Linux Dileme

poruka: 52
|
čitano: 8.680
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Linux Dileme

Htio bih se prebaciti sa Windowsa koji koristim nekih 10 tak godina na Linux. Pokusao sam naci odgovore u temama koje vec postoje ali sve je to nekako nepregledno pa cu vas zamoliti da mi odgovorite na nekoliko blic pitanja.

1. Koji Linux mi je najbolji kao kucnom korisniku, znaci slusam muziku, gledam filmove, programiranje u C++ i slicnim programima, surfanje i bez igranja igara?

2. Treba li mi antivirusna zastita kod Linuxa?

3. Koja mi je alternativa MS Office alatima, koristim inace samo Word i Excel iz tog paketa?

4. Kakva je podrska sa drajverima?

5. Koji internet browser mi je najbolji za Linux, inace koristim Mozillu?

6. Kakva je podrska za programe tipa C++ i slicnih, programe iz Adobe paketa, koji softver koristiti za snimanje na DVD medije i kakva je inace podrska za softver?

Sto se tice konfiguracije ona je solidna i vrtila je do sada Windows 7 64-bit.

Eto, toliko, nadam se da cete mi odgovoriti i pomoci mi da se konacno rijesim Windowsa. Pozdrav

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Re: Linux Dileme

1. Mint, Ubuntu, Suse...

2. Ne

3. Libre Office, Open Office

4. Dobra

5. Chromium (Chrome), Firefox

6. No idea

PS - Postoje i x64 distribucije Linuxa...

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
14 godina
neaktivan
Linux Dileme

Nisam to znao... sta mi ti preporucujes?

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Maqr kaže...

Nisam to znao... sta mi ti preporucujes?

Moja preporuka ti je Mint. 
Ja sam ga imao neke vrijeme i nemam zamjerke.  

16 godina
odjavljen
Maqr kaže...
...

1. Mint ili Ubuntu. Ja koristim mint i prezadovoljan sam. Na ubuntu moraš sam dodati codece i sl. dok na Mintu dobiješ sve u paketu. Sve out-of-box.

2. Nope

3. OpenOffice koji dobiješ sa Mintom na DVD verziji.

4. Bolja nego na win, čak i za stari hardver.

5. Mozilla

6. Code::Blocks IDE i gcc compiler. Vrhunska podrška. Možeš raditi i C# programe pomoću MonoDevelop IDEa i Mono frameworka (.net za linux). Što se tiče adobea, imaš ugrađeni PDF editor i reader, GIMP je open source zamjena za Photoshop (i to dostojna zamjena). Za sve ostale programe nađeš zamjenu bez problema. Što se tiče prženja, imaš Brasero u paketu sa Mintom i K3B koji je po meni puno bolji (bolji i od Nere). Za 99.99% win softvera postoji linux alternativa a ako ne postoji, imaš WINE.

Postoji i x64 vezija Minta. Jednako dobra kao i x32, imaš i x64 Mozillu i x64 flash. Sve radi.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.5.2011 11:56 (Sum_of_all_fears).
14 godina
neaktivan
Linux Dileme

I da, mozda glupo pitanje ali kakav je po pitanju stabilnosti? Posto ne mislim ostavljati Windowse cak ni u dual boot opciji...

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Maqr kaže...

Htio bih se prebaciti sa Windowsa koji koristim nekih 10 tak godina na Linux. Pokusao sam naci odgovore u temama koje vec postoje ali sve je to nekako nepregledno pa cu vas zamoliti da mi odgovorite na nekoliko blic pitanja.

1. Koji Linux mi je najbolji kao kucnom korisniku, znaci slusam muziku, gledam filmove, programiranje u C++ i slicnim programima, surfanje i bez igranja igara?

2. Treba li mi antivirusna zastita kod Linuxa?

3. Koja mi je alternativa MS Office alatima, koristim inace samo Word i Excel iz tog paketa?

4. Kakva je podrska sa drajverima?

5. Koji internet browser mi je najbolji za Linux, inace koristim Mozillu?

6. Kakva je podrska za programe tipa C++ i slicnih, programe iz Adobe paketa, koji softver koristiti za snimanje na DVD medije i kakva je inace podrska za softver?

Eto, toliko, nadam se da cete mi odgovoriti i pomoci mi da se konacno rijesim Windowsa. Pozdrav

Evo i moj odgovor:

1. Ubuntu ili Mint će ti najbolje odgovarati.

2. Ne treba, oko toga nemaš brige.

3. Kao što je napisano Libre Office ili Open Office, ali Libre prije.

4. Driver su dobro podržani.

5. Svi bitni browseri postoje na linux. Firefox, Chrome, Opera..

6. Što se programiranja tiče imaš IDE-a koliko želiš. Za C++ bi recimo izdvojio geany . Programe iz Adobe paketa jedino možeš pokretati kroz wine (mada nisam siguran u to), ali ako radiš grafiku imaš programe kao GIMP, INKSCAPE itd. Za flash itd ne znam.

64 bitne verzije su normalne kod linux distribucija.

Velika prednost je software centar kroz koji možeš birati i instalirati što god ti odgovara.

Pavelić odnio ZLATO. Zagorec DRAGULJE. Sanader NOVCE. Narodu ostala samo BIŽUTERIJA
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.5.2011 11:56 (Bypass).
14 godina
protjeran
Maqr kaže...

I da, mozda glupo pitanje ali kakav je po pitanju stabilnosti? Posto ne mislim ostavljati Windowse cak ni u dual boot opciji...

Jednostavan odgovor: Vrlo stabilno.

Primjerice ja se ne sjećam kad mi se zadnji puta Ubuntu mašina srušila. Mislim da je to bilo prije 3-4 godine.

Pavelić odnio ZLATO. Zagorec DRAGULJE. Sanader NOVCE. Narodu ostala samo BIŽUTERIJA
15 godina

Moja preporuka ti je da ides na Ubuntu (posto ga i sam koristim te je user friendly) ili mozda na Mint.....pokreni Live CD pa si pogledaj malo distribucije i odluci se sam. Obje distribucije su odlicne i neces pogrijesit koju god da odaberes.

AV alat ti uistinu nikakav ne treba posto je malware i dalje egzotika na GNU/linux-u, makar si mozes stavit npr. free Aviru (imas je za Linux) no mislim da je totalno nepotrebno kao i trpanje npr. Firestarter firewalla.

Alternativa za Office naravno postoji u obliku OpenOffice-a.....neces biti razocaran jer OO je odlican!

Drivere u 99% slucajeva ne trebas posto ti OS sam po defaultu sve instalira, osim npr. drivera za GPU (ili za Wlan) koje ti i sto tako sam pronade i samo ih downloadas. 

Firefox imas i za Linux (iznenadio bi se kolika je podrska za Linux {#})....vidjeti ces kako u repozitorijima imas dostupno more razicitih programa i mozes uistinu birati sta hoces, a sve ti je dostupno u dva-tri klika.

Za C++ imas Code Blocks, jako dobar alat za programiranje! 

Za snimanje imas npr Brasero, tu ti je i Thunderbird za mail, sa VLC-om mozes gledati filmove ili mozda sa MPlayerom koji je isto tako odlican.

Pogledaj si par preporuka za programe ovdje, a nakon instalacije npr. Ubuntu-a ovdje.

Inace svi programi (ili bar svi) ce ti biti dostupni kroz repozitorije pa neces morati njuskati po netu da bi ih nasao.

Gle, samo ti instaliraj neku distribuciju i vidjeti ces koliko je sve jednostavnije nego na Windowsima....instaliraj i uzivaj u jednostavnosti i ljepoti, a i imati ces uvijek puno ekipe oko sebe koji su ti spremni pomoci ako gdje zapnes.

Da ne igram davno bih bacio Windowse iz stana, ovako i dalje imam dual boot na "glavnom" kompu dok na ostalima imam samo Ubuntu. Komp ce ti nakon instalacije Linux-a doslovce "prodisat".

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
16 godina
odjavljen
Linux Dileme

Eto ti linux ekipe na djelu - 3-4 vrlo detaljna posta u 5min.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Moj PC  
4 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Linux Dileme

Hvala na ovako brzom odzivu na temu, zbilja se nisam nadao, jos jedan + za Linux {#}. Pogledacu jos malo pa vidjeti koju verziju da skinem.

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Maqr kaže...

Hvala na ovako brzom odzivu na temu, zbilja se nisam nadao, jos jedan + za Linux {#}. Pogledacu jos malo pa vidjeti koju verziju da skinem.

Samo nemoj novi ubuntu. Nije još ispoliran jer su promijenili desktop enviroment pa bi moglo biti problema. Probaj sa 10.04 verzijom koja ima long term support. Ako ćeš probati ubuntu.

17 godina
neaktivan
Linux Dileme

Ispričavam se ako sam falio temu, kolko bi bilo najbolje ostavit prostora na disku za Ubuntu 11.04. Imam disk kapaciteta 80GB {#}, a htio bih napravit dual boot Ubuntua i windowsa7.

PS: Jeli se takvo što isplati s obzirom na kapacitet diska?

iKnow :)

0 0 hvala 0
15 godina
Bypass kaže...

Samo nemoj novi ubuntu. Nije još ispoliran jer su promijenili desktop enviroment pa bi moglo biti problema. Probaj sa 10.04 verzijom koja ima long term support. Ako ćeš probati ubuntu.

Lagano makne Unity i stavi "classic desk"....nije neki problem.

Meni je ok za sada, cak i Unity koristim i dalje no svima kojima se ne svida imaju uvijek dostpan "klasicni desktop".

No ok, ako nece Ubuntu neka ide na Mint ili mozda neku trecu distribuciju.....samo neka si isproba par Live CD-a i naci ce nabrzinu ono sto mu najvise pase.

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
14 godina
neaktivan
Linux Dileme

I da, kad se odlucim koju cu verziju Linuxa, formatiram particiju gdje mi je Win7 i tu ga instaliram, eh sad, hocu li moci normalno sa Linuxa pristupiti preostalim particijama (njih 3 ukupno), mislim necu imati problema sto se tice toga?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Riba kaže...

Ispričavam se ako sam falio temu, kolko bi bilo najbolje ostavit prostora na disku za Ubuntu 11.04. Imam disk kapaciteta 80GB {#}, a htio bih napravit dual boot Ubuntua i windowsa7.

PS: Jeli se takvo što isplati s obzirom na kapacitet diska?

Imaš temu Linux- pitanja i odgovori

Ali evo:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_%28operating_system%29#System_requirements

Naravno ,trebalo ti bude više prostora ~ 20G nebi škodilo

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
14 godina
neaktivan
Maqr kaže...

I da, kad se odlucim koju cu verziju Linuxa, formatiram particiju gdje mi je Win7 i tu ga instaliram, eh sad, hocu li moci normalno sa Linuxa pristupiti preostalim particijama (njih 3 ukupno), mislim necu imati problema sto se tice toga?

Hoćeš , linux uredno čita / piše po NTFS-u

EDIT:

Hoćeš moći , tj. nebude problema

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.5.2011 12:39 (sumski).
15 godina
Maqr kaže...

Naravno da ces moci, nemas brige uopce.

Makar Linux instaliras na ext4 (neki ce ti preporuciti ext3, ali ext4 radi bez greske i nema potrebe ici na ext3).

15 godina
protjeran
win32 kaže...
Maqr kaže...

Naravno da ces moci, nemas brige uopce.

Makar Linux instaliras na ext4 (neki ce ti preporuciti ext3, ali ext4 radi bez greske i nema potrebe ici na ext3).

Mint i Ext4 i sve radi savršeno...{#}

16 godina
Linux Dileme

Ako ces skinuti Mint, skini Gnome verziju. Ona ima "Control center" dok KDE verzija nema (gnome je nativno okruzanje za Mint). Mada se KDE preporucuje za bezbolniji prelazak na Linux...

Sretno

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
chem kaže...

dok KDE verzija nema

?

16 godina

@sumski

Control center od samog distroa a ne od KDE-a...

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.5.2011 14:44 (chem).
14 godina
neaktivan
Linux Dileme

Right now, the "Control Center" for Mint is simply the Gnome Control Center, which is really minimal. All it really does is offers quick-launch buttons for each of the individual programs that control the Gnome desktop. It's just an alternative to scrolling through your menu a number of times if you have to make a lot of changes, in the end. I think that we can do a lot better than that. Putting forth a new, intuitive control panel would give us another major edge over Ubuntu, would give Windows users another reason to feel comfortable moving to a new system, and would even be awesome for committed users like myself who prefer to use GUI tools when possible but hate how many different programs compose the Gnome desktop configuration tools.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
sumski kaže...

Right now, the "Control Center" for Mint is simply the Gnome Control Center, which is really minimal. All it really does is offers quick-launch buttons for each of the individual programs that control the Gnome desktop. It's just an alternative to scrolling through your menu a number of times if you have to make a lot of changes, in the end. I think that we can do a lot better than that. Putting forth a new, intuitive control panel would give us another major edge over Ubuntu, would give Windows users another reason to feel comfortable moving to a new system, and would even be awesome for committed users like myself who prefer to use GUI tools when possible but hate how many different programs compose the Gnome desktop configuration tools.

Da, i? To je i sustina Control Centra, "  quick-launch buttons for each of the individual programs". Vjeruj mi da je to jedna od prvih stvari za kojim Win korisnici posegnu kad pokusaju da podese svoj distro. Citat na engleskom jeziku od nepoznatog autora ne mjenja cinjenice. I da, ima razlike izmedju Mint i obicnog Gnome CC-a, Mintov je intuitivniji.

Pozdrav

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.5.2011 15:11 (chem).
16 godina
Maqr kaže...

A koji je razlog prelaska? 

Ako imaš 7icu, prelaskom na Linux samo dražiš vraga da te nešto počne zafrkavati... Mislim ako se prelazi da se samo prijeđe.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
14 godina
neaktivan
chem kaže...

@sumski

Control center od samog distroa a ne od KDE-a...

No , krivo se skužili.

Stavil citat sa mint community site-a ; citat je jedna od ideja, pa sam računal da Mint nema posebni control center , nego da je to u stvari gnometov.

14 godina
neaktivan
Linux Dileme

@Maqr

Preporučam ovim redoslijedom:

Ubuntu 10.04

Mint 9

Kubuntu 10.10

Ubuntu 10.10

Mint 10

Ubuntu 10.04 i Mint 9 su LTS(Long term support)  izdanja , znači i dulje traje support za njih , i stabilnija su, a pošto ti planiraš odmah "baciti" Windowse , bolje da se ne susrećeš odmah sa potencijalnim bugovima.

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.5.2011 16:31 (sumski).
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Linux Dileme

OK hvala, uzecu sve to u razmatranje naravno, dosta sam procitao od jutros kako sam otvorio temu, pa cu vidjeti jos.

@ Bukva

Potreba za promjenom okruzenja, teznja ka necemu jednostavnijem (ovdje me nemoj pogresno shvatiti). Zbog cega mi istrpao lovu za licenciran Windows (kojeg btw nemam) kad imam odlicnu besplatnu alternativu, vise volim uzeti cetvrtinu novaca koje bih dao Microsoftu i donirati ovima vamo... I jos neke sitnice i detalji o kojima ne zelim pricati, uglavnom siguran sam da necu imati problema sa Linuxom i da cu se brzo adaptirati na njega.

A gledaj ovih gore, hahaha, sta smo ti mi balkanci, o cemu god pocnes tu mora neka rasprava krenuti..... {#}

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.5.2011 16:36 (Maqr).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Linux Dileme

Ako imaš flat , onda zbilja nema problema - skineš par liveova pa vidiš kaj ti na prvu najbolje odgovora!

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Linux Dileme

Meni se sviđa novi Open SUSE 11.4 (Gnome) i Fedora 15.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice