Windows 10 FAQ izdvojena tema

poruka: 406
|
čitano: 157.950
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 - općenito
16 godina
Windows 10 FAQ

Evo jedno pitanjce. Danas sam si uzeo Windowse 8.1 Pro sa G2A i mislim si instalirati i napraviti preorder za 10-ku.

Mislim u skorije vrijeme uzeti novi HDD, ali nove windowse instalirati na stari HDD(key i to) dali će biti problema sa keyem ako pređem na novi HDD?

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
odjavljen
Re: Windows 10 FAQ

Neće biti problema. Licencija se veže za Hardware ID (za Desetku, je l'), a ne za HDD. Moraš samo paziti da prvi put instaliraš Desetku do 29. srpnja 2016., jer dotad traje ova promocija s besplatnim Windowsima.

bolje.hr - Bolje je hrvatski!
16 godina
Arendelle kaže...

Neće biti problema. Licencija se veže za Hardware ID (za Desetku, je l'), a ne za HDD. Moraš samo paziti da prvi put instaliraš Desetku do 29. srpnja 2016., jer dotad traje ova promocija s besplatnim Windowsima.

Krivo sam postavio pitanje možda. Sutra instaliram Win8.1 na stari HDD i napravim taj preorder, kroz tjedan uzmem novi HDD (stari bacim u Savu) i instaliram winse na novi HDD sa istim keyom bez problema?

9 godina
odjavljen
Point-X kaže...

Krivo sam postavio pitanje možda. Sutra instaliram Win8.1 na stari HDD i napravim taj preorder, kroz tjedan uzmem novi HDD (stari bacim u Savu) i instaliram winse na novi HDD sa istim keyom bez problema?

Da, bez problema i 8.1 i 10. Za instalaciju 8.1 ćeš morati unijeti ključ, a za 10 samo preskočiš upisivanje ključa jer je za njezinu aktivaciju važan Hardware ID, tj. matična ploča.

16 godina
Point-X kaže...
Arendelle kaže...

1. Moraces prvo uraditi upgrade preko win 8.1 (bez obzira na kojem se hdd-u nalazila), jer u suprotnom neces moci aktivirati win10

2. Nemoj u Savu - nije ekoloski

morrisoN
11 godina
neaktivan
Windows 10 FAQ

meni i dalje stoji da sam rezerviran za update ali ga nema

0 0 hvala 0
9 godina
odjavljen
Ažuriranje se događa u valovima - doći će i tebi, ako si čekao dosad, možeš još nekoliko dana. Druga je opcija ubrzavanje procesa MCT-om.
13 godina
ivan72478 kaže...

meni i dalje stoji da sam rezerviran za update ali ga nema

Tako je i meni bilo  , nema kad otvoriš onu aplikaciju , i stoji da je rezervirano , ali sam ga pronašao ipak (vidi slike) .... desni klik na onu app , idi na update , nek provjeri i onda pogledaj , trebao bi se pojaviti u opcionalnim ... Al kod mene je neki drugi problem , ne mogu napravit upgrade ni da se na trepavicu nasadim , fckn error 0xc1900101-0x30018 kojem još niko nije  uspio skužiti uzrok ????

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.8.2015 2:55 (error_666).
12 godina
Windows 10 FAQ

Zašto opće čekate da se sami skinu, skinite kad hoćete ISO s Microsoft weba i napravite upgrade. Opće ne vidim poantu u čekanju.

4 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Windows 10 FAQ

Cekam update jer sam vec bio skinuo preko MCT-a pa mi jezik nije odgovarao i nije mi dozvoljavao da zadrzim podatke prilikom instalacije vec bi ih morao sve brisati

0 0 hvala 0
17 godina
ivan72478 kaže...

Cekam update jer sam vec bio skinuo preko MCT-a pa mi jezik nije odgovarao i nije mi dozvoljavao da zadrzim podatke prilikom instalacije vec bi ih morao sve brisati

Hm, ja sam radio upgrade preko imagea i uredno me pitao za jezik i što želim zadržati, a tako je i bilo nakon upgradea.

Deckard
16 godina
neaktivan
Father_Dougal kaže...

Whoopsie.

Ne znam je li ovo istina, ali ako je... onda se ona opcija sa kupovinom ključa za 40 dolara sada čini primamljivom.

Mislim da taj (MS) dečec nema pojma o čem priča. Promjeniš grafičku i moraš kupiti novi Windows. koji bull*it.

Vjerojatno ni ova ostala domaća MS support bagra nema blage veze.

Par stvari/pitanja koje se ponavljaju:

1. Moraš imati MS account da bi aktivirao windowse?

- ne, nemoraš. Osobno sam aktivirao windowse 10 upgrade-om sa Win7. Prvih tjedan dana sam koristio lokalni account, a onda sam se prebacio na MS. Također, možete na komp dodavati još lokalnih i još MS accountova. Windowsi 10 (kao što je i u temi zilion puta rečeno) se vežu sa hardverom.

2. Ali, ako nešto promijenim u hardveru onda više nemam nove windowse, zar moram ponovo instalirati stare ili kupiti novi ključ (plač, cmolj)!!??!!

- Win 10 uvode novi način aktivacije, na način da se aktiviraju samo ako je tekući OS (koji god 7, 8.1 ili 10tka) licenciran, aktivacija se sprema online i povezuje sa uređajem na kojem je instaliran OS. To bi moglo objasniti zašto je nekima prošla aktivacija piratiziranih windowsa. Koliko dugo će to funkcionati, ostaje da se vidi.

Retail verzije (iliti po novome Full) neće raditi probleme jer dopuštaju promjenu hardvera. Da se odmah nadovežem na bedastoću onog gore linkanog MS support razgovora, prekjučer sam promijenio grafičku i naravno da mi se windowsi nisu deaktivirali (imam 'retail' verziju).

Matičnu ploču još nisam mijenjao, ali imam jedan primjer malo niže.

OEM način aktivacije MS nije mijenjao. Do sada je bila praksa da ako se promijeni hardverski id (koji se generira prema grafici, IDE/SCSII adapterima, mrežnoj kartici/MAC adresi, HDD, procesoru, matičnoj .. ), windowsi bi javili promjenu i najčešće bi tražili novu aktivaciju. Najčešće bi ta nova aktivacija i prošla, pa prema tome (jer win 10 zadržavaju istu licencnu i aktivacijsku politiku za OEM) ne vjerujem da će biti nekih problema, barem u bližoj budućnosti. Također, upitno je koliko puta se to može napraviti. (Kažem 'najčešće' iako sam osobno imao 100% uspjeh u aktivaciji, drugi možda nisu bili te 'sreće').

A sad OEM primjer (istina za win 7): Susjed je kupio laptop. S njim su mu došli win 7. Pokvario mu se HDD i ja sam mu trebao reinstalirati win 7 na novi HDD. Windowsi su naravno tražili reaktivaciju, koja je prošla OK preko govornog automata MS podrške. Nakon cca 3 godine mu je laptop pao na pod i totalno se razvalio. Uzeo je drugi laptop (drugog proizvođača) i na njega sam mu instalirao win 7 sa licencom od starog. Toliko o tome da se OEM licenca ne može iskoristiti (opet, pitanje je koliko puta se to može napraviti).

Za sve koji su u dubiozi kako napraviti clean install a da im se windowsi ne deaktiviraju, sve je rečeno u prvom postu: MCP tool, odabrati opciju čiste instalacije i vozi Miško.

Origin: F4stReload ----- | ----- Nema na čemu! ----- | ----- Google is your friend !
17 godina
Zura kaže...

Retail verzije (iliti po novome Full) neće raditi probleme jer dopuštaju promjenu hardvera.

Naravno da neće raditi probleme ako imaš ključ. Ali ključ imaju samo oni koji si kupe full verziju, dok mi koji smo napravili upgrade s retail osmice ili sedmice nemamo ključeve, MS nam ih nije dao, i bit će definitivno problema kad će se desetka pokušati instalirati na novi hardware. Pa će tu pretpostavljam biti zivkanja MS-a i žicanja novog ključa na temelju originalnog ključa Windowsa s kojih je rađen upgrade jer ne vidim na koji će drugi način novi hardware moći biti povezan s vlasništvom retail licence, odn. korisnikom. Nadam se da imaju negdje pospremljen podatak da je s tih originalnih full retail "starih" Windowsa s tim i tim ključem već barem jednom napravljen upgrade na desetku unutra godinu dana jer ako to nemaju onda ni aktivacije nakon godinu dana neće prolaziti kad ugase mogućnost prvog upgradea. Ja to trubim već danima po netu i još uvijek nitko nije precizno objasnio kako stvari stoje po tom pitanju. Iz MS supporta su se čule svakakve stvari, uglavnom kontradikcije o tome kako retail postaje OEM, kako retail ostaje retail (što i mora), tako da i ja imam feel da ni ljudima na supportu nije sve jasno.

Deckard
16 godina
neaktivan
deckard kaže...

..i bit će definitivno problema kad će se desetka pokušati instalirati na novi hardware. ....

Uvijek postoji rješenje.

Npr, ja sam iz Windows 7 instaliranih na RAID-0 polju (MBR particijska tabela), napravio migraciju na nove diskove većeg kapaciteta, isto RAID-0 (ali GPT) + novi hardver (procesor i matična) + UEFI bootanje, bez reinstalacije windowsa. :)

Nije išlo lako, bilo je dosta posla u command promptu, ali svejedno to sam sebi zacrtao da će biti i to sam uspio napraviti. Jel trebam spominjati da je ponovna aktivacija prošla OK?

Origin: F4stReload ----- | ----- Nema na čemu! ----- | ----- Google is your friend !
16 godina
Zura kaže...
deckard kaže...

..i bit će definitivno problema kad će se desetka pokušati instalirati na novi hardware. ....

Uvijek postoji rješenje.

Npr, ja sam iz Windows 7 instaliranih na RAID-0 polju (MBR particijska tabela), napravio migraciju na nove diskove većeg kapaciteta, isto RAID-0 (ali GPT) + novi hardver (procesor i matična) + UEFI bootanje, bez reinstalacije windowsa. :)

Nije išlo lako, bilo je dosta posla u command promptu, ali svejedno to sam sebi zacrtao da će biti i to sam uspio napraviti. Jel trebam spominjati da je ponovna aktivacija prošla OK?

Nije pitanje ima li rjesenje. Pitanje je definicije retail licence. Korisnik zeli da ima ono sto je kupio. Da mijenja PC svakih mjesec dana ako mu je tako volja i da svaki put moze lezerno clean install i aktivaciju odraditi unosenjem kljuca, kako spada, bez da mora da smislja alternativne metode. Za taj komoditet je platio retail licencu.

morrisoN
13 godina
Windows 10 FAQ

Kako se Windowsi 10 ponašaju na (jako) starim računalima?

Imam jedan stari Athlon 3200+

-jednojezgreni, 2,2Ghz, 32bitni, 2,5GB memorije.

Baš ću probati snimiti Win 10 gore pa da vidimo :D

Battlelog: [G] CyberDemonVZ; NiramX kaže... Tko se na četvorku opeko i na peticu puše
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
CyberDemonVZ kaže...

Kako se Windowsi 10 ponašaju na (jako) starim računalima?

LOL, evo mi odgovora:

Athlon 64 3200+, 1GB

Na žalost meni ne prolazi.

Stane čim se pojavi Windows logo. Prođe Preparing files, pojavi se logo i stane... i stoji u beskonačnost....

Probat ću još drugi image s USB-a i DVD-a.

Battlelog: [G] CyberDemonVZ; NiramX kaže... Tko se na četvorku opeko i na peticu puše
Poruka je uređivana zadnji put pet 14.8.2015 16:25 (CyberDemonVZ).
9 godina
odjavljen

Tebe zeza disk, a ne procesor.

13 godina
Arendelle kaže...

Tebe zeza disk, a ne procesor.

Da, čudno da i radi nakon toliko vremena.. :D

Unutra su dva, idem probati s drugim.

P.S. Na oglasnicima se kod nas 1GB DDR-400 prodaju za 50-100 kuna. Ja sam našao na Ebayu za 4,9 dolara. Stiglo za manje od 2 tjedna.

9 godina
odjavljen
Windows 10 FAQ

Da se mene pita, ja bih na taj stroj stavila XP, ali tebi je valjda cilj baš upogoniti 10.

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
Windows 10 FAQ

Da li ima tko problema sa sleep modom na desetki? Znači stavim PC u sleep mode preko noći, ujutro upalim komp, komp se uapli (ventilatori i napajanje proradi, na tipkovnici svijetli da je numlock uključen) međutim slike nema i tako stoji dok ga ne restartam. Ne dogodi mi se svaki put to, ali dosta često, ili mi se dogodi da je ujutro komp upaljen na lock screenu...

Stoja
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Arendelle kaže...

Da se mene pita, ja bih na taj stroj stavila XP, ali tebi je valjda cilj baš upogoniti 10.

Nisi vidjela link gore?

Cilj mi je staviti najbrži OS namjenjen starim računalima. Prema onome gore, to je Win 10 (naravno, ako ima dovoljno memorije. A ovo moje računalo ima)

16 godina
Windows 10 FAQ

Za sve kojima ne radi start menu i modern aplikacije, evo rješenja (bez nepotrebnog reinstaliranja sistema)

• 1. Open Windows PowerShell as Administrator
    1.         -Right click Start button
    2.         -Choose Command prompt (Admin)
    3.         -Type in Powershell in the black window and hit Enter
  • 2. Paste the following command in the Administrator:Windows PowerShell window and press Enter key:
  • Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}
  • 3. Wait for PowerShell to execute and complete the command. Ignore the few errors (in red color) that may pop up.

Malo će potrajati, ali kod mene je radilo.

morrisoN

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Windows 10 FAQ

Ako se krene pisati dokument u Wordu na Win 7, da li ima problema sa otvaranjem i radom u dokumentu prilikom prelaska na Win 10 ? I da li se moze i dalje koristiti Google Chrome sa sacuvanim postavkama.

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.8.2015 12:16 (bojaann1986my).

0 0 hvala 0
12 godina

Nema problema štose Worda tiče, a Chrome se koristi normalno kada se logiraš na google account, povuče sve postavke koje su spremljene.

13 godina
BoobZ kaže...

Nema problema štose Worda tiče, a Chrome se koristi normalno kada se logiraš na google account, povuče sve postavke koje su spremljene.

A ako napravi Upgrade, svi podaci ostaju.

17 godina
CyberDemonVZ kaže...
BoobZ kaže...

A ako napravi Upgrade, svi podaci ostaju.

Meni je Chrome ostao isti nakon upgradea kao što je bio i na 8.1.

Deckard
16 godina
Windows 10 FAQ

Ovdje (barem zasad) možete skinuti gotovi ISO, bez potrebe za Media Creation Tool-om.

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
10 godina
neaktivan
Windows 10 FAQ

Imala sam Win 8.1. Rezervirala sam Win 10 i upgradeala nakon 29.7.. Pisalo je activated. Nakon toga sam skinula Media creation tool s MS stranice, postavila na Windows 10 Home na usb-u, napravila čistu instalaciju. Windows 10 se nije aktivirao. Prošlo je 24 sata. Na MS računu piše da imam Windows 10 Core. U Media creation toolu nije bilo opcije Core. Pretpostavka je da ne mogu imati aktiviran Home ako su mi ranije aktivirali Core. Je li to točno?

Hoću li sada morati opet instalirati Windows 8.1?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Jesi sigurna da sa skinula pravu verziju? Jesi imala prije Windows 8.1 Core ili Pro? Jer u media creation toolu biras pro ili core i arhitekturu te koji jezik hoces. A meni se isto desetka nije aktivirala prvi dan tako da pricekaj jos jedan dan pa onda ako ne bude aktivirano probaj reinstalaciju.

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 - općenito
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice