Tko rano rani...popodne mu se spava
Počeli upisi za studij insurtecha na FER-u: Indust
- poruka: 14
- |
- čitano: 15.799
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Čini se kao vrlo specifičan studij, ne razumijem zašto se mora prethodno završiti diplomski studij? Što ako netko nije završio fakultet, radio kao developer ili u IT branši i jednostavno želi proširiti svoje znanje?
Nije mu dozvoljeno da ovo tu odsluša?
Firma mi radi software za osiguravajuća društva. Među developerima je jasna podjela na aktuare i "obične informatičare". Za isprogramirati te financijsko matematičke modele, te ih redovito prilagođavati zakonskim regulama treba znati šta radiš.
Firma mi radi software za osiguravajuća društva. Među developerima je jasna podjela na aktuare i "obične informatičare". Za isprogramirati te financijsko matematičke modele, te ih redovito prilagođavati zakonskim regulama treba znati šta radiš.
U načelu za sve odgovorne poslove treba znati što radiš. Meni nekako uspijeva iako ne znam.
Mozda sam u krivu ali ovo mi se cini kao studij koji moze trajat koju godinu i onda ce na trzistu rada vec biti puno vise njih nego sta ima posla u ovoj industriji.
Vijest ovog članka je upravo to, sad in na FER-u učiš Aktuarsku matematiku (ne znam kolko puno u odnosu na PMF) iskombinirano s IT i poslovnim temama.
Slijediš poveznicu u članku pa te vodi dalje na kolegije.
Zašto su se partneri iz industrije odlučili to inicirati na FER-u a ne nadograditi PMF-ski studij? To je vejerojatno na nekoj večeri odlučeno.
..
Čini se kao vrlo specifičan studij, ne razumijem zašto se mora prethodno završiti diplomski studij? Što ako netko nije završio fakultet, radio kao developer ili u IT branši i jednostavno želi proširiti svoje znanje?
Nije mu dozvoljeno da ovo tu odsluša?
Vjerojatno zato što treba znati dosta više matematike koju osoba koja nije završila fakultet jednostavno ne zna, pa onda nema temelje na koje bi mogao nadograđivati specifičnim znanjem. Npr. stohastička matematika (vjerojatnost i statistika), linearno programiranje, linearna algebra, pa čak i ponešto iz matematičke analize. Onda, vjerojatno dosta trgovačkog prava ili ekonomije. To je jednostavno razlika između inženjera i samoukog developera.
Tko rano rani...popodne mu se spava
Spava mu se čitav dan...
Zato kaj se traže specifična znanja. Džaba, je to nekome upisivati, ak' nije fakultetski obrazovana osoba.
Nije dovoljno biti samo dobar developer za tako nešto. Ipak, treba imati šire znanje koje sako fakultet daje.
Uvijek se bune ljudi bez fakulteta, tamo gdje je potrebno imati fakultet.
Kao što mu samo ime kaže.
Kao što mu samo ime kaže.
ne, ne možeš. Jer ne dozvoljavaju.