Cijela linija iPhone 15 stiže s baterijama većeg k

poruka: 150
|
čitano: 56.988
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Cijela linija iPhone 15 stiže s baterijama većeg k".
9 godina
neaktivan
Re: Cijela linija iPhone 15 stiže s baterijama već
digitall kaže...
Marko :D kaže...
Zaporožac kaže...
slitinabakra kaže...

Moj 13 pro max drzi 2 dana bez problema sa 8 sati on screena u to vrijeme. Koristenje bude svasta od youtube, razni forumi, google, facebook i pola vremena je wifi pola podatkovni. Kada je na podatkovnom 

Daj ga meni jedno prijepodne kad nemam baš posla na poslu 

Gruva frend s posla 5 sati light igrice od 7,30h poput Homescapes, Gardenscapes, WOW i moraš ga puniti već oko 13h jer padne na 25 procenata, a došao je na posao s punim mobitelom...

Eeeee, nakon toga nastane njesra..

"Normalan" telefon napuniš za 30 minuta, a IPhone 13  s paklenim 20W punjenjem, sat i pol. (da, da,  testirano kod kolege preko puta mene, ja imam Xiaomi 12 i istom brzinom se isprazni, ali ga napunim do 90% za 20-25 min, ako padne na 25-30%, dakle, ne na 0 posto )

Kolega poslije izgubi volju za igricama, pa uhvati nešto raditi. 

Eto, nisam testirao "pro" model, bit će da taj s tim igricama ne bih dopunjavao dva dana jer je mnoooogooo izdržljive baterije..... 

Iako ljudi zamjeraju Apple-u sporo punjenje, ja im ne zamjeram, a nisam fan iPhonea.

Brzo punjenje=veća temperatura baterije=kraći vijek trajanja. 

Kad Poco punim s njegovim 67W punjačem, brzo se napuni, da, ali mobitel je na dodir kipuć. Primjetio sam i da kad ga punim sa njegovim punjačem, baterija mi traje kraće nego što je to slučaj kod punjenja Samsungovim punjačem. Tako da sam uzeo najbolje od oba svijeta; koristim onaj odličan Xiaomijev kabel koji je došao s mobitelom i Samsungov 15W adapter. Mobitel se puni normalnom brzinom i hladan je na dodir.

Zato Apple i ne želi dodat podršku za ultra brzo punjenje—znaju da ubrzano oštećuje bateriju. I mogu proizvođači mobitel govoriti kako je brzo punjenje sigurno, o dvostrukim baterijama u mobitela, ali njima je u interesu da taj svoj mobitel što prije zamijenite novim. Ako vas potiču da ga punite službenim brzim punjačem, brže će vam krepat baterija što će značiti da ćete prije otići do trgovine i kupiti novi mobitel. A njima opet dobro jer su na vama zaradili.

Ako vam je do baterije i do toga da vam mobitel traje što dulje, kupite mobitel sa što većim kapacitetom baterije i punite ga na normalan punjač do 20W. Sve ostalo je pretjerano i oštećuje bateriju. Postoji razlog zašto je 120W/240W na mobitelima isključeno po zadanim postavkama i zašto dobiješ upozorenje prilikom uključivanja.

kad je huawei prije x godina uveo 40w dok je ekipa bila na 10ak, isto je bilo priče da će se sve raspasti, zapaliti, i da će baterija riknuti u roku keks, p30pro nakon 3 godine takvog punjenja (isključiti se ne može) drži gotovo isto kao prvog dana.

tehnologija napreduje, a što je najbitnije za pišljivih 30-40 eura promijeniš potrošni materijal - bateriju u ovlaštenom servisu (bar je tako bilo za samsung flagshipe do nedavno), tako da i ako baš moraš nikakav problem nije promijeniti bakteriju nakon npr. 2 godine, a uživaš u blagodatima toga da se nadopuni za cijeli dan dok se otuširaš.

trajanje mobitela nema veze s trajanjem baterije.

generalno će više štete bateriji napraviti pražnjenje do 0%, držanje cijelu noć na punjaču, visoka temperatura, korištenje na direkt suncu, ostavljanje u autu, punjenje i igranje igara (u maski pogotovo) i sl., nego brzo punjenje koje puni optimalno, samo kad baterija može bez posljedica prihvatiti toliku snagu onda je roka tom snagom (to je jako kratko), a inače spušta na 20w i manje.

U pravu si, potpuno pražnjenje i punjenje do 100 te dugo držanje tako napunjenog je štetno za bateriju i treba izbjegavati. Ovo potonje je Apple riješio ima već godina; baterija se tijekom noći na punjaču ne puni do 100 već do 80 a finalizira pred jutro.

Ja rekoh
4 godine

Imao sam i Samsung koji je "to" isto riješio prije nekoliko godina.

Podesiš u opcijama da se mob puni do 85% i bez brige si (ako nekoga to baš sekira)

Ja imam neku apk mislim da se zove Full Baterry alarm, podesim da mi svira glazba kad se napuni do 90% no ne prekida punjenje dok ne iskopčaš mobitel...

Android (za mobitele koji nemaju sami ugrađenu opciju 85%) ima i druge apk koje same zaustave punjenje ako ih podesiš na 70,80, 90 % (koliko hoćeš).

Nemam osobnih prigovora protiv IPhone-a jer rade vrhunske telefone, no kad vidim kod frenda da se IPhone 13 puni s 20W to je ipak fail.

Onda, tih 60Hz osvežavanja ?!

IPhone fanatici će reći "to se ne primjeti kod skrolanja kroz browser, jer je to ipak IPhone optimizacija", o da, primjeti se..i te kako.

Uspoređeno sa Samsung S22+ i poslije sa Xiaomi 12..

Ajde što kolega koji radi sa mnom u sobi ima IPhone 13 s 60 Hz, ali da su stavili 60HZ i na IPhone 14 (osnovni model, onaj jeftini ) je ipak malo smiješno, zar ne .

合氣道
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Zaporožac kaže...

Onda, tih 60Hz osvežavanja ?!

IPhone fanatici će reći "to se ne primjeti kod skrolanja kroz browser, jer je to ipak IPhone optimizacija", o da, primjeti se..i te kako.

Uspoređeno sa Samsung S22+ i poslije sa Xiaomi 12..

Ajde što kolega koji radi sa mnom u sobi ima IPhone 13 s 60 Hz, ali da su stavili 60HZ i na IPhone 14 (osnovni model, onaj jeftini ) je ipak malo smiješno, zar ne .

Primjeti se itekako. Ali ima ljudi kojima to ništa ne smeta, kao što ni nama nije smetalo prije nego što su se uopće i pojavili 60Hz ekrani.

Ja teško više mogu probaviti 60Hz ekran na mobu i tabletu.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
3 godine

Ako imate samsung mobitel imate i mogućnost sporog punjenja preko noći ili kad god hoćete u "modes and routines" samsungovom appu za automatizaciju koji dođe predinstaliran na mobu, if "time period" then "fast charging - off", plus setting punjenja do 85% što Zaporožac kaže i baterija će trajati godinama.

Edit: U istoj aplikaciji može se namjestiti i ono što feudalac kaže, if "battery level - equal or above 80%" then "fast charging - off", namještanje koje će isključiti fast charging ukoliko je baterija 80% puna.

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.7.2023 11:04 (notloB).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Bitanga kaže...

Primjeti se itekako. Ali ima ljudi kojima to ništa ne smeta, kao što ni nama nije smetalo prije nego što su se uopće i pojavili 60Hz ekrani.

Ja čim vidim 60Hz ekran na mobitelu nije mi dobro...

Možda i najdrastičnija razlika u korištenju mobitela.

I kad mi onda kolega dođe s iPhoneom na 60Hz i onim mutavim animacijama prijelaza skoro dobijem epileptični napadaj.

Ali ok, glavno da je on zadovoljan.

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.7.2023 10:17 (fer-de-lance).
4 godine
fer-de-lance kaže...
I kad mi onda kolega dođe s iPhoneom na 60Hz i onim mutavim animacijama prijelaza skoro dobijem epileptični napadaj. 

合氣道
14 godina
neaktivan
fer-de-lance kaže...
Bitanga kaže...

Ja čim vidim 60Hz ekran na mobitelu nije mi dobro...

Možda i najdrastičnija razlika u korištenju mobitela.

Ali ok, glavno da je on zadovoljan.

Prva stvar koju sam isključio na mobitelu je 120Hz osvježavanje. Apsolutno mi ništa to ne znači. Kažu ako isključim da ću dobiti 2-3% bolje trajanje baterije, što mi također ništa ne znači ali mi znači više od 120Hz.

3 godine
BlueMax kaže...

Prva stvar koju sam isključio na mobitelu je 120Hz osvježavanje. Apsolutno mi ništa to ne znači. Kažu ako isključim da ću dobiti 2-3% bolje trajanje baterije, što mi također ništa ne znači ali mi znači više od 120Hz.

Meni isto, uopće ne kontam razliku doduše između 90 i 60, zamzung a52, star sam, oči mi trome, klecava koljena...

9 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

To je ok ak ne obraćaš pažnju na to.

Ja jednostavno ne mogu, jer se razlika odmah skuži i onda smeta jer na manjem refresh rateu ti se apsolutno sve onda doima usporenije premda nije.

I još u kombinaciji s animacijama prijelaza (zakaj to svi ljudi imaju uključeno?) ti je onda kao da si cijelo vrijeme bio na speedu i sad odjednom šok kad te više ne drži.

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.7.2023 12:02 (fer-de-lance).
17 godina
BlueMax kaže...

Sreća pa postoje opcije pa si svatko prilagodi kako želi.

Lako je na 120Hz mobitelu ugasit 120Hz, ali na 60Hz mobitelu ne možeš upaliti 120Hz :-)

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
14 godina
neaktivan

Meni samo žao što Poco X5 Pro nema opciju 90 Hz. To je nekako sredina, ne ždere baterije kao 120, ali dovoljno je glatko za razliku od 60.

14 godina
neaktivan
Ma meni su svi ti "killer features" uvedeni zadnjih 5-6 godina totalno nebitni IPhone 14 od iPhonea 8 ili Galaxy S23 od S8 mi se razlikuju u nešto boljim kamerama na novijim modelima i nekim nebitnim stvarima. Jedino pozitivno u cijeloj priči je da danas za 200€ možeš kupiti uređaj da ti ni sa software ni sa hardware strane ne treba bolji (npr. Galaxy M23) a jedino kamere čine razliku. Jel se puni za 25 ili 32 minute, jel ekran 60 ili 120hz, otvara li aplikaciju za 2 ili 4 milisekunde... apsolutno nebitno.

0 0 hvala 0
10 godina

realno jedina baš jako osjetljiva promjena u zadnjih desetak godina (osim nešto u kameri) je 120hz, apsolutno ništa više.

tih 120hz u odnosu na 60 je kao da imaš potpuno drugi mob, neusporedivo.

da mi troši 80% više baterije imao bi stalno uključeno.

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.7.2023 22:09 (digitall).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

Evo ovi ću uzet i konačno isprobat gejfon (ne kažem ovaj model, ovaj model ću kupit ali ću dobit kćerin 11 koja će od matere dobit 13 a šefica će doć na svoje :).

Prošao sam sve sa Androidima, flashshipove kupovao odmah nakon izlazaska, rootanje, unbrickanje, modanje, srednju klasu, najjeftinije best buy modele kad me zabolilo za mobove... I moje navike i ponašanje na mobitelu su se tijekom godina iskristalizirale - želim samo jedno od mobitela, a to je, kad želim nekog nazvat, znači kad želim obavit neku od primarnih funkcija za koju služi taj uređaj, ili odgovorit na poruku... - ne želim čekat! Ok? Nisam razmažen ali nakon ovoliko generacija, ovoliko jezgri i ovoliko rama, ako za to jada od radnje ja moram čekat... pa jebemu ko te napravia. A di su napredne smartfon radnje, kao otvorit vocap i odgovorit na poruku... o bože sveti koje opterećenje za uređaj. Jadni ti SoC-ovi šta ih se muči. Otvorit tipkovnicu? E pa kad želiš tako nešto napredno kao što je virtualna tipkovnica, platit ćeš to sa čekanjem od bar sekunde i pol.

Kod ovoga je bitno spomenit da sve nakon kupnje radi savršeno, sve je divno i krasno. Kupi smeće ili flagship. Ali tako treba radit do 2 godine. Neki minimum mi daj gubo prije nego usporiš ka tovar. Znate šta znači da mi ga je dosta?

Ne kažem da nije tako u iphone taboru - ali ću probat. Žena i kćer su žugale su za ranije verzije gejfona da su imali lošu bateriju, ali, interesantno, nikad za brzinu. Brzinu su uvijek hvalali. I to moja žena koja je vrlo kritična prema tehnologiji, ponaravno ako je koristi cijeli dan. Zatvoreni appleov eko-sustav me ne brine, ne radim biznis na tom uređaju, recimo ne usuđujem se trenutno imat apple laptop, iako bi samo lud čovjek kupio nešto drugo ako ne misli igrat igrice, ili stavit linux. Ne smijem se maknit sa windowsa gdje znam sve napamet ali na mobitelu mi trebaju samo osnovne funkcije: poziv, poruka, vocap, banking, browser, mail, maps, kalkulator, todo/notes, audio player. Bog.

...

Ima još jedan razlog, (između nas), a to je da želim imat iphone jer sam na takvoj poziciji i u godinama kad ne mogu dozvolit da ljudi pomisle da možda nemam para (eto točno tako kako ste pročitali). Živimo gdje živimo i moraš se prilagodit.

3 0 hvala 0
10 godina

krute jebo kakav je to flagship kojem treba više od desetinke sekunde da otvori whatsapp, poruke i sl.? ili više od tisućinke da pokaže tipkovnicu.. na takav još nisam naišao... pa i ove drnde po 200eura to otvaraju instant...

15 godina
digitall kaže...

krute jebo kakav je to flagship kojem treba više od desetinke sekunde da otvori whatsapp, poruke i sl.? ili više od tisućinke da pokaže tipkovnicu.. na takav još nisam naišao... pa i ove drnde po 200eura to otvaraju instant...

Za tebe i ekipu sam stavio ovaj pasus: 

Kod ovoga je bitno spomenit da sve nakon kupnje radi savršeno, sve je divno i krasno. Kupi smeće ili flagship. Ali tako treba radit do 2 godine. Neki minimum mi daj gubo prije nego usporiš ka tovar. Znate šta znači da mi ga je dosta?

Ako kažeš da ti je brz nakon godine dana korištenja ja ti ne vjerujem. Žao mi je ali pričaš sa čovjekom koji je od početka smartfona (ne od samih početaka, jer je sami početak smartfona iphone1...) na Androidu i nikad nije imao iphone.

Jbg. Kad je informatičar starog kova sprdao apple usere pa rekao da što oni misle da je unutra svemirska tehnologija. E pa pajdo moj sad i je. Mobilni čipovi su im bolji i u usporedbi sa konkurencijom stvarno djeluju kao svemirska tehnologija. Pokaži starom informatičaru laptop sa M procesorima. Neka ga koristi par sati. Taj zatvoreni ekosustav koji je omogućio potpuno usklađivanje harware-a i software-a je točno što i treba za takav uređaj kao što je smartfon.

GG od mene.

2 godine
protjeran
KIKI3ooo kaže...
digitall kaže...

Ako kažeš da ti je brz nakon godine dana korištenja ja ti ne vjerujem.

Dovoljno je brz ako stalno ne nadograđuješ aplikacije koje su sve pohlepnije za resursima ili neku novu verziju Androida s teškim UI-em koji uspori mobitel. Tu sam lekciju naučio 2011. ili 2012.s prvim mobitelom s Androidom. Skok s neke verzije 2.x na 4.0.4 ubio je Sonyjev mobitel. Užasno ga je usporio.

14 godina
neaktivan

Sony Xperia XA2 Ultra, iz 2018. dan danas s najnovijim verzijama aplikacija radi bez ikakvog većeg štucanja. Ponavljam, mobitel je iz 2018. godine i s uključenim automatskim ažuriranjem aplikacija.

Ono što uspori mobitel do bola nisu aplikacije nego nova verzija operacijskog sustava. iPhone se isto nakon nekog vremena uspori kao Android. Ne samo da se oba mobitela uspore i da štekaju nego i baterija onda na njima traje dosta kraće. Jer svaka nova verzija OS-a je zahtjevnija i zahtjevnija, a hardver u mobitelu ostaje isti. I kako nova zahtjevnija verzija OS-a više opterećuje hardver, baterija se i više troši.

Kažem, ta Xperija koju sam spomenuo nikada nije ažurirana na Android 9, koja je ujedno i posljedna nadogradnja Androida koju je mobitel dobio. Ista je došla s Android 8.0 i na tom je i dalje. Pogodi što, još uvijek mobitel bez problema može izdržati cijeli dan umjerenog korištenja; i nakon toliko godina. Ja Android ne nadograđujem; sigurnosne nadogradnje da, ali nova verzija Androida nikako. S kojom je verzijom došao, s tom će i ostati. Zbog te moje politike, moj svaki mobitel traje najmanje 4 godine, prije nego što ga zamijenim. Ako ne instaliraš novi iOS na iPhone-u, i on će jednako tako ostati brz dugi period.

Znači nisu aplikacije te koje rade problem; problem rade isključivo nove verzije OS-a.

I da, doslovno mi je nebitna stavka softverska podrška kod kupovine mobitela. Hoće li doć s 4 godine ažuriranja Androida ili 6 mjeseci, meni je tako svejedno. Android ionako ne nadograđujem. Samsung mobitele ne planiram kupovati do daljnjeg iz principa jer te forsiraju da nadogradiš čim dođe nova verzija. Imaš mogućnost odgoditi nadogradnju no ne i kompletno je otkantati. Evo na Pocu doslovno makneš autorizaciju s nadogradnje softvera niti će provjeravat ima li nadogradnje niti će te forsirat da išta nadogradiš. Baš onako kako volim.

Poruka je uređivana zadnji put pon 31.7.2023 12:27 (Marko :D).
10 godina
KIKI3ooo kaže...
digitall kaže...

Ako kažeš da ti je brz nakon godine dana korištenja ja ti ne vjerujem. Žao mi je ali pričaš sa čovjekom koji je od početka smartfona (ne od samih početaka, jer je sami početak smartfona iphone1...) na Androidu i nikad nije imao iphone.

Jbg. Kad je informatičar starog kova sprdao apple usere pa rekao da što oni misle da je unutra svemirska tehnologija. E pa pajdo moj sad i je. Mobilni čipovi su im bolji i u usporedbi sa konkurencijom stvarno djeluju kao svemirska tehnologija. Pokaži starom informatičaru laptop sa M procesorima. Neka ga koristi par sati. Taj zatvoreni ekosustav koji je omogućio potpuno usklađivanje harware-a i software-a je točno što i treba za takav uređaj kao što je smartfon.

GG od mene.

skoro 20 godina imam smartphone, od symbiana, imam suprotno iskustvo od tebe, na Androidu updatei uglavnom ubrzaju stvari, npr. note20 ultra je nakon 2 godine postao nikad brži ( nije rađeno vraćanje na tvorničke postavke), jer su jednostavno novije verzije Androida donijele poboljšanja u performansama i optimizaciji.

ti možeš vjerovati ili ne vjerovati zaboli me, tvoj problem, ovo je činjenica. isto iskustvo i s prijašnjim modelima (p30pro, z3...)

btw početak smartphonea nije bio beskorisni iphone1, imao sam i njega, a i one prije njega, Windows phone, symbian...

dok za iphone mogu (isto iz vlastitog iskustva) reći da je nakon 3 godine (iphone 4) užasno usporio...

edit: vjerujem da ima mobitela koji s vremenom uspore, ali sve andorid mobove stavit u isti koš nije realno.

Poruka je uređivana zadnji put pon 31.7.2023 16:21 (digitall).
2 godine

Chrome za Android je grozan, cucla bateriju samo tako. Na Windowsima je čak i štedljiv, ali ovaj nimalo. Zato sam prešao na Brave, poisključivao sva sranja koja sam mogao i stvarno se osjeti ogromna razlika.

meni radi ok, nisam primijetio nikakvo cuclanje baterije i grozan rad. koristio sam i firefox, ali chrome mi je draži.

Tvpronlem kaže...

iman obicni ip13, doslovno sam cijeli dan na njemu, ne vadim ga iz ruke te idem na spavanje sa 20+%

ujutro od 6 pa do 11 navecer 

nije ti to zdravo. da ti je nešto drugo u rukama cijeli dan ajde ajde, ali mobitel. 

Iako ljudi zamjeraju Apple-u sporo punjenje, ja im ne zamjeram, a nisam fan iPhonea.

Brzo punjenje=veća temperatura baterije=kraći vijek trajanja. 

Kad Poco punim s njegovim 67W punjačem, brzo se napuni, da, ali mobitel je na dodir kipuć. Primjetio sam i da kad ga punim sa njegovim punjačem, baterija mi traje kraće nego što je to slučaj kod punjenja Samsungovim punjačem. Tako da sam uzeo najbolje od oba svijeta; koristim onaj odličan Xiaomijev kabel koji je došao s mobitelom i Samsungov 15W adapter. Mobitel se puni normalnom brzinom i hladan je na dodir.

Zato Apple i ne želi dodat podršku za ultra brzo punjenje—znaju da ubrzano oštećuje bateriju. I mogu proizvođači mobitel govoriti kako je brzo punjenje sigurno, o dvostrukim baterijama u mobitela, ali njima je u interesu da taj svoj mobitel što prije zamijenite novim. Ako vas potiču da ga punite službenim brzim punjačem, brže će vam krepat baterija što će značiti da ćete prije otići do trgovine i kupiti novi mobitel. A njima opet dobro jer su na vama zaradili.

Ako vam je do baterije i do toga da vam mobitel traje što dulje, kupite mobitel sa što većim kapacitetom baterije i punite ga na normalan punjač do 20W. Sve ostalo je pretjerano i oštećuje bateriju. Postoji razlog zašto je 120W/240W na mobitelima isključeno po zadanim postavkama i zašto dobiješ upozorenje prilikom uključivanja.

niti približno, nisu ovo nekakvi idiot uređaji. sve se temeljito testira i regulira pametnom tehnologijom. apple ne želi dodati podršku za brzo punjenje jer su šupci. zašto na apple laptopima imamo brzo punjenje? koja je razlika?

koristim brzo punjenje godinama i nikakvih problema, degradacije i sličnih gluposti. pa znaš li ti koliko u svijetu trenutno ima mobitela koji podržavaju brzo punjenje, pa da postoji nekakvo sranje s tim već bi ih mediji razapeli kao i twiteraši, forumaši, reditaši i ostala ekipa koja jedva čeka nekakvo sranje da može trošiti vrijeme po internetu.

živimo u 2023., a ti savjetuješ ljude da koriste tehnologiju od prije 20 godina.

ne bi se više vratio na 15W punjenje da znam da ću mijenjati mob svake dvije godine, a neću.

digitall kaže...
 kad je huawei prije x godina uveo 40w dok je ekipa bila na 10ak, isto je bilo priče da će se sve raspasti, zapaliti, i da će baterija riknuti u roku keks, p30pro nakon 3 godine takvog punjenja (isključiti se ne može) drži gotovo isto kao prvog dana.

tehnologija napreduje, a što je najbitnije za pišljivih 30-40 eura promijeniš potrošni materijal - bateriju u ovlaštenom servisu (bar je tako bilo za samsung flagshipe do nedavno), tako da i ako baš moraš nikakav problem nije promijeniti bakteriju nakon npr. 2 godine, a uživaš u blagodatima toga da se nadopuni za cijeli dan dok se otuširaš.

generalno će više štete bateriji napraviti pražnjenje do 0%, držanje cijelu noć na punjaču, visoka temperatura, korištenje na direkt suncu, ostavljanje u autu, punjenje i igranje igara (u maski pogotovo) i sl., nego brzo punjenje koje puni optimalno, samo kad baterija može bez posljedica prihvatiti toliku snagu onda je roka tom snagom (to je jako kratko), a inače spušta na 20w i manje.

upravo tako, ekipa uvijek misli da je pametnija od onih čiji je to posao. svaka nova tehnologija eto dooms day ekipe.

digitall kaže...

Sam si rekao da temperatura ubija bateriju; kažem moj Poco je vruć kad ga punim s punjačem koji je došao uz njega, dok je sam punjač hladan. Kad punim sa Samsungovim, mobitel je hladan, ali zato je punjač vruč. Apsolutno je bolja opcija da je punjač vruć nego sam uređaj. 

Ne znam za vas, ali meni je u interesu kad nešto kupim, da to traje što duže bez odlaska na servis. Kad nešto moram nosit na servis, dođe mi muka jer to moram dodatno platit, a onda i sam uređaj čekam neko vrijeme ovisno o tome kolika je gužva. Također, nije rijedak slučaj da servisi ugrađuju već korištene baterije u mobitele, pa nakon povratka sa servisa baterija ne drži kao što je to bio slučaj prije. 

Zato ću radije malo pripazit na bateriju; neću mobitel praznit do kraja, punit ću ga kad god imam priliku i to bez brzog punjenja. Xperija stara pet godina bez problema izdrži cijeli dan jer sam isto prakticirao na njoj. To i odbijanje nadogradnje na najnoviju verziju Androida (sigurnosna ažuriranja prolaze). 

Apple kad nešto dodaje na svoje proizvode, to temeljito prije toga testira. Baš iz tog razloga nema brzog punjenja. Onog trenutka kada budu u mogućnosti razviti brzo punjenje bez da to ima velik utjecaj na život iste, Apple će to dodat na svoje uređaje. To je nešto zbog čega ih cijenim.

to je normalno, temperatura se širi preko hladnjaka u ovom slučaju je to kućište mobitela. to je dobro napravljen posao. bitna je temperatura baterije, a nju prate senzori i prema tome štelaju brzinu punjenja.

vidiš li možda redove ljudi koji mijenjaju baterije nakon šest mjeseci radi brzog punjenja?

brzo punjenje je tu već godinama, ako to nije temeljito testiranje onda ne znam što je.

Santana kaže...

Ne pazim na punjenje i opcenito mobitel. Ne koristim nikakve maskice nit zastitna stakla. Mobiteli mi traju minimum 3 godine bez problema.

napokon netko normalan. 

HCMAA kaže...
Brzo punjenje je za turiste koji moraju kroz tih 30-60 minuta koliko su u ugostiteljskom objektu napuniti prazan mobitel...svim ostalim je 10W i više nego dovoljno....ja isključivo koristim 5W...što je najgore više ne možeš ni kupiti te 5W punjače...ima još na jednom mjestu...odlučio uzeti desetak komada za budućnost

Čak imam i jedan od 2.5W

Ne kužim....ideš leći...ležiš recimo 7 sati i tih 2.5W za 7 sati je 3500mA...S23 ima 3900mA.

lol 

ma staviš mob početkom tjedna na punjenje i taman do vikenda je pun. o bokte što sve neću pročitati ovdje.

tvojom logikom ja mogu napisati da je sporo punjenje za ljude koji ne izlaze iz stana jer da izlaze brzo bi popizdili sa punjačom od 5W. 

Pa baš to, ja mobitel stavim punit prek noći i ujutro je pun. Tijekom dana ga gotovo nikad ne punim, izdrži do navečer s gotovo 40%.

punjenje mobitela preko noći bez nadzora je u biti najopasnija opcija. 

za razliku od vašeg noćnog punjenja ja uopće ne želim razmišljati o punjenju mobitela, kad vidim da je baterija pri kraju ubodem ga 10-15min na punjač i on je pun. problem riješen.

ove trikove oko punjenja, kad i kada, na koliko posto vam je bezvezno trošenje vremena i energije svi ti uređaji danas imaju ugrađene zaštite i regulacije. nikoji od njih se ne puni na 100% i ne gasi na 0%. opustite se i uživajte, mob će trajati koliko mu je suđeno, a ne koliko ga vi mazili i pazili nije to živo biće.

2 godine

Meni samo žao što Poco X5 Pro nema opciju 90 Hz. To je nekako sredina, ne ždere baterije kao 120, ali dovoljno je glatko za razliku od 60.

taj poco ima adaptivni refresh rate što znači da će sam podesiti refresh rate od 30 do 120Hz prema potrebi.

digitall kaže...

realno jedina baš jako osjetljiva promjena u zadnjih desetak godina (osim nešto u kameri) je 120hz, apsolutno ništa više.

tih 120hz u odnosu na 60 je kao da imaš potpuno drugi mob, neusporedivo.

da mi troši 80% više baterije imao bi stalno uključeno.

pa sad, brže punjenje, bolje baterije, veći display u manjem kućištu (iskoristivost je otišla sa 55% na preko 90%), refresh rate koji si spomenuo, ozbiljne kamere (foto i video napredak ogroman), AoD, dual SIM - eSIM, fingerprint i face unlock...

2 godine
protjeran

Sony Xperia XA2 Ultra, iz 2018. dan danas s najnovijim verzijama aplikacija radi bez ikakvog većeg štucanja. Ponavljam, mobitel je iz 2018. godine i s uključenim automatskim ažuriranjem aplikacija.

Ono što uspori mobitel do bola nisu aplikacije nego nova verzija operacijskog sustava.

OS isto ima itekakvog utjecaja na brzinu rada mobitela, ali OS nije jedini koji koči mobitel. Zadnje ažuriranje OS-a dobio sam prije 2 godine (podrška je trajala 2 godine) i to ažuriranje nije bitno usporilo rad mobitela. Aplikacije koje nadograđujem redovito jesu usporile mobitel. Otvorim nekoliko većih aplikacija na 4+ godine starom Androidu i on se počne ponašati poput Windowsa s premalo RAM-a. Zato danas više ne bih kupio Android s manje od 8GB RAM-a. Apple i IOS su druga priča.

Poruka je uređivana zadnji put pon 31.7.2023 18:02 (NetkoNegdje).
9 godina
neaktivan
NetkoNegdje kaže...

Ono što uspori mobitel do bola nisu aplikacije nego nova verzija operacijskog sustava.

OS isto ima itekakvog utjecaja na brzinu rada mobitela, ali OS nije jedini koji koči mobitel. Zadnje ažuriranje OS-a dobio sam prije 2 godine (podrška je trajala 2 godine) i to ažuriranje nije bitno usporilo rad mobitela. Aplikacije koje nadograđujem redovito jesu usporile mobitel. Otvorim nekoliko većih aplikacija na 4+ godine starom Androidu i on se počne ponašati poput Windowsa s premalo RAM-a. Zato danas više ne bih kupio Android s manje od 8GB RAM-a. Apple i IOS su druga priča.

Ljudi ne žele prihvatiti da Apple više od trećine svog profita ostvaruje na servisima koje prodaje preko svojih uređaja. Njima nije u interesu zastariti mobitel ili laptop kao što je to Šaomiju ili Samsungu koji jedini prihod ostvaruju u trenutku prodaje mobitela, nakon toga kupac im je samo tlaka koji traži servise u jamstvu dok je Appleu to krava muzara koja će kupiti aplikaciju, glazbu, cloud, filmove itd. Imaju i oni interesa izbjeći jamstvene troškove, da budemo iskreni, ali to je samo jedan dio priče. 

Ja rekoh
2 godine
protjeran
Feudalac kaže...

kao što je to Šaomiju ili Samsungu koji jedini prihod ostvaruju u trenutku prodaje mobitela, nakon toga kupac im je samo tlaka koji traži servise u jamstvu 

Malo su ipak promijenili pogled na to. Pa sada Samsung nudi dužu podršku jer je to očito postalo važno u nedostatku nekih većih napredaka u razvoju mobitela i zbog određenog broja prebjega Appleu.

2 godine
Feudalac kaže...
NetkoNegdje kaže...

Ljudi ne žele prihvatiti da Apple više od trećine svog profita ostvaruje na servisima koje prodaje preko svojih uređaja. Njima nije u interesu zastariti mobitel ili laptop kao što je to Šaomiju ili Samsungu koji jedini prihod ostvaruju u trenutku prodaje mobitela, nakon toga kupac im je samo tlaka koji traži servise u jamstvu dok je Appleu to krava muzara koja će kupiti aplikaciju, glazbu, cloud, filmove itd. Imaju i oni interesa izbjeći jamstvene troškove, da budemo iskreni, ali to je samo jedan dio priče. 

Apple je posložio svoj ekosustav gotovo savršeno gdje oni drže sve konce u rukama i određuju sva pravila. Pitaj developere kako ih deru u appstoreu. Samo od toga Apple može živjeti sretno i berićetno još jako dugo. To je pametna kompanija koja će teško propasti.

Samsung i Xiaomi su nešto drugo, njihove profitne marže su daleko manje, a obujam proizvoda daleko veći.

Apple ima svoj proizvod koji je dobar, sve je pod njihovom kontrolom što isto ima svoje prednosti, ali i mane i tko je sretan s njima nema razloga da ih ne koristi. Na kraju je to sve previše buke i galame jer Instagram radi jednako na Iphoneu kao i na Androidu, kao i stotine drugih aplikacija. Ostalo su pizdarije koje su zabavne prvih pola sata.

NetkoNegdje uspoređuje iOS i Android i rad aplikacija, treba znati da iOS i dalje nema multitasking, znači on gasi aplikacije ili onu nekolicinu nativnih zamrzne, što je poprilično različito od onoga što Android može i zato dolazi do razlike u korištenju memorije.

NetkoNegdje kaže...
Feudalac kaže...

kao što je to Šaomiju ili Samsungu koji jedini prihod ostvaruju u trenutku prodaje mobitela, nakon toga kupac im je samo tlaka koji traži servise u jamstvu 

Malo su ipak promijenili pogled na to. Pa sada Samsung nudi dužu podršku jer je to očito postalo važno u nedostatku nekih većih napredaka u razvoju mobitela i zbog određenog broja prebjega Appleu.

Android u načelu ima daleko dužu podršku od iOSa koji je zatvoreni sustav nad kojim Apple ima sto postotno vlasništvo. Sve ostalo je još jedna od mantra koju koriste iPhone korisnici kao opravdanje za cijenu koju su platili, u real lifeu je to bitno kao i snijeg u Sibiru.

14 godina
neaktivan

Apple je za sve koji preferiraju da kompanija određuje što i kako, tko želi da ga Apple babysitta.

Android je za one koji "se znaju brinut za sebe" i vole koristiti usluge različitih kompanija. Za one koji vole imati potpunu kontrolu bez da ih jedna kompanija forsira na sve.

Ja sam tip broj dva. Netko je možda tip broj jedan i to je u redu, ne vidim ništa loše u tome.

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.8.2023 0:11 (Marko :D).
14 godina
Google ti prepusta potpunu kontrolu? Kakve bajke.
Android zadnjih verzija bejbisita korisnika svim i svačim, jer prosječni korisnik ne zna kite o os-u na mobitelu. Davno su prošla vremena kad je android bio meka za entuzijaste.
Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi!
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.8.2023 7:08 (Apachy).

7 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pa za razliku od Apple dopušta puno više. Od same prilagodbe Androida, preko instalacija aplikacija mimo Google Playa i dopuštanja konkurencije, pa sve do mogućnosti instalacije custom ROM-a po želji. S Android uređajem ti možeš radit što želiš, isto se ne može reći s iPhone uređajima. Spojiš bilo koji gadget na Android, sve radi bez problema, i ono najvažnije, s aplikacijama trećih strana što baš i ne funkcionira dobro na iUređajima. Želiš "jaibreakat" Android, slobodno. Još će ti i proizvođač mobitela otključati bootloader. Android je, po meni, dovoljno otvoren da stvarno nikada nisam imao potrebe rootati ga.

Ne valja ti Googleova varijanta Androida? Odi brate na internet, imaš milijun ROM-ova za biranje, s Googleom/bez Googlea. I nemaš nikakvih ograničenja.

Kod Applea nema toga, došao si s službenim, zatvorenim ROM-om, (više) nema jailbreakanja, a mijenjanja ROM-a nikad nije ni bilo.

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.8.2023 9:17 (Marko :D).
17 godina

Pa za razliku od Apple dopušta puno više. Od same prilagodbe Androida, preko instalacija aplikacija mimo Google Playa i dopuštanja konkurencije, pa sve do mogućnosti instalacije custom ROM-a po želji. S Android uređajem ti možeš radit što želiš, isto se ne može reći s iPhone uređajima. Spojiš bilo koji gadget na Android, sve radi bez problema, i ono najvažnije, s aplikacijama trećih strana što baš i ne funkcionira dobro na iUređajima. Želiš "jaibreakat" Android, slobodno. Još će ti i proizvođač mobitela otključati bootloader. Android je, po meni, dovoljno otvoren da stvarno nikada nisam imao potrebe rootati ga.

Ne valja ti Googleova varijanta Androida, odi brate na internet, imaš milijun ROM-ova za biranje, s Googleom/bez Googlea. I nemaš nikakvih ograničenja.

Za 99.9% korisnika to je sasvim nebitno. Oni žele uređaj koji radi bez puno petljanja i da je jeftiniji što je više moguće.

Onaj 0.1% sasvim sigurno više voli Android od iOS-a upravo radi toga što si ti spomenuo, ali to je debela manjina.

14 godina
neaktivan

Ne bih rekao da je manjina. Gotovo sve koje poznajem, izuzev par ljudi, preferira Android. Ne radi cijene, jednostavno kažu da im je bolje i da na Androidu možeš napraviti sve što ti padne napamet. Doslovno troje ljudi s posla koji imaju iPhone, kod njega hvale bateriju (iako uporno dolaze s praznom baterijom na posao), te brzinu, i to je više manje to.

Iako, moram priznat da još nisam naišao na Android koji jako šteka. Možda oni najjeftiniji, low end, entry modeli mobitela. Ali još niti jednog Android mid rangera nisam vidio da jako štuca, svi radili fino glatko i brzo. Jer, kupujem isključivo mid range segment. Evo i ovaj Poco s kojeg pišem, sve radi perfektno i brzo. Još niti jednom nije zaštekao.

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.8.2023 9:37 (Marko :D).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice