Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.543.772
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
bunkermax kaže...

@mind_challenge

Kako tvoj kde manjaro... ?

Imam pitanjce : na xfce manjaru mi pamac uredno vuce nadogradnje i za manjaro pakete ali i za aur pakete. Kakva je situacija na kde manjaru, da li ti octopi nudi nadogradnje i za pakete instalirane iz aur-a ? Citam na njhovom forumu, i svakakvih imaju tvrdnji, jednima vuce, drugima ne, a trecima samo ako kliknu crvenog aliena u octopiu pa tako rucno za svaki aur paket.

na XFCE ti sve prikaže i skine prvo manjaro pakete, onda aur i za prvi upišeš pass i onda ide sam do kraja.. na KDE prikaže samo manjaro pakete, kad njih skine, pokaže crvenog aliena i onda skidaš jednog po jednog jer ne možeš više odabrati.. XFCE puno puno praktičniji, bolji i lakši način

16 godina
bunkermax kaže...

@mind_challenge

Kako tvoj kde manjaro... ?

Imam pitanjce : na xfce manjaru mi pamac uredno vuce nadogradnje i za manjaro pakete ali i za aur pakete. Kakva je situacija na kde manjaru, da li ti octopi nudi nadogradnje i za pakete instalirane iz aur-a ? Citam na njhovom forumu, i svakakvih imaju tvrdnji, jednima vuce, drugima ne, a trecima samo ako kliknu crvenog aliena u octopiu pa tako rucno za svaki aur paket.

Da, pokaze nadogradnje i iz AUR-a, ali ne mogu ih automatski instalirati kroz Octopi sa system upgrade, nego moram jednu po jednu ručno.

Možda se može octopi naštimati da instalira i njih, ako nađeš način javi. 

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. Provokator starog kova R.I.P. Munjovoz 20.3.2012.
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.12.2016 21:38 (mind_challenge).
8 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2016 15:24 (Internet Šmokljan).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Planiram instalirati Windows 10,trenutno imam Win7 i Manjaro na drugoj particiji.

1. Hoće li bit  problema tijekom instalacije ili nešto?

2. Hoće li bootati manjaro nakon toga ili ću morat rješit GRUB? 

3. Ako iz win7 pomoću partition menagera obrišem particiju di je Manjaro i napravim novu fat32 particiju koja bi mi služila jednostavno kao druga particija za windows,hoće li biti onda problema? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...

Planiram instalirati Windows 10,trenutno imam Win7 i Manjaro na drugoj particiji.

3. Ako iz win7 pomoću partition menagera obrišem particiju di je Manjaro i napravim novu fat32 particiju koja bi mi služila jednostavno kao druga particija za windows,hoće li biti onda problema? 

1. Moglo bi biti npr. ako nisi dobro snimio usb ili cd ili ako nestane struje. Uvijek su mogući problemi u životu :)

2. Morat ćeš riješit GRUB. Digneš live Linux, montiraš Manjaro root particiju u live Linuxu u npr. /mnt. Ako ćeš grub na mbr pokreneš 'sudo grub-install /dev/sda --root-directory=/mnt'. Reboot u instalirani Linux i 'sudo update-grub' da se pojave i Windowsi kao opcija. Ako je UEFI onda malo drugačije

3. Bit će problema, jer nećeš moći bootati Manjaro, ako obrišeš particiju gdje se on nalazi ;)

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.12.2016 8:57 (hrvooje).
15 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
filipvk1000 kaže...

1. Moglo bi biti npr. ako nisi dobro snimio usb ili cd ili ako nestane struje. Uvijek su mogući problemi u životu :)

2. Morat ćeš riješit GRUB. Digneš live Linux, montiraš Manjaro root particiju u live Linuxu u npr. /mnt. Ako ćeš grub na mbr pokreneš 'sudo grub-install /dev/sda --root-directory=/mnt'. Reboot u instalirani Linux i 'sudo update-grub' da se pojave i Windowsi kao opcija. Ako je UEFI onda malo drugačije

3. Bit će problema, jer nećeš moći bootati Manjaro, ako obrišeš particiju gdje se on nalazi ;)

1. Kakav sam baksuz...

2. Thanks.

3. I planiram obrisati,instaliro sam 64bitni al za 3gb ram-a mislim da je 32bitni bolji,pa ako obrišem Manjaro,hoću li moći bootati windows,to mi je prioritet. 

17 godina
neaktivan
filipvk1000 kaže...

1. Kakav sam baksuz...

2. Thanks.

3. I planiram obrisati,instaliro sam 64bitni al za 3gb ram-a mislim da je 32bitni bolji,pa ako obrišem Manjaro,hoću li moći bootati windows,to mi je prioritet. 

3. Pa to uvijek lako riješiš sa Windows CD-om http://askubuntu.com/questions/429610/uninstall-grub-and-use-windows-bootloader

Moglo bi biti problema, ako ti je grub na toj particiji. Vjerovatno da nije, jer je default postavka za većinu instalacija da ide na mbr tj. /dev/sda. Ja ga instaliram uvijek u mbr a to je /dev/sda (prvi disk, ne dodaješ broj particije npr /dev/sda2). Nekad, ako već imaš instaliranu jednu distribuciju i želiš koristiti njen grub, a želiš instalirati novu distribuciju, onda bootloader nove distribucije instaliraš na njenu particiju npr. /dev/sda3 i u staroj distribuciji samo updateaš grub sa sudo update-grub da on bude svjestan nove instalacije.

But how do it know
11 godina
protjeran

Dual boot

Prilikom instalacije vise operativnih sistema na uefi stroj, ne trpam sve loadere u istu efi particiju, vec za svaki os kreiram zasebnu efi boot particiju. Tim nacinom, u biosu vidim sve loadere i mogu odrediti boot order lako. Obicno metnem linuxov loader da je prvi i onda grub nudi i lin i win, i pamti zadnje pokretanje.

I tim nacinom lako brisem neki os bez opasnosti po bilo kaj iz drugog os-a.
16 godina

boot manager odavno nije problem (od w8 nadalje podržava i linux) tako da je izbor managera, izbor (problemi raznih distri i plaćanja uefi licence MSu, ubuntu radi).

pravilo, svaki boot se riješava installerom OSa koji želimo fixati. Do win7 je uobičajeni redosljed bio dos-win-lin koji je na kraju sve zriktao, sad je svejedno. Winboot je zgodniji, lakši za održavanje (pogotvo s easybootom), naravno praktičniji je stari 'dosovski' boot kao win7 (ne w8-10 gui, jer tad se 'dva puta boota'..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
ihush kaže...

...........Winboot je zgodniji, lakši za održavanje (pogotvo s easybootom).....

Boot manager nije problem, no ako neznaš detalje onda dođeš u situaciju o kojoj ti govoriš da nakon brisanja jednog od instaliranih os-eva

moraš raznim alatima popravljati boot onog os-a koji je ostao na disku.

Ovaj način koji sam gore razložio , je možda mrvicu kompliciraniji prilikom instalacije više os-eva na jedan pc , no nakon kaj obrišeš bilo koji od tih os-eva nemaš kaj popravljati

loadere preostalih os-eva na disku jer je svaki u zasebnoj efi_boot particiji i brisanje jednog nema uticaja na druge.  A ni easyboot nije svemoćan , što ćeš lako provjeriti

ako u ms efi boot loader dodaš linuxove esp i boot flagove , pa nam ovdje izbaci screenshotove kaj se sve zapetlja kad takav loader ideš easybootom popravljati.

Znači, ne teorija i linkovi, nego u svoj konkretan pc sa win 8-10 u ms efi dodaj esp i boot linux flag i onda probaj popraviti easybotom a postupak ovdje screenshotaj 

kao i pokušaje podizanja oba os-a nakon fixa easybootom...

Na priloženoj slici je primjer mog particioniranja na laptopu sa win 10 i manjarom. Bez problema mogu obrisati bilo koji od tih os-eva a to neće uticati na drugi preostali os,

niti treba nakon toga poduzimati bilo kakve fix radnje bilo kojim alatom...

11 godina
protjeran
mind_challenge kaže...

Da, pokaze nadogradnje i iz AUR-a, ali ne mogu ih automatski instalirati kroz Octopi sa system upgrade, nego moram jednu po jednu ručno.

Možda se može octopi naštimati da instalira i njih, ako nađeš način javi. 

Ma mislio sam si  na jednu particiju instalirati i kde manjaro ( još mi je plasma ko magnet ) , pa kad nađem vremena za to onda ću i pomnije istražiti te fore sa octopi-em.

Pamac na xfce-u dela bez greške , vuče i manjaro i aur pakete . Danas je bio  big update od oko 500 mb i pamac odradio to ko pravi pofesionalac...

12 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
16 godina
bunkermax kaže...
ihush kaže...

...........Winboot je zgodniji, lakši za održavanje (pogotvo s easybootom).....

Boot manager nije problem, no ako neznaš detalje onda dođeš u situaciju o kojoj ti govoriš da nakon brisanja jednog od instaliranih os-eva

moraš raznim alatima popravljati boot onog os-a koji je ostao na disku.

Ovaj način koji sam gore razložio , je možda mrvicu kompliciraniji prilikom instalacije više os-eva na jedan pc , no nakon kaj obrišeš bilo koji od tih os-eva nemaš kaj popravljati

loadere preostalih os-eva na disku jer je svaki u zasebnoj efi_boot particiji i brisanje jednog nema uticaja na druge.  A ni easyboot nije svemoćan , što ćeš lako provjeriti

ako u ms efi boot loader dodaš linuxove esp i boot flagove , pa nam ovdje izbaci screenshotove kaj se sve zapetlja kad takav loader ideš easybootom popravljati.

Znači, ne teorija i linkovi, nego u svoj konkretan pc sa win 8-10 u ms efi dodaj esp i boot linux flag i onda probaj popraviti easybotom a postupak ovdje screenshotaj 

kao i pokušaje podizanja oba os-a nakon fixa easybootom...

Na priloženoj slici je primjer mog particioniranja na laptopu sa win 10 i manjarom. Bez problema mogu obrisati bilo koji od tih os-eva a to neće uticati na drugi preostali os,

niti treba nakon toga poduzimati bilo kakve fix radnje bilo kojim alatom...

-neću (ljenost)... :)

ako inzistiraš, traži parsto postova unazad.. (od prije godine i po..).

odnosno, svrha je neko dokazivanje nečega ili nešto ispravljamo-prigovaramo..?

btw, svaki od tih bootmanagera ili oseva na odgovarajućoj pariciji radi jednako u mom slučaju (jednog boot managera + napravljen dupli win+grub, mogu iz jednog u drugi prešaltavati se ili bootati željeni OS). Nema nikakve kompliciranosti ili održavanja... tj ako obrišeš OS/particiju, može samo ostalit nepostojeća stavka menija koju treba updejtati (ukloniti ili dodati). U tvom slučaju biraš boot particiju, dakle kroz bios.. meni je i dalje isti boot, isti meni.. i sve radi, sve se može osim ako iz menija odabereš boot nepostojećeg osa-patha.. i tad imaš grešku. Hoće li nekto korsitit cmd-terminal ili easyboot editor je stvar izbora za updejtanje-editiranje menija, je sporedno, izbor, radi (bez ikakvih problema) pa ne vidim konkretniji razlog-potrebu da bi svaki os imao svoj boot na svojoj particiji... nepotrebno kompliciranje, ali ako ti sve radi i ako si hepy go for it... :)) kažem nešto drugačije to pripiši umoru i sl. ..

16 godina
neaktivan

Pitanje za sve koji dual bootaju: zasto ne instalirati VM? Imam Virtualbox sastrane, i radi bas lijepo kad god mi zatrebaju win.

Naravno, zaboravi na igranje, ali uglavnom AAA igram na konzoli, a sve ostalo je ili portano ili radi ko puska sa wine.

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pa većinom radi licence. Ne mogu aktivirati Windowse, ako ih recimo sa stroja želim premjestiti u virtualku. Npr. ako se radi o poslovnom laptopu gdje sve mora biti tip top legalno

But how do it know

1 0 hvala 0
11 godina
protjeran

@ihush

Kompa dragi, sve to tvoje je puko teoretiziranje, pomijesano sa nagadjenjem i nekim zastarjelim znanjem. Moj postupak nije kompliciranje, jer uzme dodatnih 10 sekundi prilikom instalacije, a pogodnost je ta da nema nikakvih popravaka nakon kaj obrisem jedan od os-eva.

Tvoja izjava da moram po biosu nekaj petljati ili odredjivati pokazuje da nisi u tijeku sa mogucnostima koje su donijeli grub 2.xx i systemd 231-234...

Jbg, it prebrzo napreduje, i u mjesec dva ti zastari znanje ako nepratis.

Ako si ljen da probas, onda nemoj tak sigurno tvrditi da je easy boot ili win instal medij cudotvorni lijek za univerzalni fix. Tak si tvrdio i da je sve file kad smo razgovarali o clon alatima. Makar je sve file, ipak taj file kad prebacis na drugi disk razhebe grub, fstab, uuid. Da si probao, znao bi, a posto nisi probao nego samo floskulno teoretiziras, onda je tesko argumentirano razgovarati.

Btw, prvu gajbu placam ja ili ti .... ?
Ja bi pozval i sve nase kolege sa ove teme jer su mi pomogli mnogo puta...

😊
16 godina
Deus ex machina kaže...

Pitanje za sve koji dual bootaju: zasto ne instalirati VM?..

- a zašto misliš da se ne krosti VM? :)

koristim ono što mi treba/odgovara/prema mogućnostima-potrebama itd. Posljednjih desetak godina je to više VM.

bunkermax kaže...

@ihush

Kompa dragi, sve to tvoje je puko teoretiziranje, pomijesano sa nagadjenjem i nekim zastarjelim znanjem. Moj postupak nije kompliciranje, jer uzme dodatnih 10 sekundi prilikom instalacije, a pogodnost je ta da nema nikakvih popravaka nakon kaj obrisem jedan od os-eva.

Tvoja izjava da moram po biosu nekaj petljati ili odredjivati pokazuje da nisi u tijeku sa mogucnostima koje su donijeli grub 2.xx i systemd 231-234...

Jbg, it prebrzo napreduje, i u mjesec dva ti zastari znanje ako nepratis.

Ako si ljen da probas, onda nemoj tak sigurno tvrditi da je easy boot ili win instal medij cudotvorni lijek za univerzalni fix. Tak si tvrdio i da je sve file kad smo razgovarali o clon alatima. Makar je sve file, ipak taj file kad prebacis na drugi disk razhebe grub, fstab, uuid. Da si probao, znao bi, a posto nisi probao nego samo floskulno teoretiziras, onda je tesko argumentirano razgovarati.

Btw, prvu gajbu placam ja ili ti .... ?
Ja bi pozval i sve nase kolege sa ove teme jer su mi pomogli mnogo puta...

😊

-ne kaki.. quote gdje je win install medij čudotvorni lijek za univerzalni fix..? - kažem svaki install konkretnog osa je za njegov fix boota (ukoliko postoji problem), dok je easybcd samo editor, lakši.. umjsto cmd-terminala i sl.

naravno floskuliziram :) ... pa mi se ne da ni o 'sve je file' (ali ti malo nedostaje znanja da bi znao razliku kako neki soft radi kopiju, kloniranje.. sid-a .. i sl. I to je jedna od opcija, nužna, tad klon radi. Hoćeš li pri tome koristiti ghost, dd, meni svejdeno. Ili tamo tvrdim da je easy neki fix? .. ne izvrći). Sve je file, sve je rsync, sve se može (ako se zna i želi, ako postoji potreba, bez konkretnijeg razloga ići dokazivati mi se ne da).

-za gajbu .. što će mi (prazna) gajba.. daj neki sadržaj i janjca .. :)

bunkermax kaže...
..Tim nacinom, u biosu vidim sve loadere i mogu odrediti boot order lako. ..

-toliko tko što govori o biosu.

tak da stvarno, .. neda mi se.. :))

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.12.2016 19:01 (ihush).
11 godina
protjeran

@ihush

Kak ti se neda, kad vidis da ti se da.

Pa naravno da za prvi puta moras u biosu odrediti redoslijed bootanja, dal loadera, dal diskova. No kada to jednom napravim, vise nemam potrebe ulaska u bios, te sve naknadne opcije mogu editirati u grubu. Vadis dijelove izjava iz konteksta o kojem smo pricali.
Ugledaj se na hrvoja, hrxa, deusexa, entrya, domagoja, mindchalenga,ministra...koji na konkretan upit daju konkretan odgovor, nazive i verzije programa te okvirno opisu postupak i moguce probleme.

A jbt, jos bi i janjca .....dobro da nisi rekel da vola moramo okrenut...

😊 🎁
8 godina
neaktivan

.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2016 15:25 (Internet Šmokljan).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

video iz 2013. o Amazonu u Ubuntu?! Jedna ljudska je 7 psećih godina, a onda je jedna IT godina 10 ljudskih. Dakle ovo kao da je bilo prije 30 godina :)

But how do it know

0 0 hvala 0
16 godina

Stallman (filozofija, znanje=free) je pametan čovjek. Roadmap Canonical=MS (bez resursa), čak vodi za koji dan kao uzor. Ubuntu je bio 'nova nada' (malo starwars terminologije) do ver.9 s 10 je nešto drugo ali i dalje vodeća distra po supportu (svemu). Stallman je gnu linux, ostalo su nerdovi i manageri.

Znanje (kao osnovnoškolska matematika..) mora biti free i svima dostupno, kao voda-zrak. Soft je znanje/algoritam i ne bi smjelo biti patentirano (kao ni ljekovi i sl.) za čitavo čovječanstvo (umjesto korporacija)

11 godina
protjeran

Manjaro KDE

Našlo se vremena za kde manjaro... 

Instalacija prošla ok, 11 minuta, osim poznatog kde calamares buga na kraju instalacije ( koji srećom ne utječe na samu instalaciju ).

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jedna linija koda u Mesa-i riješila 9 godina star problem koji je uzrokovao rušenje open radeon drivera sa igrom TF2, Batman i vjerovatno mnogim drugim

https://github.com/ValveSoftware/Source-1-Games/issues/1943

But how do it know

3 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2016 15:25 (Internet Šmokljan).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Jedna linija koda u Mesa-i riješila 9 godina star problem koji je uzrokovao rušenje open radeon drivera sa igrom TF2, Batman i vjerovatno mnogim drugim

Boli me srce kad vidim ovakve hackove, ali mozda je u pitanju hardware... 

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
16 godina

-sve je soft. (floskula ali i činjenica).

17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
hrvooje kaže...

Boli me srce kad vidim ovakve hackove, ali mozda je u pitanju hardware... 

Ima i gorih stvari i to kod multimilijunskih firmi

http://m.slashdot.org/story/319841

*KDE 5.8.4 , beta backport na Kubuntu 16.04 i 16.10 , malo testiranja prije pravog backporta

http://kubuntu.org/news/kubuntu-and-linux-mint-doing-plasma-5-8-testing/

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.12.2016 7:54 (hrvooje).
16 godina
neaktivan

Ne sumnjam, dapace - siguran sam da proprietary sw ima vise bugova i visestruko su opasniji. Tu me ne boli srce,nego me strah i pipnuti taj sw.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Pozdrav... Imam jedno pitanje, presao sam na Linux unazuad 2g ga koristim i zadovljan sam . Imam linux mint 18 na pc-u no nemogu naci drivere za usb wifi antenu. Mada je povezan lak kablom i imam net htio bi bezicni iz nekih razloga koje mozda podjelim s vama ali bi volio da mi netko pomogne ako ima kavog iskustva Radi se o realtek chipseti 8188EUS
dani

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
daniq kaže...
Pozdrav... Imam jedno pitanje, presao sam na Linux unazuad 2g ga koristim i zadovljan sam . Imam linux mint 18 na pc-u no nemogu naci drivere za usb wifi antenu. Mada je povezan lak kablom i imam net htio bi bezicni iz nekih razloga koje mozda podjelim s vama ali bi volio da mi netko pomogne ako ima kavog iskustva Radi se o realtek chipseti 8188EUS

Doslovce 3 sekunde :-)

https://community.linuxmint.com/tutorial/view/1344

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice