Nvidia predstavila DLSS 5, za novu razinu vizualne
- poruka: 42
- |
- čitano: 6.137
- |
- moderatori:
vincimus
Moram priznat da sam neugodno iznenaden kolicinom ljubitelja AI slopa ovdje. Iako mozda ne bih trebao biti s obzirom da vas 80% diskutira iskljucivo preko ChatGPT argumenata 
Igre za 10 godina. 150€
Ovo je nažalost istina. Tu čitam da možes uključiti i isključiti po želji, ali tako je bilo i s prvim Dlss..i sto se desilo, sada moram po defaultu uključiti ga jerbo igre su postale neigrive po defaultu...
U svakom slučaju, vidjet ćemo...
AMD Ryzen 7900X3D; Gigabyte Gaming X670 X AX; G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5-6000 C30 32 Gb; MSI 4090 24 Gb X Trio; SSD Patriot Viper VP4300 PCIe m.2 GEN4 2 Tb;Lian Li 011 Dynamic EVO; LG C2
Kao prvo svatko bira sebi što njemu odgovara i po kojoj cijeni. Koristio sam AMD 6650 XT prije nego što sam prešao na NVIDIA 5070, to je moj izbor jer sam htio čistiju sliku na 4k kad koristim upscale.
Što se tiće DLSS 5 nisam još imao prilike probati, no vjerujem da i ako sada ima nekih problema da će se to s vremenom riješiti.
DLSS 5 nije obavezan kao ni stariji modeli, svatko može koristit što mu paše.
Nisam zadrti fan ni jednog brenda nego jednostavno uzmem što procjenim da mi je bolje za mene. Ne namećem svoje nekom drugom, samo kažem i pokažem razliku tko želi slušati.
Ne vjerujem da će AMD stajati sa strane po tom pitanju, nego i oni rade sigurno slično DLSS 5. Ne bi mi bilo krivo ni da naprave nešto bolje, sigurno da se to dogodi, i da AMD postane bolji izbor u budućnosti da ću uzeti njihovu grafičku karticu.
Koristite i igrajte ono što vas veseli i na način koji vi želite, ali nemojte biti bjesni ako netko ne želi koristit isto i na isti način. Tu smo da pišemo i razmjenjujemo mišljenje. Nekome je dosta 30 FPS u igrama, nekome je dovoljno i piksel/minecraft grafika..
I te kako se vidi na većim ekranima. Možda na 27" se ne vidi, ali već na 55" razlika se i te kako vidi pogotovo na ultra performance modu koji daje najviše FPS. DOk je na FSR zrnasta grafika, na DLSS je puno čistije gotovo neprimjetno od nativne rezolucije
sva sreca pa je postotak takvih na velikim ekranima 0.2%
Igre za 10 godina. 150€
Ovo je nažalost istina. Tu čitam da možes uključiti i isključiti po želji, ali tako je bilo i s prvim Dlss..i sto se desilo, sada moram po defaultu uključiti ga jerbo igre su postale neigrive po defaultu...
U svakom slučaju, vidjet ćemo...
Ne kužim vas, kupujete Nevidiu radi dllss-a koji je loš i loše radi?Kad dođe vrijeme da dlls5 bude po defoltu uključen to će opet biti selling point od nevidie zbog koje će ekipa opet kupovati te iste grafe.Kaj mene boli kit* kak će igra izgledati u procesu nastajanja,bitno mi je kako će to finalno izgledati na monitoru.I opet, ako neću biti zadovoljan nebudem kupovao to kaj mi turaju,ili budem.
Ljudi ovakve vijesti pokazuju trend u kojem video igre idu. U početku je to samo opcija koja se ne mora uključiti, a za x godina će biti normalna stvar. Nvidia toliko dominira tržištem da će moć raditi što hoće i ovakve vijesti daju jasnu naznaku budućnosti gaminga. Nvidia cilja na profit, na inovativnosti, a ovo to definitivno jest. Nije dobro da nemaju snažnu konkurenciju.
Ovo je ni više ni manje AI filter, mogu oni prodavat maglu i izvlačiti se kako god oće. Već je kožnati danas potvrdio da je to generativni AI koji će devovi moć koristit i svatko može imati svoje mišljenje o tome, ali za mene osobno je to jedan smjer gaminga koji mi se nimalo ne sviđa.
Daj mi bolji DLSS/FSR gdje će se nativna rezolucija bolje prikazivati na manjim presetima kao što je trenutno quality mode koji je bolji od nativne zbog antialiasing-a i to je to, ne treba mi ništa više.
U demo-u su koristili 2x 5090, ovo neće zaživjeti još par godina na nekoj respektabilnoj consumer razini, ma kaj god oni rekli da će doć krajem godine, nema šanse tj. izbacit će i reć e al treba vam 5090 da bi ikako radilo. Ako i radi, bit će performance hit u rangu trenutnog pathtracinga samo x3.
Čisto prodavanje magle i AI hype-a da mogu reć da rade nešto wow jer je dosegnut plafon, a količina ljudi ovdje kojima je ovo OK je iznenađujuća.
Baš me zanima kako će to raditi na novim konzolama, nikako.
Isto vrijedi i za ATi tj. AMD ako krene u ovom smjeru, da nebi bilo zabune.
Ne kužim vas, kupujete Nevidiu radi dllss-a koji je loš i loše radi?Kad dođe vrijeme da dlls5 bude po defoltu uključen to će opet biti selling point od nevidie zbog koje će ekipa opet kupovati te iste grafe.Kaj mene boli kit* kak će igra izgledati u procesu nastajanja,bitno mi je kako će to finalno izgledati na monitoru.I opet, ako neću biti zadovoljan nebudem kupovao to kaj mi turaju,ili budem.
ma ničemu ne treba davati unaprijed kredite, ali dosad se dlss pokazao kao sasvim solidan način da dobiješ više fps, a da prikaz ostane gotovo isti
ako ovo bude iole po uzoru na dosadašnji dlss, već tamo u drugoj-trećoj iteraciji imat ćemo mogućnost uključiti ga ili ne i dobiti 'remasteriranu' verziju igre koja neće stalno ili povremeno izgledati kao ai slop, odnosno takvih grešaka će biti sve manje
priča se o ai slopu, a zapravo će ga uglavnom koristiti developeri da im zamijeni sate i sate posla, opet će biti na koncu koliko su uložili truda da nešto fercera kako spada
ako će developer biti zadovoljan konačnim izgledom, jer kako kažu ldss 5 će imati masu mogućnosti podešavanja za developere, po čemu će to onda biti ai slop
imaš developera koji potroši 200 sati rada da bi nešto postigao na 'stari' način, a onda imaš drugog koji koristi ovaj alat i skoro isti rezultat dobije za 100 sati rada, eventualno doda još 10 sati za uštimavanje da bude zadovoljan i dobije što je htio
dakle to je alat kao i sve dosad, samo što će bez toga igrice izgledati lošije po defoltu, jer će se developeri vrlo brzo naučiti na uštedu radnog vremena i manje truda uložiti u defoltni izgled igrice kad im ovo omogućuje isti ili sličan rezultat uz uštedu vremena
na koncu igre će opet izgledati onako kako ih je zamislio developer, kod ovih starijih u koje su naknadno uključili dlss 5 očito ima problematičnih rezultata, makar i to može biti eksperiment da bi se dobilo pažnji, kao kontroverzni potez s usnama grace
Godinama se nije desilo da jedna korporacija doživi ovoliko negativan Feedback na svoju najavu.
Naravno,ovaj iz Nvidie je krenuo u obranu svoje zamisli.....
Jedva čekam dan da Kinezi postanu konkurentni na GPU tržištu,neće me više vidjeti Nvidia ili AMD 🥂
Edit:
dobar video na temu
Načekat češ se na kineze dok god ne dobiju pristup UV litografiji a čak i onda je upitno koliko mogu napravit jer "reverse enginiring" (što je kineski način poslovanja) na takovj tehnologiji je bolesno kompleksan. Tako da smo nažalost još poprilično dugo samo za zelenima i marginalno crvenima!
A što se tiče hejtanja dlss 5, to je nažalost danas normalno, što god netko predstavi hejtanje je prva stvar čak ako i nemaš blage veze kako nešto funkcionira ili kako će na kraju uopće bit, kao u ovom slučaju. Ja osobno sumnjam da će to bit takav pomak kakvo to izgleda na osnovu tih par slika, a u ostalom uvjek možeš izgasit DLSS ili koristit stari model.