Medijski odjeci najave projekta Pantheon – hi tech

poruka: 37
|
čitano: 5.463
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Medijski odjeci najave projekta Pantheon – hi tech".
10 godina

Ma ovo je smiješno.

Toliko tvrdnji na "majke mi".

Kaže Andabak: neće to utjecati na okoliš. 

A drugo neću ponavljati, sve je rečeno.

I kako to baš kod nas?

Po čemu smo mi to najbolje mjesto za ovako nešto?

Nit energije, nit mreža (svih vrsta).

I to sve "dok kažeš keks". Ma no way Jose!

Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
8 0 hvala 0
18 godina

Ne kontam raju uopce, pa jbt moraju napraviti infrastrukturu za takvo cudoviste od centra, i sve da ne bude nista od tog centra ako se infrastruktura unaprijedi napravili smo ogoroman korak naprijed kao zemlja, tako da ja ne vidim problem u tome nikakv, cak naprotiv dobru stvar da se instutucije ako zele tako nesto strateski veliko napraviti da bude "kako treba" moraju vraski potruditi, tako da ja kako god da okrenem ovu pricu jedina mana moze biti utjecaj na okolis, sve ostalo je manji ili veci plus.

Stres je neizbježan !!!
Moj PC  
0 7 hvala 0
10 godina

kako je lako kmetovima u ovoj zemlji prodavat maglu, i to opetovano nakon skoro 4 desetljeća, to je nevjerovatno. 

Prosječno glup i umjereno lud. Twitch: Duxcro
Moj PC  
8 0 hvala 0
18 godina

Ništa nama Hrvatima ne valja. Volimo kukati za sve i svašta, ali kada dolaze investicije, onda opet ništa ne valja. Mi smo specifičan narod koji voli biti “tipkovničar” i kritizirati ljude koji se trude dovesti investicije u Hrvatsku. S druge strane, kada nema investicija, imaš tonu komentara po Redditu i forumima o tome zašto Bill Gates i drugi milijarderi ne ulažu u Hrvatsku, jer je problem bila korupcija.

Sad kad su ti isti došli, onda “tipkovničari” nađu nešto drugo, pa treće, pa šesto… i tako unedogled.

A za to vrijeme data centri u EU samo od Amazona:

6 4 hvala 0
8 godina

jel se zna tko će biti zadužen za pituravanje???

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
8 0 hvala 0
14 godina

Vidim da su po nekima komentari presudna stvar hoće li Amazon ili netko uložiti 50-100 mlrd. tako da pazite što zaokružujute jer o vašem kliku ovisi budućnost ove zemlje.

11 Za
11 Protiv
1 Svejedno
3 Prevelika mi je to odgovornost

1 0 hvala 0
10 godina

Ovako. 

Daleko od toga da u nasoj vlasti ne sjede banditi, ali pisati neke polupristrane tekstove napunjene komentarima s foruma je u najmanju ruku neozbiljno. 

Da, bilo je puno najava do sada, od mega-tvornice za proizvodnju parketa u Lici, lansiranje satelita, ovoga, onoga. Okay. 

Ali.

Polako, promatrajmo.

Point 1

Problem s energijom. Ako ste procitali neke clanke, osim Reddit-a, vidjet cete:

"Hrvatska i SAD potpisali su i memorandum o energetskoj infrastrukturi i regionalnoj energetskoj sigurnosti, zajedničku izjavu o unaprjeđenju suradnje u svrhu civilne upotrebe nuklearne energije te protokol o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja."

Sto to potencijalno govori? Hrvatska ima planove za postavljanje par nuklearnih elektrana. Westinghouse moze isporuciti reaktore tih snaga da zadovolji potrebe AI centra, i da RH izvozi energiju. 

Jer na skupu je prisutan i američki ministar energetike Chris Wright. Tocno? Tocno. 

Point 2

Problem buke i isparavanje, toplina.

Jel' itko zna lokaciju tog centra? I sto je zapravo "problem buke"? AKo se stvar smjesti na livadu parsto metara od naselja ili na osami, u armirano betonskoj zgradi, ili cemugod, sto je problem buke konkretno? Problem kome ili cemu?

Toplina kao nusproizvod, ili benefit. Nije moguce zagrijanu vodu isporucivati Zagrebu - na ispod 100 km udaljenosti vrelovodom? Ili je iskoristiti za druge svrhe?

Nemam vremena sada ici dublje u temu ali sve je izvedivo, ili velik postotak toga je rjesiv.

Ono sto me brine je LLC, no i tu ne treba gubiti puno pare (steam-a). Za pola godine sve ce biti kristalno jasno. 

Ljudima treba posao. Hrvatskoj treba i energija i tehnologija i poslovi. I treba pozdraviti Americki kapital, jer u ovim turbulentnim vremenima, Amerika ce braniti svoj biznis, a isto tako, dolazak tog kapitala oznacuje da je drzava stabilna i sigurna za investicije.

8 5 hvala 1
8 godina

jugokomunistički ostaci i svi oni politički diletanti bezglavi smušenjaci će biti protiv...Make Croatia Great Again

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
3 1 hvala 0
17 godina
Re: Medijski odjeci najave projekta Pantheon – hi
makopos kaže...

...

Sad kad su ti isti došli, onda “tipkovničari” nađu nešto drugo, pa treće, pa šesto… i tako unedogled.

- tipkovničar, što kaže slika koju stavljaš u prilog? države-gradovi, npr frankfurt, london, milano.. znaš kako ide rečenica iz starog alanforda kad zlikovci nabrajaju koje će gradove nukati.. london, paris, .. i desinec, kojeg u ovoj priči (ne za djecu nego muljatore) zamjenjuje topusko.. mjesto koje većina domaćih osim iz okolice ne zna gdje je..

-50 milijardi.. to je alarm, bombastične brojke, kao i radna mjesta.. što je nekad bio mamac, no danas nema ni konobara, nezaposlenih.. i već imamo osječki jebel koji 'zapošljava 5000..' ... brojke koje se bombastično nabacuju, dok je 50mil već reducirano na 13, četvrtina, još jednom na četvrtinu i tad možda dođemo do realnosti..

-struja.. plan je i mala nuklearka.. ako je i to dio cifre, tad moguće, papir trpi svašta pa čak i činjenice :) no to ne znači da je nešto dio tog posla-projekta, npr rušenje zgrade vijesnika mada ga možemo pribrojiti u novčanu masu pri čemu ne moramo odrediti korelaciju-vezu..

-deleware.. to čak povećava šanse, no negativne ili čitati sarkastično, oprezno.. trumpekovi fondovi, kojini, mutni poslovi, koji bježe s jednog računa na drugi.. moguće obično pranje novca ili bijeg, pri čemu usa kroejšu vidi kao malu nevažnu banana state, koja ne može reći 'ne' kad netko trumpek kalibra nešto zatraži, neovisno o zakonu.. na stranu što smo eu ili zašto ne koriste tad švicu itd..

-ok, zašto billygates ulaže-ne ulaže.. negdje, u hr-topusko ili neko usa selo u zaseocima kentakija ili wayominga? .. zašto? želi zaradu ili altruistički pomaže svijetu? uz onaj popis gradova kao milano, paris, london.. i on bi izabrao topusko.. iz razloga kojeg? afričko selo je pa-se? :)

-što su investicije u npr irelandiji? .. serveri, emea3, email izvan jurisdikcije usa sudstva, no u dometu ujkinog utjecaja, njegovo dvorište (usa-uk), kao i noga u vratima eu.. i ta irelandija je dobila radna mjesta, investicije.. no nisu platili poreze-pola.. sama razlika u ne plaćenim porezima je višestruko veći iznos nego plaće tih 5000 zaposlenih.. du-d-math tko time ima korist, biz i tih 5000 uhljeba od kojih ekšli 40 nešto radi, ostali samo dobiju plaću, no irelandija nije dobila porez pa čak i rizik eu kazne no zbog brexita i ostalih političkih interesa zaboravila to naplatiti.. itd.

-trebamo takve investicije? tko, za koga, za što? datacentar? ai? gdje su čipovi ili netko misli da to ide na pivske čepove? gdje je elektrana, npr nova nuklearka o kojoj se priča? možda dio koji slovenci planiraju bez nas? moguće.. no za sad ne znamo ništa a to bi tad bio preduvijet, struja.. itd.

-kad imamo neku temu-naslov, bilo što.. recimo investicije.. ako se isti tren pojavi tisuće valjanih pitanja koja traže odgovor, tko-što-od kud.. kao uvjeti-kriteriji, kao i pitanje tko je investitor.. tad to neovisno što je čak možda sve čisto-divno-bajno-bajkovito.. vjerojatnije nije, kao što se može dobiti jackpot no vjerojatnije da neće.. tj da je bilo koje pojedino pitanje jedino-problem, ovako imamo više eliminacijskih pitanja pa i same početne iznose koji ukazuju na balon-napuhavanje tj shemu lova na buku u mutnom, ne realnost nego mamac-pohlepu, pa čak ne čudi što je andabak u tom..

-ok, normalan filter-osigurač bi bio normalan rad usa-trgovinske komore u hr, no u ovoj shemi-kombinaciji je i to upitno, tj utjecaj trumpa, lako moguć upravo mutni posao s delewareom.. novac od kojeg treba bježati, ne poslovati.. opasno. predstavnica trgovačke komore je direktno postavljena od trumpa.. dovoljno za zaobići ili barem podići obrvu? :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
Gebirgs kaže...

...

Sto to potencijalno govori? Hrvatska ima planove za postavljanje par nuklearnih elektrana. Westinghouse moze isporuciti reaktore tih snaga da zadovolji potrebe AI centra, i da RH izvozi energiju. 

Jer na skupu je prisutan i američki ministar energetike Chris Wright. Tocno? Tocno. 

Recimo da je ovo realno. Pitanje je samo "kada". Koliko vremena treba za izgradnju jedne, pa makar i "male" nuklearke? 

Od studija utjecaja na okoliš, do svih mogućih dozvola, političkih odluka, odluka o zbrinjavanju nuklearnog otpada... i tek onda do projektiranja, izgradnje, testiranja, puštanja u rad.

Laički, preko palca, govorimo o godinama, možda i desetak. Nema tu ničega što će biti gotovo u dvije godine. 

A to je samo jedna varijabla u ogromnoj jednadžbi s gomilom nepoznanica. 

Ja sam "tim skeptik".  

Life is jazz. Play it cool.
11 godina

Prisjetimo se Rimca i hvalospjeva da bi to danas otprilike izgledalo ovako:

Jurčević o robotaksijima: Hrvatska će vraćati novac EU sa zateznim kamatama - Index.hr

Primjerom neuspješnosti strategije nazvao je slučaj robotaksija i 179 milijuna eura jamstava. "Rimac je i sam rekao kako homologacija do kraja šestog mjeseca neće biti moguća, pa će Hrvatska vraćati novac EU sa zateznim kamatama", upozorio je. 

7 0 hvala 0
10 godina
Macumba kaže..

Recimo da je ovo realno. Pitanje je samo "kada". Koliko vremena treba za izgradnju jedne, pa makar i "male" nuklearke? 

Od studija utjecaja na okoliš, do svih mogućih dozvola, političkih odluka, odluka o zbrinjavanju nuklearnog otpada... i tek onda do projektiranja, izgradnje, testiranja, puštanja u rad.

Laički, preko palca, govorimo o godinama, možda i desetak. Nema tu ničega što će biti gotovo u dvije godine. 

A to je samo jedna varijabla u ogromnoj jednadžbi s gomilom nepoznanica. 

Ja sam "tim skeptik".  

Sve stoji. 

Ali ne treba ni iskljuciti da ce neki projekti proci i da ce se dogoditi. 

Ako je pristup detetisticki onda raselimo se, odselimo, dajmo u najam, ili neke crnje opcije odradimo jerbo zivot nema smisla. 

Ne moze ovo sadasnje stanje biti vjecno, majku mu staru. 

15 godina

Kladim se da će cijela rvacka ustat protiv ovog projekta - jer hejjj nećemo mi ništa da se gradi ovdje!!! Samo turizam 3 mjeseca oćemo.

Nedo bog da se neka tvornica napravi, ili AI centar - to je zlo!

1 6 hvala 1
14 godina
maxus182 kaže...

Kladim se da će cijela rvacka ustat protiv ovog projekta - jer hejjj nećemo mi ništa da se gradi ovdje!!! Samo turizam 3 mjeseca oćemo.

Ako postoje interesi pravih igrača napravit će se to bez obzira ustajala "rvacka" ili ne. Nije se rvacku za puno stvari pitalo. Ako pukne stvar iz drugih razloga, onda će biti kriva ova tri glasa protiv na anketi. 

10 godina
maxus182 kaže...

Ovo

Sry, ne zalim zagusiti temu svojim postovima, ali imam dojam da se protiv bilo koje (i najave) industrijalizacije, stalno buni ista ekipa. 

Cudni ljudi cudnog imena, dok im uvijek isti mediji daju prostor i pumpu za medijsko pumpanje nemira u ljude. 

12 godina

Fali mi objašnjenje;

- kako napajati "Najveći svjetski DATA centar" koji zahtijeva 1000 MW?

Kažu da izvor od 500 MW dolazi iz vlastitih fotonaponskih ćelija.
Usporedbe radi, NE Krško ima instaliranu snagu od 660 Mw.

Od kuda nabaviti ostatak od 500 MW ... ?

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.4.2026 11:18 (stoicist).

2 0 hvala 1
4 godine
Gebirgs kaže...
Sry, ne zalim zagusiti temu svojim postovima, ali imam dojam da se protiv bilo koje (i najave) industrijalizacije, stalno buni ista ekipa. 

Cudni ljudi cudnog imena, dok im uvijek isti mediji daju prostor i pumpu za medijsko pumpanje nemira u ljude. 

Osobno se više ne čudim tome.

Sve su to politička previranja pred izbore. 

合気道 五段
17 godina
maxus182 kaže...

Ovaj data centar bi godišnje trošio energije za 40% Hrvatske, milijarde litara vode, a zaposlenih bi bilo valjda 100-200 od kojih bi većina bila iz Karlovca i Siska.

Pogledaj što misle građani u Americi koji su u susjedstvu dobili ovakve data centre. Nemaju nikakve koristi osim većih računa za struju, povećane buke 24/7 i zagađene vode.

Oni koji podržavaju ovakvu investiciju su osobe koje samo vide brojku od 50 milijardi dolara i tisuće radnih mjesta, a o infrastrukturi nemaju pojma.

Tko visoko leti, štedi gorivo.
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.4.2026 11:37 (Shamrock).
22 mjeseca

ne znam koliko je ozbiljno, ali americka strana je objavila 'placeni' članak i to u Wall Street Journalu, što je pomalo nevjerojatno u kojem hvali Hrvatsku na sve strane.
https://www.wsj.com/opinion/the-best-place-for-a-data-center-croatia-1e096b90?mod=Searchresults&pos=1&page=1

0 0 hvala 1
18 godina

Sva energija koju centar potroši pretvara se u toplinu koju treba nekako odvesti.

Da je tako, imali bi efikasnost 0%, nešto se ipak potroši i na koristan rad. :-) Ryan (Richie?) Rich kaže da će od 1 GW biti iskorišteno 800 MW za koristan IT posao, što znači da najviše 200 MW odlazi na toplinu, odnosno postrojenje za odvođenje topline. Isto kaže da je incijalna investicija $13.5 milijardi, s potencijalom da naraste na $50 milijardi - dakle, oba iznosa su i igri, a ne jedan ili drugi.

Što se tiče zapošljavanja, neće tamo raditi puno ljudi, ali dosta posla će biti dok se ne izgradi potrebna infrastruktura, poglavito elektrane i mrežna infrastruktura jer mi ni za jedno ni za drugo nemamo potrebnog kapaciteta, ali pitanje je i koliko će naših ljudi raditi i na tome.

Jedna stvar je jasna, ako proširujemo električnu i mrežnu infrastrukturu radi ovakvih projekata onda je jasno da su isti iznad naroda i zna se tko će imati prioritet u slučaju nestašice struje ili vode, a čega će u budućnosti sigurno biti.

Koristi tu ima za elitu, za banke, i za strane i neke lokalne prdonje, to je neupitno. Što se tiče naroda i lokalnih firmi, kratkoročne korisnosti može biti. Dugoročno, od povećanja kapaciteta za AI u režimu koji podilazi kapitalizmu narod u prosjeku će vjerojatnije imati više štete nego koristi jer se efektivno iskorištava za povećanje nejednakosti.

Ovo nije tvornica i ne treba pušiti priče o nekakvom zapošljavanju. To ne znači da ne može biti korisno za narod, no ovo nije Kina. Ovdje je ovo nešto što će bogatiti manjinu, i to uglavnom na drugom kraju svijeta, nauštrb lokalnih resursa i naroda.

Amenoum
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.4.2026 12:41 (PaleRider).

7 0 hvala 1
10 godina
Zaporožac kaže...

Ovo

Pazi koji tekstovi krecu izlaziti 24 sata nakon najave. (Jutarnji ofc)

‘Došao je Andabak, traže da iselimo. Mene mogu samo u lijesu iznijeti‘

"Polja su zarasla, šume su putove pretvorile u tunele, a onda smo na prve znakove života naletjeli - na groblju. Baka je umrla u Beogradu, pa joj eto kći ispunjava zadnju želju da je pokopa na djedovini."

"To se priprema godinama. Počeli su s otkupom zemlje prije nekih 7, 8 godina, a plaćali su 50 lipa za kvadrat"

Daklem cisto logicki.

Ako je sve zaraslo, nema nigdje nikoga (svi su u Beogradu), gdje je problem s bukom? 

Neko je ocito dobio zadatak, sjeo u auto s tekicom, i otisao da napise partijski tekst i pritom pokrije nekoliko elemenata. 

- ugrozeni (opet) narod. Prvo oslobodilacke akcije, pa sad jadni unisteni u divljini, a onda dolazi ON. Andabak s Amerikancima, da im uzme jos to malo sto imaju. 
- puca na element prirode koju ce neka investicija unistiti

- udara se na jalnost HR naroda, gdje je neko kupio zemlju za 50 lipa (mada stavljam desnu ruku na liniju da je ovo cista laz, no za potrebe teksta ce posluziti)

itd.

Koje obrade 

13 godina

Ja bi samo upitao: je li bolje da se američki data centar o kojem smo (ili će mo biti) svi ovisni nalazi u SAD (ili gdje već) il da je u EU, a još bolje da je u Hrvatskoj? Jer kako stvari stoje uskoro ni pšenicu nećemo znati posijati bez njega.

42
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.4.2026 13:31 (markoBT).

1 0 hvala 0
18 godina
stoicist kaže...

Fali mi objašnjenje;

- kako napajati "Najveći svjetski DATA centar" koji zahtijeva 1000 MW?

Kažu da izvor od 500 MW dolazi iz vlastitih fotonaponskih ćelija.
Usporedbe radi, NE Krško ima instaliranu snagu od 660 Mw.

Od kuda nabaviti ostatak od 500 MW ... ?

Kako misliš "ostatak"?

Mi dobivamo pola Krškog.

Fotonapon radi po danu, odnosno u idealnom slučaju pokriva ukupno maksimalno trećinu vremena u toku godine.

Realno, mreža mora pokriti cijelu potrošnju, odnosno proizvodnja na nivou EU mora biti dovoljna za pokrivanje tog DC-a.

PaleRider kaže...

Jedna stvar je jasna, ako proširujemo električnu i mrežnu infrastrukturu radi ovakvih projekata onda je jasno da su isti iznad naroda i zna se tko će imati prioritet u slučaju nestašice struje ili vode, a čega će u budućnosti sigurno biti.

Mreža se mora proširiti, ali ovakav zahvat na području gdje ni blizu nema ozbiljnih distributivnih kapaciteta znači da će sve pasti na leđa investitora. E sad, takva snaga plus redundancija...

15 godina
Gebirgs kaže...
Zaporožac kaže...

Ovo

Pazi koji tekstovi krecu izlaziti 24 sata nakon najave. (Jutarnji ofc)

‘Došao je Andabak, traže da iselimo. Mene mogu samo u lijesu iznijeti‘

"Polja su zarasla, šume su putove pretvorile u tunele, a onda smo na prve znakove života naletjeli - na groblju. Baka je umrla u Beogradu, pa joj eto kći ispunjava zadnju želju da je pokopa na djedovini."

"To se priprema godinama. Počeli su s otkupom zemlje prije nekih 7, 8 godina, a plaćali su 50 lipa za kvadrat"

Daklem cisto logicki.

Ako je sve zaraslo, nema nigdje nikoga (svi su u Beogradu), gdje je problem s bukom? 

Neko je ocito dobio zadatak, sjeo u auto s tekicom, i otisao da napise partijski tekst i pritom pokrije nekoliko elemenata. 

- ugrozeni (opet) narod. Prvo oslobodilacke akcije, pa sad jadni unisteni u divljini, a onda dolazi ON. Andabak s Amerikancima, da im uzme jos to malo sto imaju. 
- puca na element prirode koju ce neka investicija unistiti

- udara se na jalnost HR naroda, gdje je neko kupio zemlju za 50 lipa (mada stavljam desnu ruku na liniju da je ovo cista laz, no za potrebe teksta ce posluziti)

itd.

Koje obrade 

Jel ti shvaćaš da je 24sata srpska novina, isto kao i Jutarnji? Žalosno je koliko neukih ljudi živi ovdje...

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.4.2026 17:23 (maxus182).
7 godina
r0x0r007 kaže...

ne znam koliko je ozbiljno, ali americka strana je objavila 'placeni' članak i to u Wall Street Journalu, što je pomalo nevjerojatno u kojem hvali Hrvatsku na sve strane.
https://www.wsj.com/opinion/the-best-place-for-a-data-center-croatia-1e096b90?mod=Searchresults&pos=1&page=1

E kad nas Ameri krenu hvaliti onda trebamo znati da smo stvarno naj*****...

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
4 godine

Ne, kad nas Srbijanci krenu hvaliti, onda drž gaće.

Pogotovo Srbi iz Hrvatske (ne svi, samo ostaci ostrašćenih sinova roditelja koji su radili masakr po Hrvatskoj)

Lako se skrivati po forumima i glumiti lažnog hrvatskog demokratu.

Žao mi je samo što je hrvatska ljevica naivna, pa često ne razlikujem njih i Vučića.

合気道 五段
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.4.2026 10:38 (Zaporožac).
Moj PC  
2 1 hvala 0
12 godina

Data centar ima (planiranu) potrošnju od 1000 MW po satu ili 1 GW/h,

istovremeno se planira proizvodnja 500 MW/h iz fotonaponskih čelija.

Iz kojih se energetskih izvora misli nadoknaditi razliku od 500MW do potrebitih 1000 MW/h ili "nadopuniti ostatak"?

Za usporedbu:

NE Krško nominalno ima 660 MW, za svoj pogon i potrebe potroši ~60 MW. U sustav šalje <600 MW, Hr. dobiva ~<300 MW.

Govori se o ~6 GW/h fotonaponskih projekata (koji su trenutno u "ladicama") koji bi trebali nadopuniti gore navedenu razliku.
Zar zbilja netko misli da se preko sunca može napajati objekt koji zahtijeva stalni "dotok" el. energije od 1,0 GW/h?

Pogotovo u noćnom režimu rada i/ili zimskom režimu kada je dnevno svjetlo dostupno ~8 sati?
Radi se o dodatnom opterećenju energetskog sustava u rangu potrošnje jednog Splita/Rijeke u jednom satu.

Kako i kada Hrvatski elektroenergetski sustav "nadopuniti" da može napajati ovako/ovoliko gladan objekt?

Npr. nova nuklearka zahtijeva min. 10 god. od odluke o izgradnji do puštanja u stalni pogon.

Ovo je "tehničko", energetsko pitanje/problem predočeno na ovom (još uvijek) tehničkom forumu.

...  ako ovo pitanje netko uspije pretvoriti u "problem ljevica-desnica, woke, sr(p)bske novine" ... svaka mu dala.

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.4.2026 12:54 (stoicist).
18 godina
makopos kaže...

a tek projekcije za iducih par godina.. rastemo ko blesavi.

razumijem brigu za okolis i da nema struje a ni optike za tako nesto, a bome ni glavesine koji sve skupa vode ne obecavaju..

no odbijat koncept ovakve ideje (od koga god da dolazi) u startu je u najmanju ruku zalosno.

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
18 godina
ihush kaže...
makopos kaže...

...

- tipkovničar, što kaže slika koju stavljaš u prilog? države-gradovi, npr frankfurt, london, milano.. znaš kako ide rečenica iz starog alanforda kad zlikovci nabrajaju koje će gradove nukati.. london, paris, .. i desinec, kojeg u ovoj priči (ne za djecu nego muljatore) zamjenjuje topusko.. mjesto koje većina domaćih osim iz okolice ne zna gdje je..

Ova tema ima vise slojeva i ljudi vise ne znaju koji sloj argumentiraju.

Malo se prica o okolisu, pa se komentira koliko to poslova donosi, pa onda Amerika-zlo (ima nesto u tome), pa onda Andabak=zlo (tu definitivno ima dima).. i sve se trpa u jedan kos.

Cinjenica br1 - ovakva stvar bi bila benefit za Hrvatsku POD UVJETOM da postoje predispozicije - struja, hladjenje, connectivity. Ta 3 preduvjeta postoje samo u mislima Andabaka kojem je domet najest se janjetine i odojka.

Cinjenica br2 - Andabak je govno i smrdi

Cinjenica br3 - LLC u Americi je sumnjiv

Cinjenica br4 - predispozicije ne postoje

Cinjenica br5 - ovako nesto ti po inerciji za sobom vuce i ostale grane industrije - HVAC, elektrika, gradjevina, contracting kao 24/7 support dnevnim operacijama

Cinjenica br6 - kao primjer i mrzim sam sebe kaj to pisem, Rimac je doveo hrpu mozgova u Hrvatsku, dovelo bi i ovo. Nesto pameti bi ostalo

Cinjenica br7 - ovo bi dovelo hrpu hrvatske pameti nazad u Hrvatsku. Vidim kaj kolege koji rade sa mnom pisu, dosta njih samo ceka ovako nesto kao dugorocni plan da se vrate u Hrvatsku. Nasi IT migranti imaju jako puno iskustva pod kozom no trenutna atmosfera u Hrvatskoj (ova tema je najbolji primjer) ima izaziva reflux zeluca i sama pomisao za povratak im je automatski odbojna.

Za kontekst - osobno sam radio na izgradnji AWS regija u Londonu, Frankfurtu, radio i gradio Dublin od doba kad je bio svega 10% kaj imaju danas. A i generalno sam valjda u top 2% AWS Infre u EMEA po stazu.

Dan danas managiram 50ak lokacija nasih DC-a (colo) u cijeloj EMEA i vidim kako stvari funkcioniraju od drzave do drzave.

Data centri i ljudi koegzistiraju savim lijepo i uredno, u EU se moras doslovno naprcit sa golom guzicom da bi dobio ijednu dozvolu od njih stotinjak za jedan DC.

Osim u centralnoj Africi, tamo DC-i rade 24/7 na dizel generatore, al to je duga prica.

Isto tako nije ovo North Dakota ili pripizdina u Alabami da mogu radit apsolutno bilo kaj kaj se tice okolisa, buke, vode i cega sve ne. 

Data centri u EU su regulirani skoro ko hrana na policama.

Ne mozes unistit jedan disk a da ti lokalni regulator ne napenali e-waste pravila i cjenik sa kaznama za vrat a kamoli nesto nesto zagadjivanje vode nesto nesto dizel generatori nesto nesto buka i infrasound nesto nesto.

Da Hrvatska je Hrvatska i smrdi al ovo su malo ozbiljnije stvari od Andabaka koji pokusava preprodat zemlju.

Iskreno ostalo kaj si napisao nije vrijedno komentara, u rangu je Fejsbukovanja a inace cijenim tvoje komentare unatoc kaj im treba chatpgt za digestiju.

Nastojim ne komentirat ove vijesti jer mi je muka kaj ljudi pisu al tesko je ostat po strani.

Ne namjeravam vise pisat u ovoj temi

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
14 godina
makopos kaže...

Nisi potpuno prenio poantu sa tom slikom, laik bi pomislio kad procita sto si napisao i otvori sliku, ok 27 DCova u EU, ne ne ne.

Kao sto pise, Ima 3 AZ po regiji, 9 regija, ovisno o AZ minimalno 3 data centra, al neki AZ su ogromni sa dosta vise DCova po AZ-u, 

Pesimisticni napkin math, u toj slici si uhvatio vise od 160 data centara, to je low end bez da brojim "cages"

Tocan broj je classified i zapravo nebitan, al se vrti u stotinama Data centara od AWSa u Europi.

Ubi bene, ibi patria.
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.4.2026 13:49 (Et_Tu_Brute?).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice