Problem sa particijom na Windows-u

poruka: 7
|
čitano: 2.333
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Evo ovako ide priča : Imao sam XP sa 200gb harda. I tada sam ja tu napravio jednu particiju od 80 gb i na nju sam instalirao Windows Vistu. I normalno, Vista je poludila odma nakon nekoliko dana i htio sam ju formatirati. Otišao sam na Xp (jer sam imao dual boot) i formatirao tu particiju od 80 gb na kojoj je bila Vista. I dalje particija nije potpuno prazna, ima oko 70 mb zauzetog prostora al ja ga nigdje nevidim kad uđem unutra. Pokušao sam i Quic Format i ništa. Al evo sad problema : prije nego što mi se windows-i podignu (znači kad upalim/restartam kompjuter) pita me koji Windows ću pokrenut! Znači, otvori mi se "Earlier version of Windows (XP)" i "Microsoft Windows Vista" !!! A particija na kojoj je Vista je formatirana, al kompjuter i dalje pita koji cu windows. I kad uđem u Microsoft Windows Vista kaže mi da ga trebam reparirat. 

MOLIO BI AKO NETKO ZNA KAKO DA U POTPUNOSTI FORMATIRAN TU PARTICIJU I DA ME NE "PILA" SVAKI PUT KAD UPALIM KOMPJUTER KOJI CU WINDOWS DIGNUT!!!

(PS. AKO BI MOGLO IKAKO DA SE FORMATIRA PARTICIJA BEZ BRISANJA PARTICIJE [ako kužite na šta mislim] )

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Ti trebaš popraviti boot.ini dadoteku. Mislim da trebaš ubaciti win xp installation cd. Na njemu otvori command promport i upiši fixmbr.

EDIT: Čak i da uspiješ tu inače skrivenu patriciju formatirati, onda uopće ni bi mogao dignuti xp. Morao bi onda učiniti ono što sam ti gore rekao.

Mnoge države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.10.2010 13:22 (captain_soap_McTawish).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Problem sa particijom na Windows-u

ufffff

16 godina
RE: Problem sa particijom na Windows-u
CroIvo kaže...

ufffff

Sad ću ti malo bolje pojasniti problem. Podaci o operativnim sistemima nalaze su u dadoteci koja se zove boot.ini i preko nje se diđe os. Ona na svakom kompjuteru postoji samo jedna. Zato se mora paziti kadase instalira više operativnih sistema. Kad instaliraš novi os taj os napravi novu boot.ini dadoteku u koju pohrani podatke u o osevima koje može prepoznati. Onda kad se pojavi bcd menu sistem ispiše izbor os-va koji su zapisani u boot.ini dadoteci, a u njoj su zapisani osevi koje se taj os mogao preporznati. Zato je uvijek pravilo da prvo instaliraju stariji pa tek onda noviji osevi. Jer stariji os ne može prepozani noviji. Npr. ako ti prvo instaliraš vistu pa xp, sistem će samo dizati xp jer xp nije prepoznao vistu kao os pa nije zapisao u boot.ini dadoteku da postoji još jedan os. Tako uvijek moraš instalirati prvo windowse pa tek onda linux je windows neće moći prepoznati linux. A ta dadoteka boot ini nalazi se na skrivenoj patriciji koju windows kreira pri instalaciji. Ta patricija od 70mb kod tebe je ta skrivena patricija

Kod tebe je situacija ovakva: Sve si dobro napravio. Insatlirao si xp pa vistu. Vista je boot.ini dadoteku pohranila na tu svoju skrivenu patriciju. Ti onda formatirao patriciju sa vistom no ta ksrivena patricija sa boot.ini dadotekom je ostala tu. Pa bcd   prikazuje taj zapis što se u njoj nalazi no on kad boot ini usmjeri na dizanje viste ona se nemože dignuti jer je nema. Ti sada moraš popraviti boot.ini dadoteku već navedenim postupkom i ona će se vratiti na xp patriciju.

15 godina
neaktivan

Instalirao si vistu na xp, ubaci cd od xp-a pokreni recovery console i upisi fixboot pa fixmbr, to bi trebalo rijesiti stvar..................

Jednostavnije ne moze................

The quieter you become, the more you are able to hear | where there is a shell , there is a way (◣_◢)...
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina

Evo videa koji sve objašnjava:

1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

OK ljudi svima hvala iako nisam tako popravio...svejedno hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice