Koliko sam ja shvatio ta opcija da kinez naplati pdv je opcionalna tako da imam neki osjećaj da se kinezima sa time ne bude dalo z*******t pa da će i dalje slati kao i do sada (bar na početku dok im ne počne padati promet zbog takvog načina poslovanja)
Potvrđeno Bugu: PDV na male pošiljke iz Kine uvodi
- poruka: 40
- |
- čitano: 12.746
- |
- moderatori:
vincimus
Koliko sam shvatio, dovoljno je jedanom se prijaviti za dobiti porezni broj na razini EU, jedino nisam siguran da li je ga treba dodatno dostaviti zemljama u koje dostavljaš, tako da bi svakako trebalo biti poprilično jednostavno obuhvatiti sve zemlje...
Da postoji posebna procedura za svaku zemlju, onda bismo pušili...
Da je za svaku zemlju posebno, mailboxde bi radio ko lud.
.. isporučitelj će zaračunati PDV krajnjem kupcu po stopi koja se primjenjuje u državi članici odredišta dobara, zaključuju svoj odgovor iz Porezne uprave.
-nema veze s zemljom ulaska, kao NL jer pošiljka ne ide u NL, nego na adresu naručitelja tj državu.. i tako se obračunava pdv.
-samo je pitanje hoće li biti obračunato kod plaćanja računa ili ako nije tad naručitelj dobije uplatnicu carine/pdva za taj iznos (ili koji već način, npr kod preuzimanja..).
zašto bih išta naručivao iz kine kad je ionako 98% svega što tu kupim - iz kine (mislim da kruh i mlijeko nisu)?
Ovakav misaoni proces, osim moždanim udarom ili epileptičkim napadom, mogu objasniti samo ako ti već jako dugo nisi ni kupio ništa skuplje od kruha i mlijeka.
-upravo to se radi tj registrira se uvoz u zemlju s recimo nižim porezom dok roba možda nikad ne vidi tulipane i sl.. porezne oaze itd.. kao i google-irska koji ne plaća cca 50% poreza kojeg bi morao plaćati inače bi recimo rumunjska bila konkurentna (pdv)... mi sa bananama i šećerom dok je recimo luxemburg jedan od većih proizvođača maslinovog ulja i tjestenina (koje se inače radi u italiji, esp..).
I to isto rasterecenje nece ici u korist nama kupcima, kako to vec obicno i biva.