4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 4.830
|
čitano: 2.573.159
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
21 mjesec
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

A1 je u totalnoj banani i zaostao u tehnologijama najviše od svih operatera u HR, barem što se bežične mreže tiče.

VoLTE nekima daju nekima ne, a o VoWiFi da i ne pričam, to valjda ni ne znaju što je i kome daju ili da uopće imaju u ponudi.

HT to daje svima (i VoLTE i VoWiFi), pa i u virtualnim mrežama (BonBon) i u bonovima.

A1 ima slab signal u velikom dijelu države, ako ne i najlošiji, u ruralnim dijelovima je skoro pa nemoguće uloviti njihov signal.

Valjda su sve usmjerili u optiku..no, ulaganje u mrežu im je vrlo loše.

Potpisujem što je kolega Tirkiz rekao, HT najviše ulaže u mrežu i trenutno je najbolji odabir.

127.0.0.1
15 godina
Tirkiz kaže...

Čuli da puštaju mmwave n258 oko Valpova di ljudi koji uzmu HT FWA dobivaju novu vanjsku Nokia jedinicu koja koristi n258 band.
Vjerojatno će to početi širiti po HR, sigurno po obali koja je inače zagušena.

Misterij riješen, znao sam neko vrijeme za njega  al nisam znao gdje šta kako 

Kod mene u kraju su napokon pustili N78 ali izgleda da trenutno na samo jednu baznu stanicu koja je baš u centru grada i van mog kruga, bar je ne mogu uhvatiti nigdje van kuće jel sam pokriven šumom na sve strane, budem probao mapirati, vidim da još nema nikakvih zelenih kockica po mapi 

LP
14 godina

Došlo vrijeme za novi router. Koristim A1 duo 1TB bez ugovorne već godinama i onaj njihov ZTE a u pič, sad se ne mogu sjetiti koji, ali nema veze. Uglavnom, u jutarnjim satima kad raja ode na posao ide bzina do cca 70 mbps dow i cca 30 up. Navečer to se spušta na 30/20. Toranj na kojem je A1 i Telemach mi je udaljen cca 80 metara bez prepreka (gledamo se svaki dan). U isto vrijeme na mobitelu ujutro ide 170/50 , a naveče cca 90/30.  Uzeo A1 i Tele simice, stavio u mobitel pa se igrao para dana (bonbon mi je primarni u mobitelu). Opali sam par screenshootova pa da vi koji se razumijete ubacite koju prijedlog za 5g router. Za sad A1 nema 5g, a tele ima, ali mislim da je na simici ograničeno do 150 mbps downloada. Pretpostavljam da će u dogledno vrijeme i A1 pustiti 5g, a ako se to ne dogodi imam izbor za Tele 5g i ona tarifa cca 80 gb dnevno. Radio sam prije par godine probu sa Huawei B715s-23c i nije mi se nešto pokazao na mojoj lokaciji, tj male razlike u brzini sam s njim postigao u odnosu na primarni .

Uglavnom, molio bi neki prijedlog što da upiknem na dugoročne staze.

Zanemarite na screenshotovima bonbon-Tcom. To mi je simica na pretplatu i ona je uvijek bila u mobu. Na drugom slotu sam mijenjao A1 i Telemach.Po 5 dana sam vozio a1, te 5 dana telemach u mobitelu zajedno sa bonbonom te malo mapirao po okolini. Tako da a1 i eventualno telemach su mi izbor. T-com toranj je na pošti cca 600 metara od mene bez optičke vidljivosti i on ima 5G , ali ne vuče više od 65/20 .

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.10.2025 8:51 (ajeto007).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

ZTE MC801, Xia CPE Pro V2, Tcom obična simica 2.4 eur...

Dodaš je u tcom app, 5 eur 5G tjedan dana, flat.

20 eur 5G cijeli mjesec, flat.

Prije toga probaj Tcom 5G tu s nekim ozbiljnijim telefonom(dobar modem).

edit: Bon Bon imaš, probaj njega, to je Tcom.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.10.2025 7:58 (zoharbizo).

0 0 hvala 0
14 godina

Zanemarite na screenshotovima bonbon-Tcom. To mi je simica na pretplatu i ona je uvijek bila u mobu. Na drugom slotu sam mijenjao A1 i Telemach.Po 5 dana sam vozio a1, te 5 dana telemach u mobitelu zajedno sa bonbonom te malo mapirao po okolini. Tako da a1 i eventualno telemach su mi izbor. T-com toranj je na pošti cca 600 metara od mene bez optičke vidljivosti i on ima 5G , ali ne vuče više od 65/20 .

14 godina
zoharbizo kaže...

ZTE MC801, Xia CPE Pro V2, Tcom obična simica 2.4 eur...

Dodaš je u tcom app, 5 eur 5G tjedan dana, flat.

20 eur 5G cijeli mjesec, flat.

Prije toga probaj Tcom 5G tu s nekim ozbiljnijim telefonom(dobar modem).

edit: Bon Bon imaš, probaj njega, to je Tcom.

ajeto007 kaže...

Malo se raspisao pa ima koji dupli post. Sry društvo s mobitela sam kucao .

9 mjeseci
neaktivan

Pozdrav,

Zbog dosta poslovnih i privatnih obaveza, nisam više odgovarao na temu.

A i da budem iskren, u zadnjih par tjedana nisam vidio nikakav pomak oko brzina na repetitoru u Lipnici što se tiče A1 Homeboxa.

Na routeru imam samo odabrane bandove B3 i B20 i to je jedina kombinacija na kojoj net neprestano bez problema radi.

Čim dodam ostale bandove koji su deklarirani za taj repetitor, brzina se praktički ne mijenja, ali prijamna snaga pada i nerijetko se događa kao da net uopće ne radi, iako u routeru stoji da je povezan.

Brzine se na kombinaciji B3+B20 na Homeboxu vrte, a tako...30-40 Mbit DL, 10-20 Mbit UL.

Međutim, prije par dana, stajao sam ispred kuće, ispod Iskrinih P-56 antena koje koristim za Homebox, i testirao brzinu mobilnog neta na mobitelu.

Iznenadio sam se kad sam vidio brzine 70-100 Mbit.

Takve brzine na toj lokaciji nisam nikada do tad vidio.

NetMonster je pokazivao ponekad 3CA, a ponekad 4CA.

Visinska razlika između mene i antena bila je cca. 8 m.

To mi je dalo nadu da se nešto možda promijenilo i po pitanju Homeboxa, ali...avaj.

Probao sam sve moguće kombinacije bandova, čak i pustio na Auto mod u routeru, i ništa se značajno nije pomaklo.

Tako da sam sve vratio na staro (B3+B20) i jednostavno se pomirio da je to neki maksimum koji trenutno mogu izvući.

13 godina

Mijenjaj routeri

18 godina
U mojoj blizini dignut je novi A1 repetitor - ima li šanse da će u dogledno vrijeme svoje ćelije gore staviti i Tcom?

Na dva najbliža imaju oba svoje ćelije, ali su mi sa suprotne strane sobe, ovaj novi je baš s moje zapadne strane.

9 mjeseci
neaktivan

DDavorin,

zahvaljujem na savjetu.

Problem je jedino što mislim da to ipak neće riješiti problem.

U vrijeme kada sam prvi put primijetio problem (a to je bilo prije više od godinu dana), koristio sam router ZTE MF286R 4G+ i iste Iskrine P-56 antene (kabeli dužine 15 m).

Od tada, pa do današnjih dana, zamijenio sam router ZTE MF286R 4G+ za router ZTE MF297D2.

Također, zamijenio sam staru SIM karticu novom.

Nijedan od ovih poteza nije rezultirao ikakvim poboljšanjem.

Koji su potencijalni razlozi problema, po mom mišljenju:

1. Problem s vanjskim antenama. Počinjem sumnjati na loše spojeve, ili na strani konektora, ili na strani antene. Na strani konektora teško da ću išta dokazati, osim rezanjem i stavljanjem novog konektora, a to nisam nikada radio. Na strani antene možda bi se i moglo nešto vidjeti na mjestu spajanja (pretpostavljam da je na vrhu antene spoj). Eventualno zamijeniti ih antenama Iskra P-60 koji pokrivaju i band 700 MHz, ali imaju nešto manje pojačanje na drugim bandovima.

2. Problemi s antenskim kabelima na krovu - možda su se oštetili zbog vremenskih uvjeta tijekom vremena eksploatacije, mada nisam primijetio neka oštećenja.

3. Loša lokacija antena, mada u to ne vjerujem jer su obje postavljene na istom neuzemljenom metalnom stupu na strani kuće koja "gleda" prema repetitoru.

4. Problemi s repetitorom, a to ću dokazati - nikad. :D

Sve u svemu, jako sam razočaran uslugom...

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.10.2025 11:24 (markec1985).
13 godina

ZTE MF297D2 ne može MIMO 4x4, a ni modulaciju od 256QAM. To su još dva parametra uz CA koji utječu na brzinu DL i UL. Pričam već više od godinu dana da nabavljate 5G routere oni podržavaju ovo što sam spomenuo. Kablove orginal od antena si produžio? I da je toranj neispravan ako stvarno je i to se dokaže. Stavi router na isto mjesto gdje i mobitelom mjeriš i to samo sa unutarnjim antenama routera pa usporedi.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.10.2025 15:03 (DDavorin).
15 godina
DDavorin kaže...

ZTE MF297D2 ne može MIMO 4x4, a ni modulaciju od 256QAM. To su još dva parametra uz CA koji utječu na brzinu DL i UL. Pričam već više od godinu dana da nabavljate 5G routere oni podržavaju ovo što sam spomenuo. Kablove orginal od antena si produžio? I da je toranj neispravanako stvarno je i to se dokaže. Stavi router na isto mjesto gdje i mobitelom mjeriš i to samo sa unutarnjim antenama routera pa usporedi.

DDavorin  jel P-56 rade sa 5G routerima ili mora biti P-60?

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.10.2025 15:02 (hummer0).
9 mjeseci
neaktivan

Ddavorin,

a onda ovo što pišeš dosta utječe na promjenu cijele priče.

Nisam išao toliko daleko istraživati pojedini router na tržištu.

Ono što ti mogu reći jest da sam taj ZTE MF297D2 dobio prilikom produženja ugovora.

Kabele za antene nisam produživao.

Kada sam ih kupovao, tražio sam da mi originalno pošalju s 15 metara kabela jer mi je 10 metara prekratko.

Morat ću prekopati temu da vidim koje routere preporučate.

Hvala!

13 godina

Da iskra p56 radi sa svim routerima 3G,4G i 5G. 

Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina
moderator

markec,

taj router ti je drek, sa MF297 sam imao 20/5 u najboljem slučaju.

Ista lokacija MC801A ima 200/40 bez problema, a i više kad je manje opterećen odašiljač. I to bez ikakvih antena.

Išao sam se sad spojiti sa svojim MC801A i sa mobitelom na tvoj odašiljač i ispravan je (živim blizu pa nije problem) :)

B1,3,20 i 28 rade uredno i brzine su dobre.

“The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom.” - Isaac Asimov
9 mjeseci
neaktivan

XXX-Man,

tko si, da si - neka si, možda se znamo, možda ne, ali ova informacija puno vrijedi. :D

Pa se pitam jesi li bio u pravoj Lipnici. :D

Hvala Ddavorinu i tebi na savjetima, morat ću krenuti u ozbiljnu nabavku.

16 godina
moderator

Kaj ima još koja Lipnica?

Odašiljač bi trebao biti negdje kod Dva Volana, ako se ne varam?

Ja sam ti preko šume, prema Pisarovini 

“The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom.” - Isaac Asimov
15 godina

Jucer je u jutarnjim satima kod mene bilo malo prekida u mobilnoj mrezi. I danas se iznenadim sa brzinama interneta 400+mbps. Spojim se na router i vidim da je zakacen na BC3+BC3+BC8+N1. eNB ID 150176 to znaci da su poceli i kod mene na 5G prebacivati? 

2 0 hvala 0
4 godine

jep, već su ti i prebacili, to je to

EDIT: Ivanjino96 kakav ti je upload, jel narastao za duplo?

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.10.2025 12:03 (Tirkiz).
15 godina
Tirkiz kaže...

jep, već su ti i prebacili, to je to

EDIT: Ivanjino96 kakav ti je upload, jel narastao za duplo?

Dobivam sada 400/160 u projesku, a prije sam imao 220 (nekada 300)/ 110-160

upload se nije nesto povisio, ali koliko vidim ova 5g celija je donjela samo DL BW20 a UL BW 0

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.10.2025 12:42 (Ivanjino96).
4 godine
UL BW je isto 20 MHz na n1 (kasnije bi trebao to HT povecat na 25 MHz pa ce ti DL i UL sitno narasti)

Agregira ti Zyxel primarni B3 sa n1 20+20 pa dobivas do 170 Mbps u uploadu.
Tako i u mene Teltonika B3+B1 (u mene nema n1 još) pa sa Iskrama dobijem upload max 170 Mbps

Kada ti ne agregira upload, na samo primarnom B3 20 MHz bi imao upload max 85-tak Mbps :)
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.10.2025 13:26 (Tirkiz).
13 godina
Ivanjino96 kaže...

Jucer je u jutarnjim satima kod mene bilo malo prekida u mobilnoj mrezi. I danas se iznenadim sa brzinama interneta 400+mbps. Spojim se na router i vidim da je zakacen na BC3+BC3+BC8+N1. eNB ID 150176 to znaci da su poceli i kod mene na 5G prebacivati? 

Trebao si i prije imati te brzine kad je bio B1.

4 godine

Moguće (čak sigurno) da mu je prije power saver gasio B1 pa mu je uvijek radio 3CA.

Sada kada je B1 prebačen na NR5G N1 vjerojatno radi stalno upaljen kao jedini 5G band na tornju pa sada ima stalno 4CA a time i veće DL brzine i stabilno veći agregirani UL.

18 godina
Meni Zyxel NR5103E više baš ništa ne agregira!
Prije je znal 4CA, sad ništa.
18 godina
Meni Zyxel NR5103E više baš ništa ne agregira!
Prije je znal 4CA, sad ništa.
4 godine
Si dobio koji n band pa ti je modem podivljao?

Stavi samo 4G pa vidi jel se smirio sa agregacijama. Imas i cell lock igru.

Ja dobio HT n28 prije 2 dana i Teltonika RUTX50 (stari x55 modem) divlja, malo 1CA, malo 2CA, malo 3CA, malo 4CA, malo agregira n28 pa ne agregira, i to mijenja svakih 10 sekundi, net neupotrebljiv, kaos. Neispravno mjeri n28 RSRP -115 dBm. Stavio samo "4G" i modem se smirio i digo 4CA bez n28 banda (1+3+3+20).
A modem sluzbeno zatvoren projekt pa ga ni proizvođac nece fixat.
Stavio testni x75 modem, radi mirno ko urica i agregira n28 na 4CA cijelo vrijeme. Agregira i 2CA UL sa n28. Ispravno mjeri na n28 jak RSRP -67 dBm (vanjske Iskre P-60). Znaci nije do HT mreze nego do starog modema u Teltonici u mom slucaju ciji FW ne zna radit sa novim n28 na HT-u. Eto nek se zna.
13 godina
Tirkiz kaže...

Moguće (čak sigurno) da mu je prije power saver gasio B1 pa mu je uvijek radio 3CA.

Sada kada je B1 prebačen na NR5G N1 vjerojatno radi stalno upaljen kao jedini 5G band na tornju pa sada ima stalno 4CA a time i veće DL brzine i stabilno veći agregirani UL.

Po tome što pričaš trajno mu je bio ugšen B1. Jer nepojmljivo da mu je power saver ugasio B1 taman kad je htio testirati DL i tako nekoliko stotina puta. Znači sad na tom njegovom tornju nema power saver?

4 godine
Znas da je kod mene Zyxel na testu stalno bio na HT 3CA 1+3+20 :P

Samo lockanjem na drugi B3 sam dobio 4CA al onda je patio UL

Pa je mozda tak i kod njega bilo a sada mu sa n1 drzi 4CA

Ne znam kako sada radi power saver kada ima n1, valjda ce netko javit. Po meni ako toranj ima n1 kao jedini 5G band mora ga drzat stalno upaljenog jer bez toga nema 5G, isto kak svi drze stalno upaljen n28.
18 godina

evo prebacio se i ja na 5g

na bakrenoj vezi mi se nes sjebalo i s 55/15 pala brzina na 20/3, inemogu je popraviti, pa se odlucio na 5g dok ne uvedu optiku jednog dana(ceka se da rune me spoji)

na 5g mi je 120/20 brzina i to mi je dovoljno, cak nema laga kada igram online pa sam zadovoljan, jedino cu morat poruke slati kada predem limit na tarifi od mobitela od tcoma ako je to jos aktualno

ruter je xiaomi 5g cpe s njuskala

Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina
Meni je lock na Band 20 i stavljen 4G.

I kad otključam, uvek je samo jedna frekvencija - prije je bilo 3-4CA.

Novi toranj od A1, ims nade da postavi ćelije i Tcom?
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice