Zagreb: Savska dobiva barijere za žutu traku, gdje

poruka: 54
|
čitano: 10.118
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Zagreb: Savska dobiva barijere za žutu traku, gdje".
14 godina
Re: Zagreb: Savska dobiva barijere za žutu traku,
bruno1026 kaže...
Minneyar kaže...
bruno1026 kaže...
grad je prometno u kaosu jer se po pitanju tog kaosa praktično ne radi ništa

Cim je netko dovoljno... mudar... da izjavi ovak nesto, znam da rasprava nema smisla, al, I'll bite.

- nove tramvajske pruge prvi put, novi tramvaji

- produzenje Branimirove i drugih cesta

- otvoren podvoznjak Gajnice-Stara Samoborska (jednosmjerni)

- uvodenje pametnih semafora

- masa popravljanja cesta i pruga, masu vise nego u proslosti

- obnove mostova i petlji

- nove autobusne linije

- Bajs

- napredak biciklisticke infrastrukture

te u postupku: 

- Jarunski most

- podvoznjak Medpotoki

- povecanje protocnosti sjever/ jug dizanjem pruge iznad prometa

I to je vjerojatno vrlo mali dio toga, samo najeksponiranije stvari. 

I opet moram ponovit svoju o "Schrodingerovom Tomasevicu" - istovremeno neradnik/ ne radi nista i pljuju ga jer "se stalno nesto radi pa su guzve" savrsen primjer kako ne mozes pobijedit kod odredenog tipa ljudi

I grad je "u kaosu" zato sto je jednostavno previse prometa i autiju na infrastrukturi u koju nije ulagano 20 godina. Nema toga tko ce to samo tako rijesiti jer je sve povezano.

Pokusas poboljsati biciklisticku infrastrukturu/ potaknuti druge oblike prometa? Prigovaraju jer se "oduzima autima kojima je ionako guzva".

Javni prijevoz je "los, necu time" zato sto je stuck u istim guzvama kao i automobili, zato sto se 50% populacije ne pridrzava pravila. Pokusas to promijeniti, prigovaranje. 

Zakljucak, smjer u kojem idu je definitivno dobar, i spreman sam dat ruku u vatru da Mislav Herman ili nedaj boze MSR ne bi ni 5% radili kao TT. Osim naravno na vlastitom obogacivanju, tamo bi dali sve od sebe. 

Samo treba osvjestiti da za rjesenja treba vremena, a isto tako bilo bi jako bitno da se i drzava tu ukljuci, sto naravno ne radi zato da mogu imati kampanju protiv TT. Drzava je ta koja mora urediti/ srediti obilaznicu i pruge u i oko Zagreba, a kao sto je netko vec spomenuo, pruga istok-zapad je jedina izdvojena od guzvi i ostatka prometa te je oduvijek planirana kao okosnica prometa u Zg, umjesto Metroa. 

špansko-centar ti je u nedjelju popodne, dakle bez prometa, skoro 45min. što se radi po pitanju toga? čitav zapad prema centru je ujutro i popodne paraliziran. niti medpotoki, niti podvožnjak, niti bajs to neće promijeniti i dalje se za 7-8km putuje skoro sat vremena. tramvaj do jakuševca ne rješava kaos unutar grada. problem je smjer istok-zapad, što se tu radi?

jesi bacio koji put pogled na gmaps i promet u rush houru? ili nisi ili se praviš da nije cijeli grad u crvenom. 

i koji će točno, imenom i prezimenom, projekt riješiti navedeni problem?

barijere ili možda da se krene u realizacija prometnih pravaca prema gupu. ili nek ih izbace van, ako su, prema nekima, nepotrebni.

prugu nećeš nikad, niti tad vidjet deniveliranu, niti se uopće po tom pitanju išta radi. radi se na projektu dogradnje drugog kolosijeka pored postojećeg, nikakvo dodatno izdizanje.

pazi sad, ovo govorim kao netko tko ide bajkom na posao cijelu godinu.

Naravno da znam i gledam guzve svakodnevno, isto sam na zapadu. Ali ajde ti reci imenom i prezimenom kako da se preko noci rijesi problem. Ja sam vec objasnio da se radi o desecima vezanih faktora. Cinjenice su da je prometa previse na prelosoj infrastrukturi punoj uskih grla (Aleja Bologne/ Vrapče i Zagrebačka cesta). Ali nista od toga nije jednostavno rjesivo. Pogotovo kad i dalje imamo "repove" od pokojnika pa u Prilazu baruna Filipovića i dalje rastu zgrade ko gljive poslije kise, pa se kolko znam izmedu Zagrebacke i Rudeske planira novih 12 ili koliko Pionir zgrada... naravno sve potpisano/ odobreno u doba pokojnika. I sta da se onda tu napravi? To ti je eto jos 500-1000 dodatnih autiju dnevno na ta 2 vec zatrpana pravca. I tako na milijun mjesta u gradu.

I lako je reci "pa samo napravis xy", al u stvarnosti to nije bas tako, te stvari su uzasno komplicirane, te velikim dijelom ovise i o drzavi koja namjerno sabotira di god moze. Na hrpi mjesta gdje su zamisljeni dodatni pravci (npr ulica koja je trebala spojiti Šoljanovu sa Zagrebackom cestom) su u meduvremenu iznikle kuce/ zgrade, i sta sad? Realno bi trebalo 30% grada porusiti, pogotovo sve sto je nastalo po Bandicevom GUPu "samo zgrade i fontane", da bi eventualno se dalo srediti neke stvari, ali to se nece desiti i radi se najbolje sto se moze u datim okolnostima. Pravne zavrzlame, izvlastenja, projekti, odobrenja, natjecaji... sve te stvari traju godinama, pa cak i desetljecima uz sav trud i dobru volju. Ono sto je bitno je da se radi, da se pokusava, da se ima dobre namjere i da je boljitak grada na prvom mjestu, za razliku od zločinačke i ostalih "domoljuba".

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Poruka je uređivana zadnji put pon 29.6.2026 17:04 (Minneyar).
16 godina
Elongated Muskrat kaže...
Ferritin kaže...

Glupost da javni prijevoz ima prednost? 

Glupost je da Zagreb nema metro. Uz metro, Zagrebu i većini gradova u Hrvatskoj, te vjerojatno svim mjestima na obali, treba projekt poput Haussmannove obnove Pariza.

markoal kaže...
...ali vidim da je sad peoblem, ne možeš skrenuti na kneziju bez da ne napraviš kolonu.

Nacional.hr u posjedu je videosnimke online edukacije članstva Možemo! na kojoj se zagovara prometni kolaps kako bi ljudi odustali od automobila.

https://www.nacional.hr/ekskluzivno-donosimo-snimku-sokantnog-sastanaka-na-kojoj-se-zagovara-prometni-kolaps-u-zagrebu

Ovo je top promašaj, ali nebitno, Možemovcima je ovo top pogodak pa možemo se praviti da je tako, uostalom, oni su bezgrešni i bar ne kradu i sami građani i Kamauf su krivi za sve (fore s Bandićem su passé).

Kao što si i sam shvatio, voziš se od mosta prema centru, dolaziš do Prisavlja gdje moraš skrenuti... svi čekaju u redu u lijevoj traci i jedno dvadesetak metara prije ulice se može prestrojiti u drugu traku, i tamo se gubi žuta traka za to raskrižje... a tamo je - tramvaj na crvenom na semaforu. Nitko se ne može prestrojiti u drugu traku jer je tamo tramvaj. Zašto tramvaj ne bi stao na kraju žute trake prije raskrižja i propustio aute koji skreću u desno na semaforu? Jer oni koji skreću desno blokiraju SVE aute kojima je zeleno na semaforu i cijela kolona stoji. Ista priča se ponavlja i dalje na sljedećem križanju kod Odranske. I to je kao dobro rješenje? To je turbo GLUPO rješenje, ali dobro, koji nam prometni i ostali stručLJaci rade u državi, moglo je još i gore.

60nine kaže...
btw ja bi dao po tom koridoru vozit samo tramvajima, službenom zg taxi-u (1717) i naravno - žurnim službama...

Prvo bolnice i sl. maknite van grada.

Maknes sveuciliste i bolnice van grada i vec si preselio 100ak tisuca ljudi, a poboljsao usluge i sveucilista i bolnica.

Nakon potresa smo dobili idealnu priliku popraviti stvar. Jos nam je i EU dala pare, a mi smo napravili najgoru mogucu stvar -- obnovili postojece zgrade. Nazalost niti jedna opcija nije ni spomenula izmjestanje sveucilista. Nitko nije prepoznao potencijal. Sto valjda dovoljno govori o nasim politicarima.

Mozemo! to ne pase jer oni zele veliki zagreb, dalje od njega ne vide. HDZ je prekorumpiran da svoje uhljebljene krelce izmjeste, a ostali su valjda prenesposobni

You have to be odd to be number one
18 godina
bruno1026 kaže...

špansko-centar ti je u nedjelju popodne, dakle bez prometa, skoro 45min. što se radi po pitanju toga? 

Joj daj ne njajke.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pon 29.6.2026 21:16 (Veliki Brat).
10 godina
Minneyar kaže...
bruno1026 kaže...
Minneyar kaže...
bruno1026 kaže...
grad je prometno u kaosu jer se po pitanju tog kaosa praktično ne radi ništa

Cim je netko dovoljno... mudar... da izjavi ovak nesto, znam da rasprava nema smisla, al, I'll bite.

- nove tramvajske pruge prvi put, novi tramvaji

- produzenje Branimirove i drugih cesta

- otvoren podvoznjak Gajnice-Stara Samoborska (jednosmjerni)

- uvodenje pametnih semafora

- masa popravljanja cesta i pruga, masu vise nego u proslosti

- obnove mostova i petlji

- nove autobusne linije

- Bajs

- napredak biciklisticke infrastrukture

te u postupku: 

- Jarunski most

- podvoznjak Medpotoki

- povecanje protocnosti sjever/ jug dizanjem pruge iznad prometa

I to je vjerojatno vrlo mali dio toga, samo najeksponiranije stvari. 

I opet moram ponovit svoju o "Schrodingerovom Tomasevicu" - istovremeno neradnik/ ne radi nista i pljuju ga jer "se stalno nesto radi pa su guzve" savrsen primjer kako ne mozes pobijedit kod odredenog tipa ljudi

I grad je "u kaosu" zato sto je jednostavno previse prometa i autiju na infrastrukturi u koju nije ulagano 20 godina. Nema toga tko ce to samo tako rijesiti jer je sve povezano.

Pokusas poboljsati biciklisticku infrastrukturu/ potaknuti druge oblike prometa? Prigovaraju jer se "oduzima autima kojima je ionako guzva".

Javni prijevoz je "los, necu time" zato sto je stuck u istim guzvama kao i automobili, zato sto se 50% populacije ne pridrzava pravila. Pokusas to promijeniti, prigovaranje. 

Zakljucak, smjer u kojem idu je definitivno dobar, i spreman sam dat ruku u vatru da Mislav Herman ili nedaj boze MSR ne bi ni 5% radili kao TT. Osim naravno na vlastitom obogacivanju, tamo bi dali sve od sebe. 

Samo treba osvjestiti da za rjesenja treba vremena, a isto tako bilo bi jako bitno da se i drzava tu ukljuci, sto naravno ne radi zato da mogu imati kampanju protiv TT. Drzava je ta koja mora urediti/ srediti obilaznicu i pruge u i oko Zagreba, a kao sto je netko vec spomenuo, pruga istok-zapad je jedina izdvojena od guzvi i ostatka prometa te je oduvijek planirana kao okosnica prometa u Zg, umjesto Metroa. 

špansko-centar ti je u nedjelju popodne, dakle bez prometa, skoro 45min. što se radi po pitanju toga? čitav zapad prema centru je ujutro i popodne paraliziran. niti medpotoki, niti podvožnjak, niti bajs to neće promijeniti i dalje se za 7-8km putuje skoro sat vremena. tramvaj do jakuševca ne rješava kaos unutar grada. problem je smjer istok-zapad, što se tu radi?

jesi bacio koji put pogled na gmaps i promet u rush houru? ili nisi ili se praviš da nije cijeli grad u crvenom. 

i koji će točno, imenom i prezimenom, projekt riješiti navedeni problem?

barijere ili možda da se krene u realizacija prometnih pravaca prema gupu. ili nek ih izbace van, ako su, prema nekima, nepotrebni.

prugu nećeš nikad, niti tad vidjet deniveliranu, niti se uopće po tom pitanju išta radi. radi se na projektu dogradnje drugog kolosijeka pored postojećeg, nikakvo dodatno izdizanje.

pazi sad, ovo govorim kao netko tko ide bajkom na posao cijelu godinu.

Naravno da znam i gledam guzve svakodnevno, isto sam na zapadu. Ali ajde ti reci imenom i prezimenom kako da se preko noci rijesi problem. Ja sam vec objasnio da se radi o desecima vezanih faktora. Cinjenice su da je prometa previse na prelosoj infrastrukturi punoj uskih grla (Aleja Bologne/ Vrapče i Zagrebačka cesta). Ali nista od toga nije jednostavno rjesivo. Pogotovo kad i dalje imamo "repove" od pokojnika pa u Prilazu baruna Filipovića i dalje rastu zgrade ko gljive poslije kise, pa se kolko znam izmedu Zagrebacke i Rudeske planira novih 12 ili koliko Pionir zgrada... naravno sve potpisano/ odobreno u doba pokojnika. I sta da se onda tu napravi? To ti je eto jos 500-1000 dodatnih autiju dnevno na ta 2 vec zatrpana pravca. I tako na milijun mjesta u gradu.

I lako je reci "pa samo napravis xy", al u stvarnosti to nije bas tako, te stvari su uzasno komplicirane, te velikim dijelom ovise i o drzavi koja namjerno sabotira di god moze. Na hrpi mjesta gdje su zamisljeni dodatni pravci (npr ulica koja je trebala spojiti Šoljanovu sa Zagrebackom cestom) su u meduvremenu iznikle kuce/ zgrade, i sta sad? Realno bi trebalo 30% grada porusiti, pogotovo sve sto je nastalo po Bandicevom GUPu "samo zgrade i fontane", da bi eventualno se dalo srediti neke stvari, ali to se nece desiti i radi se najbolje sto se moze u datim okolnostima. Pravne zavrzlame, izvlastenja, projekti, odobrenja, natjecaji... sve te stvari traju godinama, pa cak i desetljecima uz sav trud i dobru volju. Ono sto je bitno je da se radi, da se pokusava, da se ima dobre namjere i da je boljitak grada na prvom mjestu, za razliku od zločinačke i ostalih "domoljuba".

ovdje je odgovor na boldano, mogao si ga pročitati umjesto nabrajanja projekata koji sa mojim postom veze nemaju.

bruno1026 kaže...

umjesto da se priča o potencijalnom metrou, od probijanju novih prometnih pravaca kroz grad (koji su definirani u možemovom gup-u!), nama je doseg postaviti barijere tako da grad izgleda kao gradilište. 

metro, ivana brlić i ostale prometnice koje imaju svoje koridore u gupu netko treba započeti s realizacijom. narkoman sa hdzom to nije, a niti možemo to neće pokrenuti jer su mentalno ograničeni na jpt i bicikle. zašto? vidjeli su zabranu u londonu, amsterdam im je mokar san s biciklima, a toliko su ograničeni da ne vide da i jedan i drugi grad imaju i metro i kolko tolko riješen promet. mi imamo barijere.

riješi da promet funkcionira, pa onda udaraj po autima i zabrani promet u centru, naplaćuj ulazak i što god da je već žaba vidla kod konja.

ako si na zapadu, reci da ne želiš tramvaj do gajnica, španskog, probijenu ivanu brlić prema voltinom, ako već ne želiš metro. a što se radi po tom pitanju, pitanju prometa istok-zapad? apsolutno ništa.

bruno1026 kaže...

špansko-centar ti je u nedjelju popodne, dakle bez prometa, skoro 45min. što se radi po pitanju toga? 

Joj daj ne njajke.

koliko treba busem, pa tramvajem do trga? pa onda to vrijeme prilagodi za radni dan, pa da vidimo tko sere.

14 godina
bruno1026 kaže...
bruno1026 kaže...

umjesto da se priča o potencijalnom metrou, od probijanju novih prometnih pravaca kroz grad (koji su definirani u možemovom gup-u!), nama je doseg postaviti barijere tako da grad izgleda kao gradilište. 

metro, ivana brlić i ostale prometnice koje imaju svoje koridore u gupu netko treba započeti s realizacijom. narkoman sa hdzom to nije, a niti možemo to neće pokrenuti jer su mentalno ograničeni na jpt i bicikle. zašto? vidjeli su zabranu u londonu, amsterdam im je mokar san s biciklima, a toliko su ograničeni da ne vide da i jedan i drugi grad imaju i metro i kolko tolko riješen promet. mi imamo barijere.

riješi da promet funkcionira, pa onda udaraj po autima i zabrani promet u centru, naplaćuj ulazak i što god da je već žaba vidla kod konja.

ako si na zapadu, reci da ne želiš tramvaj do gajnica, španskog, probijenu ivanu brlić prema voltinom, ako već ne želiš metro. a što se radi po tom pitanju, pitanju prometa istok-zapad? apsolutno ništa.

Metro je razmotren i odustalo se od njega kao opcije davnih dana. To nema veze s TT. A taman i da se (nakon nove studije koja bi opet trajala x god) odluci ic u tom smjeru, do neke realizacije bi prosla desetljeca, tak da ti to nije rjesenje. 

I naravno da zelim sve navedeno, al sam realan i znam u kakvom je stanju grad, vidim kolko se radi (ali i kolko posla/problema ima) i vjerujem da ce i Zapad doci na red. Sigurno su vece sanse nego s ikim drugim na vlasti. Nije to bas samo "potegnes prometnicu dalje u Paintu". Uz to, taman i da se realizira tih par dodatnih cesta, nije da bi to magicno rijesilo probleme s prometom. I dalje broj auta i zgrada raste brze nego infrastruktura i uskoro bi doslo do istih problema, ako se ne rjesava i xyz ostalih povezanih faktora.

A za barijere su krivi Plenky i seljacine koje se voze nezakonito. Da se provodi kaznjavanje prijestupnika, pa cak i s tih smijesnih 15-30 EUR, znatno bi se smanjio problem, ali s obzirom da nema druge, barijere su ok (pokusaj) rjesenja ili bar poboljsavanja situacije, iako vec vidimo da bembure i dalje voze po zutoj, samo se sad vise uopce nikad ne micu iz nje.

10 godina

kakve ima veze što će trajat 10-20g? jel to znači da to ne treba izgraditi? koliko god trajalo, netko treba prvi započet priču. TT ju ne započinje jer cijela stranka ima jeb*** mentalnih problema s motornim prijevozom.

kao digresiju ću reći, budite sretni i Bogu zahvalni što je lopov Sanader nastavio gradnju autocesta, jer da nije, po današnjim propisima bi se doslovno gradile idućih 50 godina.

u zg, ma, ne treba metro, ovo će trajati 10+ godina, pa bolje uopće ne započeti, bolje ostati na razini konjske zaprege, jelda? kakve su to gluposti? autoceste su se gradile zadnjih 50 godina, tvojim argumentom to nismo ni trebali početi graditi jer, "frende, trajat će 50g"?! prije njih pruge, prije njih rimske ceste, prije njih... 

da, grad treba početi nešto ozbiljno raditi po pitanju zapada, ove gluposti s barijerama neće riješti apsolutno ništa po pitanju prometa u gradu, a uz to izgledaju nakaradno. vožnja po žutoj traci je posljedica prometnog kaosa, a umjesto da riješimo taj uzrok, mi liječimo simptomatski... stavi barijere, stavi kamere, kažnjavaj, ali počni više riješavat uzrok tog kaosa. ali to je očito preveliki mentalni napor za bilokoju vlast, bili ono možemo, hdz, spd ili raspudićka, lakše je stavi prometni znak i kupiti bus na struju, to će riješiti sve. kao što i vidimo.

10 mjeseci

Zamisli kakve bi nam tek autoceste bile da si Kranader nije spremio 50m u džep. TT je malo woke retard, ali mi ga je svakako lakše gledati od dotepenca bandića.

18 godina
bruno1026 kaže...
Minneyar kaže...
bruno1026 kaže...

koliko treba busem, pa tramvajem do trga? pa onda to vrijeme prilagodi za radni dan, pa da vidimo tko sere.

Evo, prilagođeno za radni dan. Dakle ti sereš.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.7.2026 8:00 (Veliki Brat).
10 godina
Veliki Brat kaže...
bruno1026 kaže...
Minneyar kaže...
bruno1026 kaže...

Evo, prilagođeno za radni dan. Dakle ti sereš.

ne pravi se glup jer nisi. odreži mi glavu ako u rush houru busem i tramvajem, kao što sam napisao, stigneš do trga za manje od 45 minuta.

18 godina

Ovo će biti veselo kada se ljudi vrate sa godišnjih, očekujem da će velika većina biti oduševljena ovih barijerama. /s

Prošao sam 2x do sada tamo, kud sve to izgleda kao da su neki radovi svakih 5-100m, tako ljudi koji su se do sada uključivali sa tramvajske nakon skretanja na cestu, to više neće moći raditi tako lako kada bude gužva tako da će svi stajati i čekati da se očisti lijeva traka i gužve će biti za popiizditi. Znači za 7min brži tramvaj, biti će 20ak min duža vožnja autom i zakrčena križanja, moja pretpostavka. Uz uobičajenu gužvu kao i do sada. Vjerujem da se to moglo i bolje/drugačije.

Ma samo da je tramvajski promet češći i točniji, ljudi bi se više vozili tako. Jer meni se ne čeka tramvaj radnim danom svakih 10ak min za vrijeme rush houra i onda kada dođe, to bude popunjeno da se ne može ni ući u njega. Naravno da ljudi popizde i idu radije u gužvu autom, barem sjede u miru.

Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Pero Dinamit kaže...

Ovo će biti veselo kada se ljudi vrate sa godišnjih, očekujem da će velika većina biti oduševljena ovih barijerama. /s

Prošao sam 2x do sada tamo, kud sve to izgleda kao da su neki radovi svakih 5-100m, tako ljudi koji su se do sada uključivali sa tramvajske nakon skretanja na cestu, to više neće moći raditi tako lako kada bude gužva tako da će svi stajati i čekati da se očisti lijeva traka i gužve će biti za popiizditi. Znači za 7min brži tramvaj, biti će 20ak min duža vožnja autom i zakrčena križanja, moja pretpostavka. Uz uobičajenu gužvu kao i do sada. Vjerujem da se to moglo i bolje/drugačije.

Ma samo da je tramvajski promet češći i točniji, ljudi bi se više vozili tako. Jer meni se ne čeka tramvaj radnim danom svakih 10ak min za vrijeme rush houra i onda kada dođe, to bude popunjeno da se ne može ni ući u njega. Naravno da ljudi popizde i idu radije u gužvu autom, barem sjede u miru.

Pa boldano je cijela poanta. Neka dio tih sto cekaju u autima prede u tramvaje (koji bi sada trebali biti pouzdaniji, zivi bili pa vidjeli) i smanjuju se guzve svima. Iako se slazem da bi ovo moglo biti fail kad krenu vece guzve, jer kako do parkinga pored ceste, gdje ce taksisti stajati, kako ces skretati bez da napravis kolonu u jedinoj traci iza sebe cim je vise od 2-3 auta za skretanje, itd.

20 mjeseci
Purgeri što ne angažirate Elona Maščinu da Vam buši pod Zagrebom ako Vam jw skupa podzemna , to The Boring Company napravi u po' cijene ako skinete woke gradonačelnika i izaberete tvrdu desanku na vlasti 😉
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 2 hvala 0
16 godina
Pero Dinamit kaže...

Ma samo da je tramvajski promet češći i točniji, ljudi bi se više vozili tako. 

Ali čim se napravi promjena u prometu koja to omogućuje, odma drvlje. 

Naravno da se moglo bolje. Mogu se svi odlučiti ne ići u centar autom ili su samo mogli denivelirati 50km tramvajskih pruga za koju milijardu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.7.2026 17:25 (Ferritin).
10 mjeseci
Ferritin kaže...
Pero Dinamit kaže...

Naravno da se moglo bolje. Mogu se svi odlučiti ne ići u centar autom ili su samo mogli denivelirati 50km tramvajskih pruga za koju milijardu.

Klasika za zg, prosječni rvatina i tomsonovac bi zapeljao auto u krevet da može samo da ne mora protegnuti više od 2 koraka sa svojom debelom, ljenom ponosnom guzicom. Dabog da jebeni tomasevic cockblocka čitav centar za aute. 😁

18 godina
Češći nema veze sa ovime. Točniji, možda. Ovo neće ništa puno ubrzati isti, vjerujem samo da će napraviti veće gužve. Ali otom-potom, čekajmo kraj ljeta pa ćemo vidjeti.
Ja u centar ako i idem, idem tramom tako da znam o čemu pričam.
Jesi kada ujutro išao tramom na posao ili negdje nešto obaviti? Jer znaš kolike su gužve u tramvajima jer voze svakih 15min? I naravno da onda ljudi idu autom kada im na isto dođe, ovako barem sjede u svom miru nego u gužvi.
Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
7 godina

Ma izbacit aute iz centra po uzoru na puno EU gradova i aj bok. Uvesti one elektro vlakiće da idu uz javni promet i šlus. Kome to nije dosta, ajde biciklom ili romobilom..dosta je više tih gužvi po centru.

Moj PC  
3 0 hvala 0
18 godina

Upravo to.

Nekad se auto mogao parkirati na Harmicu (današnji Jelačić plac), danas je to nezamislivo. Cijeli centar od Trga rep. Francuske do Kvatrića dole, od pruge do Ilice (i gornji grad) zatvoriti za sve osim za stanovnike i dostavna vozila. A njih ograničiti na električna vozila, bicikle i pješake. Da vidiš ljepote od grada!

Gledam te!
16 godina
Veliki Brat kaže...

Upravo to.

Nekad se auto mogao parkirati na Harmicu (današnji Jelačić plac), danas je to nezamislivo. Cijeli centar od Trga rep. Francuske do Kvatrića dole, od pruge do Ilice (i gornji grad) zatvoriti za sve osim za stanovnike i dostavna vozila. A njih ograničiti na električna vozila, bicikle i pješake. Da vidiš ljepote od grada!

živim 10min pješke sjeverno od trga i ovdje gotovo uopće nema gužvi. Gužve su upravo izvan zone koju navodiš: Ilica od Rep. Austrije na zapad, Selska, Zagrebačka, Vukovarska, Savska, Držićeva, Zvonimirova, Heinzelova, Slavonska, Ljubljanska, Svetice, Maksimirska od Bukovca prema Dubravi itd.
Inače u zelenim zonama u EU ograničenja se nikad ne odnose upravo na stanare. Ima ljudi s oldtimerima koji se uredno voze tamo gdje ne smije niti Euro 6.

Naravno da je tramvaj problem kad je beskoristan, ide svakih 15 minuta i vozi 12 km/h. Ne pamtim kad sam ga koristio (mislim da su zadnji put kad sam doplaćivao kartu još bile kune), brže mi je odšetati kud trebam, a protiv bicikla tek tramvaj nema šanse. Nema tu pomoći osim velike investicije u denivelaciju. No to je skupo i overkill za ovako mali grad. Onda je bolje napraviti kvalitetnu infrastrukturu za bicikle i romobile, denivelirane i natkrivene staze. Iz Dubrave do Jankomira bi biciklom stigao za manje od pola sata. Puno brže nego današnji tramvaji i busevi, a investicija nije tako velika. Nema potrošnje energije, nema buke ni zagađenja. Zagreb je mali i 90% u ravnici, takva infra bi pokrila velik dio commute potreba i rasteretila sve ostalo.

17 godina
monorail u zraku a savsku spustit u zemlju 3 metra, vanjske trake za dizanje i spustanje na krizanja na nivou tla a unutarnje za ravno i to ti je to
7 tjedana
Sirotanovic kaže...
"treba projekt poput Haussmannove obnove Pariza".

Bravo , samo ovakve pametne, skupe i hrabre planove gdje rušiš cijele četvrti i planska gradnja ostalo je krpanje, prebacivanje iz šupljeg u prazno, vreća bez dna i balkanski ciganluk.
Takav grandiozan plan treba zato što ništa nije projektirano za ovakav promet pa imamo kaos. 

To ćemo doživjeti nikad, pa ni tad.

forumaš kaže...

Rješenje je da se ljudi prestanju doseljavati u ZG a to će se valjda i dogoditi zbog cijena kvadrata, najma, gužvi na cestama itd.

I kako ide ta decentralizacija koja se navodno provodi od negdje 1991?

Al Crane kaže...

Ha? A kad u tom gradu stradaš npr. u prometnoj nesreći, nek se HMP probija s daleke periferije do tebe, ili ćeš sam tamo odvući svoje polomljeno polusvjesno dupe?

U doba interneta, neznanje nije isprika nego odabir.

Hitna medicinska pomoć ne ide iz bolnica. U Zagrebu postoji Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, te šest podstanica/ispostava) iz kojih izlaze timovi hitne pomoći:

"Tim za hitnu medicinsku pomoć čine liječnik, medicinski tehničar i vozač.
Tijekom 24 sata, kroz cijelu godinu, hitnu medicinsku pomoć na području Grada, od 8.00 do 21.00 sati pruža 12 timova, od 21.00 do 08.00 sati 10 timova.
Po jedan od ovih timova raspoređen je u 6 podstanica na različitim dijelovima grada: Jarun, Novi Zagreb,Gajnice, Centar, Dubrava i Sesvete.

Ostali timovi smješteni su u centralnom dijelu Ustanove u Heinzelovoj ulici."

https://www.hitnazg.hr/ustroj/terenski-timovi/28

Chayy kaže...

Ma izbacit aute iz centra po uzoru na puno EU gradova i aj bok. Uvesti one elektro vlakiće da idu uz javni promet i šlus. Kome to nije dosta, ajde biciklom ili romobilom..dosta je više tih gužvi po centru.

Veliki Brat kaže...

Upravo to.

Još jednim za ekipu koja bi zatvorila centar, kada i kako bolnice i sl. mislite maknuti van centra? Ogroman broj ljudi koji ne živi u Zagrebu, ljudi iz niza županija u Hrvatskoj, svakodnevno dolaze u bolnice koje su u centru Zagreba, neki na preglede, neki na kemoterapije, a neki na operacije. I ne, to nisu ljudi koji će čekati i voziti se u javnom prijevozu, to su većinom ljudi koje se vozi do ulaza u određeni odjel.

Mladen kaže...

O metrou se priča bar zadnjih 80 godina, ali nažalost, samo priča. Od realnih problema (geologija) do pitanja isplativosti, jer je u tom kontekstu Zagreb mali grad (iako, ima ih i manjih pa imaju metro).

Zato su isplativi lažibradini kineski robotaksiji. Dapače, nadasve je briljantna ideja kako će još više automobila na ulicama smanjiti gužvu, baš kao što piše u NPOO-u:

Cilj projekta je razviti i implementirati u potpunosti novi ekosustav urbane mobilnosti (odnosno tzv. MaaS – mobilnost kao usluga), usko integriran s javnim gradskim prijevozom koji će se sastojati od 3 ključne komponente nužne da bi potpuno autonomna vozila mogla funkcionirati i sudjelovati u prometu. One su redom: (i) potpuno autonomno električno vozilo pete razine autonomije, (ii) razvoj i izgradnje specijalizirane infrastrukture za autonomna i električna vozila integrirane s javnim gradskim prijevozom, (iii) razvoj softverske platforme za upravljanje kompletnim sustavom. Realizacijom projekta u Gradu Zagrebu postići će se znatno povećanje sigurnosti u prometu uz povećanje efikasnosti svih sudionika te smanjenje prometnih gužvi. Primarni je cilj također postići značajan pozitivan utjecaj na okoliš kroz smanjenje ukupne emisije štetnih plinova uzrokovane prometom motornih vozila, kroz istraživačke i inovacijske procese, prijenos tehnologije i suradnju između tvrtki usmjerenih na nisko-ugljično gospodarstvo, otpornost i prilagodbu na klimatske promjene.

https://planoporavka.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/55%20-%201%20NPOO.pdf?vel=12358896

Još nešto glede isplativosti, javni gradski prijevoz nikad nije ekonomski isplativ, niti će se u potpunosti moći financirati od prodaje karata. To je javna usluga koju pruža grad i/ili država, počevši od bolnica, škola, policije, vatrogasaca, i cesta, sve do kazališta i bazena. Ergo, jedan od razloga zašto se plaćaju razni porezi i nameti.

Top Bugovac kaže...

Nakon potresa smo dobili idealnu priliku popraviti stvar. Jos nam je i EU dala pare, a mi smo napravili najgoru mogucu stvar -- obnovili postojece zgrade.

Napomenuo bi da nova fasada nije isto što i kompletna obnova zgrade. Također, iskoristit ću priliku da konzervatore pošaljem u tri pm, zgrada se može napraviti da identično izgleda i izvana i iznutra, ali da iz nule bude napravljena protupotresno od novijih materijala, npr. armirani beton. Ali ne, konzervatorima je bitno trulo drvo i degradirana cigla, makar se zgrada urušila. Nakupina debila (svaka čast iznimno rijetkim izuzetcima).

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.7.2026 23:32 (Elongated Muskrat).
18 godina
Elongated Muskrat kaže...

Još jednim za ekipu koja bi zatvorila centar, kada i kako bolnice i sl. mislite maknuti van centra? Ogroman broj ljudi koji ne živi u Zagrebu, ljudi iz niza županija u Hrvatskoj, svakodnevno dolaze u bolnice koje su u centru Zagreba, neki na preglede, neki na kemoterapije, a neki na operacije. I ne, to nisu ljudi koji će čekati i voziti se u javnom prijevozu, to su većinom ljudi koje se vozi do ulaza u određeni odjel.

Ti ljudi u principu:

• dolaze sanitetskim prijevozom,
  • Ne dolaze svi samo u Klaićevu i
  • Uvijek imaju opciju taxija.

Velika većina bolnica je izvan centralnog dijela u kojem bi se zatvorio promet.

Gledam te!
7 tjedana
Veliki Brat kaže...

Ti ljudi u principu:

• dolaze sanitetskim prijevozom,

Rijetko jer je sanitetski prijevoz iznimno zauzet i rijetko ih razvaža u druge županije. Navedene ljude, ako ne mogu sami, većinom razvažaju ukućani, rodbina, prijatelji i susjedi.

Veliki Brat kaže...
  • Ne dolaze svi samo u Klaićevu i

Da, ne dolaze samo u Kliniku za dječje bolesti.

Veliki Brat kaže...
  • Uvijek imaju opciju taxija.

Izvrsna opcija za bolesne i penzionere s 300 eura mirovine, prvo će taksijem do vlaka ili autobusa, ako uopće postoji bilo kakva linija iz mjesta iz kojeg dolaze, zatim opet taksijem. 

Veliki Brat kaže...

Velika većina bolnica je izvan centralnog dijela u kojem bi se zatvorio promet.

Klinička bolnica Merkur je izvan centralnog dijela i do te bolnice bi se dolazilo bez problema?

Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice je izvan centralnog dijela i do te bolnice bi se dolazilo bez problema?

Klinika za ženske bolesti i porode Petrova je izvan centralnog dijela i do te bolnice bi se dolazilo bez problema?

Klinika za tumore je izvan centralnog dijela i do te bolnice bi se dolazilo bez problema?

Klinika za traumatologiju je izvan centralnog dijela i do te bolnice bi se dolazilo bez problema?

Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević je izvan centralnog dijela i do te bolnice bi se dolazilo bez problema?

Klinički bolnički centar Zagreb (Rebro) je izvan centralnog dijela i do te bolnice bi se dolazilo bez problema?

Kod centralnog dijela ne mislim na to koliko su blizu Trgu bana Jelačića, nego to što je najviše "centralnih" bolnica u Zagrebu raspoređeno u pojasu oko centra.

A to su samo bolnice, možemo nabrajati i druge ustavnove zbog kojih ostatak Hrvatske mora dolaziti u Zagreb, u centar ili pojas oko centra gdje bi zatvarali promet.

Pa da još jednom ponovim, nema problema, zatvorite promet, prije toga bolnice i sl. premjestite negdje izvan grada, recimo nedovršena Sveučilišna bolnica u Blatu je na odličnoj lokaciji.

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.7.2026 1:22 (Elongated Muskrat).
13 godina
Hrža kaže...
Ferritin kaže...
Pero Dinamit kaže...

Klasika za zg, prosječni rvatina i tomsonovac bi zapeljao auto u krevet da može samo da ne mora protegnuti više od 2 koraka sa svojom debelom, ljenom ponosnom guzicom. Dabog da jebeni tomasevic cockblocka čitav centar za aute. 😁

Nisam Zg, ali živim u gradu u kojem postoji ogroman broj manjka mjesta za parkiranje. Prije nego počneš proklinjati ljude zbog posjedovanja 2 ili više auta po obitelji, istraži malo kako raznorazne tvrtke (i tvrtkice) imaju politiku službenih auta.

Naime, živim u naselju s nizom tipskih nebodera, viših od 15 katova.

Prije nekog vremena u kasnim večernjim satima oko zgrada mogao se vidjeti onaj gradski kombi za prijevoz osoba s invaliditetom. Poveći kombi koji na stražnjoj strani ima složivu platformu koja služi kao lift, pa  na stražnjoj strani uredno stoji natpis vozačima da ostave 1 metar prostora iza tog kombija da se platforma može koristiti. I ljudi koji bi se parkirali iza stvarno bi to poštovali, pa si tako mogao naći sparkiran taj kombi s ostavljenim prostorom iza u kasnim večernjim satima, dok ljudi nisu skužili da taj kombi je tu parkiran da miruje, a ne zato jer je došao po nekoga. To je trajalo neko vrijeme, nema ga već par mjeseci.

Slučaj drugi, jedan susjed bavi se odvozom otpadnog ulja i za to mu služi ogroman kombi. Parkira ga oko zgrade. Pretpostavljam da ima i neki auto, jer bi bilo malo nepraktično obavljati privatne poslove (nabava, prijevoz članova obitelji, posjet kinu/kazalištu) u tom ogromnom kombiju.

Slučaj treći, susjed se bavi montažom nekih stvari. Za posao mu treba kombi, a pretpostavljam da nije vlasnik obrta/tvrtke. Kombi ima za posao da s njim dođe i ode s posla, parkira ga oko zgrade. I opet pitanje praktičnosti te kako gazda dozvoljava da se vozilo koristi. Ako dozvoljava samo za posao, onda za sve privatne stvari čovjek mora imati svoj auto. Kojeg također mora negdje parkirati.

Ima dosta automobilčića oko zgrade s oznakama/reklamama tvrtki - opet se postavlja pitanje načina korištenja tih vozila. Jedno iz ugovora, drugo zbog praktičnosti - mnogi drže u tim autima nakrcane stvari koje se tiču posla kojeg obavljaju, te opet auto nije koristiv u privatne svrhe sve da šef i dozvoljava.

Istina, postoje i biseri koji kolekcioniraju automobile, ali zato što postoji jedan takav koji posjeduje više automobila skuplje klase, ne znači da je rješenje neko novčano kažnjàvanje, jer će ovaj biser koji to radi jer ga svrbi višak para opet raditi isto, a učinit ćeš život nepodnošljivim svima ostalima.

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.7.2026 8:01 (telefon 2).
18 godina

Od svih nabrojanih, jedino u kliniku za tumore i Klaićevu ljudi izvan Zagreba imaju što dolaziti, tako da bi nju bilo uputno izmjestiti.

Dubrava, Rebro, Sveti duh, Sestre milosrdnice, Fran Mihaljević, Merkur... su izvan šireg centralnog dijela koji bi bio zatvoren za promet vozila (pod uvjetom da pričamo o istom potezu, okvirno: Trg Francuske republike do Kvatrića, Ilica/Vlaška do pruge). U Petrovu bi na porod išla osoba koja živi u centru ZG-a, ne osoba iz Bistre, a i do nje, kao i do Šalate se dolazi automobilom mimoilazeći centar grada.

Traumatologija i hitna u centru bi ttebali postojati i za ljude koji žive u centru, ostali imaju Rebro, Dubravu i Sveti duh.

Jako mi nedostaje bolnica u Zapadnom dijelu grada, npr. negfje oko Jankomira, to bi prilično rasteretilo sustav jer tamo osim ljudi iz ZG gravitiraju i ljudi iz Zaprešića, Samobora, sv. Nedelje i sl.

Dakle i ovako i onako osoba koja ne živi u centru ZG-a ne dolazi u većinu tih bolnica koje si nabrojao.

Osobe koje žive u centru idu pješke ili javnim prijevozom (ili taxijem ako su baš fine guzice) a ako to nisu u mogućnosti ionako po njih dolazi sanitetski prijevoz.

Mislim, ima još bolnica ali i do Srebrnjaka se može doći a da se ne ide kroz centar.

Inače da, apsolutno sam za izmještanje svih takvih sadržaja koji bi trebali biti dostupni svima van centra grada i da, bolnica u Blatu je izvrsna, neiskorištena lokacija.

Gledam te!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice