Naplata izrade web stranice

poruka: 95
|
čitano: 24.615
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RE: Naplata izrade web stranice
artfull kaže...

2500-3000 kn ako si ozbiljna firma. Ako radiš u fušu koliko god možeš/želiš.

3000 kn za par stranica u HTMLu? Odakle si ti? U Splitu nema teorije da toliko naplatis.

Idemo kod Petre Sanader na party... nema joj staroga doma!
15 godina
odjavljen
tnakir kaže...
artfull kaže...

3000 kn za par stranica u HTMLu? Odakle si ti? U Splitu nema teorije da toliko naplatis.

Za četiri stranice nema, ali ako radiš sa neznam 4/5 glavnih kategorija, možda kakav flash/JS slideshow, kontakt forma, 10 potkategorija, korporativni(custom)dizajn, čisti HTML(malo include u PHP da si olakšam održavanje, jednostavnije animacija u JS-u u navigaciji.Na tri jezika recimo, oko 3500 kn.

16 godina
Ovisi kako radis i koliko je to kvalitetno.
Ne vidin zasto ne mozes naplatit vise, moze primjer nekog weba tvog?

Uostalon, zasto bi uopce radija takve male webove, omjer vrimena i novca je ocajan. A o klijentima ni necu govorit.
DUMP udruga mladih programera
17 godina
Fearless kaže...
Ovisi kako radis i koliko je to kvalitetno.
Ne vidin zasto ne mozes naplatit vise, moze primjer nekog weba tvog?

Uostalon, zasto bi uopce radija takve male webove, omjer vrimena i novca je ocajan. A o klijentima ni necu govorit.

1 dan tisucu kuna. I nije los omjer vremena i novca.

16 godina
A da mi je vidit na sta lici web od 1 dana... :)
17 godina
neaktivan
Ajme kad vidim ovakve govorancije...

"Ne bi radio ništa ispod 1000 kn/dan" i slične stvari...

Pa nije ni čudo što ljudi ostaju do 50te kod roditelja i ne mogu naći posao dok se ne opamete...

Žive u nekoj fantazijskoj zemlji...
In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...
artfull kaže...

Dakle ne pričamo o template nekom nego custom dizajnu. Par kategorija ( home, o nama, proizvodi ili usluge, kontakt/mapa ... bez nekih potkategorija, možda nabrojeni ili razdvojeni proizvodi i usluge  ... ukupno 5-6,  stranica , jedan jezik) . Pričamo o studiju sa nekoliko ili više zaposlenih koji redovno primaju plaće, plaćenoj opremi, softwareu, davanjima etc. Nema teorije da taj studio dobro radi i egzistira ako naplaćuje stranice ispod toga. To je neki teški minimum, za stranice tipa apartman ili dva, mala firma, zubar i slično. Prosječna stranica je puno skuplja.

naravno ako to radiš u fušu, od doma i slično, ovisno o kvaliteti tvog posla cijena je kao što sam i rekao, onoliko koliko možeš naplatiti.

A.
Poruka je uređivana zadnji put pet 14.1.2011 18:59 (artfull).
15 godina
odjavljen
artfull kaže...
tnakir kaže...
artfull kaže...

Dakle ne pričamo o template nekom nego custom dizajnu. Par kategorija ( home, o nama, proizvodi ili usluge, kontakt/mapa ... bez nekih potkategorija, možda nabrojeni ili razdvojeni proizvodi i usluge  ... ukupno 5-6,  stranica , jedan jezik) . Pričamo o studiju sa nekoliko ili više zaposlenih koji redovno primaju plaće, plaćenoj opremi, softwareu, davanjima etc. Nema teorije da taj studio dobro radi i egzistira ako naplaćuje stranice ispod toga. To je neki teški minimum, za stranice tipa apartman ili dva, mala firma, zubar i slično. Prosječna stranica je puno skuplja.

naravno ako to radiš u fušu, od doma i slično, ovisno o kvaliteti tvog posla cijena je kao što sam i rekao, onoliko koliko možeš naplatiti.

To ljudi ne shvačaju, studio stoji iza svojeg posla i znaš da neće mjesecima "peglati" stranicu, dok kod fušera nažalot to možeš očekivati.

16 godina

Slazen se sa vec navedenim, fušeri unistavaju ovu industriju sa uzasnin i jeftinin webovima. Ali uvik je dobra stvar sta ti webovi i izgledaju koliko i kostaju.

Moj PC  
5 0 hvala 0
17 godina
Fearless kaže...

Slazen se sa vec navedenim, fušeri unistavaju ovu industriju sa uzasnin i jeftinin webovima. Ali uvik je dobra stvar sta ti webovi i izgledaju koliko i kostaju.

Sta je najgore, ja san vise vidija losih i ruznih sajtova od nekih hrvatskih web studia koji su na dobrom glasu, nego od nekih fushera za koje niko nikad nije cuo.

Eto usporedi gideon, netmediju, sisteme, akvarij... to govorim samo za Split. Svi naplacuju usluge ko da su od zlata, a dizajn im je katastrofa. 

A onda pogledaj portfolio mog kolege iz srednje skole: http://markoprljic.iz.hr/

Od razvikanih studia u hrvatskoj skoro pa jedino priznajem web.burzu.

17 godina
neaktivan

Slažem se da ima boljih i gorih studija, međutim ovo su cijene ispod kojih je nemoguće raditi legalno i očekivati solidan proizvod i opstanak. Svjedočio sam bezbroj slučajeva gdje je "mali od susjeda" napravio sajt ( ponekad iako rijetko čak i solidan ) i onda nakon god, dvije nestao bez traga, ne odgovara na telefon ni mail i slično. Niti jedna ozbiljna firma neće naručiti sajt od nekog tko iza sebe nema nekakvu reputaciju i konstantu, a onda dolazi i kvaliteta uradaka ( ili stil, specijalizacija ). Nažalost mnogi, čak većina onih koji naručuju i plaćaju sajt i dalje ne znaju razliku između lošeg i dobrog koncepta i dizajna, a kamoli koda. Svejedno, onaj tko je radio sa nama recimo 1989 i dalje nas može dobiti na iste telefone i u svako doba dana ili noći imati odgovor ili intervenciju.

dobar portfolio od frenda btw.

A.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

OFF...

a vi OFFtopicari prvo procitajte temu i 2,3 prva posta pa onda dalje...

potpis :D
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Hacker-ri kaže...

OFF...

A cuj, kada bi se u svim temama drzali samo i jedino ontopic onda 90% tema nebi doslo dalje od 20 postova. Ovo je konstruktivna tema. Odgovor na ono sto si htio si dobio. Pusti nas da raspravljamo.

14 godina
protjeran
tnakir kaže...
Hacker-ri kaže...

OFF...

A cuj, kada bi se u svim temama drzali samo i jedino ontopic onda 90% tema nebi doslo dalje od 20 postova. Ovo je konstruktivna tema. Odgovor na ono sto si htio si dobio. Pusti nas da raspravljamo.

Otvorite si temu za pametovanje, ovdje od svih odgovora mozda 3 odgovaraju na njegovo pitanje

17 godina
Snyder kaže...

za svaku smislenu stranicu i dobar dizajn treba biti profesionalac :)

ako 2 covjeka rade stranicu (html/js/programer i dizajner), a jos nisam upoznao dobrog programera i dizajnera, i da su kvalitetni ne vjerujem da bi ih 600 kn zadovoljilo.

za jednog koci ce napraviti nesto OVAKVO i 50kn je previse...

gdje si ovo izvukao?!

i to je netko platio?! da, verojatno 150 ili 400 kn....

:)

prestrašno!

ovo ide u bookmarks pod loše reference...

15 godina
odjavljen
sasa kaže...
Snyder kaže...

Ovi borderi me najviše vesele{#}

@tnakir, ovaj frend radi samo dizajn?Vrhunski radovi, freelancer?

17 godina
alankish kaže...
sasa kaže...
Snyder kaže...

Ovi borderi me najviše vesele{#}

@tnakir, ovaj frend radi samo dizajn?Vrhunski radovi, freelancer?

koliko znam da, smo dizajn + slajsanje u HTML+CSS. Za programiranje ima vanjske suradnike. Do nedavno je radio kao freelancer. Mislim da je cak otvorio firmu, nisam stoposto siguran.

17 godina
neaktivan
Hacker-ri kaže...

pozz...

zanima me koliko se naplacuje neka osnovna izrada web stranice?

nekoliko slika, kontakt forma, 2,3 klikabilne tipke ?

nekaj takvog sam radio studenticama ekonomije za 300kn, i vlasniku firme za 3000kn... ovisi za koga radis, tak prilagodis cijenu kod takvog posla imho.

I lost one of my machines... I can ping it and everything, but I can't seem to find it in my apartment...
14 godina
protjeran
Fearless kaže...

Ti si kao neki profesionalac koji zarađuje brdo novaca svojim radom da možeš ovako pametovati?

Nemam potpis.
17 godina
Click Jack kaže...
Fearless kaže...

Ti si kao neki profesionalac koji zarađuje brdo novaca svojim radom da možeš ovako pametovati?

Alo momak... on ti je iz DUMP-a... neznas ti s kim pricas.

17 godina
neaktivan

Možda on je iz DUMP-a, možda ima neki bahati stav, ali ta izjava mu je skroz na mjestu. Ne skroz, ajd', ne mogu nikada uništiti industriju jer nemaju kvalitetu, ali štete tržištu smiješnim i idiotskim cijenama. Protiv "webova za 500kn" treba se boriti svim sredstvima, jer imaju negativnu sugestivnu moć.

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Možda on je iz DUMP-a, možda ima neki bahati stav, ali ta izjava mu je skroz na mjestu. Ne skroz, ajd', ne mogu nikada uništiti industriju jer nemaju kvalitetu, ali štete tržištu smiješnim i idiotskim cijenama. Protiv "webova za 500kn" treba se boriti svim sredstvima, jer imaju negativnu sugestivnu moć.

ok... gdje je tu prilagodljivost prodavaca "web dizajnera" prema musteriji ?

ako ja ocu najjednostavniju web stranicu sa tekstom, pa ne mozes to naplatit 2.000 kuna (ne u ovom vremenu financijske krize) ?!

ako se ja kako firma mogu prilagodit zahtjevima kupaca, onda bi trebali svi...

17 godina
neaktivan
web stranica za 500kn?? i to firma? ne nasmijavajte me. to je dva sata posla po cjeniku. ako možeš složiti web stranicu za dva, tri sata, sto uključuje ponudu, sastanak sa klijentom, obradu materijala, koncept, kodiranje i dizajn, testiranje, ispravke ... volio bih viditi na sto liči ta stranica ili stranice. banner toliko košta, kod nas, vani su naše cijene x 5-10. a cuj, ti radi za kikiriki, ostat ce ti dugovi poreznoj, nikakav portfolio, nepostovanje od klijenata i struke, kazna od BSA i zatvorena firma.
A.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ja se u to ne kuzim tako da ne ulazim... ali mi ne mozes pricat da nijednom nisi iskoristio vec napravljeni dizajn i samo ubacis tekst...

ja mislim da je tako prevareno stotine klijenata a naplaceno uredno po psu

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

X dupli post

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.1.2011 15:29 (Hacker-ri).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Hacker-ri kaže...

ja se u to ne kuzim tako da ne ulazim... ali mi ne mozes pricat da nijednom nisi iskoristio vec napravljeni dizajn i samo ubacis tekst...

Ja tj mi u firmi nismo nikad koristio template koji se prodaju po nešto sitno i ne pričam o tome. Ti templejti nisu baš iskoristivi jer se rijetko može pogoditi da ti baš takav koncept treba, a nema mi nikakve logike nečiji posao prilagođavati postojećem templejtu. Ideja je da se web stranica radi za nekog i prilagođava nečjem poslu i potrebama a ne obratno ;)

možda postoje slučajevi kad bi to neko vrijeme funkcioniralo, al onda daš čovjeku link na template monster ili nešto slično, kažeš mu gle to je to, izaberi, pošalji broj i ja ti to preuredim za neki iznos ... al kad krene sad mi ovo zamijeni, ne pašu mi izbornici 1 2 3 4 ... i di si onda. opet na početku. Ma nema weba nikakvog ispod 3 , 3 ipo i bog. ne isplati se. Čak u zadnje vrijeme izbjegavam te male jer su samo opterećenje, dakle sve manje se i oni isplate.

A.
16 godina
neaktivan
Hacker-ri kaže...
ok... gdje je tu prilagodljivost prodavaca "web dizajnera" prema musteriji ?

ako ja ocu najjednostavniju web stranicu sa tekstom, pa ne mozes to naplatit 2.000 kuna (ne u ovom vremenu financijske krize) ?!

ako se ja kako firma mogu prilagodit zahtjevima kupaca, onda bi trebali svi...

Ja mogu, ali neću.

Mi i ne razmatramo rad na bilo kakvoj stranici ispod 3.500 kn + PDV

Zahtjeve tipa "trebamo web, samo da se vide neke informacije" redovito odbijamo.

Često nas ljudi pitaju zašto radimo "skupo"... zato što mi ne pada na pamet glumiti malog hrčka koji će svoje vrijeme i talent trošiti na siću.

Postoje jazavci i postoje normalni poslovni ljudi. Mi jazavci nismo :)

Hacker-ri kaže...

Uvijek su mi bile smiješne tvrtke i "tvrtke" koje imaju gotov template i ljudima prodaju maglu.

Ja, otkako se "bavim webom" za novac, a to je preko 10 godina, nikada nisam iskoristio bilo kakav predložak, ili ti template. Nisam ih koristio osobno, a pogotovo ih ne koristim za rad vlastite tvrtke.

Svaki klijent dobio je unikatan izgled stranice, prilagođen njihovim željama, ali za to su i morali dati nešto više nego za "sve po 1.000 kn" i slične gluparije.

Svaki taj web, ma koliko (ne)zahtjevan bio, uzima dragocjeno vrijeme i sigurno neće biti gotov u "par sati", kako neki napominju.

Grafički dizajn, priprema, kodiranje, implementacija...pa za pošteni web samo na CSS-u izgubiš poprilično vrijeme.

Fasciniraju me reakcije ljudi kada malo pričamo pa otvorimo temu da uzmemo oko 2.000 eura klijentu za malo bolji flash site.

Odmah, kao iz je*enog topa iz usta im izleti s*anje tipa "čovječe...daš 100-200$ za template i gotov si za čas...je*en job".

Veliko ne...svaka ta kuna plaćena je sa razlogom, a ukoliko skoro mjesec dana programiranja ne mogu naplatiti > 10.000 kn, za mene taj klijent ne postoji.

Što je poanta mog posta? Poanta nije da bi svi trebali raditi za velike novce, jer ne znaju svi što rade.

Poanta je da mnogi ljudi troše istinski talent radeći za siću...nemojte si to dopustiti.

Svaki klijent treba biti sretan, jer dobije kvalitetnu stranicu (naglasak na kvalitetnu), a ne vi jer vam je klijent dao neke novčiće.

Jedan mali glupi oglas u novinama košta kao suho zlato, a ekipa ne može naplatiti par tisuća za web... ne u mom svijetu :)

17 godina
neaktivan

U nas ljudi imaju neke pogrešne i glupe ideje o vrijednosti IT poslova. To im treba izbiti iz glave. Jer, netko je spomenuo, vodoinstalater samo dođe i zamijeni pumpu pa naplati 300kn ruke, a neki bi web za 500kn - ROFL. Zakupiti domenu, server, postaviti sve to nije manje od 500kn, a kamoli napraviti neki web, pa i najgluplji.

Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina

@eveek - 10 000 kn za mjesec dana kodiranja? U mjesec dana mozes nakucat cudo... i 10 000 kn je malo!

@Naxeem - uvijek postoji susidov mali koji ce napravit smece za 200 kn jer mu triba za izac subotom vani. Takodjer ima hrpetina ekipe koja siluje joomlu i prodaje promjenu boja na template-u za 1000 kn. Jebiga. Mi u firmi redovito odbijamo "apartmandjije" i slicne jer sami razgovor sa njima je gubitak od sat vremena, a oni zele sajt za 100 €. Takve saljemo dalje. Jer kad kazes da sajt dodje 2 - 3 000 kn oni te gledaju ka da si imberlan. A to sta ce oni pomocu kvalitenog sajta, dobre prezentacije i odlicnog SEO-a zaradit tih 3000 kn u dva tjedna jer im je taj kvalitetan sajt dovukao klijente, to nema veze.

Btw... neznam jeste gledali koliko indijci naplacuju usluge dizajna i programiranja. Oni su gori nego susidov mali :(

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

@eveek - 10 000 kn za mjesec dana kodiranja? U mjesec dana mozes nakucat cudo... i 10 000 kn je malo!

@Naxeem - uvijek postoji susidov mali koji ce napravit smece za 200 kn jer mu triba za izac subotom vani. Takodjer ima hrpetina ekipe koja siluje joomlu i prodaje promjenu boja na template-u za 1000 kn. Jebiga. Mi u firmi redovito odbijamo "apartmandjije" i slicne jer sami razgovor sa njima je gubitak od sat vremena, a oni zele sajt za 100 €. Takve saljemo dalje. Jer kad kazes da sajt dodje 2 - 3 000 kn oni te gledaju ka da si imberlan. A to sta ce oni pomocu kvalitenog sajta, dobre prezentacije i odlicnog SEO-a zaradit tih 3000 kn u dva tjedna jer im je taj kvalitetan sajt dovukao klijente, to nema veze.

Btw... neznam jeste gledali koliko indijci naplacuju usluge dizajna i programiranja. Oni su gori nego susidov mali :(

@@eveek: vrlo je važno izbjegavat "nakucat", jer često se stvar ne svodi na nakucavanje, nego dosta ima i razmišljanja. Pravilno izražavanje je bitno. Ja sam alergičan na "apartmandžije".

Nego, nisu Indijci po kvaliteti ni zaslužili više. :P

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.1.2011 18:42 (naxeem).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice