Pomoć u vezi s instaliranjem linuxa

poruka: 5
|
čitano: 3.056
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Bok svima.

Evo kakvu pomoć trebam:

1.Nov sam u linux-u, totalni n00b, i zanima me dali bi mogao koristiti ubuntu uz xp, jer imam i sestru koja se jedva snađe u windowsima, pa kamoli u linax-u. Ako da, dali bi mogao na istoj particiji (imam dvije) držati windows i linux, ili je treba razdvajati? Isto tako za programe: dali bi npr. na  istoj particiji mogao imati i programe za windowse i za linux, u istom folderu?

2. Sama instalacija: Dakle imam snimljen iso image na cd u (s imgburn-om). U enteru piše da treba u BIOS-u namjestiti da se komp boota sa cd-a. Kako? Neznam ni kako uć u taj bios. znam da je na svakom kompu drukčije. ja imam neki simensov (mislim da o tome ovisi, ako ne o tome onda znajte da imam intel pentium III). Onda, dali bi se po pokretanju kompa pokazalo dali hoću dignut windowse ili linux?

3. Ako mislite da nema meni smisla obješnjavat prva dva pitanje, jer ja bi htio samo isprobat linux, imam par pitanja vezana uz portable linux:

1. Kad napravim bootabilni USB, mogu li ga onda kasnije koristiti i kao normalni?

2. Dali bi svaki put pri pokretanju s USB memorije trebalo opet namještati da se pokreće s USB-a u BIOS-u?

3. U enteru također piše da se na USB spremaju sve postavke na linux-u. Dali to znađi da se spremaju i datoteke kao npr. glazba,programi i igre ili samo ono osnovno, kao pozadina i to? 

Molim vas odgovorite (ali samo ako znate nešto, jer stvarno mi nije do pametovanja kojekakvih budala). Unaprijed hvala!

PS  oprostite na greškama u pisanje, na tipkao sam ovu u brzini.

PPS ko odgovori, ali da koristi, dajhem rep+ ili šta već

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.12.2009 19:38 (King of Games).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Pomoć u vezi s instaliranjem linuxa

S obzirom da si jos uvijek u stadiju "malo bih isprobao" najbolji nacin za to odraditi je skinuti Ubuntu (ako vec nisi), sprzis ISO image na cd, i jednostavno ga pokrenes unutar windowsa.

Cak stovise, mozes ga u windowsima instalirati kao i bilo koju drugu aplikaciju i ako ti se ne svidi jednostavno ga deinstaliras.

U svakom slucaju ovo ti je moja preporuka za pocetak.

17 godina
neaktivan

1. Windowsi i Linux imaju totalno različit koncept particioniranja, čak štoviše, koriste i različite filesystem-e. Windowsi koriste fat16/fat32 i ntfs. Linux koristi uglavnom ext3 (ext2 je nešto stariji), a ext4 je još nije do kraja "stabilan". Za instalirat linux sustav uglavnom se preporučuju 3 particije (swap, /, i home), koje moraju biti formatirane kao ext, osim swapa, ona je...swap. Programe ne možeš stavljat u isti folder, jer su to dva potpuno različita sustava, i svaki ima svoj način obilježavanja i diskova, i particija, i podmapa itd. Čak štoviše, programe pisane za Windowse ne možeš pokretati na Linuxu (osim preko emulatora, ko što je wine recimo). Dosta dobro imaš objašnjeno to za particioniranje i sl. u sticky temama na Linux podforumu:

http://www.bug.hr/forum/board/linux/42.aspx?sort=act

Pogledaj pod Vrste file systema i particioniranje Linux sustava  i Oznake za diskove i particije  i Hijerarhija Linux sustava 

2. Ovisi o matičnoj, probaj sa F1, F12, F2, ili najčešće Delete, ali ako se nevaram, čak bi ti i napočetku kad se upali trebalo pisat nešto tipa: to enter setup press blah blah, da, ako instaliraš Linux nakon Windowsa, grub će se pobrinut za dualboot i ponudit će ti prije svakog dizanja sustava koji želiš podići.

Moja preporuka ti je, pošto vidim da nisi baš najspretniji sa time (bez uvrede), da ne pokušavaš sam instalirati, jer bi mogo stvarno štete napravit, mislim ne hardverske, al bi mogo pogubit sve podatke i sl. Ali, ako imaš volje, svakako prvo napravi backup, na cde, dvde, neki eksterni disk, gdje god.

Što se tiče bootanja linuxa sa usba, moja preporuka bi bila puppy linux, ima negdje oko ~100 mb za skinut, napržiš ga na cd, bootaš sa cda, ubaciš usb i odabereš instalaciju na usb. Da odgovorim dalje, da to ti je potpuno funkcionalan OS, i ako imaš dovoljno veliki usb da na njega stavljaš i muziku i sl, sve to može bez problema, al za samo sustav, dovoljno ti je i 1 gb, e sad, ak bi ti htio i muziku i sve to, trebal bi ti neki veći, ovisno kolko toga želiš gore potrpat. Da, svaki put trebaš namjestit da se boota sa usba, ali kolko ja znam, većina modernijih matičnih ploča ima takozvani boot menu, kod mene se pokreće sa F8, pa ti tu ponudi sve diskove koji su priključeni, da odabereš s kojeg želiš bootat. Naravno matična ti mora i podržavat boot sa usba. Ak je modernija onda i podržava.

"Tako je" - povikase seljaci i slozno glavama razbise zid
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.12.2009 20:12 (1domagoj1).

2 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Hvala puno!

još ćemo vidjet što i drugi kažu...

nego, jel' stvarno linux ko normalna aplikacija unutar windowsa? to mi je malo čudno. Možda si mislio da je normalna datoteka ali ga se pokreće pomoću emulatura ili kako ono.. neki virtual pc ili nešt

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Pomoć u vezi s instaliranjem linuxa

Evo ovdje imas to vrlo dobro objasnjeno.

http://wubi-installer.org/faq.php

Kao sto sam ti rekao, mislim da ti je ovo najbolji nacin za zaviriti u svijet Linuxa bes pretjeranog prtljanja po particijama, formatiranja ili podesavanja boot managera.

Pazi se, Linux ima tendenciju progutati vrijeme da niti ne osjetis Namigiva

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice