Pozdrav.
Isprike unaprijed ako je ovo bilo postavljeno već, nisam provjeravao prošle teme.
Ovako, pomažem susjedu oko ugradnje grafičke kartice.
Unutar računala mu je matična ploča Asus P4P800-x socket 478
Grafička kartica Radeon 9600 PRO AGP 8x.
Ostale komponente zadovoljavaju zahtjeve sedmice.
Uglavnom imao je instaliranu windows sedmicu, ali nije instalirao nikakve drivere od matične, niti od grafičke, stoga pretpostavljam da je windows instalirao svoje standardne drivere .
Problem se pojavio kad je on htio ubaciti novu grafičku Asus AH3450 AGP. Za nju na službenoj stranici postoje beta driveri za sedmicu koje sam pokušao instalirati ali mi je program izbacivao grešku tipa "no system components detected". Otkako sam ubacio novu grafičku karticu, windows sedmica izbaci plavi ekran ( stigao sam pročitati redak replace VGA device).
Ukoliko ubacim windows u safe mode, ne ruši se nikako sve normalno radi, samo što kad odem u device manager/display adapters, on mi ne prikazuje naziv grafičke kartice, već samo standard VGA device/adpater, u tom stilu.
Pošto imam podosta iskustva sa XP-om, totalni sam laik sa sedmicom pa bi mi trebala vaša pomoć.
Je li moguće namjestiti na takvom sustavu (matična nema, grafička ima beta drivere ) da sedmica normalno radi i vrte se igre ( ne ove novije već tipa cod4, pes 9 i sl)?
Hoće li se uopće moći instalirati win7 driveri od grafičke iako nisu instalirani driveri od matične ploče?
Mislim da bi logično rješenje bilo nanovo instalirati sedmicu na kompu pa pustiti da ona instalira drivere za matičnu i novu grafičku, ali kako nisam siguran ni da bi to radilo,htio bi htio čuti vaše prijedloge.
Isto tako, nije mi to problem rješiti da instaliram Xp, ali korisniku je stalo da koristi sedmicu i nije voljan vratiti se na XP.
Hvala unaprijed.