Kako mimo faksa (jer sam ga završio) postati sys admin?
Kakvo obrazovanje trebam (i gdje ga mogu dobiti) da bih mogao taj posao raditi i da bi mi neko možda dao posao?
Kako mimo faksa (jer sam ga završio) postati sys admin?
Kakvo obrazovanje trebam (i gdje ga mogu dobiti) da bih mogao taj posao raditi i da bi mi neko možda dao posao?
Koji faks si tocno zavrsio?
https://en.m.wikipedia.org/wiki/System_administrator
A sto se tice posla... 90% oglasa trazi iskustvo... IT Jobs Croatia na FB... Bude svega... Vidi sto ljudi traze tocno... CISCO polozit ako mozes...
Zavrsio sam Filozofski, tako da nije bas sys admin friendly :)
Dakle, spomenuli ste Cisco. Kako to ide, jesu to neki programi, certifikati, šta? I koliko bi to koštalo?
Jel bi mi to nešto od Cisca bilo dovoljno da mogu konkurirat za poslove?
:)) ... možda će zvučati zajedljivo, ali po natipkanom jedino tako (dati-pokloniti) ćeš do sysadmin pozicije. Uobičajeni roadmap je višegodišnje iskustvo sa svime, mreža, održavanje, firme, .. i da sys radi. Pri tome je čak nevažno koji sys, koji faks, koji cisco-ms-sql-nabrojidalje certifikat (osim firmi s javnim natječajem, državne jasle).. možda u apisu, možda u dt-u, .. u saboru sad imaju tablete, probaj. Sretno.
Jel bi mi to nešto od Cisca bilo dovoljno da mogu konkurirat za poslove?
pod cisco je mislio na certifikaciju. inače cisco je najveća tehnološka firma za networking. osnovna certifikacija ti CCNA routing and switching ICND1+ICND2.
sam networking ti je mali kamen temeljac ako želiš postati sys admin, jer bez solidnog networking znanja (bar ICND1) ne budeš nigdje došao..
na to bi trebao dodati čitavo čudo drugog znanja/certifikacije (hardware/software) da bi mogao postao sys admin.
samo u ovoj državi bez IT faksa, konkretnije FER-a je jako teško konkurirati za bilo kakvu ozbiljniju poziciju.
Koja je najjeftinija varijanta doci do svih tih znanja?
Sta sa onim Carnetovim tecajem, bi li mi to ista znacilo?
Postoji li neka besplatna online opcija, sada se sve moze uciti online?
za CCNA v3.0 si probaj naći na torrentima "cbt nuggets 200-125". to ti je jedno 40-ak sati video treninga za ICND1+ICND2..
iako da bi upotpunio znanje bi trebao uz to čitati malo RFC-ove.. ali nuggetsi su odlični za uvesti te u neku temu.
za sve ostalo (MS, linux) takođeR možeš probati video treninge CBT-a ili trainsignala, pa kasnije nadopunjavati raznim artiklima kao npr. tehnet za MS itd..
mos sve nac na netu za dzabe.
prodi video treninge za CCNA, RHCSA i RHCE. nakon tog, osnove pythona, baza podataka i REST APIa.
ja na tvom mjestu nebi trosio vrijeme na microsoft tehnologije, posto imaju zanemariv udjel na trzistu i poslovi su manje placeni.
imaj na umu da ce ti trebat minimum 2 godine za naucit osnove gore navedenog i to ako ces svaki dan ucit po par sati.
moj savjet bi ti bio da se uvalis u bilo kakvu firmu koja posluje s drzavom, bilo kakav poso, pa pomalo dodjes do toga sto zelis...ali do tada vjerojatno vise neces htjeti biti sys admin....
...na microsoft tehnologije, posto imaju zanemariv udjel na trzistu..
srsly? IMHO, teško je zamisliti enterprise bez AD-a..
EDIT: doduše u pravu si po pitanju prioriteta i plaće.. ali vrlo često je traženo i solidno poznavanje MS-a.
Za pocetak par savjeta kako krenuti.
1. Cackaj po svemu sto te zanima. Digni nekoliko virtualki i rokaj.
2. Fokus na osnove mreza i protokola
3. Odaberi "granu" sistemasenja koja te zanima.
Pod ovim mislim na to da li ti je zanimljivije raditi u nekoj korporaciji i brinuti se o nekom AD-u, stotinama/tisucama korisnika, printerima,Windowsima, itd ili ti je zanimljivije se baciti u "online" sistemasnje.
Ako te zanima online sistemasenje, preporucam da krenes sa sljedecim:
1.Osnove Windows ili Linux web stacka, zavisno sto ti je blize.
Windows stack basics:
- Powershell i Powershell scripting
- IIS
- MSSQL
- .Net / .Net core
- Exchange ako se boris sa mailovima
- DNS basics
- virtualizacija(Hyper-V)
Linux
- Bash/python + scripting
- Apache/Nginx/Haproxy
- PHP osnove (php se trenutno najvise trosi, pa sam ga zato naveo kao neku "osnovu")
- Mysql/MariaDB, PostgreSQL, Redis
- Exim, Dovecot, itd...
- vi text editor :)
- DNS basics
- virtualizacija(Xen, KVM, VmWare, OpenVz, itd...)
Za offline dio sistemasenja, fokus na AD, mreze, Office i ekonomiste koji se ne znaju sluziti racunalom (samim time i na Excel) :)
prodi video treninge za CCNA, RHCSA i RHCE. nakon tog, osnove pythona, baza podataka i REST APIa.
ja na tvom mjestu nebi trosio vrijeme na microsoft tehnologije, posto imaju zanemariv udjel na trzistu i poslovi su manje placeni.
imaj na umu da ce ti trebat minimum 2 godine za naucit osnove gore navedenog i to ako ces svaki dan ucit po par sati.
2 godine! Wow, ja sam imao dojam da je ovo sve puno jednostavnije. Da je to, što se tiče potrebnog znanja i razine user-friendlynessa, kao LAN sa puno kompjutera.
2 godine! Wow, ja sam imao dojam da je ovo sve puno jednostavnije.
i to i dalje nije ni približno sve što bi trebao znati, ali negdje trebaš početi .. kao što je kolega gore rekao, cijeli život je sys admin škola..
2 godine! Wow, ja sam imao dojam da je ovo sve puno jednostavnije. Da je to, što se tiče potrebnog znanja i razine user-friendlynessa, kao LAN sa puno kompjutera.
zavrsio sam 5 godina faksa za sistem inzenjera + ucio sa strane jos toliko i imam 4 godine radnog iskustva -> jos uvijek se smatram pocetnikom
sto vise znas, to vise vidis koliko toga ima i koliko zapravo ne znas..
imam dojam da imamo razlicite poglede na ovo, ti si imao na umu old school "uredski sys admin" posao - instaliranje racunala, spajanje na mrezu, konfiguriranje emaila, printeri, sitni popravci na racunalu, pomaganje korisnicima kad im office ne radi i slicno?
ako si to imao na umu, to mozes pohvatat relativno brzo.
Nemoj se ljutiti, ali obzirom da imaš potpuno nepoznavanje tematike nakon završenog fakulteta, i obzirom da si pokazao totalno neznanje na tehološkoj razini (a kaj je to Cisco?), nisam siguran da je to posao kojim biš se trebao baviti u životu. Daleko od toga da te odgovaram od tog posla, no do sada biš trebao znati barem osnove mreže i subnetiranja, poznavati barem otprilike tehnološke gigante i njihove proizvode (managiranje Cisca? Imam doma D-Link switch, how hard can it be?)... ono što bi sada trebao jest osnovni posao održavanja informatičke opreme i mreže u nekom malom uredu (to jest, više njih) u kojem nema Active Directoryja, da se upoznaš sa osnovnim procesima konfiguracije, održavanja i backupa. Uz taj posao učiti već gore predložene stvari. Za nekoliko godina možeš tražiti bolji posao.
To se ne postaje, Sys Admini se radjaju.
To se ne postaje, Sys Admini se radjaju.
I dijele se na ove koji ogranicavaju sami sebe glupim pravilima i kompletne degenerike :D
Gle, nemoj kao prvo odustati od svojeg cilja. Kako nešto postati je jedno pitanje, ali ima puno odgovora. Bitan si ti kao osoba, karakter, tvoja želja, volja, tvoja motivacija. Bavi se koliko god možeš u svoje slobodno vrijeme sa onim što te zanima.
Nema jednog puta kako doći do posla onoga što bi tebe u konačnici zanimalo. Konstatno se trudi i obrazuj.
Složi CV po svojem ćefu, pokaži kvalitete, neutralizraj svoje slabosti. Poslodavci žele vidjet taj ljudski faktor. Čak i ako ima boljih kandidat od tebe, možeš proći tvoja strast prema nečemu. Češljaj oglase za posao, konstatno na dnevoj bazi, budi uporan.
Poslušaj svačiji savjet ako je dobronamjeran, te ako si ga sam tražio.
Međutim, uglavnom ti ljudi pričaju svoja iskustva. Tvoj iskustvo ne mora biti takvo. Ti se potrudi da ne bude takvo.
Linija učenja i uspjeha nije baš uvijek pravocrtna sa protokom vremena, nego nekada za ići i brže.
Oslobodi se ovih što ti žele(općenito, u životu) "prodavati" svoju staračku pamet. Ti možeš ovo, ti možeš ono, to ide ovako, to ide onako, sumnjam, ne vjerujem, ako sam ja, onda ti...bla, bla, bla, bla....Odgrebi takve spike. To su luzerske priče.
Naši životi, ljudski životi su nepredvidljivi. Nekad dobro, nekad loše.
Al' zbog te svoje nepredvidljivosti su isto tako koliko god teški bili, jednostavno veličanstveni.
Shvati sebe, te se oslobodi i daj si truda da svoje potencijalne razviješ do maksimuma.
Sam sebi si najveći prijatelj i neprijatelj.
Suerte!
Covik je zavrsio filozofski fakultet. Po svemu napisanome, no offense, nema pojma o cemu se tu radi. Bez tecaja, certifikata i inih stvari te bez ikakvog radnog iskustva, moze slozit najbolji CV na svitu, nece dobit taj posao.
Svaka cast na motivacijskom postu, ali on ima tu pun kuki posla za nauciti... i nadat se, da kad nauci, skuzi i ushemi se i ima papir (nazalost), da ce mu netko pruziti priliku za takav posao...
Pokusaj se zaposlit negdi sa svojim zavrsenim fakultetom, u slobodno vrime polazi i uci sto je potrebno za sys admina, i onda vidi di cete to odvest...
Gle, nemoj kao prvo odustati od svojeg cilja. Kako nešto postati je jedno pitanje, ali ima puno odgovora. Bitan si ti kao osoba, karakter, tvoja želja, volja, tvoja motivacija. Bavi se koliko god možeš u svoje slobodno vrijeme sa onim što te zanima.
Nema jednog puta kako doći do posla onoga što bi tebe u konačnici zanimalo. Konstatno se trudi i obrazuj.
Složi CV po svojem ćefu, pokaži kvalitete, neutralizraj svoje slabosti. Poslodavci žele vidjet taj ljudski faktor. Čak i ako ima boljih kandidat od tebe, možeš proći tvoja strast prema nečemu. Češljaj oglase za posao, konstatno na dnevoj bazi, budi uporan.
Poslušaj svačiji savjet ako je dobronamjeran, te ako si ga sam tražio.
Međutim, uglavnom ti ljudi pričaju svoja iskustva. Tvoj iskustvo ne mora biti takvo. Ti se potrudi da ne bude takvo.
Linija učenja i uspjeha nije baš uvijek pravocrtna sa protokom vremena, nego nekada za ići i brže.
Oslobodi se ovih što ti žele(općenito, u životu) "prodavati" svoju staračku pamet. Ti možeš ovo, ti možeš ono, to ide ovako, to ide onako, sumnjam, ne vjerujem, ako sam ja, onda ti...bla, bla, bla, bla....Odgrebi takve spike. To su luzerske priče.
Naši životi, ljudski životi su nepredvidljivi. Nekad dobro, nekad loše.
Al' zbog te svoje nepredvidljivosti su isto tako koliko god teški bili, jednostavno veličanstveni.
Shvati sebe, te se oslobodi i daj si truda da svoje potencijalne razviješ do maksimuma.
Sam sebi si najveći prijatelj i neprijatelj.
Suerte!
Hvala na ohrabrenju :)
A kakav je posao inače, onako na dnevnoj bazi? Je li to rad svih 8 sati ili se dio radnog vremena sjedi i čeka da se nešto pokvari?
A kakav je posao inače, onako na dnevnoj bazi? Je li to rad svih 8 sati ili se dio radnog vremena sjedi i čeka da se nešto pokvari?
Pusti ga k vragu, samo će te navući na tanak led.
Ako si završio fakultet, negdje si otprilike 25 godina star. Iz tvojih postova se da vidjeti da nemaš balagog pojma o tome što želiš raditi. Da bi došao na startnu poziciju, onih koji su završili formalno obrazovanje te struke, bez papira ti treba 2-3 godine a s papirima (certifikati) 3-5 godina. Na to trebaš dodati još minimalno 5 godina guljenja u struci da bi stekao iskustvo i polovio sve konce kako treba. To znači da si na 35 godina. A kakav je posao? Rudarski, osima ko se ne uhljebiš na državne jasle.
Ja sam isto bez formalnog informatičkog obrazovanja a katica za sve sam u uredu od cca 20 računala (što radne stanice, što laptopi, što serveri) i htpetinom drugih uređaj. Sve skupa u AD i fercera već dulji niz godina. Uz hardver sam odgovoran i za sav softver (trošimo pravo bogatstvo na licence) a tu i tamo izradim kakav lisp program ili skriptu za AutoCAD te po koji makro za excel/calc. Sebe ne smatram IT-ovcem, računala i sve vezano uz njih su mi hobi od rane mladosti (davno je to bilo).
Uglavnom, nemoj trošiti vrijeme na to. Jednostavno je prviše truda kojeg moraš uložiti a krajni cilj je vrlo nejasan.
Nema problema, frende!
Samo hrabro!
Hm, pa gle ovisi o guzdi za kojeg radiš i opisu radnog mjesta. Dok čekaš uvijek ti možeš imati posla za kompjuterom, neki projekti ili tako nešto, odgovaranje na upite...
A, kad dođe do nekih problema, onda odeš na lice mjesta, uvidiš stvar, pa se vrati do svojeg kompjutera i tako, gle nije pokretna traka da radiš, al' ono ne buš bio kao oni admini na poslovima za državne jasle....
Trebao sam precizirati odma, neko mi nudi posao preko stručnog, nije da ja idem od 0 pa trebam doći do zaposlivosti. Dakle oni traže nekog ko je noob i ko će doć preko stručnog i učit.
Sad, ja ne bih htio zapet kao neki serviser PC-a, nego bi se htio doći do toga gdje mogu biti sys admin. Dakle učio bih na poslu.
Samo me zanimalo koliko bi vremena trebalo da mogu doći do razine znanja gdje bi mogao konkurirati za poslove i koliko bi to učenja podrazumjevalo.
sto vise znas, to vise vidis koliko toga ima i koliko zapravo ne znas..
POTPIS!