imam eksterni disk od WD-a i ne preopznaje ga ni na koji način,ni prije a ni poslije bootanja...kao da ga nisam ni spojio preko USB-a...za svaki savjet sam zahvalan.
imam eksterni disk od WD-a i ne preopznaje ga ni na koji način,ni prije a ni poslije bootanja...kao da ga nisam ni spojio preko USB-a...za svaki savjet sam zahvalan.
Da li si probao spojiti u druge utore na matičnoj
Da li ti svijetli lampica na HDD ako ju imaš
Koji je to točno model
Spoji ga u neki drugi utor i prisloni HDD na uho da čuješ da li radi
svijetli lampica a i to je utor koji je stalno u uporabi....
još uvijek nisam riješio ovaj problem...ima netko možda link gdje da Driver skinem za WD?
još uvijek nisam riješio ovaj problem...ima netko možda link gdje da Driver skinem za WD?
Lijepo odi u Disk Menagement i pogledaj tamo kakva je situacija. Nakon toga postaj ili stavi sliku situacije kod disk menagementa.
Za te stvari ne postoji driver, windowsi imaju integrirane drivere za USB diskove.
Ono kaj možeš pokušati je odnijeti ga kod frenda i probati kod njega radi li uopće.
Ako radi, otvori device manager na svom kompu i pobriši SVE USB UREĐAJE koje imaš, zajedno sa hubovima:
Nakon toga restartaj komp, pusti ga da ponovo pronađe sve USB uređaje, trebat će još jedan ili dva restarta ovisno o tipu USB kontrolera i uređaja. Kada bude sve gotovo, ukopčaj taj disk.Preporučam da za tu priliku pribaviš PS2 miša, ili da pripaziš da miša zadnjeg deinstaliraš... :)
Za te stvari ne postoji driver, windowsi imaju integrirane drivere za USB diskove.
Ono kaj možeš pokušati je odnijeti ga kod frenda i probati kod njega radi li uopće.
Ako radi, otvori device manager na svom kompu i pobriši SVE USB UREĐAJE koje imaš, zajedno sa hubovima:
Nakon toga restartaj komp, pusti ga da ponovo pronađe sve USB uređaje, trebat će još jedan ili dva restarta ovisno o tipu USB kontrolera i uređaja. Kada bude sve gotovo, ukopčaj taj disk.
Preporučam da za tu priliku pribaviš PS2 miša, ili da pripaziš da miša zadnjeg deinstaliraš... :)
Windowsi imaju običaj ne prikazati disk kome nije pridjeljeno slovo. Zbog toga mu i predlažema da pogleda u disk menagementu.
- uvjek treba krenuti s pitanjem dali je problem soft ili hard.
-ako disk nije prikazan u BIOSu i za vrijeme boota, tad nema baš nikakve veze s OSom, driverima i sl.. Većina problema s ext.HDDom je u nedovoljnom naponu na USB portu, lošem konektroru ili kvaru adaptera (USB-HDD). To su sve komponente vrlo ograničenog vijeka trajanja i sklone kravrenju (nisu robustne, uz to što dosta korisnika ne poštuje proceduru isključivanja i na silu gura konektor..)
Ako je 'do jučer radilo', -odgovor 'pa sve se mora kad-tad pokvariti'.
Brzi test, spojiti neki drugi uređaj na taj port, spojiti disk na drugo računalo... i dali koristi Y-kabel (HDD treba više struje od Flash diska)..
-ako je disk detektiran u bootu, tek tad se kreće s otrkivanjem dali je uzrok problema driver ili nešto drugo tj dali je uzrok soft. Taj dio ovisi o previše sitnica (i teh. detalja koje korisnici nikad nedaju u početnom postu, valjda njima to nije važno, ili misle da smo vidoviti?), -> jednostavinije je provjeriti LiveCDom.
Windowsi imaju običaj ne prikazati disk kome nije pridjeljeno slovo. Zbog toga mu i predlažema da pogleda u disk menagementu.
No, neka samo slijedi redoslijed postova.