Windows instalacija

poruka: 18
|
čitano: 4.947
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
offline
Windows instalacija

Večer,

Nemogu natjerati novi hp-ov laptop da se boota sa sticka ili dvd-a

Laptop ima DOS,  i samo usb 3.1 portove, nema 2.0 a 3-ca vjerovatno nije prepoznata dok se ne instaliraju windowsi.

Bios je jako rudimentaran, pod boot ima samo secure boot i redoslijed uređaja.

 

 

 
0 0 hvala 0
6 godina
offline
Windows instalacija

Probaj staviti lozinku na bios, reboot racunala, i onda bi ti trebao onemoguciti secure boot

- pa probaj onda

NULL!=NULL
 
1 0 hvala 1
15 godina
offline
Re: Windows instalacija

-nije problem usb.. (to je nekad bilo, dok se standard nije 'standardizirao'.. dječje bolesti..). Problem je pogrešan boot-mod, bios-medij-disk, sve troje mora biti u istom modu, po novom uefi-gpt +secboot + tpm (za w11..)... tj dok sve ne podesiš/napraviš jednako/sukladno (kompatibilno) installer neće nastaviti.. (to je jedna od svrha sec.boota).

+ obavezno koristi cms-fastboot meni, f-tipke, npr f8-12.. ili esc za boot meni, jer tako se bira boot mod s medija ako podržava oba moda (superfloppy gpt-mbr) ne računati na default tj tad odivisiš o biosu-sreći..

-diskpartom obrisati disk, (clean) tad se disk reinicijalizira u željenom modu, dok postojeći 'dos' (linux distra) samo smeta, beskorisno tj postoje particije koje su nepotrebne-višak itd. sam installer će napraviti sve potrebno u procesu installacije (boot particiju, sys-os.. recovery itd..)

-win installer možeš skinuti-napraviti s ms-win-down stranice, klik-next.. možeš skinuti iso i snimiti ga msovim win2usb ili rufusom.. rufus nudi opcije, gpt-mbr.. ovisi što želiš-trebaš i kako podesiš bios (modove).

-ponekad može biti problem i driver, kad je nešto novo (chipset-kontroler) .. tad skineš odgovarajući driver i daš ga installeru na usb-u..

-usb odavno ima nativni support, tako da tu nemaš što podešavati tj nova računala ne nude opcije kao stara..

-ovisi kako želiš napraviti medij, stikić.. npr kao univerzalni boot medij, tad je to u FAT32 formatu, a tad imaš ograničenje (standard) tj može do 32gb, preko ne (može kao storage, veći cluster-sektor ali tad ne može biti boot medij)... ntfs nema taj problem ali tad moraš znati sve, podesiti bios, bootati u odgovarajućem modu (ako nije prvi, onda je drugi.. gpt-mbr) itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.9.2021 22:50 (ihush).
15 godina
offline
Windows instalacija

probati ću u rufusu još neke kombinacije...ma na F9 ne vidi stick ni vanjski dvd

 
0 0 hvala 0
6 godina
offline
Re: Windows instalacija

ma napravi instalaciju sa microsoft tool-om - no brainer je i ugasi secure boot (ovo moje gore) i rokaj :D

NULL!=NULL
15 godina
offline
Windows instalacija

thx ihush , je da ga nadrobiš ali i pomogneš : )

zapržio sam iso na fat32 pa je prepoznalo stick

 

čisto da se nađe ako nekome zatreba, kombinacija koja je upalila

 

rufus 2.16

Partition scheme: MBR partition scheme for BIOS OR UEFI

File system: FAT32

 

u BIOS-u

secure boot: disabled

 
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Windows instalacija

mora biti 'nadrobljeno' jer je više raznih sitnica, opcija.. načina..

-npr ne moraš isključiti sec.boot tj to je za sad uvijet za novi win11.. pa se možemo navikavati, mada je po meni smeće-višak, dodatni problem ali nije moje mišljenje-izbor preporuka za ostale + ms je ipak taj koji određuje..

 

-ovako kreiran stikić može bootati u oba moda, tj ovisi o biosu koji je default-prvi (ne boot order za diskove, nego kad postoji opcija moda za medij kao stikić..)... i zato se 'mora' koristiti boot meni ili se ide na ćoravo.

-tj dok ti boot ne vidi bootmedij znaš da nešto nije 'dobro', što god, postavka biosa, različito trenutno stanje itd.. a sve dvoje-troje mora biti sukladno da bi radilo .. tj vidiš da nije usb ili driver problem, nego mod-standard + postavke biosa.. ali to ne znači da isti-sličan problem netko neće imati zbog recimo drivera, jer se zapravo ponaša slično-isto.. tj rezultat je da ne vidi disk a tad je svejedno jel to zbog drivera ili sec.boota ili gpt moda..

 

-novo, medij bi trebao biti u uefi-gpt modu.. i to bi na novom-defaultno moralo raditi.. tj ovo je 'oba', bios or uefi i radi jer ti imaš tu ogvorarajuću opciju u biosu, .. a što kad je nema? pogotovo na laptopu već imaš modele koji u opciji imaju jednu stavku, uefi-gpt.. izbačeno legacy-mbr.. i tad to računalo može bootati samo u tom modu tj odgovarajući stikić-medij što znači u uefi-gpr modu ili superfloppy fat32 koji možeš birati pa bootmenijem biraš recimo uefi.. 

.. tu bi sa starim usb mogao biti problem ako recimo u tom trenutku ne radi tipkovnica.. ne možeš izabrati, tad treba u biosu omogućiti ztv bios-dos-usb support koji suluži upravo u tom limbu između biosa i osa tj u boot meniju.. kasnije ne treba jer os ima driver kao što ne treba u biosu jer bios podržava, ta opcija je samo za dio između bios-boota i pokretanja-učitavanja osa, tj u takvom boot meniju i tad je usb moguć problem tj generacija od prije desetak godina ne novije..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
offline
Re: Windows instalacija
ihush kaže...
-ovako kreiran stikić može bootati u oba moda

Kako je on podesio Rufus, ne ne može bootati u oba moda, samo BIOS.

AMD/Intel ljubitelj/mrzitelj, ovisno kakav mi je dan. :D
14 godina
neaktivan
offline
Re: Windows instalacija

Bez puno komplikacija:

Ako znas podesiti da tijekom boota provjeri i USB, i nisi ugasio podrsku za USB u BIOS...

 

USB stick ti mora biti FAT32. Inace ga nece prepoznati.

 

 

15 godina
offline
Re: Windows instalacija
Valentin17 kaže...
ihush kaže...
-ovako kreiran stikić može bootati u oba moda

Kako je on podesio Rufus, ne ne može bootati u oba moda, samo BIOS.

 -misliš? :) .. nije to disk-medij (fixni) nego removable.. i tad su 'pravila' malo drugačija, tj glavna stvar je fat32 koji kao FS na izmjenjivom mediju nema zadan mod nego ga biraš u bootanju i tad se upali kao mbr ili gpt što je jedino važno, dok su legacy(bios) i uefi skupni nazivi za razne fičere koji su uključeni.. tj kompatibilnost unazad ili fičer kao gpt-sec itd.. tj možeš uključiti uefi i koristiti mbr dok bez uefija ne možeš gpt tj bez novog biosa (na mbo koja nema uefi) ne možeš koristiti gpt za boot jer bios ga ne podržava, ne prepoznaje .. dok je bios i dalje bios, isti, ne mijenja se bios promjenom moda rada medija, no to tako juzerima možda zvuči.

itd.

-tj što misliš da tad znači opcija u rufusu, čemu služi? tj da je medij-stikić u jednom modu, različitom od postojećeg biosa ili diska, kako bi na bilo koje računalo instalirao u drugom preostalom modu? -nikako.. jer bi uvjek nešto bilo različiti-pogrešno tj ne radi.

 

ili evo ti jedan linkić.. bit će jasnije nego kad ja to 'objašnjavam' :)) ..

-ukratko, može biti uefi-gpt only, može biti legacy-mbr-only a može biti oboje, legacy+uefi/CMS tj u bootanju biraš kroz CMS (boot meni) i zato to ponavljam juzerima + za to mora biti u FAT32.. vidi tablicu na sredini linka, dual uefi+bios.. što tamo piše? :)

 

+neovisno o tome kako napravite stikić, ponekad je problem u bugovitom biosu (nekad problematične gigabaytice s početkom uefija.. radi ili-ili ali ovaj 'pravi' ne radi.. pa može i hakintoš ali ne stikić koji radi na 99% drugih računala u gerenraciji chipseta 35-45.. prije cca +10god..).

+ponekad je problem obična greška, snimka-image-kopija.. samog stikića, usb-port-smetnja i sl.. a pošto je boot vrlo osjetljiv (nema autokorekcije, nema popravka, radi ili ne.. kao cd-dvd.. i u toj sekundi kad bios inicijalizira mora raditi.. ako zapne bios kaže da nema..).

+standardi, licence, pa pošto je vlansnik ms, za recimo ntfs se plaća licenca (ako neki uređaj želi podržavati, npr dvbt, mediaplayer, autoradio.. i to normalne kompanije tad zbog troška ispuste dok 'kinezi' daju jer ne plaćaju naknadu msu-) dok je fat32 jednako msov ali free + obečanje, koristi se kao univerzalni medij za sve uređaje, oseve, kompatibilnost.. ali i ograničenja upravo zbog standarda.. i problem je recimo kapacitet kao i vrijeme nastanka medija-standarda (ograničenja) .. npr zašto su hddovi do 2tb.. ograničenje, adresni prostor, toc-tablica.. i cluster-sektori.. tj može se formatirati i veći kapacitet ali tad se poveća cluster.. a cluster je stvar apsolutnih adresa, fizički, mjesto gdje se nalaze boot fileovi na disku.. i ako povećaš mjernu jedinicu ili cluster, tad idući adresirani prodatak tražiš na pogrešnom mjestu, na pogrešnoj adresi ... tako stikić može biti veći od 32gb formatiran u fat32 i radi, ali samo kao storage, ne kao boot.. jer je tad boot sektror-adresa na pogrešnom mjestu, ne boota.

 

itd.. tj opet, 'kraće', previše sitnica, mogućih durgih razloga nebootanja s nekog medija, npr cd-dvd (ili floppy..) može biti recimo oštećen-ogreban.. inače pravilno napravljen.. ne radi. Može biti neispravan medij, može greška u opcijama softwarea (jer treba znati čemu služe opcije da bi se mogle pravilno izabrati) kao što nudi rufus... ili pogrešno podešen bios ili bugovit.. ili juzer ne koristi cms.. ili fastboot koji jednostavno preskoči tipku za cms i juzer nema ni šansu izabrati nego ide na sreću tj kako bios izabere a to tad nije pravilo nego slučajnost pa jednom juzeru radi drugom ne.. mada su pravila ista, dovoljno je druga serija mbo-biosa..

 

-sam boot je banalna, jednostavna stvar, ne treba dodatne alate jer ekšli ne rade ništa pametno tj ne radi rufus ništa.. sve to radi os, može os. tj da to os ne može ne bi ni bio os.. ali ms ne olakšava, tipkanje u cmdu.. kao usporedba korištenje frotnend-gui disk managera u win ili diskpart u cmdu koji je zapravo isti diskmanager tj diskmanager je njegov frontend, ali ograničen.. dok diskpart može sve.

+ odgovarajuća stara tema gdje se diskpartom kreira boot medij... naredbe kao fat32, gpt, sve je tu u diskpartu i može sve što može recimo rufus ali treba natipkati umjesto klikanja.. i samo zato i ja koristim rufus.. ne zato jer je rufus neki čudotvorac.. dok ga 99% juzea koristi jer ne zna drugačije nego klik-next i za njih je čudotvorac :) .. e pa sad, kad ovo sve znamo, nije čudo, nego stvar osa, a pošto to juzer u pravilu ne radi ili radi jednom u vijeku računala (kako misli ms, ne ja a njih se pita, ne mene..) jednostavno ne žele to previše olakšati.. dobro im je ovako. Može li ms napraviti neki programčić kao rufus? -može, ne želi.. + imate stari win2usb koji ne nudi ništa od opcija ali radi (isključivo s originalnim nemodificiranim ms-isoom, po čemu vidimo razliku od ostalih soft..). itd itd..

 

edit: + ne zaboraviti, removable medij nije interni-fixni.. mada su teoretski svi mediji 'jednaki'.. druga pravila, druga oznaka .. a kao svaka oznaka (soft-kod) može se i promijeniti (lažirati, kao fejk gpu u firmwareu, recimo kao lažni kapacitet stikića..).

-do 2017me removeable ne dozvoljava postojanje particija za bootmedij, tj dostupna-aktivna-vidljiva je samo jedna, ostale su nedostupne + protiv standarda pa ovisi kako će koja mbo bootati..

-u vrijeme tranzicije, 32-na-64bitne oseve, 2013-14.. posebno 2016ta.. stotine linux distri imaju problem (ne)bootanja.. a to ipak rade ljudi koji nešto više znaju, ne početnici.. tj prosječan juzer nije glup ili kriv, jer ni profesionalci u tome nisu puno bolji, tek kad canonical (ubuntu) plaća msu danak (bios) od 2017-8 prestaju te početne boot muke za linux distre. Dodajte tome bugovite ili čudne biose-proizvođače, gdje isti chipset recimo asusov radi normalno, giga ne ili asrock koji dijeli 'alat' za fixanje usb-installa (fix za xp-win7..).. jer tad ms i intel kao wintel započinju promjenu, forsiranje za uefi, + ostalo što time žele i tek se od 2018me nadalje sve uhodalo-smirilo tj tad ste mogli računati da će stikić raditi na većini računala, jednako.. osim izuzetka za koji morate imati drugi-drugačiji stikić, pri čemu nije krivnja u stikiću nego u standardima i divljem zapadu, željama-cilju wintela + a sve to na različitom HW, raznih proizvođača, grešaka, raznih oseva, .. banalna stvar postane komplicirana, lakše je tad imati par različitih stikića istog sadržaja recimo win-install nego se mučiti pokušavajući napraviti jedan univerzalan jer uvjek može nešto treće biti problem. .. pa možete imati win, hirens, linux.. sve po 2-3 verzije, desetak stikića i tad možete sve, naravno pošto sve izlazi svakih 6m novo i to postane naporno, tj praktičnije je znati par pravila, načina, tj znati zašto-kako nešto napraviti recimo rufusom i po potrebi skinuti novi iso, win-lin.. bilo što, napravi se za par minuta ali možda trebate 2-3 stikića ili toliko pokušaja s različitim opcijama ovisno što imate u bios-opcijama i što je cilj..

 

edit2: .. ponovo na rufus, na kraju texta-linka.. kad se koristi uefi, boot je fat32 + dodatna ntfs particija, koja je omogućena od 2018me (17+) kao dio standarda, no tad ovisimo o biosu, što on očekuje-traži-dozvoljava-podržava.. ako to radi, tad se može kreirati takav boot stikić na koji će stati file veći od 4gb (install.esd-wim, ne sam iso on nije problem.. a to ovisi i o verziji koju pripremamo, home-pro-edu +sve u jednom, 32+64bit .. pa se potreban kapacitet medija mijenja od 4 do 8gb a pošto su na flashmedijima ''lopovi'' prosječan stikić deklariran 8gb ima 7,x . tj razlika je u SI sustavu-mjeri, KiBi vs KB.. pa na stikić možda ne stane install dok veći može biti 16-32 a preko tog opet problem za fat32.. pa je umjesto jednog stikića za obje verzije ponekad nužno imati dva odvojena stikića itd.. ili kao optimum uzeti 16gb gdje na ostatku medija možete držati osnovne drivere + pomagala + podatke itd.. kao 'borbeni komplet'.. a problem je samo ako to morate ponavljati svakih 6mj s novom verzijom, tj nema smisla držati staru verziju recimo win1703.. itd itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 16.9.2021 10:59 (ihush).
9 godina
neaktivan
offline
Windows instalacija

Pozdrav, ubacujem se na ovu temu da nepravim jos jednu.

 

Ocu instalirati win 10 na sadašnju desetku. Kako mi nerade prednji usb ulazi ni dvd čitač, nego samo zadnji usb ulazi zanima me kako da pripemim usb. Ušao sam u bios i piše da boota dvije opcije samo. Jedna je  ahi ili ahu hitachi, a druga je windows boot manager. Pa eto ako neko zna šta da napravim.

 

Lp

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Re: Windows instalacija
Imam Asus prime b450m a II zadnja bios verzija mislim da je 4402 i ne mogu instalirati windows 11 jer ne mogu uključiti secure boot probao sam sa svim youtube tutorijalima i ne da mi da uđem u uefi firmawere ima li netko kakav savjet
 
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: Windows instalacija

Asus MBO za ulaz u UEFI/BIOS koriste ili F2 ili Del tipku...

 

da li je to inače baš posve nov, čist komp ili ima nekakve Windowse, pa želiš na čisto instalirati ?

 

ako ima neke Windowse, onda drži Shift i odaber restart (ali drži Shift dalje) pa će ti ponuditi popravak Windowsa, a pod Advanced imaš i "UEFI Firmware Settings"

Ju je je? Je ju je!
13 godina
neaktivan
offline
Re: Windows instalacija
Nema uefi i to je problem trebao bih u biosu enable secure boot ali neće
 
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Re: Windows instalacija
Ima desetku na sebi jer nisam mogao jedanesticu instalirat jer nije enable secure boot a do uefi ne mogu doći da oprostiš na izrazu dva dana se jebem i ne mogu to riješiti
12 godina
offline
Windows instalacija
 
0 0 hvala 1
15 godina
offline
Re: Windows instalacija
lov1984 kaže...
Ima desetku na sebi jer nisam mogao jedanesticu instalirat jer nije enable secure boot a do uefi ne mogu doći da oprostiš na izrazu dva dana se jebem i ne mogu to riješiti

 -ako ne znaš... prvo kreneš od RTFM.

-zatim, ako ne možeš u bios.. baš nikako? .. ugasiš računalo, odpojiš struju, odspojiš-izvadiš sve diskove, hdd-ssd-m2.. tad nema što bootati, može jedino stati ili ući u bios, ovisno o generaciji-automatika novije mbo tad idu automatski u bios.

-kad jednom uđeš.. učitaj defaultne postavke (može i bez ulaza, clr-cmos jumper na mbo ili vađenje baterije..), + f10 tj save&exit (reboot, ponovo u bios, jer tek kad se promjeni mod u idućem bootu će nešto biti omogućeno u biosu).. odnosno ako defaultne postavke nisu po uefi standardu, za starije mbo, tad treba podesiti sve potrebne opcije-modove i po potrebi save&exit, jer tek tad je promjena aktivna.

-za win11, ms je odredio uvjete, osim stvarnih, tako je ograničena i serija-godina na 2018mu, kao i serija intel cpu-chipset od serije 8 .. starije nema sve fičere, npr nema tpm 2.0..

-ako hw-mbo-cpu.. nema sve uvjete za w11 tad ne možeš instalirati tj tad može modificiran, po uputama ms-a ili rufusom, tad može i bez uefija, može mbr-gpt, može bez tpm-a, može bez secboota... i win radi, nije problem win-os nego ms tj odluka i instaler koji odbije dalje.

 

-kad napraviš odgovarajući usb stikić, 'pravi' po ms kriteriju ili modificiran, kad ti to boota-radi.. tad ponovo ugasiš računalo, spojiš disk-storage i instaliraš.. naravno, disk će trebati obrisati, diskpart-clean, tad će biti inicijaliziran u pravom modu, kao i id-key-boot koji u biosu postoji za install i uključen secboot itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.1.2024 12:22 (ihush).
6 godina
offline
Re: Windows instalacija
mogu ući u bios ali shvatio sam u čemu je problem i zašto ne mogu ući u uefi firmaver jer mi je windows legacy morat ću sa rufusom ga prebaciti na uefi hvala na objašnjenju
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice