Pročitaj uvjete korištenja; ti si dozvolu dao u onom trenutku kada si krenuo koristiti njihove usluge, odnosno, onog trenutka kada si napravio račun. Sve ti lijepo piše u uvjetima korištenja, čak si i prlikom registracije morao postaviti kvačicu da se slažeš s istima kao i s politikom privatnosti.
Ne sviđa ti se? Nemoj koristiti njihove usluge i gotovo. Uostalom, velik broj Googleovih usluga ne zahtjeva račun, tako da ni nemaju tvoje osobne podatke (osim ako pod osobne podatke ne računaš IP adresu koju vrlo lako možeš sakriti s VPN-om ili čak proxyjem).
još jednom - da li bi smatrao da je u redu da ti neki webshop uzme po dolar ili više svaki put kad otvoriš njihovu stranicu, a da ti sve to podmetne u tzv. pravila korištenja za koja jako dobro zna da ih neće pročitati 99% korisnika, i da onda kaže - pa pristao si na to
hehe, jel možemo bez tih bedastoća "ako ti se ne sviđa, nemoj koristiti", ako već raspravljamo hipotetski
ovdje nije riječ o tome hoće li netko koristiti ili ne, nego je riječ jel to transparentno i primjer transparentnosti, kako ti tvrdiš
Ali opet, govoriš o Facebooku, nekoj sasvim drugoj kompaniji, kod njih je to sve jako skriveno; politika privatnosti i uvjeti korištenja bili su im tako loše napisani i da si ih krenuo čitati ne bi ništa razumio.
Za razliku od Google-a, Facebook ti ne nudi opciju da ne sprema tvoja pretraživanja, da te prestane pratiti po webu, a do nedavno nije imao ni opciju da se isključi praćenje tvoje lokacije. Google to ima već duži niz godina, to sve.
Facebook zna zašto je kažnjen; upravo zbog toga što nisi imao kontrole nad svojim podacima, zbog toga što su ih prodavali trećim stranama, a i zbog toga što su bili loše zaštićeni. Da, i Google je dobivao kazne i dobivati će ih još kao i Facebook; ja se i slažem da ih treba kažnjavati, jedino ih se tako može naučiti. No imaj na umu da su to sve američke kompanije; oni u SAD-u mogu raditi što hoću, ali u EU ne. Ni jedna europska kompanija nije kažnjavana zbog nepoštivanja korisničke privatnosti (ili bar ne u tolikim iznosima).
Btw nisi mi odgovorio na prijašnje pitanje, možeš li mi navesti primjer kompanije koja ima prikupljanje podataka isključeno po zadanim postavkama?
za mene su facebook i google i microsoft (nastavi niz) jedna te ista korporacijska govna
što google ima više ili manje od facebooka i microsofta, meni je svejedno dok god to nije transparentno i onako kako bi trebalo biti
nisam odgovorio, niti namjeravam tražiti primjere - već sam ti rekao, usporedbom s drugima google ne postaje transparentan - transparentan postaje kad to stvarno i bude, ne kad nas pokušava uvjeriti da to jest bez ikakvih dokaza ili usporedbom s onima koji su još gori
A što bi ti nazvao transparentnost?
i to sam ti već rekao - kad google kod registracije korisnika direktno zatraži dozvolu za korištenje podataka, a ne da to korištenje bude po defoltu uključeno
jako se dobro zna da većina korisnika te uvjete korištenja niti ne čita, google to jako dobro zna, isto kao što jako dobro zna da bi drastično manje toga koristio kad bi pitao dozvolu - zato to i radi, a ostalo je tek pokušaj glumljenja transparentnosti ili što bi se reklo - klasično zavaravajuće ponašanje prema korisniku