Spororotirajući pulsar – novi član raznolikog cars

poruka: 8
|
čitano: 1.552
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Spororotirajući pulsar – novi član raznolikog cars".
9 godina

Ne vrti li se centrifuga 1000 okretaja u minuti a ne sekundi?

Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
0 0 hvala 1
10 godina
Re: Spororotirajući pulsar – novi član raznolikog

Naravno, da.
Zapravo je tako i pisalo u ranijoj verziji teksta, ali je pri editiranju napravljena pogreška.
Hvala na pažljivom čitanju. Ispravljeno!

14 godina

Citat:"Ostaje oko 20% pulsara s periodima većim od pet sekundi. Za njih kažemo da su jako spori.". Što ti je brzina - zvijezda (pulsar) se okrene jednom oko svoje osi za 5 sekundi i to je sporo, a naše Sunce treba za jedan svoj okret oko 25,6 dana na ekvatoru i oko 33,5 dana na polovima za 1 okret. Naravno, okretanje će se ubrzati kada Sunce postane bijeli patuljak, ali nikada od njega pulsar, pre malo je, nema dosta mase.

dolazim odmah - Godot
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 mjeseci

Mislim da će se ubrzati kad se počne napuhavati..

JK
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
yoko999 kaže...

Mislim da će se ubrzati kad se počne napuhavati..

Mislim da je obrnuto, na tjubu imaš filmiće s klizačima na ledu koji kad uvuku ruke za vrijeme rotiranja oko svoje osi ubrzavaju rotaciju, isti se fizikalni proces događa i kod zvijezda, što više volumena zvijezda izgubi brža je, a to se upravo događa kod pulsara od zvijezde nekoliko puta veće od sunca pulsar se smanji na veličinu ovećeg grada, u tom procesu ekstremno poveća rotaciju, imo.

Btw. Autor je to napisao u tekstu, stručnije naravno... Osim što su ekstremno guste, neutronske zvijezde brzo rotiraju oko svoje osi, što je posljedica očuvanja kutne količine gibanja. Kad bismo cijelo Sunce, čiji je period rotacije 25 dana, sabili u kuglu promjera 10 km period rotacije postao bi manji od jedne milisekunde.

8 mjeseci

Eto što kolega Geminič kaže o tome:

Gubitak mase: Kada Sunce počne izbacivati vanjske slojeve, smanjuje svoju masu. To bi teoretski moglo dovesti do ubrzanja rotacije, slično kao što se klizač vrti brže kada skupi ruke.
Promjena u unutrašnjoj strukturi: Tijekom faze napuhavanja, unutrašnjost Sunca se mijenja, što može utjecati na način na koji se različiti slojevi okreću.
Magnetska polja: Magnetska polja Sunca igraju važnu ulogu u njegovoj rotaciji. Kako se Sunce mijenja, tako se mijenjaju i njegova magnetska polja, što može utjecati na brzinu rotacije.

Trenutno, znanstvenici još uvijek proučavaju ovaj proces i nemaju definitivan odgovor. Postoje različiti modeli koji predviđaju različite scenarije. Neki modeli sugeriraju da bi se rotacija mogla ubrzati, dok drugi predviđaju usporavanje ili čak promjene u smjeru rotacije u različitim dijelovima Sunca.

Ja kažem da će ubrzati kako će se napuhavati, manja masa, veći volumen, no živi bili pa vidjeli ..

JK
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.1.2025 12:20 (yoko999).
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
yoko999 kaže...

Eto što kolega Geminič kaže o tome....

Pored živog znanstvenika autora ovog teksta ti pitaš stroj za halucinacije...

yoko999 kaže...

Ja kažem da će ubrzati, no živi bili pa vidjeli ..

Šališ se naravno... ili ne

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.1.2025 12:26 (notloB).
17 mjeseci

Ovo je najbolje napisan popularno znanstveni članak kojega sam ikad pročitao!!! Jasno i sažeto, da ga je bilo gušt pročitati i lako razumjeti. Svaka čast autoru, volio bi da mi je više takvih predavalo na fakultetu! 

Mučko Đubre
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.1.2025 13:48 (Štrumpf Nazgul).
Moj PC  
3 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice