Reinstalacija viste (nekoliko pitanja)

poruka: 9
|
čitano: 6.843
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Sad ću zaigurno pokupit ban ili u najmanju ruku dobit karton :D

Pregledao sam malo po forumu i ne mogu baš pronać odgovor koji trebam pa bi molio da ako je ikako moguće malo pomoći ovdje...

Ovako, prije god ili malo više sam kupio novi Asus laptop u dučanu i on je došao s instaliranom Vistom! Sve je bilo okay do nedavno i sad mislim da je vrijeme reinstalacije jer šta god napravio malo i malo mi se sve smrda i smrzne... Neznam gdje je finta ali jedino još s mozillom koliko toliko mogu normalno radit, ali još ktomu ako upalim chrome ili ne daj Bože operu ode sve k vragu.. sve sam već isprobao i otvorio temu ovdje i došli svi skupa do nekog rješenja ali na žalost samo na kratko... Treba mi sva 4 browsera odjednom i plus ktome raznorazni notepadi/macromedie/photshopovi/etc... A to je mission imposible odjednom... (prije je sve bilo okay)...

Dakle trebao bi reinstalirat Vistu, jer mi ovo izgleda kao zadnja opcija, al mi nije jasno kako, niti dal je IMAM!!??? Laptop je došao snjom i nisam dobio NIKAKAV boot cd/dvd! To bi značilo ili da su je oni stavili (znači ja je nemogu reinstalirat jer je nemam) ili da je imam na hardu jel tako?

E sad kako mogu provjerit dal je mogu reinstalirat ili dal je uopće imam....

Btw možete se smijat koliko god hoćete al eto malo sam zbunjen...

Hvala u naprijed

Ako bi oni koji o meni misle loše znali šta si ja mislim o njima,bi o meni mislili još lošije.... eeehhheem...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Gle kad kupis laptop tebi dođe sistem na njemu znaci nedođe nikakav DVD/CD.

I sad ako ti zelis raditi reinstalaciju sistema moram imati CD/DVD od sistema win7,vista,XP....a da bi ga imao moras kupiti taj DVD ili ga skinuti sa neta i tek onda mozes raditi reinstalaciju.

Ja ti preporucujem da ti to odneses nekomu da ti uradis platis mu kafu i ti miran miran i on.

Ako sam te razumio ti ovo trazis!

Networking Admin,nemam 15 godina takav mi je nick :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
RE: Reinstalacija viste (nekoliko pitanja)

Nisam ni ja baš siguran,al mislim da bi trebao imat na lapu jednu skrivenu particiju gdje se nalazi istalacija viste..

nabavi npr. Hirens boot CD pa ga bootaj s nekim partition managerom,pa vidi što sve ima..

A nova instalacija bi trebala ić s nekim od Asusovih utility-a,možda imaš shortcut na desktopu

17 godina
neaktivan
tpg kaže...

Gle kad kupis laptop tebi dođe sistem na njemu znaci nedođe nikakav DVD/CD.

I sad ako ti zelis raditi reinstalaciju sistema moram imati CD/DVD od sistema win7,vista,XP....a da bi ga imao moras kupiti taj DVD ili ga skinuti sa neta i tek onda mozes raditi reinstalaciju.

Ja ti preporucujem da ti to odneses nekomu da ti uradis platis mu kafu i ti miran miran i on.

Ako sam te razumio ti ovo trazis!

Ummm nije baš tako! Prije ovog Asusa sam imao Acera i on je isto tako došao sa instaliranim Xp-om i snjim sam dobio neke system cd-eje skojima sam reinstalirao windowse... okay razumijem da sam stim cd-eijma mogao reinstalirati win samo na tom laptopu ali me zanima ako sam platio laptop s legalnim windowsima (dakle podrazumijeva se da je laptop samim time više koštao) onda bi ih trebao imat i reinstalirat ih po volji, šta ne? Nije valda da sam platio laptop s windowsima više i da sam dobio pravo samo ih jednom instalirat, tj oni mi dali to pravo za ono cirka 800-1000 kuna više! Nažalost nemogu to ni provjerit više šta su mi dali jer dučan niti ne postoji više... Kupio sam ga u bivšem hg spotu u riječkom mercatoru.... crap!!!

i da, znam da mogu za kavu dobit nove win i ktome još i 7icu ali ja ipak mislim tj znam da imam legalne win i mislim da bih sad mogao legalno i reinstalirat, samo neznam kao.... LOL jadan li sam :D

La Roca kaže...

Nisam ni ja baš siguran,al mislim da bi trebao imat na lapu jednu skrivenu particiju gdje se nalazi istalacija viste..

nabavi npr. Hirens boot CD pa ga bootaj s nekim partition managerom,pa vidi što sve ima..

A nova instalacija bi trebala ić s nekim od Asusovih utility-a,možda imaš shortcut na desktopu

e upravo o tome razmišljam... jer na istom mjestu mi je i sestra kupila lap i lik joj je rekao da ima vistu na nekoj particiji ako je želi reinstalirat ikad....

mene sad zanima kako doć do toga!!!!???

btw na desktopu nemam ništa takvo, već sam gledao...

u biti kad sam na isti način reinstalirao xp prije sam ono upalio lap, pa F2 i onda boot sa cd/dvd etc i to je bilo to... pobacao te system cd-eje unutra i gotovo....

a sad ovo mi nije jasno...

Ako bi oni koji o meni misle loše znali šta si ja mislim o njima,bi o meni mislili još lošije.... eeehhheem...
16 godina
24v kaže...

..Ovako, prije god ili malo više sam kupio novi Asus laptop u dučanu i on je došao s instaliranom Vistom! ..

- prvo pitanje, zašto kod kupnje nisi pitao-provjerio....

Recovery particija bi se trebala nalaziti na HDDu, neko modeli imaju i posebnu tipku (servis-tool) ili neka od F9-12.. -provjeri u uputama (koje si morao dobiti).

.. postoji mogućnost da nema recovery particije ali tad si trebao dobiti medij.

Najkonkretnije je pitati trgovca za pomoć.

Skini neki LiveCD (ubuntu ili miniPE) i bootaj. S disk managerima možeš vidjeti particije, pa i recovery ako postoji.

-pametno ju je iskopirati.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina

Ili bi eventualno mogao nabavit instalacijski DVD od viste i upisat seriji broj koji ti sigurno piše na naljepnici zaljepljenoj na dnu laptopa..

Vjerojatno je to u nekoj sivoj zoni legalnosti,al ipak dobio si taj broj kad si kupio lap,znaći plaćen je i tvoj je

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ihush kaže...
24v kaže...

..Ovako, prije god ili malo više sam kupio novi Asus laptop u dučanu i on je došao s instaliranom Vistom! ..

- prvo pitanje, zašto kod kupnje nisi pitao-provjerio....

Recovery particija bi se trebala nalaziti na HDDu, neko modeli imaju i posebnu tipku (servis-tool) ili neka od F9-12.. -provjeri u uputama (koje si morao dobiti).

.. postoji mogućnost da nema recovery particije ali tad si trebao dobiti medij.

Najkonkretnije je pitati trgovca za pomoć.

Skini neki LiveCD (ubuntu ili miniPE) i bootaj. S disk managerima možeš vidjeti particije, pa i recovery ako postoji.

-prvo pitanje.. lol nemam pojma!!! :D to je isto ko da si me pitao šta sam jeo priej god dana :D

-ovo drugo... U PRAVU SI!!! F9 is the answer {#} provjerio sam u uputama i da, lijepo je pisalo crno na bijelo! a ebga mogao sam to i sam ali mi nije palo na pamet...mogla je biti evo jedna tema manje na forumu :D

Naravno HVALA! Bio sam vidio ovaj post već prije, al sam prvo htjeo vidjet dal ide il ne ide, pa onda labrtat :D još jednom hvala

La Roca kaže...

Ili bi eventualno mogao nabavit instalacijski DVD od viste i upisat seriji broj koji ti sigurno piše na naljepnici zaljepljenoj na dnu laptopa..

Vjerojatno je to u nekoj sivoj zoni legalnosti,al ipak dobio si taj broj kad si kupio lap,znaći plaćen je i tvoj je

Mislim da mi to nebi priznali kao legalno iako se slažem stobom da bi to bilo pravedno ako je već plaćeno!!!

crno na bijelo :D crno na bijelo :D
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.2.2011 20:18 (24v).
16 godina
24v kaže...
ihush kaže...

Mislim da mi to nebi priznali kao legalno iako se slažem stobom da bi to bilo pravedno ako je već plaćeno!!!

- Otvaranje teme (i prije čitanja manuala) je OK jer - tema manje-više na forumu nije problem, tj. (teoretski) smisao je da netko drugi sa sličnim problemom dobije kvalitetan odgovor. {#}

- ostaje ti savjet za kopiranjem te particije, primjer ako ili kad crkne HDD..

- to je legalno, medij je sporedan (mogao si ga dobiti ili skinuti s MSDNa... svejedno), važna je samo licenca -key i račun.

btw MS ti nebi dao medij, medij ti može dati samo proizvođač (OEM) ili trgovac...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

da jasno mi je da mi je pametno napravit kopiju... nisam dosad ni razmišljao o tome al se isto tako nadam da neću još dugo silit Vistu {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice