Koji SSD? izdvojena tema

poruka: 11.160
|
čitano: 3.063.563
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
Re: Koji SSD?
Stosk0 kaže...

Pozdrav ekipa,

Zafalilo mi mjesta na SSDu od 500gb, pa sam se odlučio na kupovinu m.2 SSD od nekih tipa 2TB...Imate li kakve preporuke? Koji je najbolji sta se tice omjera cijene i kvalitete? 

Namjenjeno pohrani videoigrica.

Prije nego sam krenuo u potragu za SSD pohranom sam cesto cuo za Samsungov 990 Pro? Da se vodim onim kud svi tu i mali Mujo ili ima nesto za sta nisam cuo jos, a da je bolje?

Hvala! :)

Pogledaj video Nadaline Overbeeke na YouTubeu o toj temi.

16 godina
Stosk0 kaže...

Prije nego sam krenuo u potragu za SSD pohranom sam cesto cuo za Samsungov 990 Pro? Da se vodim onim kud svi tu i mali Mujo ili ima nesto za sta nisam cuo jos, a da je bolje?

SK Hynix P41 2 TB je jos jedan vrlo hvaljen izbor razumne cijene - to je zapravo re-brandani Solidigm P44 Pro (Solidigm je kupio Intelov SSD business i sada posve odlazi u enterprise vode, a consumer diskovi se rebrandaju pod SK Hynix).

Naravno, ako novac nije problem, Intel Optane P5800X je nedodirljiv, ali takvo sto se placa kroz nos.

12 godina
Quantum kaže...

SK Hynix P41 2 TB je jos jedan vrlo hvaljen izbor razumne cijene - to je zapravo re-brandani Solidigm P44 Pro (Solidigm je kupio Intelov SSD business i sada posve odlazi u enterprise vode, a consumer diskovi se rebrandaju pod SK Hynix).

https://www.reddit.com/r/buildapcsales/comments/1bn9dfy/ssd_sk_hynix_platinum_p41_2tb_13899_newegg/?share_id=tB50Dof_36biGdcRW2fme&utm_medium=android_app&utm_name=androidcss&utm_source=share&utm_term=1

5 godina
Koji SSD?

Koja je razlika između Kingstona SKC3000 modela s bijelom naljepnicom i KC3000 s crnom?

0 0 hvala 0
7 godina
Koji SSD?

Pozdrav svima, 

molio bih za preporuku/rjesenje...

Naime, htio bih nekakav hdd da ga doma ustekam u struju, spojim na wifi i da mogu na njega sa mobitela i kompa slati datoteke i pohranjivati stvari.

Najvise zbog fotki kojih se danas u mobitelima nakoti za mjesec dana da mi treba sat vremena da sortiram to nekako, i opet je bljak. Ono, fotkam ili snimim klince i odmah na taj hdd posaljem tako da iz moba mogu odmah obrisati...

Volio bih imati tako neki hdd da kad god pozelim, posaljem na njega fotku, file, video... i naravno ako treba preuzmem nazad na mob...

Ima te li kakvu ideju kako tako nesto realizirati a da nije preskupo niti prekomplicirano?

0 0 hvala 0
14 godina
rampart kaže...

Pozdrav svima, 

molio bih za preporuku/rjesenje...

Naime, htio bih nekakav hdd da ga doma ustekam u struju, spojim na wifi i da mogu na njega sa mobitela i kompa slati datoteke i pohranjivati stvari.

Najvise zbog fotki kojih se danas u mobitelima nakoti za mjesec dana da mi treba sat vremena da sortiram to nekako, i opet je bljak. Ono, fotkam ili snimim klince i odmah na taj hdd posaljem tako da iz moba mogu odmah obrisati...

Volio bih imati tako neki hdd da kad god pozelim, posaljem na njega fotku, file, video... i naravno ako treba preuzmem nazad na mob...

Ima te li kakvu ideju kako tako nesto realizirati a da nije preskupo niti prekomplicirano?

najjednostavnije riješenje ti je nešto kao wd mycloud......

disk (odnosno mini nas) kojeg uštekaš preko mreže u router i imaš sve što ti treba.......

skuplje riješenje je neki ozbiljniji nas kao synology, a još kompliciranije je da sam složiš neki mali nas pc..............

nabijen vas.............
7 godina
Koji SSD?

Uf, nadao sam se za manje para proci heheh al ok, kad malo razmislim, HDD-ovi ipak kostaju nekoga novca...

Istrazit cu opcije koje si mi predlozio, nesto uglavnom moram smisliti :)

0 0 hvala 0
14 godina
Koji SSD?

možeš proć jeftinije ako ti router ima usb port pa preko njega spojiš disk.....

spojiš se na router i podesiš postavke za usb i file sharing............

nabijen vas.............
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
Koji SSD?

Ok, pogledam kada doma dodjem...

0 0 hvala 0
13 godina
Koji SSD?

Pozdrav

Što trenutno valja od 2,5" SATA SSD 240 GB a da je jeftinije od Samsunga?

Tj nije junk koji će usporiti nakon zapisivanja 10-ak gb.

0 0 hvala 0
17 godina
klokan057 kaže...

Pozdrav

Što trenutno valja od 2,5" SATA SSD 240 GB a da je jeftinije od Samsunga?

Tj nije junk koji će usporiti nakon zapisivanja 10-ak gb.

Vjerovatno Crucial MX500.

Ja sam prošle godine uzeo ADATA SU650 1TB (TLC DRAM-less) kao drugi SSD u računalu, da zamijenim posljednji HDD i utišam PC. Iz radoznalosti sam prvo na njega klonirao glavni ssd sa OS-om i koristio nekoliko dana i nisam primijetio nikakve razlike (Sam 870EVO 500GB).

12 godina
Koji SSD?

Pojavio se novi disk od strane Western Digitala koji je jos uvijek nekako u budzet opciji, a vrhunskih performansi.

U pitanju je model SN7100.

1TB disk ima brzine čitanja do 7.250 MB/s i pisanja do 6.900 MB/s i daju 5 godina garancije na njega. Svakako vrijedi razmotriti prije sljedece kupnje.

Kovačić
Moj PC  
3 0 hvala 0
8 mjeseci
acmilan2 kaže...

Pojavio se novi disk od strane Western Digitala koji je jos uvijek nekako u budzet opciji, a vrhunskih performansi.

1TB disk ima brzine čitanja do 7.250 MB/s i pisanja do 6.900 MB/s i daju 5 godina garancije na njega. Svakako vrijedi razmotriti prije sljedece kupnje.

Brzine čitanja i pisanja su najmanje bitne, to je ionako vidljivo samo u benčmarcima, a 5 godina jamstva ima gotovo svaki.

Puno bitnije je da i ovaj slijedi novi trend štancanja ssd-ova bez drama, znači ušteda za proizvođača, a downgrade za korisnika.

Radije kupujte starije ssd-ove koji su puno bolji.

13 godina
SharkZ kaže...
 Brzine čitanja i pisanja su najmanje bitne, to je ionako vidljivo samo u benčmarcima, a 5 godina jamstva ima gotovo svaki.

Puno bitnije je da i ovaj slijedi novi trend štancanja ssd-ova bez drama, znači ušteda za proizvođača, a downgrade za korisnika.

Jel imaš ti ijedan ssd u racunalu sa tim brzinama?

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.3.2025 12:17 (Cryogenic).
8 mjeseci
Cryogenic kaže...

6 komada, KC3000 i Fury Renagde, ssd-ovi koji su izašli prije 4-5 godina.

Imaju te brzine i ja ne vidim razliku između njih i Samsunga 980 kojeg također imam i koji je oko 3000.

Te brzine nećeš dobiti u praksi i u realnoj primjeni, to je sintetika, ne znam šta ti nije jasno i jel uopće razumiješ kako radi ssd i što je zapravo bitno kod njega?

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.3.2025 12:24 (SharkZ).
4 godine
SharkZ kaže...
Cryogenic kaže...

Imaju te brzine i ja ne vidim razliku između njih i Samsunga 980 kojeg također imam i koji je oko 3000.

Te brzine nećeš dobiti u praksi i u realnoj primjeni, to je sintetika, ne znam šta ti nije jasno i jel uopće razumiješ kako radi ssd i što je zapravo bitno kod njega?

Ma joj, ljudi prate samo neke trendove pustih brojki a ne kuze k. Najlosiji sata ssd ima 500mb r/w brzine koje su jedno 2x brze od svega potrebitog barem sto se tice gaminga, access time se nije promijenio od prvog ssd Brzine citanja su se jedino promijenile pa kome je to potrebno i barata s puno malih fajlova ili s puno velikih svakako bi trebao pripaziti na odabir, prosijecnom gameru totalno nebitno.

Intel i5 14600Kf@6.0Ghz Asrock Z790 Pro Rs Asus Rtx 4070 Ti Super 16gb @3ghz Thermalright Frozen Prism 360mm GskiLL 4x16GB DDR5 6400 cl30 Trident Z5 Samsung 28" LU28R55 4K
11 godina
Boris grozni kaže...

Ma joj, ljudi prate samo neke trendove pustih brojki a ne kuze k. Najlosiji sata ssd ima 500mb r/w brzine koje su jedno 2x brze od svega potrebitog barem sto se tice gaminga, access time se nije promijenio od prvog ssd Brzine citanja su se jedino promijenile pa kome je to potrebno i barata s puno malih fajlova ili s puno velikih svakako bi trebao pripaziti na odabir, prosijecnom gameru totalno nebitno.

meni je bitniji kontinuitet brzine, nego nekakva maksimalna brzina

sa kingston renegade i na njega mogu prebacivati stotine i stotine giga materijala bez da padne brzina sa vanjskog samsung ssd-a, dok na ili sa kingston a2000, koji je inače sasvim solidan, brzine začas padnu, ne zato jer je pcie 3.0 ili zato što nema slc keš i ram - jer ima, nego zato jer je jednostavno minimalna brzina bez keša triput manja nego kod renegadea

ako nemaš sa čega prebacivat brže od 300-400mbps ionako ti je svejedno

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.3.2025 14:13 (picajzla0707).
4 godine
picajzla0707 kaže...
Boris grozni kaže...

meni je bitniji kontinuitet brzine, nego nekakva maksimalna brzina

sa kingston renegade i na njega mogu prebacivati stotine i stotine giga materijala bez da padne brzina sa vanjskog samsung ssd-a, dok na ili sa kingston a2000, koji je inače sasvim solidan, brzine začas padnu, ne zato jer je pcie 3.0 ili zato što nema slc keš i ram - jer ima, nego zato jer je jednostavno minimalna brzina bez keša triput manja nego kod renegadea

ako nemaš sa čega prebacivat brže od 300-400mbps ionako ti je svejedno

A inace kao radis s hrpom malih fajlova pa ti je bitno? Iz potpisa se vidi da racunalo koristis za web/gaming i sl gluposti

Intel i5 14600Kf@6.0Ghz Asrock Z790 Pro Rs Asus Rtx 4070 Ti Super 16gb @3ghz Thermalright Frozen Prism 360mm GskiLL 4x16GB DDR5 6400 cl30 Trident Z5 Samsung 28" LU28R55 4K
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.3.2025 14:15 (Boris grozni).
12 godina
SharkZ kaže...
acmilan2 kaže...

Ja sam se vodio reviewom sa techpowerupa, no to su vjerojatno neki tupani kojima su isto sam ove brzine s benchmarka bitne... 😁 Vjerojatno zato su napisali "The best new SSD".

https://www.techpowerup.com/review/wd-black-sn7100-2-tb/

Kovačić
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.3.2025 15:02 (acmilan2).
17 godina
Koji SSD?

Ja zadovoljan sa dva 990Pro.

Jedan 2TB sistemski + 4TB na koji sam potegao 3TB igara sa Steama.

Proučavao sam tu materiju par mjeseci prije kupnje...sve vam to dođe manje više isto.

Nije mi cijena bila bitna, pa sam pošao na 990Pro jer ipak Samsung ostaje vladar. No, može se proć dosta jeftinije.. vrebajte njemački amazon i Crucial.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Koji SSD?

Najbolji izbor ako se traži nešto jeftino.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Boris grozni kaže...

A inace kao radis s hrpom malih fajlova pa ti je bitno? Iz potpisa se vidi da racunalo koristis za web/gaming i sl gluposti

radim s hrpom velikih fajlova, zato ono i govorim, a osim toga zato sam uzeo i vanjski ssd koji ima konstantne brzine

jer me mrzi kad mi prebacivanje uspori, što se redovito događa na a2000, zato mi taj služi samo za instalaciju igrica

na novoj konfi poslije ljeta ići će 4tb brzog ssd-a poput renegade i novi brzi vanjski ssd, a ovaj a2000 ćemo utopit u dječji komp

MGloc kaže...

Najbolji izbor ako se traži nešto jeftino.

to qlc govance ne bi ubacio niti u dječji komp, eventualno u neku uredsku konfu koja ionako služi samo za tipkanje i surfanje

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.3.2025 17:47 (picajzla0707).
13 godina
SharkZ kaže...
Cryogenic kaže...

Imam Kingston Fury Renegade SFYRS/1000G SSD 1TB i Samsung 980 i osjetno brže je otpakiravanje i instalacija i malih i velikih datoteka na fury renegade. Čim sam windowse 11 stavio na fury renegade sve se to ponaša osjetno brže plus brže dizanje windowsa, puno odzivnije. Ima ljudi koji primjete razliku, ti ne i idemo dalje, trebao si ga vratit i uzet nešto drugo, možda ti nešto ne štima sa kompom.

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.3.2025 18:13 (Cryogenic).
8 mjeseci
Cryogenic kaže...

Ima ljudi koji primjete razliku, ti ne i idemo dalje

Ima ljudi koji si svašta umisle u glavu, to se zove placebo.

Netko natoči skuplje gorivo pa misli da mu ja auto "življi" na gasu.

"Osjetno brže" dizanje i ponašanje windowsa si mogao dobiti samo kad si umjesto HDD-a stavio SSD, "osjetno" nisi mogao vidjeti između Furya i Samsunga 980 tako da ne pričaj bajke.

13 godina
SharkZ kaže...
Cryogenic kaže...

Ima ljudi koji primjete razliku, ti ne i idemo dalje

Ima ljudi koji si svašta umisle u glavu, to se zove placebo.

Netko natoči skuplje gorivo pa misli da mu ja auto "življi" na gasu.

"Osjetno brže" dizanje i ponašanje windowsa si mogao dobiti samo kad si umjesto HDD-a stavio SSD, "osjetno" nisi mogao vidjeti između Furya i Samsunga 980 tako da ne pričaj bajke.

Meni je osjetno brže i odzivnije,  neznam kak tebi nije, isto kao i na benchmarku ovdje, i ovi valjda pričaju bajke. WD SN 7100, digne windows za 11.8 sekundi, moj Fury Renegade - last bios time 12.2.  KC3000 kojeg imaš ti digne windows za 12 sekundi dok 980 digne windows za 13 i pol sekundi, nije to sad nešto extra brže ali nekome osjetno brže i odzivnije, pogotovo kod raspakiravanja  cca 100gb fajlova i instalacija samih. Općenito rad u windowsima po meni dosta odzivniji. Otpakiravanje win rar WD SN 7100, 27 sekundi, 980 31.1. I sam kažeš da ti ne vidiš razliku, razlika je tu ali ti je ne vidiš, ako je ti ne primjetiš ne znači da nema razlike.

https://www.techpowerup.com/review/wd-black-sn7100-2-tb/9.html

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.3.2025 18:42 (Cryogenic).
16 godina
Koji SSD?
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.3.2025 18:39 (toxic).
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
toxic kaže...

Imam samo rijeci pohvale za KC3000.

da, odličan ssd, renegade je isti ssd s malo promjenjenim softverom da mu se poveća trajnost, inače 99,9% se isto ponašaju u radu

ja sam mislio da neću vidjet razliku, u svakodnevnom radu i nisam u odnosu na prastari intel 520, no opet taj prastari intel je jedan od zadnjih mlc ssdova kojem ne treba keš da bi održavao brzine maksimalnima, pa možda i zato

ali se vidi razlika u prebacivanju fajlova u odnosu na jeftinije ssdove, nakon stotinjak giga brzina drastično padne kod jeftinijih modela i mene osobno to živcira

isto ko i eksterni ssdovi koji imaju bijesne nominalne brzine, pa onda kad istekne keš uspore do razine hdd ili čak i niže

onaj popularni kingston x1000 piše 1800mbps, ali samo 100gb, kasnije mu brzina pada na ispod 150mbps, pa sekundu skoči, pa tri sekunde opet padne i tako non-stop - za poludit

a što tek kad ga napuniš do pola, pa slc keš padne na ispod 50gb, uzmeš takad ssd da bi imao brzinu, a on trokira ko vartburg

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.3.2025 18:55 (picajzla0707).
12 godina
Koji SSD?

Picajzla, krivo pises, da ne bi bilo zabune.

Znaci, bitovi i bajtovi se racunaju drugacije. U suštini, 1 bajt se sastoji od 8 bitova.

1 bajt (u nastavku B) = 8bit

1024B =1MB

1024MB = 1GB

1024GB = 1TB i tako dalje.

Brzine prijenosa se računaju u bitovima (po sekundi).

Tako dolazimo do izračuna recimo:

1Gbps (1000Mbps) je u stvari 125MB/s.

Znači da tko ima recimo sad 1Gbps optički internet kod kuće, može skidati brzinom od 125MB po sekundi (znaci malo manje od 9 sekundi da preuzme 1GB datoteke)

S druge strane, SSD-ovi o kojima pričamo imaju brzine prijenosa u MB/s, stoga brzine čitanja/pisanja ne možeš pisati u megabitovima po sekundi. SSDovi imaju prijenos podataka, recimo ovaj SN7100 kojeg sam danas naveo, 7100MB/s brzinu čitanja (ili 7GB/s kako je kome lakše), i 6800MB/s brzinu pisanja (6,8GB/s). Brzina ce se smanjiti s vremenom, pogotovo ako je puno fileova koji su manji, osobno koristim jedan samsung 970 evo kao prijenosni disk u kucistu koje podrzava 10Gbps brzinu prijenosa, odnosno 1250MB/s gdje recimo u 1 sekundi prijeđe 1,25GB. Koristim ga kao live USB za instalaciju windowsa ili za kloniranje i sl. radnje (medicat + ventoy sa dodanim ISO OS-ima s moje strane) i windows 10 64bit originalni s microsoftove stranice instalira za manje od 1min.

Kad gledam budzet opciju, uz SN770, ovaj SN7100 vidim kao vrlo dobru opciju i dalje (51€ za 500GB) za jedan OS disk sa popratnim programima, a za igre/gluposti gdje treba 1-2TB, vjerojatno bi dovoljan bio i SN580, no i dalje budzetom između 110-130€ za 2TB disk bih opet mozda odabrao nesto sto ima dulju garanciju jer eto, nazalost, meni je fury renegade 2TB krepao nakon nepunih 4 mjeseca koristenja i cekam odgovore iz trgovine i Kingstona sto sam prijavio RMA, nadam se brzoj zamjeni istog navedenog ili barem u cijenovnom rangu neceg slicnog.

Kovačić
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
SharkZ kaže...
Cryogenic kaže...

KC3000 se grije kao lud kada je samo malo duže u upotrebi i na njega pokušavaš snimiti gomilu podataka. Zna i nestati s popisa diskova u PC-u kada se pregrije. Nakon što se ohladi, opet je tu. Da, ima na sebi metalni hladnjak, dovoljno planinskog svježeg zraka za hlađenje...

Nema do HDD-ova...

11 godina
acmilan2 kaže...

Picajzla, krivo pises, da ne bi bilo zabune.

u pravu si, ali u forumskoj raspravi ne koristim velika slova uopće

navika još otprije 30 godina, neslužbena rasprava i brzina pisanja kao prioritet na nekadašnjem monitor.hr ili iskonu sve su nas tada navikli da ne koristimo velika slova niti sa imenima, niti s početnim slovom rečenice, niti u ovakvim slučajevima

jbga, stvar višedestljetne navike, tada je ekipa koja se trudi koristiti velika slova bila čudna, kao danas ja koji ih ne koristim

istovremeno na poslu lektor me uvijek uzimao kao primjer nekoga tko pazi da mu olakša posao i s čijim tekstovima gotovo nikad nema intervencija

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice