Kako sam se poceo zanimati za overklokiranje komponenti koje imam, a s procesorske strane i samog kucista imam to rijeseno, logicno je bilo da na red dodje i graficka kartica. Nakon razmisljanja odlucio sam se kupit Accelero Xtreme 8800GTX, kako mi je ovo prvi put da tako nesta radim, odlucio sam eto to podijelit sa kolegama forumasima.
Hladnjak sam narucio iz hardveraja, preko njihovog web shopa. Odlucio sam se za njega izmedju ostalog zato sto je bio na nekoj akciji kao. Cim sam narucio dobio sam mail od njih, odgovorili su mi na par pitanja i rekli da mogu odmah danas poslat paket, reko super. Narucio sam u ponedeljak popodne a stvar je dosla danas prijepodne, sve fino upakirano i tocno onako kako su rekli i kako sam ja narucio. Pa poceo bi s kratkim objasnjenjem kako se montira taj hladnjak, u slucaju da ga neko drugi odluci kupiti. Za mene koji sam nov u ovom svemu upustsva bi mogla biti i malo lijepse i detaljnije oslikana ali nekek sam se snaso.
1. Prva stvar s kojom se krece je da se skine stock hladnjak, sa straznje strane imamo nekih 12-13 sarafa (velikih) i ima par manjih, samo treba ove velike odsarafit. Iako sam ja vidio na youtube da likovi te hladnjake skidaju dosta muski ja sam to fino polako mrdo lijevo desno i pazljivo skinuo s relativnom lakocom, vise mi je problema napravio kabl za napajanje coolera kojeg sam se namucio izvadit jer neam nokte neke a i imam i velike prste pa mi je bilo dosta nespretno :-)
2. Kad se skine hladnjak primjetit ce se prljavstina od termalne paste po samom procesoru, memoriji, NIVO chipu i chipovima za voltazu. Koliko sam shvatio jako je bitno da se to kvalitetno i pedantno ocsiti jer o tome ce ovistit uspijesnost hladjenja kada se stavi nova termalna pasta. Ustvari s ovim se dobiju kao neke termalne naljepnice, koje su tocnih velicina i samo se zaljepe za memoriju i NVIO chip dok na ostatak idu heatsinkovi (ima ih 4). Na heatsinkovima se iza nalazi neka folija koja se lako skine da se lagano skalpelom (ja neam nokte neke bas) samo podikne i odlijepi de stavi na odgovarajuce mjesto. Ovo je dosta dobro objasnjeno u upustvima pa nebi trebali imat problema.
3. Kada smo stavili termalne naljepnice :-) i heatsinkove mozemo pristupit montiranju samog coolera. Najbolje ga je stavit na neku ravnu podlogu tako da se rupe za sarafe lako mogu pogodit. Pazite da nedirate sivu termalnu pastu za sam procesor. I tu sad nastaje problem, naime kolko ja kuzim metalna ploca na kuleru treba biti u doticaju sa svim stvarima koje treba hladit kako bi prezuela njihovu toplinu. Na prvi mah NVIO chip uopce ne dodiruje cooler, ima pristojan gap izmedju coolera i termalne naljepnice koja je neznam zasto dosta tanja od ostalih. Ja sam to rijesio tako da sam malo jace zategnuo gornja 2 sarafa i tada je to sve malo bolje sijelo ali opet ne idealno.
4. Sada kad je kartica gotova mozemo je strpat nazad ukomp, ili ipak ne. Meni nije stala. Hladnjak je zvijer i ogroman je. Morao sam mijenjat poziciju hard diska i mjesta gdje se on kablom ukljucuje u maticnu plocu, ali nakon malo mrdanja uspio sam to sve ubacit nazad unutra, posarafit i zatvorit kuciste
Sada mozda ono najimpresivnije. Stock moja graficka radi na 576Mhz / 900Mhz sa stock kulerom digao sam to bez problema na 620Mhz / 990Mhz, dalje nije islo. Temperatura je tad bila u ideal 70ak stupnjeva a load i do 90 stupnjeva. Sa stock i novim coolerom imao sam da napomenem uvijek namjesten vent na 100% pomocu Riva Tunera. Sada mi graficka radi na 630Mhz/1042Mhz temperatura u mirovanju je 50 stupnjeva...U load ide max max do 65 i to nakon igranja krajsisa i pokretanja 3D marka. Neznam dali da dizem vise ili ne, zasad necu.
Sve u svemu jako sam zadovoljan proizvodom, ubacio sam i par slika (valjda) pa da se to malo bolje vidi
EDIT: ko i obicno nesposoan sam slike ubacit sad cu to