajka, recimo odma iza meni najdražeg djela braće Grim: Bremenskih glazbenika

16 godina
neaktivan
hmmm... znači, vi stvarno dok ovo čitate govorite 'vau, kako dobro' i divite se tom velikom Andersenu?
17 godina
neaktivan
Djevojčica sa šibicama

Kao da ime nešto znači.

Može neki forumaš sa 200 zvjezdica doći i napisati "Bla", a vi ćete mu pljeskati i vikati "Bravo!"?

PSN: filip99 // XF: filipscekic
17 godina
Djevojčica sa šibicama

Ti izgleda jednostavno ne razumiješ svu tu ironiju i sav taj splet emocija koje je ta djevojčica proživjela te noći, sama i odbačena, ne shvačajući tu oholost i taštinu koja je oko nje, a opet uspjela je umrijeti na najčišći način.

Istina da djelo, sa sadašnjeg gledišta, ima dosta klišeja, no to djelo je bilo pravo osvježenje za bajke opčenito, jer je uspjelo dati glasnu pouku kroz naizgled nevinu priču.

We are nothing but the stones to pave the way...
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.8.2010 20:36 (Ad4pt3r).
17 godina
Ad4pt3r kaže...

Ti izgleda jednostavno ne razumiješ svu tu ironiju i sav taj splet emocija koje je ta djevojčica proživjela te noći, sama i odbačena, ne shvačajući tu oholost i taštinu koja je oko nje, a opet uspjela je umrijeti na najčišći način.

Jedna vrlo tužna priča, neki ovdje očito komentiraju bez uvida u samu, genijalnu bajku...

Ne govorim to naravno za tebe, slažem se maksimalno!

Onaj forumaš koji govori o zvjezdicama, ne one tu nemaju uloge, ja jednostavno volim književnost i imam je  pravo komentirati - uz to nikog ne vrijeđam

17 godina
neaktivan
Djevojčica sa šibicama

Djevojčica sa šibicama je remek-djelo - ne zato što je Andersonova ili zato što drugi misle tako, već zato što priča nije površna već ući djecu nekim vrijednostima.

Mala djevojčica je simbol svih siromašnih ljudi koji su dotaknuli dno te poučava djecu da, bez obzira na životne okolnosti, uvijek treba biti dobar i pošten jer se na kraju to isplati (dobro, svijet ne funkcionira tako, ali nemoj zaboraviti da je ovo priča za djecu). Ne treba biti ekspert u književnosti da se to shvati, samo treba upregnuti mozak i promisliti o pročitanome.

Uz cijelu dublju poruku, priča je napisana na način da je razumljiva maloj djeci. Zato i je bajka - djetetu od 5 godina nećeš čitati Dostojevskog ili Tolstoja...

Mašala sisa u Mande! Op-op! Vid' djevojaka, krunice vam grešne! Đe si Đurđica, puška te ubila! A vid ove guzate, alo, pa po podu ti se vuče!
17 godina
i_rambo_plache kaže...

Zato i je bajka - djetetu od 5 godina nećeš čitati Dostojevskog ili Tolstoja...

Slažem se, ruski pisci pišu romane namjenjene iskusnijoj publici, vidim i vjerujem da si i ti u njih upućen!

16 godina
neaktivan
uf, koliko teksta...
još mi recite samo jednom: koja je pouka priče?
17 godina
betmen kaže...
uf, koliko teksta...

Pouka je kako se treba manuti šibica tijekom ljeta :)

16 godina
protjeran
Djevojčica sa šibicama

a u toj prici ima pouka,,,, Za manju djecu je vrlo bitna kad pocinju odrastat

17 godina
betmen kaže...
uf, koliko teksta...

Poanta je ono što sam izvučeš. Ne vidim razloga zašto bi te bilo sram ako ti priča nije 'sjela'. Ima ona svoje kvalitete, naravno, puno je tu simbolike, niti su te šibice tu bezveze, niti je ona bezveze siromašna, niti je ona slučajno vidjela zvijezdu padalicu i pomislila kako 'netko večeras umire'. Kao što kaže rambo - to je priča za djecu i kao takva je odlična.

Nedavno sam naišao na Ježurku ježića u nekoj knjižari i s guštom sam pročitao priču :) Naravno, preletio sam ju u pet minuta... Da, bila mi je prekratka i prilično banalna iz 'odrasle' perspektive. No danas, sa svojih 30-tak godina starosti mogu si postaviti i neka pitanja koja s pet godina nisam mogao: je li jež možda gej, kada nije htio s lijom kod nje doma? Ne znam, ali priča zato nije ništa manje kvalitetna ;)

Gledam te!
16 godina
neaktivan
eto vidite - do sad nitko nije objasnio pouku priče. damir kaže da je jako bitna i sve to, ali još je niste iznijeli.
17 godina
neaktivan
Djevojčica sa šibicama

Zato sto su to price za malu djecu, eto zasto!

Model fashion guru.
17 godina
neaktivan
betmen kaže...
eto vidite - do sad nitko nije objasnio pouku priče. damir kaže da je jako bitna i sve to, ali još je niste iznijeli.

"[...] te poučava djecu da, bez obzira na životne okolnosti, uvijek treba biti dobar i pošten jer se na kraju to isplati" - quote iz OVOG posta

luka_cro kaže...

Ali bi sigurno koristile i mnogim starijima...

Mašala sisa u Mande! Op-op! Vid' djevojaka, krunice vam grešne! Đe si Đurđica, puška te ubila! A vid ove guzate, alo, pa po podu ti se vuče!
16 godina
protjeran
damir1994 kaže...

a u toj prici ima pouka,,,, Za manju djecu je vrlo bitna kad pocinju odrastat

Ma je kišu babe jane...

Onda bi svi mi prićali priće dijeci. Moš mislit kako to upamte, Npr kažeš dijetetu ajde idemo kući on kaže NE!, najbolje da mu priču pročitamo :D. Mislim da su sve te priče malo pre napuhane, npr ja sam se bojao crvenkapice.

Hebote vuk dođe kod babe i poždere ju, pojede i malu djevojćicu, i dođe lovac koji zaviri kroz prozor bakin (zamisli ti perverznjaka, hoda šumom i gleda u babin stan), i uzme nož razrezbari vuka izvadi babu i ostalu družinu. Pa zamislite to u jednom filmu bože sačuvaj.

Isto tako 3 krmače...

Krmače rade kuću daj molim te, danas ni normalni ljudi nisu u stanju je zagradit. I naravno vuk uđe kroz dimljak i skuri si dupe...

Reading spoil vision, see only an illiterate :) http://crotrailers.co.cc/
16 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...
betmen kaže...

"[...] te poučava djecu da, bez obzira na životne okolnosti, uvijek treba biti dobar i pošten jer se na kraju to isplati" - quote iz OVOG posta

oprosti, možda sam ja glup, ali stvarno ne vidim u kakvoj je to povezanosti sa pričom. što hoćeš reći, da ta curica nije bila dobra i poštena pa je zato umrla? to meni nema smisla...

17 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...
betmen kaže...

luka_cro kaže...

Tesko da ce stariji uciti od prica....to doba su prerasli...sto su naucili naucili su

Model fashion guru.
17 godina
neaktivan
betmen kaže...
i_rambo_plache kaže...

oprosti, možda sam ja glup, ali stvarno ne vidim u kakvoj je to povezanosti sa pričom. što hoćeš reći, da ta curica nije bila dobra i poštena pa je zato umrla? to meni nema smisla...

Ona je bila dobra i poštena, unatoč svemu, slušala starog (pošto je u ono doba bilo nezamislivo da dijete ne poštuje roditelje, čak i ako su loši) i zbog toga će biti nagrađena odlaskom k baki u raj.

luka_cro kaže...
i_rambo_plache kaže...
luka_cro kaže...

Tesko da ce stariji uciti od prica....to doba su prerasli...sto su naucili naucili su

Ovo je bio ironičan post - mislio sam na korumpirane i prevrtljive ljude kakvih je sve više danas.

If a tree falls on a woman and no one is around, does it make a sound? -- More importantly, why is there a forest in the kitchen?
16 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...

Ona je bila dobra i poštena, unatoč svemu, slušala starog (pošto je u ono doba bilo nezamislivo da dijete ne poštuje roditelje, čak i ako su loši) i zbog toga će biti nagrađena odlaskom k baki u raj.

A je nagrađena, svaka joj čast.

OK.

prohvaćam ovo kao odgovor na moje pitanje.

Ali,

moram reći da me i niste baš uvjerili u awesomeness ove priče.

Nema veze.

Još ću samo dobaciti jedan glupi komentar, i onda možemo ić spavat.

" Dobra i poštena? Cijenila je roditelje? Pa kog vraga je onda zapalila njihovu robu, a to im je bio jedini izvor zarade?? Da je vama zapalila auto kojim svaki dan idete na posao, biste li joj još uvijek govorili 'dobra djevojčica'? "

17 godina
betmen kaže...
i_rambo_plache kaže...
betmen kaže...

U čemu je problem?

Kao prvo - ona nije tek 'djevojčica sa šibicama' - to je nedostatak prijevoda. Ona te šibice prodaje i njima zarađuje za život. Ovo je jako bitno, jer ako se sjećaš, u jednom trenutku kaže kako ju otac tuče. Možeš si misliti što bi s njom bilo da se vrati doma i da čovjek koji ju tuče vidi kako je 'potrošila' jedinu stvar kojom zarađuje za život. Također, možeš si misliti kako je njoj bilo napraviti upravo takvu stvar.

Kao drugo - u doba H. C. Andersena je prosjačenje bilo zabranjeno. Izrada i prodaja šibica je zapravo bila način kako su ljudi mogli legalno prositi.

Kao treće - njene vizije su direktno povezane s njenim problemima; peć (hladno joj je), pečena guska (gladna je) i božićno drvce (željna je društva). Ipak je to djevojčica, pa zadovoljenju seksualnog nagona ovdje nema mjesta...

Četvrto - već spomenuta zvijezda padalica. Gledanje vlastite smrti je pomalo grozna stvar, zar ne?

Peto - kraj... Kraj je zapravo happy end :) Ona je na kraju umrla sretna i s bakom je otišla u nebo. Da ju je netko i spasio, to bi joj samo priuštilo dodatno mučenje (stari bi ju prebio i vjerojatno bi se smrzla bez šibica već iduću večer).

I kada prođeš kroz sve to, zaključak je i opet samo tvoj. Tebi priča možda ne znači ništa, drugima govori o ljudskoj prirodi i kako ljudima treba pomagati kroz cijelu godinu, a ne samo za blagdane, dok meni dosta govori i o tome kako se ne treba predati. Da je bila zrelija, iskusnija i pametnija, bila bi joj dovoljna jedna šibica da zapali vatru, no ona ionako nije imala te svjesne namjere, več je reagirala instinktivno. Također, možemo pričati i o borbi za prava djece, koja su tada (19. st.) umirala u ogromnim postocima. No, ovo je već za nekoga drugog, tko se više kuži u neke povijesne prilike, meni je i moj stav sasvim dovoljan.

Gledam te!
16 godina
neaktivan
Djevojčica sa šibicama

Zakon.

18 godina

onda nemoj ni čitati npr malog princa..

ili knjigu "sanjaju li androidi električne ovce" koja je ekranizirana kao blade runner.. mozak ti neće preživjet takvo opterećenje

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
16 godina
neaktivan

Čitao sam Malog Princa, ali ga se baš i ne sjećam.

Mogao bih ga ponovo pročitat, pa otvorit novu temu u kojoj čemo raspravljati o njegovoj pouci :)

EDIT: upravo sam imao flashback, 5-6 godina unatrag. vidio sam samo:

"Bitno je očima nevidljivo."

Zakon.

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.8.2010 22:25 (betmen).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice