Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.543.511
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Bio sam jucer na tom linku,, nisam mogao skiniti zip datoteku page not finde.. Evo sad sam uspio skinuti. Uglavnom hvala ljepo .intsalirano, i radi, bio sam skeptican kupi sam sa eba-y tu antenu za 1.5 $ hehe
Imam problem sa rutherom od optime novim vec mi treci salju sa istim problemom nikad neznas na kojem lan izlazi ima net nikad nema na sva cetiri jedino kad ga ugasim i upalim onda je na svim izlazima aktivan . iz toga razloga sam morao antenu staviti ljep pozdrav
dani
16 godina
neaktivan
daniq kaže...
Bio sam jucer na tom linku,, nisam mogao skiniti zip datoteku page not finde.. Evo sad sam uspio skinuti. Uglavnom hvala ljepo .intsalirano, i radi, bio sam skeptican kupi sam sa eba-y tu antenu za 1.5 $ hehe
Imam problem sa rutherom od optime novim vec mi treci salju sa istim problemom nikad neznas na kojem lan izlazi ima net nikad nema na sva cetiri jedino kad ga ugasim i upalim onda je na svim izlazima aktivan . iz toga razloga sam morao antenu staviti ljep pozdrav

Hm, zasto skidas binary? Ima github link, tu ces dobiti garantirano najnoviji source, kloniraj repo i sam compiliraj. Bit ce, vjerujem, puno bolje.

Edit:

imas pravo, prvi link je razbijen, ovaj drugi radi ali direktira ravno na arhivu sa zippom. Malo skratis URL i dobijes repo: https://github.com/lwfinger/rtl8188eu

Dakle, instaliraj git, pa onda negdje 'git clone https://github.com/lwfinger/rtl8188eu' Citam readme i nije kompleksno, imas Makefile i moras instalirati linux-headers (mislim da se tocno tako zove paket na ubuntuu) i gcc ili clang (uzmi gcc da se ne pilamo sa clang mozebitnim razlikama). Udji u direktorij, pa 'make all' i 'sudo make install' i voila.

Ili restartaj, ili 'sudo modprobe <kakosevecdriverzove>'

Sad gledam i da imas firmware binary koji moras staviti na odgovarajuce mjesto.

Ne znam da li je ndiswrapper jos uvijek opcija, ako jest onda bi se to moglo rijesiti s njime puno lakse. Ja sam ga davno koristio za jedan Broadcom wifi chip, bilo je par minuta posla.

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.12.2016 16:44 (Deus ex machina).
11 godina
neaktivan
nije bilo komplicirano,,skinio sam datoteku rtl8188eu master sa drugog linka na linux communty unzipo ju i otvorio ju u terminal, pa make
sudo make install i resetiro pc i to je to upiso lozinku od ruthera i radi net. Hvala bogu da sam to rijesio inace bi ruther zapalio haha
dani
14 godina
Nisam grammar nazi, ali jaoooo.....
I much prefer the sharpest criticism of a single intelligent man to the thoughtless approval of the masses.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

produži prijatelju...

dani
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2016 17:45 (daniq).
16 godina
neaktivan
daniq kaže...
nije bilo komplicirano,,skinio sam datoteku rtl8188eu master sa drugog linka na linux communty unzipo ju i otvorio ju u terminal, pa make
sudo make install i resetiro pc i to je to upiso lozinku od ruthera i radi net. Hvala bogu da sam to rijesio inace bi ruther zapalio haha

Yeah, poznato mi je to. Ja sam, ignorantan, kupio Ciscov WiFi stick bez da se prethodno informiram o Ciscovom uzasnom statusu u svijetu linuxa.

Long story short - nisam ga uspio natjerati da radi niti nakon visesatnog hackanja. Bacen novac.

Za buducnost

- Atheros mi je *uvijek* radio bez problema, i Ethernet i WiFi.

- Broadcom se, koliko znam - popravio tako da je rame uz rame s Atherosom

- Cisco, zaobidji (barem je bilo tako pred 2 godine kad sam se mucio sa tim stickom)

Bilo bi fino da postoji neki besplatni "Linux friendly" sticker koji se moze dodati na kutije hardwarea, kao MS-ov "Windows" sticker.

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
16 godina

sticker postoji.. stvar je što proizvođači nemaju interesa.. (odavno je logo na kutijama win-osx-pingvin.. uobičajeno od 2.6x kernela naviše).

edit: problem je i pod win 7-10.. ovisno kad je kupljeno, jer sam driver može biti identičan ali installer ne obavlja posao ako nije certificiran za winver, juzer mora tražiti po opskurnim siteovima (jer nema neki brand-site za DL drivera..) i zapravo jednako listati driver.inf file s popisom supportanih uređaja, 188x + iza slova.. uz to sve, moguće da nema button za WPS itd.. :)

svi računaju da je juzeru manja gnjavaža kupiti drugi stikić za 50-70kn..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2016 18:23 (ihush).
16 godina
neaktivan
ihush kaže...

Yeah, u pravu si. Ma to je nalicje konzumerskog mentaliteta. Pokusavati popraviti sto imas ili napraviti da proradi se smatra 'cudnim'.

Meni je kroz cijelo odrastanje bilo vrhunski cudno da je reinstaliranje Windowsa nesto sto se treba napraviti kad sustav zasteka... kad sam shvatio da postoje drugi OS-evi koji se zapravo daju popraviti, napokon sam poceo zivjeti kako spada :-D

16 godina

počeo bi prije s življenjem da nisi slušao 'majstore' s reinstalacijom kao fixom... ali tako je to, uči se na greškama :) mada ti je zaključak pogrešan i odvukla te tamna strana pingvinsko crne boje (vs šarenog logoa prozorčeka..) :)))

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2016 19:22 (ihush).
11 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori
Ja se tek upoznajem sa linux os...imam ga mozda 2g ucio sam se na windowsima . Ono sto me veseli je da je linux manje stresan za koristenje sto je i razlog zasto ga sada korisim. Cinjenica je na win lakse laiku instalčirati program,, Ali kad se sjetim antivirusnih programa pa kad mi pocme skenirati svakih 15min pa zablokira sve ili nikad docekati da se sustav podigne. Na linuxu sve puno bolje funkcionira. Normalno neki ce reci kupi si jacu kofiguraciju ali nemogu si svi priustiti jake masine da bi pratili bildanje antivirusnih i ostalih programa . Neki dan sam sestri na laptop stavio ubuntu , malo joj je cudno i komplicirano ali brzo se nauci .
dani

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
daniq kaže...
Ja se tek upoznajem sa linux os...imam ga mozda 2g ucio sam se na windowsima . Ono sto me veseli je da je linux manje stresan za koristenje sto je i razlog zasto ga sada korisim. Cinjenica je na win lakse laiku instalčirati program,, Ali kad se sjetim antivirusnih programa pa kad mi pocme skenirati svakih 15min pa zablokira sve ili nikad docekati da se sustav podigne. Na linuxu sve puno bolje funkcionira. Normalno neki ce reci kupi si jacu kofiguraciju ali nemogu si svi priustiti jake masine da bi pratili bildanje antivirusnih i ostalih programa . Neki dan sam sestri na laptop stavio ubuntu , malo joj je cudno i komplicirano ali brzo se nauci .

Iako je ovo, naravno, sve subjektivno, ne mogu se sloziti s ovime nikako.

Na win, instalacija:

1. nadji website

2. nadji ispravan download binary (.zip, 32bit exe, 64bit exe, win9, win10, etc)

3. nakon downloada, iskopaj binary negdje u filesystemu i pokreni

4. slijedi wizard i tocno odgovori na pitanja - u koji direktorij instalirati, koje ikone kreirati, gdje, etc...

Linux:

Arch:

1. nadji software: yaourt -Ss <ime softwarea>

2. instaliraj software: yaourt -S <ime paketa>

Ubuntu:

1. apt-get search <ime softwarea>*

2. apt-get install <ime-paketa>

* ne znam tocno kako se searcha repozitorij.

17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Iako je ovo, naravno, sve subjektivno, ne mogu se sloziti s ovime nikako.

Na win, instalacija:

1. nadji website

2. nadji ispravan download binary (.zip, 32bit exe, 64bit exe, win9, win10, etc)

3. nakon downloada, iskopaj binary negdje u filesystemu i pokreni

4. slijedi wizard i tocno odgovori na pitanja - u koji direktorij instalirati, koje ikone kreirati, gdje, etc...

Linux:

Arch:

1. nadji software: yaourt -Ss <ime softwarea>

2. instaliraj software: yaourt -S <ime paketa>

Ubuntu:

1. apt-get search <ime softwarea>*

2. apt-get install <ime-paketa>

* ne znam tocno kako se searcha repozitorij.

Ma ok, al nije baš da sve imaš u repozitorijima. Npr. klinci mi se igraju, moram insalirat pcsx2. Želim gledat stream španjolske i engleske lige, moram instalirat Acestream ili Sopcast. Želim instalirat CAD Draftsight, želim Sketchup, Lightworks ... Hrpa softvera koja mi treba, jer računalo koristi cijela obitelj i često je ovo puno teže poriktat nego na Win sa dva klika.

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.12.2016 22:26 (hrvooje).
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Mislim da dosta toga ovisi samo o predznanju koje obicno uzimamo zdravo za gotovo. Vecina ljudi je odrasla s windowsima pa im je sve 'intuitivno' (a u biti, upijali su znanje gledajuci roditelje ili prijatelje kako upravljaju sistemom).

Vidjet cemo kako ce biti s mojim klincima. U wifi ne dopustam windowse, zena nakon godinu dana preferira linux od windowsa, a klinci nisu jos toliko zainteresirani za ista osim gledanje videa, sto mogu i na iPad-u.

16 godina

isti odgovor za tvoje nabrajanje nakon točke 1. .. :))

-ono, dajte ljudi.. wtf? Što od 2-3-4 treba pod kojim današnjim OSom (mada pod win nije nikad ni trebalo navedeno osim ako referiraš na crack igre, i to je danas u instaleru uz opciju playanja retro muzike dok se instalira..).

17 godina
neaktivan

Mint 18.1 službeno je vani. Cinnamon 3.2 i mnogo drugih promjena

https://www.linuxmint.com/rel_serena_cinnamon_whatsnew.php

1 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Manjaro 

Kernel 4.9 u ponudi  .....   

Moram priznati da je instalacija , integracija  i uklanjanje kernela

u manjaru svedena na par klikova , a gui interface za to je zasad bez mane

odrađivao takve radnje.  

Upgrade sustava im je otprilike svakih tjedan do dva ( par sto mb ) , a tu i tam naleti

neka sića za nadogradnju...

Ogromna baza programa ( aur-arch ) , susretljiva zajednica , i usprkos rr filozofiji

distra radi vrlo vrlo uglađeno i stabilno, čak i u kde verziji.

Inače, sklon sam kritikama i obično brzo nađem i natrčim na mane , no ovdje

nema kaj čovjek reći negativnoga. Uz nekakvo predznanje, distra za svaku preporuku .

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.12.2016 17:46 (bunkermax).

2 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

aha rabis manjaro, a ja mislio da si mintovac

TD people you are on my Death Note

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Killua kaže...

aha rabis manjaro, a ja mislio da si mintovac

Imam još i minta na jednoj particiji ( na desktop pc-u ) no nekako ga manjaro preskače za par kopalja.

IKONE 

Evo pokušavam se igrati u KRITA-i . Moćan softver , trajaće dok ga skontam , u zadnjih par minuta sam uspio samo bijelu manjaro ikonu

napraviti koju sam stavio na start meni.  

Ima li neka defaultna mapa u sistemu u koju bih trebao skladištiti ikone, ili je linuxu svejedno od kuda vuče ?

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.12.2016 18:57 (bunkermax).
9 godina
neaktivan

Ne znam je li netko ovo već spomenuo ali možda bi bilo lijepo da podržimo OVAJ  projekat tako da ga isprobamo...

Fight with the best,die like the rest!
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Sorry na duplom postu.Htio sam samo pitati,ima li šanse da CIV VI dobije port za Linux?

Fight with the best,die like the rest!
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Zasto jednostavno neinstaliras KODI i imaS sve na jednom mjesu sto se tice iptv streamova i live linkova za tv kanale
dani
16 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

IKONE 

Evo pokušavam se igrati u KRITA-i . Moćan softver , trajaće dok ga skontam , u zadnjih par minuta sam uspio samo bijelu manjaro ikonu

napraviti koju sam stavio na start meni.  

Ima li neka defaultna mapa u sistemu u koju bih trebao skladištiti ikone, ili je linuxu svejedno od kuda vuče ?

Krita je *odlicna*! Iako, to je painter's software. Mislim da bi ti bilo lakse u GIMP-u raditi ikone, ima bolje alate za per-pixel editing i vise efekata.

Default mapa je /usr/share/icons za cijeli sistem, ~/.local/share/icons za usera

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.12.2016 17:22 (Deus ex machina).
11 godina
protjeran

@deusex

Gimp koristim godinama, a kako kritu guraju na kde platformi, htio sam ju malo koristiti, cisto da imam usporedbu naspram gimpa. Gimp poznam, a ovdje pak ispocetka.. Bitno da sam nasao kako postaviti transparency pozadinu.

😊

Ikonu sam uskladistio u folder slike ( u home ) i vidim da ju uredno svaki put postavi na sistemski panel.
Jel kaj kvalitetnije ak ju uskladistim u sistemske ikone ?
17 godina
neaktivan

PyCharm i Kubuntu. Za komentiranje više linija odjednom je ctrl + / (slash). Nije radilo dok nisam u postavkama layouta tipkovnice postavio en-us na prvo mjesto. Vratio sam tipkovnicu na hr, ali en-us je na prvom mjestu. Tek tada je ctrl i američki slash proradio za komentiranje. Naravno, ta američka slash tipka je i dalje samo znak - (minus) na hr (odmah pokraj desnog shifta).  

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.12.2016 21:32 (hrvooje).

0 0 hvala 0
14 godina
bunkermax kaže...

Jel kaj kvalitetnije ak ju uskladistim u sistemske ikone ?

Nemaš razlike ako je u tvom homeu. Jedina razlika je u tome ako se na to računalo prijavljuje više korisnika. Kada je ikona u tvom homeu, vidjet ćeš je samo ti a u sistemskom će ju vidjeti svi.

Stručnjak za odmaganje...
11 godina
protjeran

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

Ljudi koji tvrde da linuxu ne treba nikakav vid zastite,firewall, antivirus,itd,krivo govore.To su najcesce oni zagrizeni frikovi kojima je linux zivot,pokret,ideologija i te ostale "open mind" fore a ne jedan obican OS.
Haker moze probit u banku,pentagon di nece u jedan OS.Pa nedavno su probili u linux mint i napravili stetu...

Naravno da je manja mogucnost na linuxu nego na windowsu,isto ko sta je veca vjerovatnost da ce te probit na ubuntu,nego na tamo nekoj distri koja nije ni u top200.Hakeri sigurno nece radit viruse za neku distru koju koristi 0.000001% ljudi na svijetu.Sa druge strane ubuntu kao naj komercijalnija distra,sa najvise korisnika,koja cak vec godinama dolazi predinstalirana na kompovima u trgovinama,evo i sad i na smartphonima,podljeze najvecem riziku.

Cim se linux bude vise sirio to ce vise rasti  rizik,ali buduce da linux nikad nece prestic windows (najvise zbog filozofije linuxa koja NE ide na ruku vecini informaticki NE pismenih korisnika i verzija koje se izbacuju svakih 6mj te zbog toga znaju bit ne ispeglane,bugovite,nestabilne) po zastupljenosti,uvjek ce bit  u sigurnijoj luci.

Inace ja sam uvjek za linux ispred windowsa,ali gledam stvari iz realne perspektive,ne ideoloske.

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.12.2016 11:14 (Linux4ever).

3 0 hvala 0
11 godina
protjeran

@linux4ever

I ja sam nekako slicnog misljenja: uvjeren sam da je interes napadaca proporcionalan udjelu korisnika i ocekivanoj mogucoj zaradi. Kada bi win-lin odnos bio 50/50 %, vjerojatno bi i broj win-lin malwera bio 50/50 %.

Jedino nisam siguran da li je neka distra ranjivija od druge ( govorim o top distrama a ne one man band uradcima ) jer ako je vektor napada kernel ili firefox ili libreoffice onda mi je logicno da je opasnost podjednaka na svim distrama koje koriste napadnuti softver...
8 godina
neaktivan
Sigurnosni protokoli se razlikuju u razlicitim distrama,u tom pogledu hakeri razvija virus za najzastupljnije distre,jer ima najvecu statisticku mogucnost da dođe do novca,podatka ili sta vec..
Ali u prvom redu gađaju widnowse i smart telefone posto sve vise i vise ljudi pocinje koristit mobilno bankarstvo.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

To su većinom zero day exploit za koje ti antivirus ne pomaže. Tu ti nema pomoći na nijednom softveru. Za razliku od ostalih Os-ova, kod Linuxa se to zakrpa u roku od nekoliko sati. 

Što se tiče 'open minded' što tu ima loše, od toga smo svi profitirali. Pročitaj na Wikipediji priču o Netscapeu. Danas svi koristimo i TLS i Firefox i TCP/IP i freetype I mnoštvo drugog softvera koji je nastao voljom dobrih ljudi da podijele svoj rad.

Ubuntu, Fedora, Slackeare ili Gentoo, svi koriste iste pakete. Samo je u ovim prvim malo ih više instalirano. 

https://itsfoss.com/linux-better-than-windows/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=reasons_why_linux_is_better_than_windows_and_other_linux_stories&utm_term=2016-12-19

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.12.2016 18:17 (hrvooje).

6 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice