AI će preuzeti četvrtinu poslova u IT infrastruktu

poruka: 5
|
čitano: 1.571
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "AI će preuzeti četvrtinu poslova u IT infrastruktu".
12 mjeseci

Ja bi se slozio, no treba imati na umu da ovakove projekcije buducnosti osim sto gataju pomazu dijelom da se isto i ostvari.

Ljudi koji zaista misle tj koriste svoju kognitivnu alatku, bez obzira na bransu ili stupanj obrazovanja sa AIjem ce debelo profitirati, ovi drugi budu vjerovatno zavrsili na osnovnom dohotku i u prosvjednim kolonama protiv data centara.

Moram priznati da nisam jos uspio "poloviti" korisnike koji nabacuju zadatke: Napravi mi prezentaciju o "  " , napisi mi program za "  ". Sto je navodno moguce u dobroj mjeri no...ne znam meni to uvijek bude kao lijepo izgledajuci slop, za sad. DOk sa tocnim i dobro opisanim specijlaiziranim zadatkom, ili dosadnim grindanjem podataka, win win.

Jos samo da se stupanj povjerenja u rezultate poboljsa, jer osobno ja mu jos uvijek ne mogu vjerovati, provjeravam svaki output jer zna zajebat, te da postane malo pametniji i racionalniji i to je to.

Svak od nas moze imati svojeg komadanta Datu da pomogne i ubrza kad zapnes.

1 0 hvala 1
18 godina
Re: AI će preuzeti četvrtinu poslova u IT infrastr
My2Cents kaže...

Ljudi koji zaista misle tj koriste svoju kognitivnu alatku, bez obzira na bransu ili stupanj obrazovanja sa AIjem ce debelo profitirati, ovi drugi budu vjerovatno zavrsili na osnovnom dohotku i u prosvjednim kolonama protiv data centara.

Ne baš, neki možda hoće profitirati, ali mnogi će izgubiti. Primjer: web aplikacije i dizajn. AI tu znatno ruši cijenu programerima i dizajnerima jer se sad već očekuje da ćeš koristiti AI, što znači da ga i moraš koristiti jer ti se za tu cijenu ne isplati ručno raditi. To će možda skratiti utrošeno vrijeme na pojedini posao, što ti ostavlja vrijeme za dodatne poslove, ali to komplicira stvari i teško da ćeš na kraju zaraditi više nego prije - pitanje je da li ćeš uopće naći dodatni posao jer se sve više i preskaču programeri/dizajneri i ide se direktno na AI.

A kako se AI sve više trpa i u ostale poslove, slično će biti i drugdje. Jest, čovjek koji koristi mozak može bolje iskoristiti AI, ali tako je i sa svakim drugim alatom, i to ne garantira profit, pogotovo s alatom koji ima sve veću autonomiju, odnosno sve manje ovisi o ljudskom mozgu.

A ovo za data centre - očito nisi upućen. Nitko s imalo mozga ne bi htio živjeti blizu data-centra, pogotovo ovih novih megalomanskih.

Na kraju, da se osvrnem na loš prijevod u tekstu:

Agenti će ispitivati ​​više sustava, razmišljati u različitim silosima i smanjiti ovisnost o specijaliziranim alatima.

Neće razmišljati u silosima :-) Točan prijevod je: Agenti će pretraživati više sustava, donositi zaključke povezivanjem različitih izoliranih okruženja (silosa) i smanjiti ovisnost o specijaliziranim alatima.

CompleteRelativity
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.7.2026 11:39 (PaleRider).
10 godina

Bez uvrede ali isto tako se prognoziralo da cemo u 21. stoljecu imati svako svoj leteci tanjur i kretati se od jednog dijela grada do drugog nekim vakuumskim cijevima (kao u Simpsonima). 

Evo skoro 30 god u 21 stoljecu - prc. Krkamo se dronovima i pedaliramo dizlom. 

Jos smo na Li Ion-u, a AI ima jos puno graha za pojesti dok ne dodjemo do momenta u kojem mu nesto dam da samostalno odradjuje. 

Jer zajebe, i logika mu nije ispravna.

Kuzim da stvar uci no 2030. je iza coska. 

Ovo pumpaju ekipe koje imaju direktne koristi od AI automatizacije da se korporacije polakome i krenu tim smjerom. 

Svim idolopoklonicima samo skrecem paznju na jos jedno "cudo" za koje su se korporacije polakomile pa pootpustale hrpu ljudi -"roboti" u korisnickim sluzbama. Najbeskorisnija hrpa smeca ever.

Cim ima malo kompleksnosti, stvar je u loop-u, i krece tortura kako da se dokopas covjeka na drugom kraju zice da rijesis problem. 

Koliko god smo ludi i spaljeni, man-in-the-loop je apsolutni must.

5 0 hvala 0
17 godina
PaleRider kaže...

Ne baš, neki možda hoće profitirati, ali mnogi će izgubiti. Primjer: web aplikacije i dizajn. AI tu znatno ruši cijenu programerima i dizajnerima jer se sad već očekuje da ćeš koristiti AI, što znači da ga i moraš koristiti jer ti se za tu cijenu ne isplati ručno raditi. To će možda skratiti utrošeno vrijeme na pojedini posao, što ti ostavlja vrijeme za dodatne poslove, ali to komplicira stvari i teško da ćeš na kraju zaraditi više nego prije - pitanje je da li ćeš uopće naći dodatni posao jer se sve više i preskaču programeri/dizajneri i ide se direktno na AI.

A kako se AI sve više trpa i u ostale poslove, slično će biti i drugdje. Jest, čovjek koji koristi mozak može bolje iskoristiti AI, ali tako je i sa svakim drugim alatom, i to ne garantira profit, pogotovo s alatom koji ima sve veću autonomiju, odnosno sve manje ovisi o ljudskom mozgu.

Smatram da je ovakvo razmišljanje potpuno krivo, jer u startu polazi od pretpostavke da je cijena jedino s čime se kao biznis možeš natjecati na tržištu.

Evo bananog primjera s programiranjem:

Prije AI-a: Mogu isprogramirati web stranicu u mjesec dana = X cijena

Nakon AI-a: Mogu isprogramirati identičnu stranicu u 24 sata = ista X cijena.

Istina, ne možeš prodati više po toj cijeni jer i drugi sada koriste AI za isti proizvod. Ali pravo pitanje je: Zašto taj programer danas ne ponudi klijentu više od same web stranice?

Ako sada uz pomoć AI-a ima onih mjesec dana "viška", zašto ne ponudi naprednije funkcije weba, automatizacije i cjelovita rješenja koja klijentu zapravo trebaju (iako klijent toga možda nije ni svjestan)?

AI danas savršeno razotkriva poduzetnike koji se ne znaju prilagoditi tržištu. Umjesto da inoviraju, oni njurgaju jer im sada konkurencija nije druga firma, već njihov vlastiti klijent koji koristi ChatGPT. Fokus bi trebao biti na tome kako poboljšati uslugu i proširiti ekspertizu izvan uskog problema koji su do sada naplaćivali.

Ovo nema veze s tim jesi li programer, dizajner ili poljoprivrednik. Ima veze isključivo s poduzetničkim načinom razmišljanja i kako stvoriti vrijednost za kupca koju tvoja konkurencija ne nudi.

Da ne ispadne da samo teoretiziram, evo konkretnog primjera kako smo mi iskoristili AI da stvorimo dodatnu vrijednost, točno tamo gdje naša konkurencija kuka da nema klijenata.

Jedna od naših usluga je 1-na-1 online konzultacija (60 minuta) gdje s klijentom rješavamo specifičan problem i radimo akcijski plan.

Kako to radi naša konkurencija:

- Imaju užasan proces naplate i dogovora (upit > ponuda > čekanje uplate > dogovor termina > poziv). Zbog gubljenja vremena, marža im je u startu manja.

- Odrade poziv i tu priča završava. Nema snimke, nema sažetka. Jedini upsell im je prodaja novih sat vremena konzultacija. Možda se sjete pitati da im daju recenziju.

Kako mi to radimo uz pomoć AI-a i boljih procesa:

Automatizacija: Naplata ide direktno preko weba. Klijent automatski dobiva pristup kalendaru, bira termin i dobiva link za poziv.

- AI isporuka: Svaki poziv se snima. Klijentu šaljemo snimku, a pomoću AI-a automatski sumiramo razgovor i kreiramo dokument s ključnim točkama, izazovima i konkretnim akcijskim planom.

- Povratna informacija: Uz plan odmah šaljemo formu za recenziju koju kasnije koristimo za marketing.

- Upsell & Downsell: Na kraju nudimo suradnju od 3 mjeseca (gdje mi implementiramo taj plan), a kao poticaj im od cijene odbijamo iznos koji su već platili za konzultacije. Ako to ne žele, nudimo downsell, pristup našoj Skool zajednici s materijalima i alatima za samostalan rad.

Ono što je zanimljivo je da klijenti nam sami govore da nigdje drugdje nisu dobili ovakvu razinu detalja i materijala nakon samo jednog poziva, i to za manje novaca nego kod konkurencije. Kada vide tu vrijednost, puno lakše i radije kupuju naše skuplje usluge jer znaju što mogu očekivati.

Slična je stvar i sa tom skupljom uslugom kojom nudimo. Dajemo tamo tonu više vrijednosti nego drugi, zbog čega možemo naplatiti puno više, zbog čega možemo raditi sa manje klijenata da bi zaradili isti ili veći novac nego konkurencija koja mora 'štancati' klijente.

I onda krene pitanje: pa kako ćeš naći takve klijente koji imaju novaca? Rokamo društvene mreže trenutno sa 5 reelova dnevno, gdje skupljamo cca 50-100K i više pregleda dnevno, te na dnevnoj razini dobijemo po nekoliko upita koje onda kvalificiramo i šaljemo na 'besplatni 30min poziv' u kojem prezentiramo usluge.

Na koncu, u ovom primjeru ja ne koristim AI za nešto fiju-briju ludo inovativno ili mega napredno. Zapravo je full basic ali omogućuje mi da odradim više posla i dam veću vrijednost klijentu za meni manje uloženog truda, naspram konkurenta kada bi on sam sve ručno radio, zbog čega on to ne radi jer kaže da mu se "ne isplati". 

Stoja
18 godina
PaleRider kaže...

A ovo za data centre - očito nisi upućen. Nitko s imalo mozga ne bi htio živjeti blizu data-centra, pogotovo ovih novih megalomanskih.

jako puno ljudi je upućeno u data centre iz divljeg zapada amerike i svi vrte jedan-dva ista videa kao "dokaze".

makni se iz amerike i zivot uz data centar je takav da ni ne znas da si kraj njega.

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice