Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 4.067
|
čitano: 850.971
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Rasprava o grafičkim karticama

5060ti=4070<rtx 5070=4070ti super< rtx4080=5070ti<4090=5080<5090

Ovako bi to moglo izgledat.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.12.2024 17:40 (dery).
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
Re: Rasprava o grafičkim karticama
Wiz3m4n kaže...

Bez razmišljanja rx 7800xt, kakvo čekanje..........

Pa slj mjesec izlazi RX 9070XT koja bi trebala bit blizu RTX 5080
Kupovat sad grafičku na brzaka je ludost

15 godina
Crypt kaže...

Pa slj mjesec izlazi RX 9070XT koja bi trebala bit blizu RTX 5080    < rx7900xt

ispravio sam te, nema čekanja te grafe će tek u drugi mjesec masovna prodaja

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.12.2024 18:23 (dery).
8 godina
dery kaže...
Crypt kaže...

ispravio sam te

Uspoređujem s zelenima.

Po netu i po benchmark leakovima, ispada negdje oko 5070Ti i blizu rtx 5080.

Računajmo to bez raytracinga.
Dugo sam imao Nvidiju,ali više ne.
Planirao sam kupit RX 7800XT ali ću pričekat da vidim 9070XT kakva će bit.
Neki price range od 600 € se spominje vani.
Znači kod nas bude to 800

Žure se stavit u prodaju u siječnju čak.
Zbog Trumpa :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.12.2024 18:29 (Crypt).
15 godina
Crypt kaže...
dery kaže...
Crypt kaže...

ispravio sam te

Uspoređujem s zelenima.

Po podacima je u rangu 7900gre/4070ti raster, RT je nepoznanica.Rtx5080 će za nju biti daleko nedostižno glede RT.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.12.2024 18:33 (dery).
8 godina
dery kaže...
Crypt kaže...
dery kaže...
Crypt kaže...

ispravio sam te

Uspoređujem s zelenima.

Po podacima je u rangu 7900gre/4070ti raster, RT je nepoznanica.Rtx5080 će za nju biti daleko nedostižno glede RT.

Puno je informacija bilo tu. Prvo je bilo da je u rangu 7900GRE, pa kasnije da bude ipak slabija. Svašta nešto.
Najbolje pričekat pa vidit kako to bude zapravo.
A raytracing me osobno ni ne zanima.
Rađe imam veći fps :)

16 godina

Pogledaj Indianu Jonesa....ni mene ni masu nas ne zanima, no tko te pita 

15 godina

najveci win za amd bi bio izbaciti hardwerski FSR kao nvidia DLSS da to na nešto liči napokon. 

Intel 80286
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Horned Reaer kaže...

najveci win za amd bi bio izbaciti hardwerski FSR kao nvidia DLSS da to na nešto liči napokon. 

Pa izbacit ce oni FSR 4.1 sada sa novim grafama. I to bi trebao biti navodno odlican FSR, ali budemo vidjeli.

Ali badava im i FSR 8.x kada vecina developera uopce nece uloziti previse truda da implementira najnovije FSR verzije.

Evo, od igara koje ja igram 2 podrzavaju FSR (Diablo 4 i Delta Force) i kod obje je to samo FSR 2.0, niti traga FSR 3.0/3.1, o FG da ne govorimo.

S druge strane Diablo 4 podrzava DLSS 3.x, ne znam koji, ali ima i FG.

Delta Force je nova igra, pa opet samo FSR 2.0. Ne znam koju verziju DLSS-a podrzava, ali brijem da je isto neka 3.x sa FG.

Srecom, obe igre mogu u nativnom renderingu vrtiti na jako visokim FPS, ali da mi slucajno treba upscaling i FG bas mi nebi bilo drago sto nisu podrzane nove verzije FSR-a.

Tako da je najveci problem FSR-a sto su najnovije verzije 3.x sa FG podrzane u dosta malo igrara, a DLSS 3.x podrzava valjda 90+% igara.

I tako ce biti i sa FSR 4.1.

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.12.2024 20:35 (Mauro).
15 godina
Horned Reaer kaže...

da li je rx 7800 xt Predator white OK kupnja za 470 eura, ili bolje uzeti neku 4070 super koja je 150 eura skuplja.

Diablo 4 ,Path OF exile 2 i to je to sto se igra na 4k.

https://www.acer.com/hr-hr/predator/desktops-and-all-in-ones/components/predator-bifrost-radeon-rx-7800-xt-oc-16g

Ne znam za PoE2, ali Diablo4 zdere ogromne kolicine VRAM-a.

Za Ultra texture cak i u menu igre pise min 12GB VRAM, ali brijem da je to samo da nebi "ruzno" izgledalo za Nvidia-u.

16GB je za ugodno na Ultra texturama, pa bi IMHO 7800XT imala prednost zbog VRAM-a kojeg Diablo4 voli trositi.

Meni uredno HWInfo i Adrenalim overlay prijavljuju 14,5-16GB na D4 (3440x1440). OK, Nvidia u pravilu trosi manje VRAM-a od AMD-a, ali opet ti pucas na 4K, pa...

S druge strane, Diablo 4 podrzava samo FSR 2.0, znaci nula bodova od FG. Ali za Nvidia grafe podrzava DLSS 3.x i podrzava Frame Generation, pa je to prednost na strani Nvidia-e, posebice na 4k. Osim ako VRAM ne bude radio probleme.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.12.2024 20:48 (Mauro).
12 godina
Mauro kaže...
Horned Reaer kaže...

da li je rx 7800 xt Predator white OK kupnja za 470 eura, ili bolje uzeti neku 4070 super koja je 150 eura skuplja.

Diablo 4 ,Path OF exile 2 i to je to sto se igra na 4k.

https://www.acer.com/hr-hr/predator/desktops-and-all-in-ones/components/predator-bifrost-radeon-rx-7800-xt-oc-16g

Ne znam za PoE2, ali Diablo4 zdere ogromne kolicine VRAM-a.

Za Ultra texture cak i u menu igre pise min 12GB VRAM, ali brijem da je to samo da nebi "ruzno" izgledalo za Nvidia-u.

16GB je za ugodno na Ultra texturama, pa bi IMHO 7800XT imala prednost zbog VRAM-a kojeg Diablo4 voli trositi.

Meni uredno HWInfo i Adrenalim overlay prijavljuju 14,5-16GB na D4 (3440x1440). OK, Nvidia u pravilu trosi manje VRAM-a od AMD-a, ali opet ti pucas na 4K, pa...

S druge strane, Diablo 4 podrzava samo FSR 2.0, znaci nula bodova od FG. Ali za Nvidia grafe podrzava DLSS 3.x i podrzava Frame Generation, pa je to prednost na strani Nvidia-e, posebice na 4k. Osim ako VRAM ne bude radio probleme.

Odakle ti ovo? Pa igra odnosno postavke u igri određuju koliko VRAM-a troši a ne grafička, ako ultra texture na xy rezoluciji trebaju 14GB VRAM-a onda trebaju 14GB VRAM-a bez obzira jel unutra AMD, Nvidia ili Intel grafa.

15 godina
Mauro kaže...
Horned Reaer kaže...

Pa izbacit ce oni FSR 4.1 sada sa novim grafama. I to bi trebao biti navodno odlican FSR, ali budemo vidjeli.

Ali badava im i FSR 8.x kada vecina developera uopce nece uloziti previse truda da implementira najnovije FSR verzije.

Evo, od igara koje ja igram 2 podrzavaju FSR (Diablo 4 i Delta Force) i kod obje je to samo FSR 2.0, niti traga FSR 3.0/3.1, o FG da ne govorimo.

Delta Force je nova igra, pa opet samo FSR 2.0. Ne znam koju verziju DLSS-a podrzava, ali brijem da je isto neka 3.x sa FG.

Srecom, obe igre mogu u nativnom renderingu vrtiti na jako visokim FPS, ali da mi slucajno treba upscaling i FG bas mi nebi bilo drago sto nisu podrzane nove verzije FSR-a.

Tako da je najveci problem FSR-a sto su najnovije verzije 3.x sa FG podrzane u dosta malo igrara, a DLSS 3.x podrzava valjda 90+% igara.

Kaj će nam FG kad u Diablo IV FPSa kolko voliš...ali imaš ga i za Diablo kao i za svake ostale igre na driveskom nivou AFMF2

Evo Diablo slika dolje bez FGa, lako za te nezahtjevne igre

15 godina

Evo npr. Diablo4, 7800XT vs 4070Ti Super na 1080, 1440 i 4k. Nisu grafe uopce iste klase, ali obje su sa 16GB, pa se lijepo vidi potrosnja VRAM-a: 

Imas na YouTube gomile videa gdje se usporedjuju graficke sa upaljenim Overlayom i u vecini slucajeva AMD graficke trose vise VRAM-a.

Evo npr. DO je OK lik kojem se moze vjerovati, usporedba 7900XT vs 4070Ti Super, znaci dobre kartice za usporedbu jer nijednoj nece pomanjkati VRAM-a: 

Gledaj one dijelove gdje je nativni rendering tako da DLSS/FSR/RT nemaju utjecaja. U vecini primjera AMD trosi vise RAM-a.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
forumaš kaže...
Mauro kaže...
Horned Reaer kaže...

Kaj će nam FG kad u Diablo IV FPSa kolko voliš...ali imaš ga i za Diablo kao i za svake ostale igre na driveskom nivou AFMF2

Evo Diablo slika dolje bez FGa, lako za te nezahtjevne igre

Naveo sam Diablo 4 i Delta Force kao igre koje igram sta od tehnologija podrzavaju, samo kao primjer kako je FSR3.x puuno manje podrzan nego DLSS 3.x

Vidis da sam dolje naveo da to nije meni problem jer ih nativno vrti komp Diablo4 u jako visokim FPS.

Meni osobno niti DLSS niti FSR niti FG ne trebaju jer igre koje igram se nativno vrte u visokim FPS (a Helldivers 2 i WoT uopce ne podrzavaju nista od upscaling ili FG tehnologija). A ionako ne igram single player AAA igre gdje je to bitno.

Ali ekipi koja igra redovito najnovije single player igre to moze biti jako bitno.

15 godina

Kod mene Helldivers 2 ima upscaling, njihov vlastiti i koristim ga uredno

15 godina
forumaš kaže...

Kod mene Helldivers 2 ima upscaling, njihov vlastiti i koristim ga uredno

Ima i kod mene taj njihov interni, ali on je katastrofa po meni.

Pokvari kvalitetu slike, a ne donese neki pomak performansi. Negdje sam procitao da je taj njihov interni upscaling baziran na FSR 1.0

S obzirom da ti promoviras AFMF2, Helldivers2 je po meni primjer igre gdje on radi fansasticno i bas je koristan feature.

Sa Radeon Chillom zalokao nativni FPS na 72, to sa AFMF2 da 144FPS i sve radi predivno glatko baz da sam primjetio ikakve probleme.

I jos zbog Chilla CPU i GPU fino odmaraju, ne vrte se sumanuto 

Ali zbog Delta Force sam sada na 24.8.1, pa onda vrtim Helldivers2 nativno.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.12.2024 22:24 (Mauro).
15 godina

Radi on odličlno u svim single player igrama...Helldivers 2 nije neka brza online pucačina, u stvari nije uopće jer napucavamo NPCove pa je input lag manje bitan.

Za online fps ga nebi nikada palio.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

koju uzeti u dilemi sam:

1. RTX 3080 10GB Suprim X sa Ebaya 470 eura 

2. RTX 3080 TI PNY XLR8 sa amazona 555 eura

3. RTX 4070 Super AERO gigabyte nova 690 eura

Happy new 2025 

2 1. RTX 3080 Suprim X
2 2. RTX 3080 TI PNY XLR8
11 3. RTX 4070 Super Aero Gigabyt
Intel 80286
Moj PC  
0 1 hvala 0
13 godina

1.Nemoj biti lud dati za 10gb karticu tolike pare, ja gledam sada po sebi igram Marvel Rivals ta igra trosi 8.8gb Vrama u ljetu sam uzeo Vision OC za 350e rabljenu.

2.Je da je TI verzija nesto brza i ima 12gb ali bi mozda radije isao na novu 4070/ 4070super.

3.Vec bolji izbor razmotri si isto 7800XT.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.12.2024 18:20 (MGloc).
12 godina

Intel je ljepo odradio svoju drugu generaciju grafa,poštene cijene za poštene performanse,sad je AMD na redu da ponudi po poštenim cijenama RDNA4 uz ML upscaling(pssr pandan) i napredniji RT.

Ionako 99.99% gamera cilja na grafu do MAX 1000€ i tu bi Intel i AMD mogli napravit posao 🥂

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
Horned Reaer kaže...

koju uzeti u dilemi sam:

Happy new 2025 

Trebao si staviti pod 4. Niti jednu od navedenih

13 godina

Nije ovo "milijunas" da ima 4 ponudena odgovora.

15 godina
Wiz3m4n kaže...
Horned Reaer kaže...

koju uzeti u dilemi sam:

Happy new 2025 

Tako je sve su u kurzu po toj cijeni, ima RX7800xt najeftinija najboja. 

4 godine
dery kaže...
Wiz3m4n kaže...
Horned Reaer kaže...

koju uzeti u dilemi sam:

Happy new 2025 

Tako je sve su u kurzu po toj cijeni, ima RX7800xt najeftinija najboja. 

7800 xt je najeftinija no gore je ponudena i 4070 super koja je bolja i brza kartica, zeleni su oduvijek skuplji pa nek sam odluci u koji ce tabor

16 godina

Ne toliko da bi opravdala skoro 200e razlike u cijeni....sretna Vam Nova Godina drage kolege i kolegice, puno sreće i zdravlja Vam želim 

4 godine
Wiz3m4n kaže...

Ne toliko da bi opravdala skoro 200e razlike u cijeni....sretna Vam Nova Godina drage kolege i kolegice, puno sreće i zdravlja Vam želim 

Zapravo vidim da su i obicne 4070 jos uvijek dobavljive i cijena ima je od 620€ sto je samo 70€ razlike Super modeli su od 150€ pa na vise kod nas, no opet dobis bolju i brzu karticu!

4 godine
Horned Reaer kaže...

koju uzeti u dilemi sam:

Happy new 2025 

https://forum.bug.hr/forum/topic/prodaja-komponente/prodaja-xfx-amd-rx7800xt-merc319/304053.aspx

9 godina

i to je ta zacarana spirala..... uvijek za 70-100e vise imas bolju karticu.....

trenutno se bavim razmisljanjima da umirovim svoju 4060, iz glavnog razloga sto moram uzeti novi monitor, isao bi na barem 2k, a na toj rezoluciji je vec pomalo "tanka".....

ali jednostavno s ovim cijenama, kojeg vraga uzeti a da ne moram prodati organ.....

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

A za 2k ti treba ubiti kartica sa vise od 8gb tipa RX6800 16gb,RX 7700XT, 7800XT ili 4070 12gb.Ja bi prodao tu 4060 8gb i gledao uzet 4070$uper.

Jedine kartice koje kod nvidie imaju smisla su RTX 4090 ali ako ti bas treba i hoces najjace ali ces i platit, osim navedene 4070 TI $uper (vani 830e) vidim kod nas 900e svakako bolje dati za nju 900e nego 1100e za 4080$uper i za sirotinju 4070$uper od 650e.A 4060 je ubiti prevara kartica nije nista bolja od 3060 ili 2080$uper jedino ima Frame gen u par igara.

9 godina

ja sam vjerovatno medju rijetkima koji su stvarno zadovoljni sa 4060, na 1080p radi odlicno, a ako se i pojavi potreba za smanjivanjem detalja, tu onda uskacu dlss i fg, tako da opet ne moram igrati sa smanjenim detaljima.

s obzirom da je nova generacija iza coska, nisam mislio ulagati nista extra novaca, koliko dobijem za moju plus jos nesto.

ono sto me najvise "muci", sto izabrati, nvidia je trenutno preskupa, znaci ostaje neki amd (opet), ali s obzirom da je mojim ocima fsr nemjerljiv po kvaliteti slike s nvidia rjesenjem, trazim nesto sto native u 2k moze drzati dobar fps, bez potrebe za ukljucivanjem amd-ovih rjesenja....

kompliciram, znam, no ne zelim mjenjati, pa umjesto na 1080p ultra i 100fps igrati na 2k low, ilo jos gore biti prisiljen koristiti fsr......

7800xt mi se cjenovno cini sweet spot trenutno, ali ne znam koliko je ona "sposobna" za 2k

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.1.2025 19:02 (Damir22).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice