Šef OpenAI-a: Tvrtke koriste AI kao izgovor za otk

poruka: 14
|
čitano: 3.567
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Šef OpenAI-a: Tvrtke koriste AI kao izgovor za otk".
17 godina

Kod mene na poslu je jednostavan proces:

- radimo redovite reviewe (KPI i slično) po organizacijama

- organizacija prijavljuje neku radnju/dio procesa koja je u nivou "no brainer"

- iz prve točke razumiješ koliko rada odlazi na takve radnje i planiraju se otkazi (recimo 10%)

- tih 10% oslobođenog budgeta se odvaja za automatizaciju i AI. 

Nažalost, nekad je efikasnost bila određena novcem (sreži troškove), a sada se rade i AI ciljevi (recimo iz gornjeg primjera 10%). Problem je što kad ti dionica rokne jako, ti se ciljevi modificiraju i AI ispada spasitelj iako nemaš ni podatke ni bilo kakvu podršku toj odluci. Recimo nama je evaluacija ozbiljno pala, pa eto AI cilj skače ko blesav iako se ne može svugdje staviti AI kao alat za uštedu. 

Amazon je bio najavio 16.000 otkaza zbog AI. I 16.000 otkaza će se dati, a sada dal će AI pokrpati rad to je druga stvar. Kod nas otkazi idu brže nego što AI stvarno pokaže svoju efikasnost.

Jedan problem koji ja imam je kod revenua. Planiraš da će ti AI donijeti/omogućiti revenue. Što kad ne donese?! Nekad si upregnuo ljude, sada ako nemaš ljude koji mogu upregnuti AI, "đaba" si rezao.

Stanisha ploftoi, gag mul pafuft
Moj PC  
8 0 hvala 2
2 godine

Onomad sam platio dizajn loga za svoju firmu 10000 kuna. Danas ga dobijem besplatno. Ako takve stvari ne gase radna mjesta, ne znam što ih gasi.

Mučko Đubre
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.2.2026 16:41 (Štrumpf Nazgul).
Moj PC  
5 0 hvala 0
17 godina
Re: Šef OpenAI-a: Tvrtke koriste AI kao izgovor za

-otvori se novo, dostavljač.. koji će ti isprintan logo donjeti, kao i servis koji će ga printati, dakle dva za jednog :) .. ok, karikiram no to je tako u evoluciji, nešto nestane-ode, nešto novo dođe.. problem nije količina, ostaje, nego prilagodba-promjena, koja je teža starijima vs mladima itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
Štrumpf Nazgul kaže...

Onomad sam platio dizajn loga za svoju firmu 10000 kuna. Danas ga dobijem besplatno. Ako takve stvari ne gase radna mjesta, ne znam što ih gasi.

Tko je vlasnik tog loga? Tko ti ga je prodao? Koga ćeš tražiti naknadu štete ako se pokaže da je logo previše sličan postojećem i dobiješ upozorenje ili tužbu da ga moraš promijeniti.

Nisi tamo platio 10k samo za dizajn nego i za neku sigurnost da je taj logo unique, a ne nešto izgenerirano iz hrpe postojećih uradaka koje će AI reciklirati (jer AI samo imitira postojeće).

18 godina
Kad ga vidim dode mi da ga zveknem ram-om po faci

14 0 hvala 3
18 godina
Mislim da ni Altman ne moze urazumiti LinkedIn AI-prilagodi-se-ili-si-gotov "strucljake" i "vizionare".

3 0 hvala 1
17 godina

To je zato sto isijava unutarnjeg gustera. Kao Secerko koji sad ima vojsku trenera i vizazista koji ga pokusavaju humanizirati pa ne lici vise toliko na robota gustera, ali je i dalje totalno retardiran i cijepljen od stvarnosti kao i Altman.

Netko bi mozda rekao da su pragmaticni i objektivni, ali nisu, samo su bezosjecani gadovi s agendom od dzepa do repa.

Linux, Arch Linux.
17 godina
GranDaddo kaže...

Kod mene na poslu je jednostavan proces:

- radimo redovite reviewe (KPI i slično) po organizacijama

- organizacija prijavljuje neku radnju/dio procesa koja je u nivou "no brainer"

- iz prve točke razumiješ koliko rada odlazi na takve radnje i planiraju se otkazi (recimo 10%)

- tih 10% oslobođenog budgeta se odvaja za automatizaciju i AI. 

Nažalost, nekad je efikasnost bila određena novcem (sreži troškove), a sada se rade i AI ciljevi (recimo iz gornjeg primjera 10%). Problem je što kad ti dionica rokne jako, ti se ciljevi modificiraju i AI ispada spasitelj iako nemaš ni podatke ni bilo kakvu podršku toj odluci. Recimo nama je evaluacija ozbiljno pala, pa eto AI cilj skače ko blesav iako se ne može svugdje staviti AI kao alat za uštedu. 

Amazon je bio najavio 16.000 otkaza zbog AI. I 16.000 otkaza će se dati, a sada dal će AI pokrpati rad to je druga stvar. Kod nas otkazi idu brže nego što AI stvarno pokaže svoju efikasnost.

Jedan problem koji ja imam je kod revenua. Planiraš da će ti AI donijeti/omogućiti revenue. Što kad ne donese?! Nekad si upregnuo ljude, sada ako nemaš ljude koji mogu upregnuti AI, "đaba" si rezao.

AI ne može improvizirati, kao ljudi.

A, onda dolazimo do druge stvari. Legalne ucjene.

Ako me ti nećeš platiti (nakon što si mi dao otkaz, jer AI me mijenja), koliko tražim, platiti će me netko drugi.

Pametno sa ulaganjem u AI i ljude. Surađivati zajedno mogu vrhunski, ali zamijeniti jedno drugo, nikako.  

I thought that I heard you laughing I thought that I heard you sing I think I thought I saw you try But that was just a dream That was just a dream
6 mjeseci
dado kaže...
Kad ga vidim dode mi da ga zveknem ram-om po faci

Baš, još je k tome odvratna i degutantna sirovina sa takvim izjavama da se ponekad zapitam kuda ovaj svijet ide za nas obične smrtnike.

18 godina

Ni meni nije simpatican, ali ne kontam sta je pogrijesio u izjavi? Fakat se u vecini slucajeva AI koristi kao izgovor.

Umjesto da otpuste ljude i priznaju da im lose ide (pa im padnu dionice), oni kazu da ustvari implementiraju AI i zato im ne trebaju ti ljudi, pa im dionice skoče.

0 0 hvala 0
18 godina
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2026 13:23 (Solo761).
Moj PC  
2 0 hvala 1
8 godina

Zašto AI nije doveo do bitnijih kadrovskih promjena unutar večine firmi nije zato što je AI nekvalitetan nego zato što moraš ljude (koji ostanu) naučit radit sa AI a to je puno zahtjevnije nego izgleda. Jer jedno je objasnit Štefki da ikona za sejvanje u novom Wordu nije na istom mjestu kao u staroj verziji, a drugo je Štefki objasnit da tribat naučit kako pitat AI stvari, kako razumijet odgovore, i kako istrijebit potencijalno haluciniranje, i za to će proći još dugoooo vremena. Vidim da ko nas u uredu kad ih pitaš dali koriste AI skoro svi kažu da da, kad ideš pogledat za šta koriste i kako koriste AI ti je sve jasno zašto rezultata nema....

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina

Upravo si objasnio zašto AI jeste nekvalitetan.

Ako Štefka mora učiti kako AI radi ispod haube, onda AI ne valja.

Ako mora učiti hiljadu trikova da se izbori s njegovim mušicama i glupostima, to onda znači upravo da je AI nekvalitetan i nekad je pitanje da li donosi ikakav benefit u odnosu na output non-AI rješenja.

A zasigurno, uvodi ogromnu dozu nedeterminističnosti.

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2026 16:45 (knight).

2 0 hvala 0
16 godina

nemam ista protiv AI washinga ako moze bez da diraju ram, gpu itd. 

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice