Instalacija programa u linuxu?

poruka: 11
|
čitano: 7.788
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Instalacija programa u linuxu sa GNOME sučeljem?

Naime kako sam odlućio prijeći s windowsa na linux (bar djelomično ono "dual boot"), ne znam kako da skinute programe sa interneta instaliram (koji su van defaultnog repozitorija) znam da treba nešto prčkat tamo po terminalu ali šta. Ako može tko pojasnit sve to, bio bih zahvalan. Inaće prešao bi na linux sa GNOME sućeljem jer mi se čini nekako jednostavniji nego KDE.

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.12.2009 19:16 (Riba).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Instalacija programa u linuxu sa GNOME sučelje

Možda ti pomogne ovaj link.

17 godina
neaktivan

Također gotovo svaki program kojeg skineš ti ima readme u sebi ili install upute pa si možeš pročitat to no kasnije se sve svodi na naredbe ./config, make, make install...

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Da, nakon što raspakiraš tar, preporučam ti da pročitaš INSTALL i/ili readme, naredbom cat, dakle: cat INSTALL (case sensitive je), naravno, moraš se nalaziti u tom direktoriju.

"Tako je" - povikase seljaci i slozno glavama razbise zid

2 0 hvala 0
15 godina
protjeran

jednostavno:

./configure

make

sudo make install (ako imaš sudo)

pripazi na dependencies Namigiva

Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Hvala svima na odgovorima. Da ne pokrećem novu temu, zanima me gdje mogu naći kodeke za Ubuntu (ono za mp3,divx,xvid.....)? Jer kada pokrenem neki mp3 il tako nešto kaže da nema tog kodeka, a kada ga počme tražiti, piše da je neuspjelo. MOLIM POMOĆ!!! HVALA

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Instalacija programa u linuxu?
Riba kaže...

Hvala svima na odgovorima. Da ne pokrećem novu temu, zanima me gdje mogu naći kodeke za Ubuntu (ono za mp3,divx,xvid.....)? Jer kada pokrenem neki mp3 il tako nešto kaže da nema tog kodeka, a kada ga počme tražiti, piše da je neuspjelo. MOLIM POMOĆ!!! HVALA

Ubuntu distribucija nema  mp3 i ostale codec-e odmah.

Trebaš otvoriti Dodaj/Ukloni programe. Zatim se pod Traži: unese pojam ubuntu-restricted-extras, te se označi kvačica isped one verzije ubuntua koju imaš.

Hočemo više Linux tema :-)
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.12.2009 20:30 (MacChristian).
15 godina
protjeran

...zašto UBUNTU??...ok je mislim,ali linuxMINT je najbolji odabir za prijelaz sawindowsa na linux...sadrži sve codece,a i sve plug-inove,i za internet...moja preporuka...

17 godina
neaktivan

Ma da provao sam i linuxMint (čak se i dvojim između njih, proučavam ih sa liveCD-a) tako da neznam.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
linuxjuzer kaže...

...zašto UBUNTU??...ok je mislim,ali linuxMINT je najbolji odabir za prijelaz sawindowsa na linux...sadrži sve codece,a i sve plug-inove,i za internet...moja preporuka...

ok.. za prijelaz je solidan, što jest jest. al zašto ne na ubuntu napravit prelazak i onda tamo ručno instalirat nešto i naučit kako zapravo linux funkcionira i koja je to razlika između linuxa i windowsa?

17 godina
neaktivan

Moj glas također ide Ubuntuu, koristim ga i sam (uz openSUSE), koristio sam i Mint, stvarno je ljep i sve, al kad ti neš sam složiš, to ti je nezamjenjiv osjećaj...Smijeh

"Tako je" - povikase seljaci i slozno glavama razbise zid

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice