Win 7 kao server

poruka: 4
|
čitano: 2.419
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Win 7 kao server

Pozdrav! Mozda malo neobicno pitanje ali htio bih imati jedno racunalo za bazu podataka i kao beckup(racunalo sa win 7 pro) ostalih racunala u mrezi(2 kom) kod kuce. Ako itko zna kako to napraviti ili kakav savijet(link) bio bih zahvalan. iI kako podesiti da glavno racunalo tj. server bude DHCP server/ruter. Sada su sva tri spojena u mrezu preko rutera i u homegroup. Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Win 7 kao server

-koji je konkretniji razlog?

DHCP server imaš u ''routeru''.. naravno, ovisno o ISPovom fiormwareu. Što bi time dobio? Osim problema da imaš dva DHCP servera u mreži (jer se često ISPov ne može konfigurirati).

Ako baš treba, tad mora biti win-server ili dodatni soft. Pošto imaš i besplatnu alternativu kao linux, neke posebne potrebe ne vidim, čak i kao virtualna mašina...

Za sam mrežni dio (file sharing, backup i sl.) nije potreban server.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.8.2011 21:16 (ihush).
16 godina
neaktivan
Win 7 kao server

Hvala! Ali kako bih napravio da mi se podaci sa ova dva kompa spremaju na glavni komp. Sve sto se tokom dana radi, pise da se sprema u bazni komp. Da li se to da nekako podesiti? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Win 7 kao server

-backup nema baš nikakve veze sa serverom (OSom ili DHCPom).. tj file-server može biti bilo koje računalo, OS ili NAS (kao i neki router).

Primjer, neki disk-folder, postaviš share i permisione (potrebni su user i pass).

- Sad dolazi dio, za koji je zgodno imati server-centralizacija, tj domain server, no to je za kućne potrebe nepotrebno.

Praktično rješenje je imati isti user-pass na svim računalima, ili na svim računalima (potrebno samo na onom koje glumi server) dodaš user i pass s onih računala kojima želiš dozvoliti pristup (zapravo usere, ne računala).

Drugačije rješenje je umjesto da user ima dozvolu na tom računalu, koristiti account s servera za te potrebe (ali je manje praktično u radu).

Kad možeš normalno pristupati folderima na ciljanom računalu, posao je gotov. Windowsi imaju sasvim pristojan backup (uz disk manager), može se i automatizirati ili korisiti neki utils, pa i običan zip, rar ili 7z. Ili običan copy-paste. Za backup OSa je windowsov ili neki alat kao acronics.

Ovisno o potrebama, disk-folder se može mapirati (ponekad je to potrebno).

Za ručne backupove, može neki FileCompare kao FreeCommander (klon NCa) ili BeyondCompare (komercijalan, specijaliziran za sinkronizaciju).

Ili neka automatika u stilu rsynca, kao DeltaCopy. ....

Previše raznih mogućnosti ili potreba-želja.. jer nekih posebnih problema ili ograničenja nema.

btw, za kućnu upotrebu mi automatika nije praktična, bolje se osloniti na ručno backupiranje.

btw2- ako je za važne (osobne) podatke, tad bi bilo logičnije, koristiti ext.disk (USB) i spajati ga po potrebi, odspajati da se nešto ne desi. Tad nije ni potrebno imati server... ili može sve preko servera. Ovisi o konkretnom

cilju itd.

edit: ako postoji mogućnost, može se i složiti neki linux-server koji bi radio kao NAS... (zapravo većina ''kutijica'' oko PCa su specijalizirane distre linuxa).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.8.2011 21:44 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice