Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon instalac

poruka: 38
|
čitano: 7.566
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
offline
Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon instalac

ponovo..

-po redu, priprema, ispravan installer-bootabilan medij, kompatibilan s bios-hw i željama, dva načina, uefi-gpt i (legacy) mbr.. klik-next mctoolom od skidanja win-iso.. ili rufus (nudi opcije, ili-ili, ovisno o cilju-želji, kompatibilnost).

-podesiti bios, ili-ili. Recimo za win11 uefi-gpt-secboot .. dok samo novija računala imaju tpm2.0.. identična postavka za win10-lin-mac.. radi, tj ostali-stariji osevi rade i s legacy opcijama kao gpt i nije nužan sec.boot + ostalo..

.. to su dva preduvjeta, izbor-opcije ili potreba koju treba znati prije i tako podesiti ili tako napraviti odgovarajući medij npr rufusom.. npr u slučaju problema bootanja s usba staro računalo +10god itd.. ovo su pravila za većinu, 99%, dok poneki slučaj može imati neke specifičnosti-potrebe.. izuzetak nije pravilo, tek kad posotji razlog tad idemo na izuzetak-mogućnosti itd.

 

-clean install, ako je boot-install-medij ispravan, ako je bios odgovarajuće podešen (default može i ne mora biti ok.. tj ovisi o verziji biosa, starosti računala.. i potrebi-želji kao što sad win11 donosi novi kriterij..).

-bootorder, u biosu defaultno postaviti primarni-glavni disk, u ovom slučaju ssd.. ostale diskove (kao stari hdd) sve isključiti-odspojiti.. ne mijenjati na boot s usb-a. Za bootanje treba koristiti f-tipke, f8-12.. ili esc, cms-quickbootmeni.. kako god ga nazvali, da bi bio dostupan treba biti odgovarajuće podešen bios, ne onemogućeno (ima i tih opcija) i ne fastboot jer tad taj dio preskače.. To j epotrebno jer se ovisno kako je medij napravljen + ovisno o postavkama-mogućnostima biosa, posotji više kombinacija ili na sreću.. zato f-tipke, tad se to vidi-zna, ne nagađa se. Tad se usb medij vidi u oba dostupna moda boota, uefi-legacy neovisno kako ih nazovemo ili što piše, vidi se isti stikić-ime + mod.. ako nije jedan onda je drugi. Biosov bootorder to ne nudi i zato se koriste bootmeni tipke. .. ili medij može biti u odgovarajućem modu, ne u oba jer ako je u oba tad imamo 50% šanse da je točno ili pogrešno a ako je pogrešno dalje ne može..

 

-kad je to troje prošlo, pokreće se installer..

-za ovaj primjer, jer je disk već korišten (formatiran.. tj inicijaliziran je u jednom ili drugom modu, gpt-ili-mbr..) opet, nema nagađanja nego se redom to napravi.

-sačekati prvi ekran za klikanje.. bilo koji win, 7-8-10-11.. pritisnite SHIFT+F10, otvara se cmd.

-pokrenete diskpart, list disk, select disk, clean.. tad je neinicijaliziran, ostalo će installer obaviti, dalje nextajte i za 15min ste u win. (ne dirati particije, ostaviti sve u jednom komadu samo nextati, .. nakon reboota kad je faza dovršetka instalacije, kao unos korisnika-imena-pass.. izbor lokalno ili ms-online acc.. + možete odbiti sve ponuđeno kao cortana itd. (druga opcija od po dvije ponuđene, prva uključuje sve-više, druga je ok..). .. ne treba čak ni unos keya, ako je win već bio na tom računalu prvo spajanje online i reaktivirat će se (naravno ako je odgovarajuća licenca npr home-pro.. i isto računalo-mbo.. ili ms acc).

 

-tad mora raditi. Ako ni tad ne boota, to znači da je ssd s problemom-kvar... nešto. Možda firmware, ne može biti driver osim za neke novije mbo-chipsetove ili starije koje su izbacili iz wininstaler baze, pa tad treba driver.. no bootati mora jer to nije stvar drivera, odnosno driver ili pogrešan mod + sec.boot i sl. mogu raditi iste-slične probleme, ali ako disk ne može kreirati primarnu-bootabilnu particiju tj bootati tad je vjerojatno kvar diska, kod hdd-mehaničkog je tad oštečen određen početni dio diska-sektora.. može raditi kao storage ali ne kao boot + rizično/kvar.. dok za ssd moguće da je kvar ili istrošen-potrošen (trim-ćelije..) zaključan firmware-bug itd.. pa i enkripcije i sl. jer svaka zaštita može napraviti neki problem. Zato se u pravilu za install isključuje fastboot, secboot itd osim kad se to recimo mora ili želi.

 

-mora raditi, ili greška u koracima ili kvar..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
2 0 hvala 1
10 godina
neaktivan
offline
Re: Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon inst
MPLAB C18
2 godine
offline
Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon instalac

Ja sam gledal ovo https://www.gigabyte.com/hr/Motherboard/GA-970A-DS3P-rev-10/support#support-dl-driver

 

pogriješih, na brzaka sam za drivere kliknuo a ne za BIOS

Najteže je u životu sirovini dokazati da je sekundarna ! MININGOM PROTIV DROGE !
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.10.2021 13:51 (Zaporožac).
 
1 0 hvala 0
10 godina
offline
Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon instalac

probat cu bios updateat.

 

Poprilično sam siguran da sam sve napravio kako spada, sumnjam da je u SSDu problem jer eto i hard disk sentinel mi kaže da je ssd dobar. Sad jel to validan program za provjeru diskova ja nisam siguran

 

Meni windowsi ne rade ni na hddu, niti ssdu kad ih instaliram preko uefija, tako da sumnjam na matičnu, a ne na same diskove. To mi se čini logičnim, al opet nisam ja neki stručnjak.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.10.2021 16:19 (Del_Boy97).
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
offline
Re: Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon inst
Del_Boy97 kaže...

probat cu bios updateat.

 

Poprilično sam siguran da sam sve napravio kako spada, sumnjam da je u SSDu problem jer eto i hard disk sentinel mi kaže da je hard dobar. Sad jel to validan program za provjeru harda ja nisam siguran

 

Meni windowsi ne rade ni na hddu, niti ssdu kad ih instaliram preko uefija, tako da sumnjam na matičnu, a ne na same diskove. To mi se čini logičnim, al opet nisam ja neki stručnjak.

 

Svakako probaj staviti zadnji BIOS. Ako to ne riješi onda nešto nije dobro podešeno.

Donesi mi komp u Osijek i besplatno ti pregledam, dijagnosticiram i instaliram ako je sve ispravno. Ako nije znat ćeš što zamijeniti:D

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.10.2021 16:03 (Maat).
10 godina
offline
Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon instalac

Nula bodova, probao sam čak opet instalirat windows samo sa tim ssdom u kompjuteru i dalje ista stvar

 

Doduše u biosu sam pod os type dobio novu opciju windows 8 WHQL ali ništa konkretno s njom nije postignuto

Moj PC  
1 0 hvala 0
6 godina
offline
Re: Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon inst

Jesi pokušao napraviti DVD instalacijski medij?

Na tvom bih mjestu pokušao još to. Imao sam u nekoliko rijetkih situacija slučaj da pri instalaciji s USB sticka (uvijek na starijem hardveru gdje je UEFI podrška bila djelomična i u začecima) ne bude kreiran bootlader, tj bootloader particija. Uvijek sam pretpostavljao da setup nekako krivo doživi USB stick kao hard disk i njegov bootloader doživi krivo pa ne postavi na sistemski disk. Ne moram biti u pravu no...

Kakogod ako eliminiraš sve krive korake, podesiš sve za GPT/UEFI boot (uključi svugdje UEFI/legacy kombo gdje ima), obavezno CSM uključi, jer se pokazalo da je kod tebe nužan.

Napravi novi instalacijski DVD medij s Windows media creation toolom i pokušaj s njime. On odjednom podržava i UEFI i MBR instalaciju. Obavezno samo SSD spojen za vrijeme instalacije, diskpartom ponovno očišćen (clean) i konvertiran u GPT.

Kod pokretanja DVD instalacije je nužno pritisnuti bilo koju tipku pri pokretanju kad zatraži, da bi nastavio u GPT/UEFI načinu, ako to preskočiš prebacit će se u MBR. Možeš i tako pokušati instalirati ako GPT ne uspiješ, ali onda moraš opet očistiti disk i konvertirati u MBR.

 

 

10 godina
neaktivan
offline
Re: Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon inst
Moj PC  
0 0 hvala 1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice