Windows 10 - problemi
- poruka: 6.769
- |
- čitano: 2.041.545
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
-problem?
-problem?
Meni ne, vjerojatni niti tebi, no znamo kome bi mogao biti...hehhehehe
Moramo tu i tamo podsjetiti na ažurne brojke, da imamo neku startnu poziciju kad opet netko krene sa spikom "ogromna većina win10 korisnika ima taj i taj problem"....
Jedno pitanje iz usluge , frend pokusava instalirat na Hp omen laptop koji ima 1tb hdd i 128gd SSD dignut windowse 10 . Te mi govori da nakon sta se windows instalira i baci Reset njemu se vraca na pocetak instalacije windowsa , rekao sam mu da izvadi medij sa kojeg instalirava windowse nakon reseta i kaze da mu opet nece da mu ovo javlja na slici . Eto ako netko moze pomoc bio bi zahvalan ?
-pogrešan boot disk. (vađenje install medja je početnička greška tj pogrešno kreiran medij..).
-najsigurniji način, ako OS ide na ssd, izvaditi hdd. Nakon installa ga se doda.
-obrisati sve, sve particije.. podesiti bios ovisno o potrebama/željama (uefi-legacy, gpt-mbr.. za svaki slučaj isključiti fastboot, secboot itd.).
-ispravan, 'pravi' boot medij, kreirati npr MCtoolom, skinuti najnoviju ver/ISO.. trenutno 1803.. ako se ima taj ISO može ga se snimiti npr dvd2usb..
kao btw,
-boot order biosa, ne treba dirati, tj normalno je npr ssd/hdd, usb, cd/dvd.. itd. dok se za install-boot s medija treba koristiti quick/express/cms opcija (neka Fn-8-12/esc.. tipka) i tad se vidi boot medij (ako je pravilno napravljen, vidi se u oba moda, uefi-legacy..). Kod reboota za install tad nema potrebe čupati usb. + Kad je po pravilima, kad postoji ispravan boot na disku (prvi dio instalacije upravo napravi boot)... tad svaki ispravan medij kao usb-dvd tj installer detektira i ponudi meni-5 sec.. 'press any key...' za boot s tog medija, ili alutomatski redirecta na disk. Po tome već znaš da ni boot ni install medij nisu ''pravi'' (pogrešno napravljeno i zato problemi-kemijanja)..
edit:
Install medij, danas se podrazumijeva USB, install-win, je vrlo koristan alat, poželjno ga je imati osim installa i za repair/restore..
-dovoljno je bootati i kad se pojavi izbor, umjesto install odabrati popravak.. dodatni izbor, automatika, ručno-CMD..
iz cmda se može npr diskpart, clean disk 0 (1.. itd..).. može fixboot, može chkdsk.. više načina/pokušaja popravka npr boot sektora ili boot menija. Nema univerzalnog pravila jer ovisi o uefi-gpt/mbr shemi, kapacitetu-količini diskova, željma-potrebama itd. Ugl 50% obavi autofix, ostalo juzer mora znati gdje-što..
u ovom slučaju je 'dovoljno' kreirati boot disk/particiju tj iskoopirati na disk potrebne boot fileove/bootmanager, dok to ovisi o bios postavkama koji je disk boot, zato je najjednostavnje ukloniti dodatni disk, pogotovo jer ''windows voli'' kreirati boot na drugom disku, ne nudi izbor kao grub-linux.. nego je to automatika (ili sve moraš ručno iz cmda..)
-svaki OS može napraviti sve potrebno, svaki OS ima sve potrebne alate za kreiranje boota, formatiranje, particioniranje itd.. i to zapravo ne rade drugi alati nego OS, samo što juzer ugl to ne zna natipkati i ovisi o automatici-skripti installera ili nekog alata kojim to može klikati.. Install medij je dovoljan alat za sve kad se ima potreban minimum znanja, CMD.. (svaka naredba ima help npr diskpart /? ili chkdsk /? itd..
-imaš žešćih problema.. (koji btw nisu stvar OSa ili updatea.. .. jer da jesu, extenzija ne bi bila VERZALOM).. :)
Nemam uopce problema osim ovoga :)
Vidim da se ljudi zale na ovo tako da ocito nije do mene.
Ovo je pomoglo a zasto se to uopce pojavilo..hm..
-stvar percepcije (zakon velikih brojeva.. jednako tako možeš tvrditi da nisi jedini dobio jackpot.. milioni juzera, da je to installera tad bi bilo kod svih, -to je i dalje stvar s tvoje strane, jer svi ostali mamo iste-identične win..). Upiši što god želiš u google i 'naći ćeš' stotine ljudi s istim 'problemom' .. čak s recimo trećim okom :))
-neko smeće.. malware, indirektan dokaz da je do tebe, .. :) ne da si ti za to kriv, nego bezbrojne kombinacije, soft.. tko zna od kud je to upalo.
uz uobičajeni sfc /scannow ili dism za provjeru-validaciju fileova.. i sve bi trebalo raditi OK.
ljudi moze pomoć
Naime nakon win 10 update izgleda da komp od kolegice na poslu više nece da se boota.Prikaze se samo logo od lenova i ugasi.Ne mogu u bios ući niti išta.
Ne koristim win 10 ( win 7 armada) pa ne znam kako se to može srediti.Moguće instalacijskim cd-om ili neka druga metoda?!..radi se lenovo desktop all in one računalu
svakako zahvaljujem na pomoći
ljudi moze pomoć
Naime nakon win 10 update izgleda da komp od kolegice na poslu više nece da se boota.Prikaze se samo logo od lenova i ugasi.Ne mogu u bios ući niti išta.
Ne koristim win 10 ( win 7 armada) pa ne znam kako se to može srediti.Moguće instalacijskim cd-om ili neka druga metoda?!..radi se lenovo desktop all in one računalu
svakako zahvaljujem na pomoći
Ako ne možeš ni u BIOS ući prije će biti da je neki hardverski problem. Probaj s drugim ramom. To mi smrdi il na ram il na ploču.
Vrti li vent od hlađenja ? Probaj pastu promjeniti možda se pregrijava.
Izgleda da je hardwerski problem.Ne mogu čačkat po njemu jer ima godinu garancije još..ugl ja mislim da je matična ili nešto sa napajanjem.Upališ ga samo na tren okrenu se ventilatori i ugasi se.Kako god poslat ću ga na servis jer ima jos godinu dana garancije.
Izgleda da je hardwerski problem.Ne mogu čačkat po njemu jer ima godinu garancije još..ugl ja mislim da je matična ili nešto sa napajanjem.Upališ ga samo na tren okrenu se ventilatori i ugasi se.Kako god poslat ću ga na servis jer ima jos godinu dana garancije.
Ako možeš bez skidanja naljepnice otvoriti kućište onda izvadi bateriju od CMOSa na 10tak sekundi i vrati nazad. Dok je baterija vani pritisni nekoliko puta tipku za pokretanje. Drugi uzrok kod ovakvih simptoma je kvar MBO na jednom od kanala za RAM memoriju ili sama RAM memorija.
Ako pokrenem Winamap vise ne radi Task view. Peek at desktop nije fluidan kao prije. Svaki puta pomakne otvorene app za nekoliko cm i onda tek postaju transparentni.
Imam digitalno licencirani windows 10 na laptopu. Zaboravio sam password. Jedino što mi preostaje je nova instalacija. Moje pitanje je: hoće li, budući je digitalno registriran, novoinstalrani windows 10 biti automatski prepoznat kao original? Hvala!
Hvala na odgovoru. To sam i sam na kraju skužio. Međutim, uspio sam riješiti problem tako što sam napravio instalacijski USB i u command promptu napravio još jedan user account, dodao ga u 'localgroup administrators'.... ulogirao se s njim i onda preko 'Computer Managementa' promijenio password na izvornom accountu .
Pozdrav svima,
stvar je slijedeća.
Dva windows 10 home kompa, na jednom je priključen minolta 211 bizhub multifunkcijski uređaj.
Drugi je uredno printao preko mreže sve do ovog zadnjeg 1803 updatea.
Nakon toga većinom javlja "RPC server unavailable".
Ali...kada pustim print na ovom kompu gdje je prikopčan i onda neposredno minutu nakon toga, preko mreže radi.
I onda opet krepa.
Također radi ako na server kompu pod mrežama promijenim pa vratim profil mreže sa Private na Public pa nazad.
I još nešto, odvojeni slučaj, nikako na druga dva postaviti printer kao shared preko wifi mreže, drugo računalo ga nikako ne vidi (win10pro).
Ima neki trik?
.. možda SMB 1.0? sec.fičer pa je napušten (baciti opremu, naći novi driver itd.. biraj što ti je zgodnije.. ili korak nazad na neki OS s kojim radi). Zagooglaj ms smb win10.. možda pomogne.
.. možda SMB 1.0? sec.fičer pa je napušten (baciti opremu, naći novi driver itd.. biraj što ti je zgodnije.. ili korak nazad na neki OS s kojim radi). Zagooglaj ms smb win10.. možda pomogne.
Hvala ti za ovo.
A ovakve stvari me užasno bace iz takta:
"Windows 10 Home and Windows 10 Professional still contain the SMBv1 client by default after a clean installation. If the SMBv1 client is not used for 15 days in total (excluding the computer being turned off), it automatically uninstalls itself."
I ne samo to. Nakon svakog većeg updatea win10 samostalno isključuje system restore na C disku. Kakva ciganija.
Izgleda da je stvar u ovome, da je homegroup ukinut u windowsima 10 od updatea 1803. To je vjerojatno razlog što su šerani printeri pokrepavali i kompovi međusobno ne vide foldere.
https://support.microsoft.com/hr-hr/help/17145/windows-homegroup-from-start-to-finish
-zato treba na 'normalan' način postaviti mrežu.. i kao btw, home defaultno shera multimediju, work file&print.. pa ugl kad biraš mrežu odaberi work, najgore ništa/public jer blokira sve.
javna mreža defaultno blokira share (firewall) .. tak da koji smisao je u multiuser/pc (firma).. kao što sam naziv kaže, to je za kafiće/hotspotove.. :)
-no, svaki način je ok ako te zadovoljava. (i opet btw, share nema veze s permisionima, tj ima.. :)) ).
to nema veze ni sa čime.. tj možeš jednako prerezati žice, tad si siguran.
-dok je po firmama (većina) raspašoj, ništa po pravilima zaštićeno.. bar dok se ne desi incident.. npr svi juzeri su admini, backup su načuli, sigurnost je neka rumunjska policija a mali od suseda je haker kojim im sve složi .. stavio bi i smješka na kraju, ali .. :))
openBSD se busa u prsa da ima samo 2 remote holesa nepokrpana u jako dugo vremena...a to je, recimo, najsigurniji OS na svijetu...
-kad je public/zatvoreno, tad nisi ništa otvorio. U 'normalnim' firmama (više od jednog PCja, potreba za share file&print..) je to obavezno, tj mreža. Nešto sasvim drugo je pravilo da sve treba biti zatvoreno, otvarati samo potrebno. Public je nešto drugo, to je trenutni izbor npr za laptop.. kuća-posao-hotspot.. ne mrežne postavke kao takve (koje i dalje ostaju jednake).