Mnogi ljudi ne mogu ni priblizno shvatiti razinu kompleksnosti ovakvog biznisa. Ne opravdavam Teslu i iznenadna poskupljenja, medjutim, mislim da su definitvno u jednom trenutku premalo trazili za kompletnu pricu.
Samo da proizvedes pouzdan solarni crijep, na kojem imas profit i na koji mozes dati garanciju (i to dozivotnu) je samo po sebi brutalno teska misija.
Prava nocna mora tek slijedi sa treniranjem osoblja tj. majstora kojih mora biti minimalan broj uz maksimalnu ucinkovitost po m2 krovista, kako bi takav poslovni model uopce bio isplativ. Musk je govorio kako primjerice do samog potpisanog ugovora i izvodjenja radova, Tesla ne zna u kakvim stanjima su krovista. Ljudi hoce njihov solarni crijep, a imaju krovista koja su u katastrofalnom stanju. Trule grede i izuzetno slaba nosivost, moze povecati cijenu takvog projekta za 2-3 puta! Onda nije dovoljno samo zamijeniti crijep, nego moras kompetnu nosivu konstrukciju krova napraviti iznova.
Plus kako sam vec i naveo, moras imati izuzetno iskusne krovopokrivace.... a kako ces ih imati ako tek pokreces cijelu pricu. Zato Tesla potpisuje ugovore s lokanim krovopokrivacima da im pomogne u reduciranju kompleksnosti same instalacije i ucenju novih krovopokrivaca.
Meni na prvu taj biznis iako odlican na papiru, djeluje brutalno kompleksno! Dok za izvuci profit, djeluje jos kompleksnije!
Uglavnom, mislim da ce to kroz par godina doci na svoje, i da ce vecina ljudi u Europi i svijetu prilikom gradnje novih kuca, htjeti imati takvo rjesenje, jer ce ih kostati simbolicno vise u odnosu na standardni crijep, a rijesit ce si energetske potrebe!