4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 4.830
|
čitano: 2.572.978
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
21 mjesec

Evo prijavio podršci, resetirali SIM karticu, sve radilo bez problema 5 min i onda po starom.

Dakle sin mi igra igru preko GFN na svom uređaju, a ja ne mogu otvoriti forum stranicu na svom...

Svašta...

0 0 hvala 0
13 godina
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene
Vorda75 kaže...

Pozdrav.

Evo da se požalim, možda netko može pomoći.

Naime koristim HTovu turističku karticu za kućni internet, sa maknutima CGNATom, već oko godinu dana, ZTE 801a kao modem u Bridge modu do asusovog rutera AX86U Pro i do jučer je sve radilo besprekorno. Jučer cijeli dan, a evo i danas sve šteka, a ništa nisam dirao na hardwareu. Probao restartati sve više puta i opet nevalja. Jedino što sam u postavkama rutera primijetio da mi je sumnjivo je da je wan lease 5 min (doduše ne znam koliki je prije bio, pucam u prazno možda).

Dal' netko ima kakav savjet?

Dal' je još netko ko koristi turističku karticu primijetio neke probleme u zadnje vrijeme?

Hvala...

koristio sam god i po turisticku karticu na poslu radio bez problema brzine odlicne, i odjednom je poceo stekati skoro neupotrebljivo. probao sve, i odustao. uzeo A1 i sad radi ok. nisam imao vremena za zajebanciju da ju "sredim"

Durbin d.o.o. za geodetske poslove
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2026 9:55 (dennocro).
16 godina
moderator
DDavorin kaže...

Pročitaš moj post za zte mc801a na ovoj stranici sve ti piše naročito pročitaj pod rednim brojem 5 što piše. Razmak se mjeri između najdužig elemenata. Da 33cm je za B3.

Sve jasno :)

Tirkiz kaže...

Laički, na MC801A vanjske antene rade samo za 5G SA mrežu koju nitko u nas još nema, dakle beskorisne ti vanjske antene na tom routeru

Kužim.

Jbg reći ću liku nek si promijeni router, a ne da mene tu zaj... s antenama 

To je kad ekipa kupuje napamet, a ja isto nisam proučavao nego eto spojim mu to kaj mi je dao...

“The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom.” - Isaac Asimov
21 mjesec

Znači HT osim b28, cilja i na b1 prebaciti u n1?

Vidim da je kod mene n28 dostupan, a n1 još nema, još uvijek je b1.

Ima li kakvih datuma za to ili to rade onako kako im se digne?

Inače, taj n28 je kod mene još lošiji od b28 pogotovo kad je u agregaciji. Užas.. Sad, da li su se svi naselili na taj band ili što, ko bi ga znao sa tim NSA.

To je katastrofa od protokola. 

No, meni draže, nek se svi samo pospajaju na taj 5G band, time meni veća brzina preko LTE+ i 4CA.

Može netko reći koje CA-kombinacije daje HT?

Vidim da b1+b3+n28 radi, ali sporo.. ima još koji combo da probam ručno staviti bandove. Ne znam koji band da stavim kao anchor, a da malo povećam speed..

Za sad mi b1+b3+b8 daje bolje rezultate nego ovo gornje iako je 5G u pitanju. b20 mi je malo van dosega pa je jako spor, a valjda je i preopterećen..

127.0.0.1
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.2.2026 10:42 (yoko999).
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine

Ne cilja nego ima već pol godine da prebacuje 4G B1 u 5G n1, stavljali smo ovdje na temi slike s mobova i routera di se vidi n1 band u agregaciji :P

Tamo gdje prebaci na 5G N band, taj 4G B band više ne postoji (izuzetak je A1 sa svojim 4G B28 kod kojeg zapravo ne postoji 5G n28 nego ga (lažno) oglašavaju kao n28 preko DSS). Kada je B band stvarno prebačen na 5G, tada pod 4G/LTE ga ne vidiš više.

Nema takvih obavijesti jer telekomi to inače ne objavljuju, rade postupno i to traje.

Kod mene je HT n28 super.

Moguće da nešto ne valja u tebe ili modem ne zna dobro raditi sa tim bandom jer sam imao modem koji luduje na NSA sa novim HT n28 ako su samo dvije antene spojene umjesto sve 4.

Modemi nisu savršeni i većinom su bugoviti i moraju imati napisan FW specifično za svaku mrežu i situaciju da bi radili top i na max. To znaš kada na istom tornju sa istim bandovima testiraš više različitih modema pa vidiš da dio nema nikakvih problema a dio ima što jasno ukazuje da je problem u modemu a ne tornju.

Svi telekomi imaju omogućene sve CA kombinacije, modem je taj za koji moraš provjeriti koje sve CA kombinacije podržava i jel FW napisan specifično za naše mreže.

Ovisno tko je proizvođač modema, nekada je moguće od proizvođača dobiti tablicu agregacija koje modem podržava tako što ih lijepo zamoliš na mail supporta ili njihov forum.

Koji router je u pitanju?

10 godina
Ja na ht pokucnom sa xiaomi cpe 5g pro vec neko vrijeme imam B3+B3+B1+B20, brzina u prosjeku 150. Kod roditelja se spaja na isti toranj(oni su jos kilometar zracne linije dalje tornju od mene), sa nekim tcl routerom koji su dobili i imaju stalno oko 200 brzinu... Tako da dosta ovisi o routeru.
Hardware: the parts of a computer that can be kicked.
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.2.2026 14:14 (deepshitcro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
21 mjesec

Tirkiz Zyxel NR5103E.

Imam spojene 2 antene i to na port 1 i 3, kako je i predvdjeno da se spaja kad je 5G na jednom od portova (port 3 je specificiran za taj modem kao da je za 5G).

Kad ga lockam na b1+b3+b8 (dakle LTE+) onda mi je brzina do 150Mbit (anchor je b8), no kad ga lockam na b1+b3+n28 onda mi je brzina dosta manja (recimo do 100Mbit).

S time da mi na LTE uzme sva 4CA (mislim da je b8+b1+2x b3), dok na 5G uzme samo 5G+2CA s time da je anchor b1. Tako da mi ništa nije jasno zašto to..

b8 ne može biti u kombinaciji sa n28 jer su na istom "low" bandu..700/800 Mhz, a i mislim da je to nemoguće jer to svi operateri izbjegavaju zbog interferencije pojasa.

127.0.0.1
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.2.2026 14:55 (yoko999).
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
yoko999 kaže...

b8 ne može biti u kombinaciji sa n28 jer su na istom "low" bandu..700/800 Mhz, a i mislim da je to nemoguće jer to svi operateri izbjegavaju zbog interferencije pojasa.

Stvar modema da li može takve kombinacije.

B8+N28 ili B20+n28 ili B8+B20 radi uredno na većini modema, kako kojem.

Par primjera u slikama, di se vidi B8+n28 i B20+n28 u CA i ne smetaju si.

Mogu staviti i samo 2CA npr. B8+n28 i dobiti skoro 100 Mbps, možda i više ako nisu opterećeni i loš SINR.

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.2.2026 18:41 (Tirkiz).
4 godine
deepshitcro kaže...
Ja na ht pokucnom sa xiaomi cpe 5g pro vec neko vrijeme imam B3+B3+B1+B20, brzina u prosjeku 150. Kod roditelja se spaja na isti toranj(oni su jos kilometar zracne linije dalje tornju od mene), sa nekim tcl routerom koji su dobili i imaju stalno oko 200 brzinu... Tako da dosta ovisi o routeru.

A je li isti smjer na tornju?

Na istom tornju uvijek postoje najčešće 3 smjera i svaki smjer nije jednako opterećen.

To je jedan dio, a drugi je dio da neki modem može bolje mjeriti signal pa dignuti više vremena veću modulaciju i MIMO što podigne brzine dok drugi modem mjeri nešto lošije signal pa drži nižu modulaciju i ne koristi sav dostupni MIMO

I to je tek samo mali dio priče što sve živo utječe na brzine :D

Primjer kako kod mene modem na samo B3 koristi veći dio vremena nižu modulaciju unatoč odličnom RSRP ali je SINR loš jer ima puno spojenih uređaja koji rade interferencije u zraku zbog čega modem mora smanjiti parametre kako bi podaci putovali a da se ne raspadnu u letu.

21 mjesec

Koristim bandove u istom smjeru, u mom primjeru 266 (mislim da su 4 ćelije - 1,3,8 i 28), budući da su ostali smjerovi nedostupni kod mene 265 i 264.

Kažem, probam sa band lock i ne želi mi agregirati b8 sa n28. Možda je do rutera..

Znam da puno stvari utječe, ali ne mogu si nikako pomoći, to je jedini toranj u mom dohvatu, tako da sam limitiran.

No, b1+b3+b8 LTE mi bolje radi od n28+b1+b3 . Da se može potpomoći sa b8 , recimo b8 i n28 tu bi onda bila fešta ;)

127.0.0.1
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
Jel ti agregira samo b20+n28?

Ako da, onda ne moze b8+n28 (probao si koliko sam shvatio), modem podrzava samo jedan 4g low band sa 5g n28 u ca i moras potrazit neki drugi ako ti je bas stalo imati b8 umjesto b20 u ca sa n28
21 mjesec

Da b20 mi radi sa n28, kao i b1 i b3.. no b8 neće.

Sad me zanima kad prebace b1 u n1 hoće li onda raditi combo n1+n28+b3 :)

127.0.0.1
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.2.2026 14:18 (yoko999).
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine

To nećemo još vidjeti 

HT tornjevi koji su imali 4G B28 su dobili samo 5G N28, LTE B1 nisu uopće dirali i ostaje na tom tornju

Tamo di tornjevi nemaju 4G B28 - tamo je HT postojeći 4G B1 prebacio na 5G N1

Tamo di toranj ima N78 tamo nisu uopće dirali niti B1 niti B28 (ako ga ima)

Znači HT u biti gleda da na svakom tornju ima isključivo samo jedan N band

Ne pitaj me zašto, to treba pitati HT čemu to tak

Iako ima neke sitne logike, mnogi modemi na NSA mogu agregirati samo jedan N band, tek noviji i skuplji modemi na NSA mogu agregirati 2-3 N banda. Pa onda ispada da nema logike da HT na istom tornju stavi 2-3 N banda jer će to biti neiskorišteno velik dio vremena.

U biti su najviše na dobitku oni koji imaju N1 u agregaciji zbog 20-25 MHz bandwidtha i upload im jako naraste, ide do 180 Mbps sa B3 20 MHz (ako je to kome bitno)

21 mjesec

OK hvala ti na odličnim odgovorima.

Izgleda da će meni bolje raditi LTE+ nego 5G, ionako nikakve pretjerane koristi od NSA, možda malkice bolji upload.

No, barem se pojavom tog 5G malo rasteretio 4G, pa sam primjetio da mi se podosta popravio dl/ul na LTE+ . Barem neke koristi od svega :D

Ionako SA neće u tako skoro vrijeme, time većinom samo pokrivaju autoceste, luke itd.

127.0.0.1
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina

To je sve samo za najjači provider, a kaj bude tek s ostalima, A1, Telemach i drugi...

Trenutno sam na A1 i ne očekujem da u dogledno vrijeme postave 5G na njihov novi repetitor na kojeg sam spojen.

Al sve se skine relativno brzo, a ak je točno da Savršena+ ima fair usage od 2TB (nek me neko ispravi ak je to netočno - 1TB bi bil već granično), to mi je opet sasvim dovoljno - za skidanje igara sa PS Storea i kompa kaj tam kupim.

Plus MaxTV, Netflix i HBO Max, YT slabo koristim iako imam Premium, jednostavno ne podnosim reklame za i usred svakog videa.

15 godina
Tirkiz kaže...

To nećemo još vidjeti 

Tamo di tornjevi nemaju 4G B28 - tamo je HT postojeći 4G B1 prebacio na 5G N1

Tamo di toranj ima N78 tamo nisu uopće dirali niti B1 niti B28 (ako ga ima)

Znači HT u biti gleda da na svakom tornju ima isključivo samo jedan N band

Pa dva tornja kaj sam ja mapirao imaju i n28 i n78. Mogu kasnije provjeriti točno koji, ali jedan ti je kod Duga Rese, drugi u Dugom Selu...

4 godine

Je je, u pravu si, moja greška  

4 godine

Izolirana lokacija u blizini SPU aerodroma, nekih 2 km prema sjeveru

Teltonika RUTX X50 + 2 Kaser omnidirekcionalne antene (jedna 5G druga 4G, zbrojeno 4 kabela) - nisam kupovao, imao sam u zalihama :)

Mana im je - imaju preduge kabele, 10 metara a cca 3-4 m bi bilo dovoljno

Brzina koju imam je oko 650/100 i to je korektno, sustav je stabilan.

[url=https://postimg.cc/PPBxYJpL][img]https://i.postimg.cc/PPBxYJpL/328242.jpg[/img][/url]

[url=https://postimg.cc/1fLtwXn5][img]https://i.postimg.cc/1fLtwXn5/327667.jpg[/img][/url]

[url=https://postimg.cc/crVHwCgr][img]https://i.postimg.cc/crVHwCgr/327631.jpg[/img][/url]

Narucio sam original antenu od Teltonike sa 4 kabela za cellular signal, antenom za GPS (nebitno) i antenom za WiFi (zgodno)

[url=https://postimg.cc/Zv5c8jQB][img]https://i.postimg.cc/Zv5c8jQB/Ant.jpg[/img][/url]

Ima li nade da brzina dode blizu 800/120 ?

Drugo pitanje - ima li smisla uzimati bilo koju drugu tarifu osim HT turisticke na kojoj sam oko 2 godine (ako ima prednosti u smislu prioriteta na tornju u slucaju jakog prometa - tipa 5G internet ili Gigabox+)

Stabilnost (pogotovo ljeti)  mi je najbitnija, a i da je jeftino je bitno.

Inace u mrezi ima cca 60ak IOT uredaja i kad nema nikog na lokaciji.

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.2.2026 20:19 (Offshore).

0 0 hvala 0
13 godina

Javiš rezultate ali mislim da će ti pasti brzina sa tom antenom.

4 godine

onda da otkazem dok je vrijeme?

ionako mi stvarno treba samo RMS pretplata

Edit - Sad i ja vidim, ova antena ima samo +3dB pojacanja

Onda najbolje otkazati i pricekati da HT ubrza toranj, navodno ulazu masne pare u infrastrukturu aerodroma....a ja sam freerider na tom valu. :D

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.2.2026 20:35 (Offshore).

0 0 hvala 0
13 godina
Offshore kaže...

onda da otkazem dok je vrijeme?

ionako mi stvarno treba samo RMS pretplata

Edit - Sad i ja vidim, ova antena ima samo +3dB pojacanja

Onda najbolje otkazati i pricekati da HT ubrza toranj, navodno ulazu masne pare u infrastrukturu aerodroma....a ja sam freerider na tom valu. :D

Samo iskre p60 ako hoćeš dobiti nešto bolje.

4 godine
Offshore kaže...

Izolirana lokacija u blizini SPU aerodroma, nekih 2 km prema sjeveru

Teltonika RUTX X50 + 2 Kaser omnidirekcionalne antene (jedna 5G druga 4G, zbrojeno 4 kabela) - nisam kupovao, imao sam u zalihama :)

Mana im je - imaju preduge kabele, 10 metara a cca 3-4 m bi bilo dovoljno

Brzina koju imam je oko 650/100 i to je korektno, sustav je stabilan.

[url=https://postimg.cc/PPBxYJpL][img]https://i.postimg.cc/PPBxYJpL/328242.jpg[/img][/url]

[url=https://postimg.cc/1fLtwXn5][img]https://i.postimg.cc/1fLtwXn5/327667.jpg[/img][/url]

[url=https://postimg.cc/crVHwCgr][img]https://i.postimg.cc/crVHwCgr/327631.jpg[/img][/url]

Narucio sam original antenu od Teltonike sa 4 kabela za cellular signal, antenom za GPS (nebitno) i antenom za WiFi (zgodno)

[url=https://postimg.cc/Zv5c8jQB][img]https://i.postimg.cc/Zv5c8jQB/Ant.jpg[/img][/url]

Ima li nade da brzina dode blizu 800/120 ?

Drugo pitanje - ima li smisla uzimati bilo koju drugu tarifu osim HT turisticke na kojoj sam oko 2 godine (ako ima prednosti u smislu prioriteta na tornju u slucaju jakog prometa - tipa 5G internet ili Gigabox+)

Stabilnost (pogotovo ljeti)  mi je najbitnija, a i da je jeftino je bitno.

Inace u mrezi ima cca 60ak IOT uredaja i kad nema nikog na lokaciji.

A ono najbitnije nisi priložio, koje agregacije radi modem?

To vidiš pod Status > Network > Mobile

Btw, taj RUTX50 crne boje ima okljaštreni X62 modem pa ne vjerujem da ćeš uspjeti nešto više izgurati jer taj je općenito poznat po tome da ne iskorištava max agregacije, MIMO i modulaciju, zato ga zovemo "okljaštreni". 

Stari RUTX50 srebrne boje ima x55 modem koji je ujedno dorađen za naše mreže (zbog mene jer je Teltonika snimila probleme na HT i Telemach mreži a proizvođač doradio FW za modem prije koju godinu). Ali taj modem se više ne proizvodi pa je Teltonika u istom modelu počela stavljati baš x62 umjesto boljeg x65 modema i promijenili boju uređaja 

Budi sretan i s time što imaš :D

Za tarifu smo već rekli pošto turistička ide sada duplo skuplja da je još najjeftinija Simpa opcija Internet tjedan po 4,99 €/tjedan :P

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.3.2026 11:35 (Tirkiz).
4 godine

Agregira Teltonika od svega sta ima po malo

Modem je onaj "bolji"(i stariji)  nema veze boja kucista

[url=https://postimg.cc/LhBQLN99][img]https://i.postimg.cc/LhBQLN99/328328.jpg[/img][/url]

[url=https://postimg.cc/XXc1dQjN][img]https://i.postimg.cc/XXc1dQjN/328331.jpg[/img][/url]

Kako mislis turisticka poskupljuje duplo jer do sad je bila 8 Eur/10 dana?

5G i Gigabox+ su 31-32 Eur/mjesec, ako je turisticka duplo onda potpisem ugovor na 5G za 31 Eur/mj i prvi prioritet na tornju, a njihovu opremu....ne koristim.

Ne razumijem se bas u tehnikalije ali voljan sam nauciti.

@DDavorin

P61 su usmjerene antene? 

Mislim da mi se to ne isplati jer ove koje imam su omnidirekcionalne, hvataju iz svih smjerova sa tornjeva koji su okolo. Najbrzi band N78 se gasi po noci i nedjeljom tako mislim da mi je bolje igrati na od svega pomalo nego na najjacu kariku.

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.3.2026 20:37 (Offshore).

0 0 hvala 0
4 godine

Teltonika je službeno potvrdila da u crnom modelu stavljaju Quectel x62 RG520N modem.

Imam to napismeno jer sam stalno u nekom kontaktu s njima :P

Ti si valjda kupio dok su imali zadnje zalihe x55 RG501Q-EU a stavili pod crnom bojom. Dobro za tebe :D

RG501Q-EU se službeno ne proizvodi već godinu-dvije skoro tako da ga više ne ugrađuju u RUTX50 jer Quectel više ne nudi podršku za njega niti više ne radi FW updateove.

Dobre agregacije.

Iskra P-60 su usmjerene.

Ako hoćeš izvući max, trebaš ih 4 da iskoristiš 4x4 MIMO ako radi na tornju, pogotovo na N78 bandu.

Slika u privitku kako je kod mene to složeno na 12 m stupu.

Ja koristim RUTX50 srebrni već 4 god i dobivam na 4CA B1+B3+B20+n28 do 430 Mbps a ti imaš i B7 i N78 al pitanje je opterećenja, signala, MIMO, modulacije... kao i odakle agregira N78 jer Iskre P-60 moraš usmjeriti na toranj koji ima N78.

Također sa cell lockom možeš možda nabosti bolje brzine ako forsiraš modem da bude primarno na B7 ili B1 bandu.

To moraš raditi AT komandama preko CLI ili SSH ili Teltonika API (moraš imati svoj server koji će slati te komande na taj API).

A isto ti to ne valja jer ako je lockan na band koji se po noći ugasi, onda nema mreže dok ga ne unlockaš ili se taj band ne upali na tornju pa se modem spoji na njega. Ali skriptiranjem se da i to srediti, kada nema mreže da automatski kroz minutu pošalje unlock da se spoji na bilo što :P

Također kroz AT komande možeš vaditi CQI za modulaciju i MIMO podatke za svaki band u agregaciji pa kroz dulje promatranje vidjeti koji MIMO radi na kojem bandu kao i koliko vremena modem koristi višu ili nižu modulaciju kao dodatno objašnjenje za veće ili niže brzine.

Jedna moja slikica u privitku, to je moj vlastiti web UI, lijevi dio nadzornog web app-a koji mi se stalno vrti po cijele dane na smartTV-u a koji vadi te podatke direktno iz modema jer Teltonika to neće staviti u svoj web UI.

Al to su sada već dublje stvari i moraš imati vlastiti server da to sve snimaš, pratiš i nešto zaključiš iz te šume podataka, haha. 

Običnom laiku samo gnjavaža i nepoznato područje. 

Za turističku su svi dobili obavijest, valjda ti je trebalo doći na SMS u router? Imaš ispod copy/paste koji sam objavio par stranica prije.Od sutra te čeka poskupljenje.

Ja koristim Simpa Internet tjedan 4,99 €/tjedan, trošim i po 15 TB na mjesec po full brzinama.

Gigabox kao pokućni će vjerojatno kod opterećenja biti niži prioritet ali takve stvari ne znamo. Osim ako čitaš signaling iz modema di dobiva i taj podatak od tornja pa znaš i prioritet na tornju kao i max dopuštenu brzinu XD

Obavijest: od 02.ozujka vasa opcija Flat Surf postaje bogatija.
Uz neogranicen podatkovni promet, opcija ce ukljucivati i 100 dodatnih minuta za pozive prema svim pokretnim i nepokretnim mrezama u RH.
Cijena opcije iznosi 15 EUR, kako za aktivaciju tako i za reaktivaciju opcije, umjesto dosadasnjih 10 EUR za aktivaciju i 7.96 EUR za reaktivaciju.
Nova cijena i sadrzaj primijenit ce se se pri sljedecoj reaktivaciji opcije.
Vise informacija: http://www.t.ht.hr/fw/flat-surf.

Vas Hrvatski Telekom

Sorry na dugom odgovoru, tako pokrijem idućih 10 pitanja unaprijed :D

4 godine

Evo malo riječi o prioritetima na tornju i maksimalnoj dozvoljenoj brzini po svakoj tarifi.

Za one koji glasno tvrde da prioriteti ne postoje - svi mobilni operatori rade prema standardima organizacije 3rd Generation Partnership Project (3GPP), koji propisuje mehanizme upravljanja kvalitetom usluge (QoS), uključujući i prioritete u LTE/5G mrežama (i brdo drugih stvari, ali to sada nije tema :D).

Drugim riječima: svaka mobilna mreža ima prioritete, a operator za svaku tarifu/uslugu definira prioritet, maksimalni limit brzine i hrpu drugih parametara.

Iako nijedan telekom neće potvrditi niti dati prioritete na uvid jer se to kao običnog čovjeka ne tiče, toranj i modem ih stalno razmjenjuju kroz tzv. signaling. To je šuma tekstualnih kontrolnih poruka koje modem i toranj konstantno razmjenjuju svakih 1-5 ms! (mjerenja razine signala, dogovor oko modulacije, MIMO-a, itd.)

Mi koji mapiramo s rootanim Android mobitelima, uz pomoć aplikacije Network Signal Guru možemo iz signalinga očitati prioritet i maksimalno dozvoljenu brzinu za svaku SIM karticu (tarifu) umetnutu u mob.

Važno je naglasiti da, iako prioriteti oduvijek postoje, njihovo djelovanje dolazi do izražaja tek kada je toranj zagušen - tada tarifa s višim prioritetom može dobiti nešto veće brzine u odnosu na tarifu s nižim prioritetom. Kada toranj nije opterećen, razlika u brzini ne bi trebalo biti.

Ovdje je moja prva i štura usporedba do dvije tarife po svakom telekomu koje sam imao pri ruci.

U budućnosti ću pomalo širiti popis kako naiđem na koga sa tarifom koju nisam testirao pa snimiti prioritet i max. dozvoljenu brzinu i ažurirati

Veće slike imate na google Disku, mapa "Prioriteti i limiti"

EDIT:

ažurirane slike - dodana napomena da te max. brzine su na strani toranj-modem. Telekomi mogu limitirati brzine na strani corea (jezgre) mreže a to ne možemo očitati.

Telemach to očito primjenjuje jer dio njegovih tarifa SIM2GO ima limitirane brzine 150/75 Mbps a neke čak samo 10 Mbps!
I ispravljeno par tipfelera na slikama.

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.3.2026 12:07 (Tirkiz).
Moj PC  
6 0 hvala 6
14 godina
Tirkiz kaže...

Evo malo riječi o prioritetima na tornju i maksimalnoj dozvoljenoj brzini po svakoj tarifi.

Za one koji glasno tvrde da prioriteti ne postoje - svi mobilni operatori rade prema standardima organizacije 3rd Generation Partnership Project (3GPP), koji propisuje mehanizme upravljanja kvalitetom usluge (QoS), uključujući i prioritete u LTE/5G mrežama (i brdo drugih stvari, ali to sada nije tema :D).

Drugim riječima: svaka mobilna mreža ima prioritete, a operator za svaku tarifu/uslugu definira prioritet, maksimalni limit brzine i hrpu drugih parametara.

Iako nijedan telekom neće potvrditi niti dati prioritete na uvid jer se to kao običnog čovjeka ne tiče, toranj i modem ih stalno razmjenjuju kroz tzv. signaling. To je šuma tekstualnih kontrolnih poruka koje modem i toranj konstantno razmjenjuju svakih 1-5 ms! (mjerenja razine signala, dogovor oko modulacije, MIMO-a, itd.)

Mi koji mapiramo s rootanim Android mobitelima, uz pomoć aplikacije Network Signal Guru možemo iz signalinga očitati prioritet i maksimalno dozvoljenu brzinu za svaku SIM karticu (tarifu) umetnutu u mob.

Važno je naglasiti da, iako prioriteti oduvijek postoje, njihovo djelovanje dolazi do izražaja tek kada je toranj zagušen - tada tarifa s višim prioritetom može dobiti nešto veće brzine u odnosu na tarifu s nižim prioritetom. Kada toranj nije opterećen, razlika u brzini ne bi trebalo biti.

Ovdje je moja prva i štura usporedba do dvije tarife po svakom telekomu koje sam imao pri ruci.

U budućnosti ću pomalo širiti popis kako naiđem na koga sa tarifom koju nisam testirao pa snimiti prioritet i max. dozvoljenu brzinu i ažurirati

Veće slike imate na google Disku, mapa "Prioriteti i limiti"

Jel se može testirati prioritet mobilnog i fiksnog interneta? Npr. tarife u pretplati na mobitelu i tarife na pretplati namijenjene za kućne rutere?

4 godine

Bit će i to kada nađemo nekoga u blizini tko ima to, poput HT Gigaboxa, A1 Homeboxa, FWA i sl.

17 godina

Pozdrav ekipa,

zna li netko odakle mobilni router/modem očitava APN, sa sim kartice? 

Starlink is Skynet!
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine

Ne, router/mob dolazi sa predefiniranom listom APN-ova za što više mreža, modem iz SIM kartice očita koji je operator i onda router/mob traži u svojoj listi ima li koji APN za tog operatora i pošalje modemu naredbu da primijeni taj APN.

Zato često dio routera koriste automatski neke jako stare APN-ove i moraš ručno upisati aktualni APN.

Također, mreža može poslati konfiguracijsku poruku koja sadrži APN i to uglavnom radi na mobitelima dok routeri često ne čitaju ili ne mogu primiti takvu poruku i ide ono gore opisano.

16 godina
moderator

Ekipa trebam preporuku za router, ako ima neki...

Dakle:

- A1 mreža

- 4G prijem

- agregacija 1+3+7+20+28 sa vanjskim antenama

- telefon port

Našao sam za sada ZTE G5 (običan, ne pro/max/ultra/kajgod), ako se ne varam?

https://www.satshop.fi/en/zte-g5-5g-router.html

“The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom.” - Isaac Asimov
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.3.2026 20:39 (XXX-Man).
Moj PC  
0 0 hvala 1
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice