Imam oko 120gb glazbe na mrežnom disku. Veliki dio toga je u .flac formatu. Problem se javlja kad želim urediti ID tagove direktnim pristupom datotekama ma mreži. Tag u mp3 -tricama uredi normalno a svaki .flac kojem probam urediti tag jednostavno uništi tj postane neupotrebljiv. Probao sam uređivati s MediaMonkey tag editorom, Mp3 tag editorom i dbPowerAmp tag editorom. Rezultat je uvijek isti: Uništena flac datoteka. Kad uređivam s lokalnog diska sve radi normalno. Ima li tko objašnjenje ovog mrežnog misterija?
:) bumpaš. Ali stvarno misterij. Ja sam to maloprije pročitao i ostao zbunjen kao i ti. Zbilja neugodno i zbunjujuće. Baš će me zanimati rješenje.
LP
Ma ne treba mi ni rješenje,samo me zanima zašto se ovo događa jer mi nema nikakve logike. Znam da su tagovi kod flac-a drukčiji nego kod mp-trica jer koristi neke vorbis tagove,ali to ne bi trebao biti uzrok...
Da li itko od par tisuća članova na BUG online Forumu zna zašto mrežno editiranje uništava .flac datoteke??????????????
Hm ja ti samo mogu reci da tagiranje flacova normalno radi
znaci nije do toga da je flac
Ostaje neka zastita ili sucelje harda
Probaj iste fajlove tagirati na nutarnje normalnom hardu za probu
Sory sad procitah sa razumjevanjem do kraja
A onda se igraj u mrezni postavkama.Brzina nebi trebala biti problem neka zastita mozda
Mozda antivirusni? Obicno on kenjka preko mreze kada se nesto radi... Probaj ga zagasiti pa vidi...
S lokalnog diska normalno tag-a...Dakle kad isti mrežni disk spojim na računalo preko usb-a sve radi normalno. Na mreži mp3-ce modificira normalno a flac-ove jednostavno uništi....
Mozda antivirusni? Obicno on kenjka preko mreze kada se nesto radi... Probaj ga zagasiti pa vidi...
Zanimljivo,ali onda bi i mp3-ce uništavalo... Radio sam nedavno normalizaciju flac-ova preko mreže i nakon par sati radi skužio da su mi svi flac-ovi neupotrebljivi jer su bili modificirani i uništeni. Sreća što sam uredan po pitanju backup-a pa sam ih uspio vratiti. radilo se o par tisuća pjesama...
Neznam nalazim dost problema vezano uz mrezu i flacove
uglavnom se spominju problemi oko velicine fajlove i verzije taga
Najbolje ti tu na forumu opisati situaciju http://forums.mp3tag.de/index.php?showtopic=12683
Prvo sam mislio da je problem u MediaMonkey tag editoru ali kasnije sam uvidio da i Mp3tag i dbPoweramp rade istu stvar. Dakle,s obzirom da su sva tri kvalitetna tag editora,mogu isključiti da je problem u njima. Jednostavno,nešto se dogodi kod modifikacije putem mreže. Zanimljivo je da se i iz uništenih flac-ova tag i dalje može normalno pročitati. Nakon dužeg mozganja dolazim do zaključka da bi problem mogao biti u glupim windowsima i njihove nativne NEpodrške za .flac fajlove općenito...
A jesi pogledao što se točno dogodilo s tom flac datotekom? Recimo u nekom hex. editoru pa usporedio kakva je prije, a kakva poslije uređivanja taga? Koliko joj se promijenila veličina?
Događa li ti se ista stvar kad mapiraš mrežni disk pa onda urediš tag? Ako ne, onda možda ima nekakve veze s mrežnom putanjom pa eto ti rješenje problema.
Ako ti se to i tada događa, možda je problem nekakav proaktivni program na računalu na kojem su smješteni flac-ovi (neki program za indeksiranje? pogotovo ako se radi o multimedijalnom programu... možda neki onaj Nerov servis), koji možda uoči promjenu datoteke pa je zaključa kako bi iz nje ponovno isčitao podatke i pritom onemogući zapisivanje cijele datoteke na disk?
Edit: nisam pažljivo čitao, dakle radi se o NAS-u (jel je ujedno i multimedijalni player ili čisti NAS?), koji kad je spojen preko USB-a radi normalno, a kad je spojen preko Ethernet kabel uništavaju se flac datoteke? Onda mora da ti probleme radi proaktivni softver instaliran na računalu. Isključi sve programe za indeksiranje.
Nakon modifikacije .flac datoteke bilo koji player javi da je koruptirana te da se ne može svirati. Isti odgovor dobijem i od dbPoweramp-a kad je želim ponovo rekodirati. S druge strane veličina joj ostaje nepromijenjena. Mrežni disk je uredno mapiran kao Z: disk i vidim ga kroz explorer. U postavkama za mrežne fajlove je podešeno da imam read-write pristup istima. U toku modifikacije tag-a i na kraju dobijem poruku da je radnja uspješno završena. Napominjem da se sve ove radnje s mp3 datotekama odvijaju normalno,dakle modificiranje ne uništava datoteku...
Mislim windowsi ne indeksiraju datoteke na mreži već samo one koje su na lokalnim diskovima. Indeksiranje mrežnih datoteka je moguće samo kad se ukljući opcija "offline files" a taj sam servis onemogućio. Od proaktivnog softvera imam MSE antivirus i MBAM koji radi u realnom vremenu....
Vjerojatno audiotester
Nakon modifikacije .flac datoteke bilo koji player javi da je koruptirana te da se ne može svirati. Isti odgovor dobijem i od dbPoweramp-a kad je želim ponovo rekodirati. S druge strane veličina joj ostaje nepromijenjena.
A kakva je veličina datoteke kad joj urediš tag kad se nalazi na lokalnom disku ili kad je NAS spojen preko USB-a? Također nepromijenjena? Mislim u bajtovima - dakle, točna, a ne okvirna veličina. Jel je u sva tri slučaja veličina identična?
Velim ti - otvori datoteku u nekom hex. editoru i pogledaj kakvo je stanje (da možda taggirana datoteka nije ispunjena nulama? znači da ima samo zaglavlje i tag). Uzmi neki program za usporedbu (ili imaš naredbu fc /b datoteka1 datoteka2) pa napravi usporedbu. Saznaj što se točno dogodilo tim datotekama. Jesi pokušao otvoriti u programu Audacity?
Uglavnom, ako nije zaista neki problem s NAS-om (a ne bi smio biti - trebao bi probati preko mreže urediti neku datoteku slične veličine, ali drugačije vrste), program leži u softveru na tvom računalu. Nero nemaš instaliran? Ili neki program za katalogizaciju/indeksiranje glazbe?
Veličina .flac datoteke koju editiram kad je nas spojen na usb mijenja se za veličinu podataka koju sam ubacio u tag. Dakle,ako ubacim sliku u tag ,promijeniti će se za veličinu slike i svira normalno. Velićina se također promiijeni potpuno isto ako tu radnju izvršim i preko mreže,samo datoteka više nije čitljiva tj ne svira i javlja da je corrupt. Ponavljam da se ovo događa samo s .flac datotekama. MP3 datoteke mogu s mreže uređivati i editirati bez ikakvog problema. One ostaju i dalje čitljive. Nero imam instaliran ali su mu svi servisi onemogućeni a instalirao sam sam dio za snimanje cd/dvd medija,dakle Burning rom i Nero wave editor. Oštećenu .flac datoteku sam probao otvoriti kroz Adobe Auditon (imam instalirane dodatke za flac podršku) ali je ovaj ne može otvoriti jer se zbrlja i mogu ga samo "ubiti".
Koristim MediaMonkey kao katalog glazbe.
Mozda je problem u vorbis commentu probaj i sa vorbis comment tagiranim flacovima i idv2
Ostaje ti eksperimentirati
Znam,samo mi je malo problem što uništeni flac više ne mogu osposobiti već ga moram nanovo povlačiti iz backup-a. Mislim da mi je lakše prekopirati .flac fajlove na lokalni disk,izvršiti modifikaciju koju želim i opet ih poslati na mrežu...
Ajde ti lijepo uzmi neki minijaturni besplatni zvučni zapis (upiši na Googleu free sounds) ili sekundu neke pjesme (posve nebitno - bitno da je datoteka minijaturna), konvertiraj ga u FLAC i uredi tag direktno i preko mreže. I onda nam pošalji te tri datoteke (izvorni flac, flac kojem si uredio tag na lokalnom disku i flac kojem si uredio tag preko mreže). I stavi na neki sajt za shareanje, recimo na Dropbox. Pa da mogu pogledati o čemu točno se radi, jer daljnje nabadanje nema smisla.
BTW jesi probao na drugom računalu da li se mrežni disk ponaša na isti način? Baš se pitam što bi bilo da imaš svježu instalaciju Windowsa, bez instaliranih dodatnih programa...
Na druga dva računala imam windowsw xp,ovo je Sedmica...Nisao probao s drugih računala,mada bih mogao. Ovo ću napraviti i ostaviti ovdje link gdje su share-ani fajlovi...
Mislim da uopće nije problem u FLACevima, nego da zapisuješ nestandardne tagove u FLAC (id3v2), a player koji bi ih trebao playati nije u stanju preskočiti te tagove.
Ajde za pokus instaliraj Foobar2000, učitaj u njega jednu FLAC datoteku, desni klik na nju u sučelju programa i odaber properties, pod metadata promijeni jedan tag (godinu, npr), i stisni OK da se apliciraju promjene. Nakon toga ju probaj reproducirati sa foobar2000.
Vjerojatno audiotester
E, to je taj, hvala.
@BlackMoon: Ajde probaj s njim otvoriti, šta on kaže za datoteku? Evo link da ne tražiš okolo: http://www.vuplayer.com/other.php
Mislim da uopće nije problem u FLACevima, nego da zapisuješ nestandardne tagove u FLAC (id3v2), a player koji bi ih trebao playati nije u stanju preskočiti te tagove.
Ajde za pokus instaliraj Foobar2000, učitaj u njega jednu FLAC datoteku, desni klik na nju u sučelju programa i odaber properties, pod metadata promijeni jedan tag (godinu, npr), i stisni OK da se apliciraju promjene. Nakon toga ju probaj reproducirati sa foobar2000.
Kaže da je razlika u tome uređuje li tagove preko mreže ili lokalno - znači, ne bi trebalo imati nikakve veze jesu li tagovi standardni ili nestandardni, s obzirom da bi program u oba slučaja morao proizvesti ISTU datoteku i shodno tome datoteka bi se ili uvijek morala ili se nikad ne bi trebala moći reproducirati.
Evo konvertirao sam jednu datoteku od 256kb u .flac i ubacio joj tag (zapis i sliku) na lokalnom disku i preko mreže. Zanimljivo je da svira i u jednom i u drugo slučaju. Dakle,trebao bi provati s jednom klasičnom .flac datotekom cca 25-30 mb,samo kako to poslati?
Rekoh ti - imaš Dropbox. Ako ne želiš koristiti njega, imaš druge servise ovdje: http://www.bug.hr/forum/topic/programiranje/dijeljenje-svojih-uradaka-drugima/65886.aspx
Ili jednostavno iskoristi jumbo.iskon.hr
ok ...poslati ću. Ovo mi izbaci Audio tester:
1 file scanned in 0.14 seconds
---
1 file failed
C:\Audio Obrada\Faithless - In The End (tag s mreze).flac (TRUNCATED @ 0m 02s)
---
0 files passed
Igram se malo s nekim fajlom i hex editorom i taj rezultat dobiješ ako stvarno odrežeš fajl na nekom mjestu, tj. obrišeš sve iza neke točke u fajlu. No tako dobiješ manji fajl, a ti kažeš da ti je ista veličina fajla kao i kad ga editiraš lokalno, tako da se očito ne događa to. Ne znam. Nije baš da sam nešto stručan tako da pojma nemam zašto bi se to moglo događati. Ajde uploadaj neki kratki zapis od npr. 20 sekundi, kako ti mbaksa kaže, to ne bi trebalo imati preko par megabajta, pa možda netko od nas uspije nešto skužiti.
S malim fajlovima nema problema,treba biti jedan standardni flac file od cca svojih 25mb...
Pa probaj što kraći možeš, a da ima problem. Ako je stvar u dužini zapisa, a ne u veličini fajla, možeš probati s nekom tišom glazbom, npr. neka klasika, koliko sam primijetio kod FLAC-a, što je manja glasnoća, to je niži bitrate.