XP vs Vista zaključana tema

poruka: 283
|
čitano: 75.383
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: XP vs Vista

Ono što je Maras držao o Visti definitivno nije prezentacija Viste kakva se trebala održati. Naravno, Vista nije ni trebala biti prezentirana na tom sistemu već s tehničkim primjerima, ali to bi uzelo daleko više vremena. Obavilo se kako se moglo u zadanim ograničenjima.

Što se samog izgleda tiče, i Aero i Basic izgledaju duplo ljepše od XP-a i mrtvačkog Classica.

Nije mi jasno kako promjene u kernelu možeš naći u vidu vanjskih programa za XP. Volio bih nekoliko linkova na takve vanjske programe koji unaprijeđuju threading sistem, tjeraju OS da vektorski iscrtava desktop ili poboljšavaju memory managment.

Također ne vidim ni što je u Aeru odrađeno loše, a pogotovo ne u .NET-u. Što usporava i kakav to rad također još moram čuti.

Ja Vistu koristim od Bete 2. Ne samo da mi je spomenuti uptime ogroman, već mi Vista za razliku od XP-a radi mekano i brzo kad je tek startam, ali i nakon 15 dana bez gašenja sa 3 otvorena Visual Studia, desetak instanci Notepada, nekoliko browsera sa po pedesetak tabova, msn-om, icq-om, aktivnim Skypeom, dignutim SQL serverom u dvije instance, TopStyleom, World of Warcraftom i COD4-om sve u isto vrijeme. Izvedeš li to na XP-u imaš besplatne ćevape.

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.2.2008 22:34 (naxeem).
17 godina
XP vs Vista

Ocito ti imas neku posebnu verziju, mi ostali imamo spor OS, sa losim driverima, sporijim igrama i programima, nekompatibilnostima, neiskoristenim zvucnim karticama, glupim i iritantnim security pitanjima ali zasigurno jako elegantnim izgledom ;)

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.2.2008 22:41 (Trigger).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Trigger kaže...

Ocito ti imas neku posebnu verziju, mi ostali imamo spor OS, sa losim driverima, sporijim igrama i programima, nekompatibilnostima, neiskoristenim zvucnim karticama, glupim i iritantnim security pitanjima ali zasigurno jako elegantnim izgledom ;)

Meni očito iz nepoznatog razloga sve radi dobro:

I brzo.
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Ono što je Maras držao o Visti definitivno nije prezentacija Viste kakva se trebala održati. Naravno, Vista nije ni trebala biti prezentirana na tom sistemu već s tehničkim primjerima, ali to bi uzelo daleko više vremena. Obavilo se kako se moglo u zadanim ograničenjima.

Što se samog izgleda tiče, i Aero i Basic izgledaju duplo ljepše od XP-a i mrtvačkog Classica.

Nije mi jasno kako promjene u kernelu možeš naći u vidu vanjskih programa za XP. Volio bih nekoliko linkova na takve vanjske programe koji unaprijeđuju threading sistem, tjeraju OS da vektorski iscrtava desktop ili poboljšavaju memory managment.

Također ne vidim ni što je u Aeru odrađeno loše, a pogotovo ne u .NET-u. Što usporava i kakav to rad također još moram čuti.

Ja Vistu koristim od Bete 2. Ne samo da mi je spomenuti uptime ogroman, već mi Vista za razliku od XP-a radi mekano i brzo kad je tek startam, ali i nakon 15 dana bez gašenja sa 3 otvorena Visual Studia, desetak instanci Notepada, nekoliko browsera sa po pedesetak tabova, msn-om, icq-om, aktivnim Skypeom, dignutim SQL serverom u dvije instance, TopStyleom, World of Warcraftom i COD4-om sve u isto vrijeme. Izvedeš li to na XP-u imaš besplatne ćevape.

Pitanje? A koji ti to komp imaš? Da u slobodno vrijeme ne posudiš malo Grozd? Ne ozbiljno, ne shvaćam priću o unaprijeđenju kernela, kada 99% korisnika otvoreno kaže da im OS radi sporije, a rad s threadovima je unaprijeđen utoliko što je riješen problem deadlocka. Da bi išta drugo u svezi poboljšanog rada s većim brojem threadova došlo do izražaja, najprije treba promijeniti način na koji se pišu aplikacije. Kako se sve aplikacije pišu kao i do sada, bez povećanja broja threadova (većina ih još nije ni izdala 64-bitnu verziju, a i malo je onih koji idu pisati sve od početka) od toga malo i ništa koristi. Kako je nedavno pisalo baš u Bugu, neka me netko nauči da programiram za 7 procesora i ja ču to odmah iskoristit. A što se tiče vektorskog iscrtavanja sučelja, grafičke kartice današnjeg doba se koriste i proizvode isključivo za igre, a malo koji "igrač" će se odreći 40% svojih performansi da mu se sučelje vektorski iscrta. Toliki zahtjevi samo za malo ljepši vizualni doživljaj zbilja nisu racionalni (nije bitan način na koji se postiže, bitan je samo konačni rezultat). U ni jednom trenutku ne kažem da sučelje izgleda loše, samo da ga njegovi vlastiti eyecandyi usporavaju (jel se za baš sve mora čekati fadeout animacija, pa jel uvijek ikone moraju trepnut prije nego se stvarno počnu otvarat, itd...) a ako ih se isključi, dobije se OS vizualno sličan XPu, a u praksi samo sporiji. Što se stabilnosti tiče, na kompu s kojeg pišem imam Xp star godinu dana, i uz malo čiščenja i održavanja, preživili su i mijenjanje proca i grafičke, rama (manje bitno al eto), čak i hard diska. Ono što ih prvo sruši, nije njihova greška i događa se i na Visti, a zove se memory hole u Firefoxu (program ozbiljno curi, i nakon par dana bez gašenja počinje zauzimat divlje količine memorije)  ni Pidgin im baš nije za bacit.
Usput rečeno, ne smatram da je kolega Maras nešto loše odradio, on je napravio najviše s onim što je imao. Jedino mislim da nije puno toga za pokazati imao.
17 godina
neaktivan
Dado_ZG78 kaže...

Po meni, najviše su korisnika odbili od Viste DRM (Digital Rights Management ili tak nešto) tj. sustavi zaštite i provjere autentičnosti sadržaja.

Riiiight! Svi se trgamo da damo puno love za OS koji nam neće dati da gledamo divxe ili slušamo mp3-ce ili na kraju krajeva piknemo pokoju piratsku igru (za probu - prije nego ju kupimo u dućanu, dakako) Belji se

Vidi se da si stvarno puno vremena proveo s vistom.

Ne ozbiljno, odakle ti te gluposti?

What fruit is named after a computer? Apple.
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Ne samo da mi je spomenuti uptime ogroman, već mi Vista za razliku od XP-a radi mekano i brzo kad je tek startam, ali i nakon 15 dana bez gašenja sa 3 otvorena Visual Studia, desetak instanci Notepada, nekoliko browsera sa po pedesetak tabova, msn-om, icq-om, aktivnim Skypeom, dignutim SQL serverom u dvije instance, TopStyleom, World of Warcraftom i COD4-om sve u isto vrijeme. Izvedeš li to na XP-u imaš besplatne ćevape.

Ovo ne vjerujem dok ne vidim svojim ocima. Meni Vista na istom harwareu na kojem to OS X bez problema radi, cvili ko mali pretuceni cucak.

17 godina
neaktivan
XP vs Vista

Hmmmmm, meni Vista radi brže od XP-a.

Jedino je u kopiranju i move-anju datoteka dosta sporija

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
lp_chandler kaže...

Hmmmmm, meni Vista radi brže od XP-a.

Jedino je u kopiranju i move-anju datoteka dosta sporija

Pa i meni radi osjetno brze i stabilnije od XP-a, al kolko ju naxeem idealizira mi je presmijesno :)

17 godina
neaktivan

Odi na konfiguracije i vidi kakav lik komp ima. Nebi me ništa začudilo. Možda fakat može sve ono pokretat

17 godina
neaktivan
lp_chandler kaže...

Odi na konfiguracije i vidi kakav lik komp ima. Nebi me ništa začudilo. Možda fakat može sve ono pokretat

Da, vidio sam i ja malo bolje onu sliku, pa sam pogledao. Njemu zbilja ne igra neku ulogu koji OS drži. A šta da kažem, we ain't so lucky.
17 godina

XP zasada, Vista je troma, sustav koji se nam čime pohvaliti osim Aerom, a koji me nije previše iznenadio.

Moram priznati da sam u zadnje vrijeme više fasciniran KDE-om 4.x i Leopardom, tako da... lagano se transformiram sa XP-a na *nix sustav, bolje piratski Leopard nego troma vista na koju moram staviti OPET 230320 programa da bih dobio nešto što na Leopardu ili Linuxu radi on tha fly.

17 godina
neaktivan

Q6600, 4GB OCZ. Ništa ekstravagantno.

Ne znam kako nekome Vista može raditi sporije. To mi nikako nije jasno. Pa ne radim za plaću u Microsofta pa da mi je posao promovirati Vistu. Jednostavno je brže.

Konkretno, s ovoliko otvorenih prozora (programa) i opterećenjem XP bi mi i na najjednostavniji alt-tab umirao i znalo se desit i da se sve smrzne. Nakon tek dvadesetak sati rada XP bi MORAO u reboot jer je rad postajao nemoguć.

Suprotno popularnom neznanju, za rad na 64 bitnom sustavu ne trebaš 64 bitni exe. Ja sam na 64 bita od starta i nemam nikakvih problema. Zvučna kartica mi pušta zvuk jednake kvalitete kao i na XP-u. Grafička kartica radi dobro, itd. Ne vidim probleme.

Mnogi programi se pišu u više threadova. Zapravo ne znam niti jedan koji se ne piše za multithreading. Čak i igre odavno idu na dva ili više. Bez threadinga interface bi bio smrznut kod svake akcije koja traje dulje od 500ms.

A to da nema koristi, to je smiješno. To što je pisalo u BUG-u nije nikakva garancija za ništa. Ja se bavim programiranjem od svoje jedanaeste godine i opet neću potpisati da sam uvijek u pravu. Zašto od novinara očekuješ da jest? Pa nije BUG poznat po tome da ne piše ponekad gluposti.

Moraš mi još objasniti kakve veze ima vektorski desktop s 40% performansi igara. Nisi mi tu baš jasan.

Animacije menija, sjene i slično uvijek možeš isključiti; u tome te nitko ne spriječava.

Moje ikone ne trepću. Moram li video snimit za to?

Što se Marasa i prezentacije tiče, nisam ni rekao da je on nešto loše nešto odradio (dapače, sposoban i pametan momak je to obavio prilično spretno po mojim sananjima), već da mu Microsoft nije dao nikakvu logistiku za tu prezentaciju, pa nije ni imao puno ni za pokazati. Najbezveznije je što je morao tako kompleksnu prezentaciju (valjda se očekuje na takvom fakultetu da će prezentacija biti stručnija) odraditi u prekratkom roku i bez da mu je netko pripremio pravu tehničku prezentaciju Viste s okruglim stolom.Znajući kako Microsoft inače drži prezentacije (nemarno), ništa me ne čudi.

Sama Vista meni odgovara. Brža, ljepša i stabilnija. Ono što ne valja rijetko je do Viste, već se najčešće (u mom slučaju 100% puta) radi o problemu gostinjskog softvera.

Čak mi i WoW brže ide na Visti! :-D

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.2.2008 23:22 (naxeem).
17 godina
naxeem kaže...
Trigger kaže...

I brzo.
 Keyword: 4GB RAM-a. Da smo bar svi blagoslovljeni sa time.
17 godina
neaktivan
Trigger kaže...

I brzo.
 Keyword: 4GB RAM-a. Da smo bar svi blagoslovljeni sa time.
 Q6600 nije preskup cpu, a 4GB RAM-a košta sramotno malo u današnje vrijeme. Za 900 kuna već imaš 4GB Cruciala.
17 godina
XP vs Vista

Ja vistu imam već jako jako dugo i nikad mi se nije srušila, nikada. Ako je i došlo do kakvog problema srušio mi se taj program u kojem je došlo do problema, ali ne i cijeli sustav. Vista mi radi jednako brzo kao i XP, jedino što sam uočio da je sporije, a to je kopiranje datoteka. No čuo sam po recenzija o Vista SP1 da je taj problem rješen ...

XP su mi se također rijetko rušili, ali je znalo doći do pada sustava. Još jedan razlog zašto volim Vistu je umrežavanje. Bilo da umrežavate 2, 3 ili cijelu hrpu računala sve praktički radi kao plug'n'play nema nikakvih wizarda. Postavljanje mreže je 1000000 puta olakšano. Znao sam provesti po 3 sata da bi nagovorio 5 računala na XP-ima da se povežu u LAN.

Treća stvar je novi IIS 7.0 koji je isto tako poboljšan ... Za home korisnike i Windows Movie Maker je puno puno poboljšan.

Više mi se sviđa i Win Explorer u Visti kao i pretraživanje. Puno je efikasnije i bolje nego na XP-u.

Da ne pričam o izgledu i Aeru koji 1000000 puta bolje i lijepše. No o ukusima se ne raspravlja, no mislim da dosta govori stvar koliko je Vista Transformation Packa izašlo nakon izlaska Viste.

Vista je sveukupno jedan dobar, stabilan i pouzdan , a prije svega siguran OS htjeli vi to priznati ili ne, to su činjenice. Mnogo korisnika nije niti probalo Vistu nego pljuju po njoj na temelju onoga što su pročitali. Ja nakon što sam 2 tjedna radio s Vistom jednostavno se nisam mogao vratiti na XP.

EDIT:

Eh da i nemam mrcinsko računo, mene je upgrade hardvera za Vistu koštao manje od 1000 kn.

AMD Athlon64 X2 4200+

Epox matična s.939

2 GB DDR400 RAMA

GeForce 8600 GT

260 GB Seagate, 16MB, 72000 okr./min.

Isto tako niti driveri nikada nisu bili problem, jedini problem koji sam imao bio je smećarsko T-comovo govno Siemens A-100 ADSL modem koji se u razvijenim europskim državama nije koristio dugo dugo kad je kod nas bio "IN".

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.2.2008 23:29 (tjodalv).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
XP vs Vista

Da, ja si bas gledao jucer 2x2GB za laptop bi me izaslo manje od 700 kn. Tako da cu vjerojatno o napravit ovih dana pa cemo vidjet oce Visti sta bolje bit.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ficho kaže...

Da, ja si bas gledao jucer 2x2GB za laptop bi me izaslo manje od 700 kn. Tako da cu vjerojatno o napravit ovih dana pa cemo vidjet oce Visti sta bolje bit.

Za laptop je također jeftin RAM.. prije samio godinu dana 512MB koštalo je 1600kn...
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Q6600, 4GB OCZ. Ništa ekstravagantno.

Ne znam kako nekome Vista može raditi sporije. To mi nikako nije jasno. Pa ne radim za plaću u Microsofta pa da mi je posao promovirati Vistu. Jednostavno je brže.

Konkretno, s ovoliko otvorenih prozora (programa) i opterećenjem XP bi mi i na najjednostavniji alt-tab umirao i znalo se desit i da se sve smrzne. Nakon tek dvadesetak sati rada XP bi MORAO u reboot jer je rad postajao nemoguć.

Suprotno popularnom neznanju, za rad na 64 bitnom sustavu ne trebaš 64 bitni exe. Ja sam na 64 bita od starta i nemam nikakvih problema. Zvučna kartica mi pušta zvuk jednake kvalitete kao i na XP-u. Grafička kartica radi dobro, itd. Ne vidim probleme.

Mnogi programi se pišu u više threadova. Zapravo ne znam niti jedan koji se ne piše za multithreading. Čak i igre odavno idu na dva ili više. Bez threadinga interface bi bio smrznut kod svake akcije koja traje kraće od 500ms.

A to da nema koristi, to je smiješno. To što je pisalo u BUG-u nije nikakva garancija za ništa. Ja se bavim programiranjem od svoje jedanaeste godine i opet neću potpisati da sam uvijek u pravu. Zašto od novinara očekuješ da jest? Pa nije BUG poznat po tome da ne piše ponekad gluposti.

Moraš mi još objasniti kakve veze ima vektorski desktop s 40% performansi igara. Nisi mi tu baš jasan.

Animacije menija, sjene i slično uvijek možeš isključiti; u tome te nitko ne spriječava.

Moje ikone ne trepću. Moram li video snimit za to?

Što se Marasa i prezentacije tiče, nisam ni rekao da je on nešto loše nešto odradio (dapače, sposoban i pametan momak je to obavio prilično spretno po mojim sananjima), već da mu Microsoft nije dao nikakvu logistiku za tu prezentaciju, pa nije ni imao puno ni za pokazati. Najbezveznije je što je morao tako kompleksnu prezentaciju (valjda se očekuje na takvom fakultetu da će prezentacija biti stručnija) odraditi u prekratkom roku i bez da mu je netko pripremio pravu tehničku prezentaciju Viste s okruglim stolom.Znajući kako Microsoft inače drži prezentacije (nemarno), ništa me ne čudi.

Sama Vista meni odgovara. Brža, ljepša i stabilnija. Ono što ne valja rijetko je do Viste, već se najčešće (u mom slučaju 100% puta) radi o problemu gostinjskog softvera.

Čak mi i WoW brže ide na Visti! :-D

Ok, ovaj put neću ulazit u raspravu, samo da se ispravim ako sam krivo bio shvaćen. Prije svega, kad sam spomenuo 64 bitne aplikacije, mislio sam na činjenicu da prednost novog hardwarea, i eventualne evolucije dolazi do izražaja tek kada se koristi 64 bitni software, jer svi znamo kako je to loše odrađeno na XPu. Doduše, također svi testovi pokazuju da 32 bitni software, na 64 bitnom OSu radi malo, ali ipak, sporije nego na 32 bitnom OSu. Bez obzira na marku i tip (linux uključen). Što se tiče threadova, ni tu nisam rekao da itko išta piše u samo jednom threadu (osim možda vježbe u 317) ali isto tako se ne piše ni u više od nekoliko, jer je program tako već napisan, i nikome se to neda pisati iz početka da bude prilagođeno Visti, Svi traže lakši put, manjeg otpora. Moja zvučna kartica, inače meni srcu prirasla starina, jer pokreće moj 5.1 sustav po sobi, a i izlazi su joj prečisti, Creative SoundBlaster Live! 5.1 nije nikad ni doživio driver za Vistu, pa tako radi improvizirano s XP driverom, i poprilično krči (mada teorija kaže da se nebi smio instalirat).
Usput, rečenicu o 7 procesorskom programiranju je rekao inače CEO Valvea, vezano uz programiranje za konzole nove generacije, a Bug je to samo prenio. nećeš valjda i njega tako olako diskreditirat, on je ipak malo ispred nas koji trollamo po Bug forumu Smijeh
17 godina
neaktivan
tjodalv kaže...

Ja vistu imam već jako jako dugo i nikad mi se nije srušila, nikada. Ako je i došlo do kakvog problema srušio mi se taj program u kojem je došlo do problema, ali ne i cijeli sustav. Vista mi radi jednako brzo kao i XP, jedino što sam uočio da je sporije, a to je kopiranje datoteka. No čuo sam po recenzija o Vista SP1 da je taj problem rješen ...

XP su mi se također rijetko rušili, ali je znalo doći do pada sustava. Još jedan razlog zašto volim Vistu je umrežavanje. Bilo da umrežavate 2, 3 ili cijelu hrpu računala sve praktički radi kao plug'n'play nema nikakvih wizarda. Postavljanje mreže je 1000000 puta olakšano. Znao sam provesti po 3 sata da bi nagovorio 5 računala na XP-ima da se povežu u LAN.

Treća stvar je novi IIS 7.0 koji je isto tako poboljšan ... Za home korisnike i Windows Movie Maker je puno puno poboljšan.

Više mi se sviđa i Win Explorer u Visti kao i pretraživanje. Puno je efikasnije i bolje nego na XP-u.

Da ne pričam o izgledu i Aeru koji 1000000 puta bolje i lijepše. No o ukusima se ne raspravlja, no mislim da dosta govori stvar koliko je Vista Transformation Packa izašlo nakon izlaska Viste.

Vista je sveukupno jedan dobar, stabilan i pouzdan , a prije svega siguran OS htjeli vi to priznati ili ne, to su činjenice. Mnogo korisnika nije niti probalo Vistu nego pljuju po njoj na temelju onoga što su pročitali. Ja nakon što sam 2 tjedna radio s Vistom jednostavno se nisam mogao vratiti na XP.

ISTINA! Sve si reko,! Xp je bio najbolji OS nekad, sad je doba Viste. Onaj tko je ima vidi da mu se nikad ne ruši, nikad ne zamrzne, brža je od XP-a  osim u kopiranju datoteka, a izgled kome ne paše može stavit klasiku...normalno mora se tu imati i noviji hardware-velika mana, al kolko vidim prije bi ljudi dali za novi komp nego za jest i pit.  U ostalom kolega je dobro opisao u svojem postu.Namigiva

AMD Athlon(tm) 64 X2 4000+ @ 2.51GHz
2x1GB DDR2 800 (840MHz)
ATi sapphire 3870
FORTRON 400W PNF
17 godina
naxeem kaže...
 Q6600 nije preskup cpu, a 4GB RAM-a košta sramotno malo u današnje vrijeme. Za 900 kuna već imaš 4GB Cruciala.
 ILI - ustedim puno para i imam OS koji ne trosi memoriju na gluposti.

Usput receno, meni se XP nikada ne rusi. Radi brzo, kao i sve aplikacije u njemu (brze nego sto je to radilo na Visti, u svakom slucaju), a us redovito ciscenje OS radi ko i prvog dana.
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.2.2008 23:42 (Trigger).
17 godina
neaktivan
Trigger kaže...
naxeem kaže...
 Pa ne troši ti memoriju OS nego procesi na OS-u. :)
17 godina
Trigger kaže...
naxeem kaže...

Usput receno, meni se XP nikada ne rusi. Radi brzo, kao i sve aplikacije u njemu (brze nego sto je to radilo na Visti, u svakom slucaju), a us redovito ciscenje OS radi ko i prvog dana.

Gle, instaliraj si onda Win 98 i koristit će ti najmanje memorije na gluposti :)
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
 Pa ne troši ti memoriju OS nego procesi na OS-u. :)
Ovo ti i nije trebalo. Ko da se ne spama dosta 
17 godina
protjeran
naxeem kaže...

Ne vidim zašto sam promašio fudbal i odakle ti znaš što ja znam ili ne o Linuxu s obzirom da na Linuxu programiram već 9 godina?

Nije mi jasno ovo tvoje glupo pitanje o USB memoriji niti cilj tog pitanja.

Rekao  si  "pogledaj  zauzeće  memorije  na  linuxima".  Linux  ima  razloga  zbog  čega  koristi  RAM  , jer neiskorišteni RAM predstavlja gubitak. Neda mi se pojašnjavati, znaš se služiti internetom a imaš i iskustva sa linuxom i sve več znaš.Vista vjerovatno ima svojih razloga za 2 ili više GB RAM-a po defaultu. U  svezi  glede  USB  memorije,  kada  si  lijepo  objasnio  o  prefetchu   i ostalim novim điđama Viste,  mogao  si  još  ubaciti  buzzword  po  pitanju  ready  boost  tehnologije  Osmijeh 
>Nije mi jasno ni kakve veze ima Powershell s Vistom.
Ispričavam  se,  moja  digresija  koja  nema  mjesta  u  ovoj  temi. 
>Moja plaća u Microsofta je 18,400 kuna + putni troškovi i bonusi, te službeni A6. Dividende dobijam redovito.
Baš sam te želio pitati jel radiš za M$ i onda evo odgovora.SmijehTi si manga.Još  mi  fali  ona  mathbaby. A jadni rms prodaje značkice sa pingvinima i volom, A čak nema para za mobitel.
>Ne znam kakve veze ima sistem restore sa stabilnošću kernela. Mora da si izmiješao nešto. Pitaj ujutro učitelja Informatike što je to "driver".
Pitat  ču  ga.  Ali  još  nisam  srušio  XP  sa  driverima.  Ukoliko  dođe  do  toga,  postoji  system  restore.  Kada  izađe  novi  Windows  jel  če  i
on biti nešto novo a Vista če biti nestabilna i slične fore iz marketinga. Prijelaz sa win 98 na 2000 i kasnije na XP je bio nešto. Ali prijelaz sa XP na Vistu i nije neki veliki korak, ma koliko se monkeyboy i njegovi  marketingaši  trudili  uvjeriti  u  suprotno.  Marketing  bolje  leži  appleu.
>Inače, monitori ti nemaju velike veze s OS-om.
Ali  imaju  sa  marketingom  Smijeh 

17 godina
neaktivan

Cika Jova Zmaj kaže...

Ok, ovaj put neću ulazit u raspravu, samo da se ispravim ako sam krivo bio shvaćen. Prije svega, kad sam spomenuo 64 bitne aplikacije, mislio sam na činjenicu da prednost novog hardwarea, i eventualne evolucije dolazi do izražaja tek kada se koristi 64 bitni software, jer svi znamo kako je to loše odrađeno na XPu. Doduše, također svi testovi pokazuju da 32 bitni software, na 64 bitnom OSu radi malo, ali ipak, sporije nego na 32 bitnom OSu. Bez obzira na marku i tip (linux uključen). Što se tiče threadova, ni tu nisam rekao da itko išta piše u samo jednom threadu (osim možda vježbe u 317) ali isto tako se ne piše ni u više od nekoliko, jer je program tako već napisan, i nikome se to neda pisati iz početka da bude prilagođeno Visti, Svi traže lakši put, manjeg otpora. Moja zvučna kartica, inače meni srcu prirasla starina, jer pokreće moj 5.1 sustav po sobi, a i izlazi su joj prečisti, Creative SoundBlaster Live! 5.1 nije nikad ni doživio driver za Vistu, pa tako radi improvizirano s XP driverom, i poprilično krči (mada teorija kaže da se nebi smio instalirat).
Usput, rečenicu o 7 procesorskom programiranju je rekao inače CEO Valvea, vezano uz programiranje za konzole nove generacije, a Bug je to samo prenio. nećeš valjda i njega tako olako diskreditirat, on je ipak malo ispred nas koji trollamo po Bug forumu Smijeh
Nije rasprava problem. Volim čuti argumente s druge strane. Ja sam ti screenshot pokazao, pokaži ti meni pola toga na XP-u. :-)
Ja sam također imao Sound Blaster Live! 5.1 (fantastična kartica), ali sam kod kupnje novog računala kupio X-Fi od 300kn. Ništa preskupo.
Što se ovoga o 7 procesora tiče, ništa ne diskreditiram iako se ne slažem ni s Gabeom.
Međutim sumnjam da je Newell rekao da 7 jezgara nema smisla podržavati. Možda je to rekao za igru (konzole i vjerojatno PS3-ev Cell), ali to nebi rekao niti vrijedi za operativni sustav. Operativni sustav može izvršavati mnoge programe istovremeno.
Ja sam čak nedavno imao priliku koristiti dinamičko kreiranje threadova po detektiranom broju procesora (i jezgara) za rješavanje paralelnog programiranja.
U igrama je multitasking opet moguće koristiti. Zamisli scenu u jednom Total Waru. Tisuće jedinica bori se u grupama jer je AI za svaku jedinicu smrt. Zamisli da umjesto single core procesora (neka 2 threada) imaš 8-core koji izvršava i do 16 paralelnih threadova... zamisli koju moć imaš paralelnog procesiranja AI algoritama na takvoj zvijeri i koliko možeš poboljšati realnost jedne bitke davši odvojeni mozak ne za 10 grupa već stotine grupa jedinica.
Reći da se paralelno programiranje baš u igrama ne može iskoristiti, nema osnove u ničemu osim u lijenosti ili cijeni tako kompleksnog razvoja.
U igrama budućnosti upravo zbog paralelizma centralnih i grafičkih procesora, dobiti ćemo neviđene rezultate kroz desetine gigaflopsa.

I nigdje nisam rekao da ti ili "vi" trolate. Samo sam naveo statistiku :)
17 godina
protjeran
XP vs Vista

XP je napokon jedan OS kojim se MS može ponositi. Ova tema nije previše precizna. Koji XP? Home ili Pro (vjerovatno Pro)? Protiv koje Viste? Starter editon za zemlje trećeg svijeta, Home premium, Business, Ultimate,  teško  mi  je, gubim se u svim tim silnim edicijama. Možeš ti naxeeme pričati kako je poboljšana sigurnost, mreža, blabla. Još nema virtualan desktop i nisu poboljšali   file manager. Morat če gameri i korporacije ovisne o M$ produktima preči kad tad na Vistu. Inače mi se jako sviđa C#, samo kada bi barem M$ imao sluha kao Sun ili IBM. Kako je negdje jedan korisnik ustanovio, windows prema WPSu izgleda kao  inbred retarded cousin.Smijeh

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
@ tux: "mogao si još ubaciti buzzword po pitanju ready boost tehnologije"

Nije me interesirao i ne smatram ga vrijednim spomena.

Inače, nepristojno vrijeđanje (monkeyboy) i pljucanje po konkurenciji umjesto isticanje vlastitih kvaliteta odlika je linux zelota, a ne Microsoftovih marketing stručnjaka.
No, onaj tko nema argumente za civilizirani marketing, marketing vrši izvodeći scene i blateći protivnike.

Nego, i dalje mi nije jasno kakve veze ima system restore s rušenjem sistema i kako to da ne znaš da su driveri najčešći problem zbog kojeg sistem padne.

Ako misliš na monitore i kompatibilnost sa standardom zaštite HD sadržaja onda to nije ništa vezano za MS i Windowse direktno, već one koji nude taj sadržaj.

Nema potrebe stvarati flame war, pogotovo ne u mathbaby stilu.
Tu smo da civilizirano raspravljamo.

-

Eh, i dalje me zanima kako to Vistin desktop i vektorski interface uzimaju 40% performansi od igara.
17 godina
neaktivan
XP vs Vista

Inače mi se jako sviđa C#, samo kada bi barem M$ imao sluha kao Sun ili IBM. Kako je negdje jedan korisnik ustanovio, windows prema WPSu izgleda kao  inbred retarded cousin.Smijeh

Pa C# je u ovom trenutku najbolji RAD jezik i najbrže se razvija.

Moraš mi samo reći što je WPS.

Kažu i za Solaris da je najbolji OS na svijetu. Pitam se samo kako onda nije zastupljen kao Windows ili Linux. Nemoj mi samo reći da Sun nema love za marketing. :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Cika Jova Zmaj kaže...

Nije rasprava problem. Volim čuti argumente s druge strane. Ja sam ti screenshot pokazao, pokaži ti meni pola toga na XP-u. :-)
Ja sam također imao Sound Blaster Live! 5.1 (fantastična kartica), ali sam kod kupnje novog računala kupio X-Fi od 300kn. Ništa preskupo.
Što se ovoga o 7 procesora tiče, ništa ne diskreditiram iako se ne slažem ni s Gabeom.
Međutim sumnjam da je Newell rekao da 7 jezgara nema smisla podržavati. Možda je to rekao za igru (konzole i vjerojatno PS3-ev Cell), ali to nebi rekao niti vrijedi za operativni sustav. Operativni sustav može izvršavati mnoge programe istovremeno.
Ja sam čak nedavno imao priliku koristiti dinamičko kreiranje threadova po detektiranom broju procesora (i jezgara) za rješavanje paralelnog programiranja.
U igrama je multitasking opet moguće koristiti. Zamisli scenu u jednom Total Waru. Tisuće jedinica bori se u grupama jer je AI za svaku jedinicu smrt. Zamisli da umjesto single core procesora (neka 2 threada) imaš 8-core koji izvršava i do 16 paralelnih threadova... zamisli koju moć imaš paralelnog procesiranja AI algoritama na takvoj zvijeri i koliko možeš poboljšati realnost jedne bitke davši odvojeni mozak ne za 10 grupa već stotine grupa jedinica.
Reći da se paralelno programiranje baš u igrama ne može iskoristiti, nema osnove u ničemu osim u lijenosti ili cijeni tako kompleksnog razvoja.
U igrama budućnosti upravo zbog paralelizma centralnih i grafičkih procesora, dobiti ćemo neviđene rezultate kroz desetine gigaflopsa.

I nigdje nisam rekao da ti ili "vi" trolate. Samo sam naveo statistiku :)
 S ovim se apsolutno slažem (multithreading na 10 procesorkoj mašini) u teoriji, i stvar je zbilja prelijepa, da nije jednog sitnog problema. Napisati bilo kakav program za tu namjenu, strašno komplicira sam program, i to do granica bola kad je riječ o algoritmu samom po sebi kompleksnom. Svi znamo kako se danas pišu programi, što prije, što više i što šarenije. Dokaz tome je činjenica da većina studenata po završetku fakulteta rade na .NEt aplikacijama, zapravo najbolji primjer bi bio ASP. Isti taj pressing koji vlada kod nas, vlada i kod većine aplikacijskog softwarea koji se u praksi (desktop korisnici) koristi. Dakle, nema optimiziranja i prilagođavanja, bitno je samo da radi, narod če i onako kupit novi hardware. Kada netko i počne radit nekakav revolucionaran projekt, barem do sada, to doživi neuspjeh, jer jednostavno praktično u očekivanim rokovima nije izvedivo. Dakle, ne kažem ja da u teoriji to nebi moglo radit bolje, nego da s obzirom na trenutno realno stanje, ne radi. A što se tiče igara, link koji se mislim spominje i u ovoj temi, jasno kaže da je za super Vista sučelje zaslužna 3D akceleracija, i sama Vista traži grafičku karticu s 128 MB RAMa kao minimum za normalan rad s Aerom (mada se neki nebi složili). Na našu veliku žalost praksa je pokazala da se dio tih resursa troši uvijek, bez obzira bila igra upaljena ili ne (možda zato i radi tako dobro alt-tab jer nema šta puno rendat :) )
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Nego, i dalje mi nije jasno kakve veze ima system restore s rušenjem sistema i kako to da ne znaš da su driveri najčešći problem zbog kojeg sistem padne.

Kad već spominjete blaženi system restore, mada ga ja baš ne volim ni u XPu, onaj Vistin je trebao bit čudo, a normalno da je ispao loš. Pokrenuo sam ga jedanput i to kada mi se srušio boot loader, i nije znao to popraviti, na kraju me prisililo da ih reinstaliram kompletno. U biti cijeli bootloader je zakompliciran, i to je jedan veliki minus u suživotu viste i ostatka svijeta.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice