kako rijesiti problem secure boot na windows 10? Provao sam na srediti na boot ali sve mi je enable. Radi se o tome da ne mogu pokrenuti igru Battlefield 6( open beta) jer mi izbaciva SECURE BOOT greska. I skinija sma nove graficke drivere. Ima li tko rijesenje za ovo ??? HVala
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Upališ u biosu.
A jesam i stoji mi enable. neznam sta dalje eb ga
-pokreni hw-info64.. i gledaj 'semafor' oznake uefi-secboot-tpm.. za gaming koji traži tpm-secboot od jeseni moraš imati sve..
-bios je polazno mjesto, podešavanje, uključivanje fičera.. (ono što juzere možda zbuni, jedno je da računalo nešto podržava-može, drugo je da je uključeno-aktivno-podešeno..).
-za te sigurnsone fičere nije jedan sam za sebe odgovor, nego sve-zajedno-lančano.. a to su ukratko uefi fičeri.. ili ono što traži npr win11.. kao što sad počinju tražiti igre.
-kad je sve u biosu podešeno, tad je zadovoljen preduvijet ili prvi korak..
-nakon tog sama instalacija-disk-particije kako su kreirane.. uefi-gpt + winre i boot pariticija.. u fat32 jer to traži secboot.. bilo što od tog nije takvo, nema.. mora biti sve.
-na čistom računalu kad se instalira npr win11.. se tad sve upravo tako kreira, od biosa, uefi, gpt paritcije i odgovarajuća boot i rec.. a njih tad koriste tpm i secboot kao za zaštitu..
-pa ovisi kakve su ti particije, možda ih treba konvertirati, dodati-promijeniti.. ovisi o početnom stanju računala koje može biti nasljeđeno od npr win7 ili novo ..
-hw info ti jednostavno prikaže 'zeleno'.. i tad znaš.
Hvala
Frende sad vidim zahvaljujuci Hwinfo da mi je secureboot u crvenome. Provao sam priko biosa ukljuciti ga ali ne daje mi opciju. zasto pojma nemam ,procackat cu jos ali to je to sta ja znam. Hvala ti na odgovoru ;)
-u hwinfo stavi miša-pointer na info-crveno.. piše.
-da bi secboot bio moguć, mora biti fat32 bootparticija.. itd.
.. a sam bios, 'enroling key' itd dio, samog uključivanja secboota kao preduvjet traži uefi mod, ne legacy-mbr-cms.. pa za sam bios može biti potrebno ući-promjeniti u par prolaza-lančano..