SSD problem

poruka: 25
|
čitano: 4.127
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
SSD problem

Imam intelov SSD 250GB 535, novi ima 20-tak dana kupljen u linksa, naime write speed je jako malen naspram read speed. Podeseno je u Biosu na AHCII i instalirao sam samo dok je ssd bio ukljucen i kasnije ustekao SSD.

Radio sam test sa nekim drugim testom, i evo sa crystal disk isti rezultati,a reklamira se edit: write speed* maximum 450 ako se nevaram uglavnom vise od 400:

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.5.2016 18:04 (Luka123).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
SSD problem

Jesi li uključio write chache flush (crveno zaokruženo na slici),

pa probaj benchat?

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.5.2016 21:32 (absolon).
Moj PC  
1 0 hvala 1
10 godina
protjeran
SSD problem

Vjerojatno si ga ukopčao u pogrešan sata konektor na matičnoj.

Obično na ploči imaš dva-tri SATA propusnosti 6Gb/s, i u jedan od tih ga upikaj.

Hm...mada mi nije jasno kako si onda uopće dobio 540MB/s čitanje

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.5.2016 21:39 (Povoljni reketari.com).

0 0 hvala 0
13 godina
SSD problem
U krivi slot nisam sigurno ustekao a i probao sam promjeniti vec. Isto. Ovaj gornji trik cu probati kad se vratim s posla pa javim rezultate
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: SSD problem

Brzina zapisivanja ti je normalna za taj ssd. Stvar je u tome što Intel navodi brzinu zapisivanja za kompresibilne podatke, što recimo možeš testirati pomoću ATTO benchmarka. Marketing na djelu. 

13 godina
mbaksa kaže...

Brzina zapisivanja ti je normalna za taj ssd. Stvar je u tome što Intel navodi brzinu zapisivanja za kompresibilne podatke, što recimo možeš testirati pomoću ATTO benchmarka. Marketing na djelu. 

Eto cuda :)

Hvala.

16 godina

-uz to se test-rezultati dobijaju na čistom disku u idealnim uvijetima na najjačem dostupnom HWu i to sve odrade profesionalci. (razne komponente)

za SSD je važan i kapacitet jer se brzina deklarira za seriju.. kako to nazvati, trik-prevara? .. sam interni kontroler na dvostruko većem može i često ima dvostruku propustnost, interni RAID.

... tako se ne treba čuditi nižim rezultatima u RL.

i zapravo sami benchevi su nevažni, brzina (stvarna) se osjeti a bench je samo just in case, potvrda da je sve OK.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.5.2016 17:22 (ihush).
10 godina
protjeran
SSD problem

Evo, moj OCZ Vector 150 120 GB je negdje i bolji od reklame a negdje je i lošiji

OCZ Vector 150 Series SATA 3 2.5" SSD

Specifications:

Up to 550MBps Sequential Read
Up to 530MBps Sequential Write
Up to 100,000 IOPS 4k Random Read
Up to 95,000 IOPS 4k Random Write
Available in 120GB, 240GB and 480GB

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
ihush kaže...

-uz to se test-rezultati dobijaju na čistom disku u idealnim uvijetima na najjačem dostupnom HWu i to sve odrade profesionalci. (razne komponente)

za SSD je važan i kapacitet jer se brzina deklarira za seriju.. kako to nazvati, trik-prevara? .. sam interni kontroler na dvostruko većem može i često ima dvostruku propustnost, interni RAID.

Ovo s kompresibilnim podacima u osnovi je prljava igra. Uzmu program kojeg praktički nitko ne koristi i koji je jedan od rijetkih koji uopće podržava kompresibilne podatke (što je i uključeno po po defaultu: "Repeating bytes") i onda iskoriste ta mjerenja. Još gore - malo sam surfao po Intelovom forumu, gdje uče ljude koji program uzeti i kako ga podesiti kako bi se dobili reklamirani rezultati i onda Intelovac još pita čovjeka jel riješio problem! Ono...  Problem i dalje postoji i postojat će, samo što mu Intel problem prodaje pod korisnikovu nesposobnost/grešku.

Ne znam doduše rade li to i drugi proizvođači.

13 godina
neaktivan
SSD problem

Upravo to isto je i mene brinulo na novom skylake PC-u sa Intelovim SSD-om. Najgore od svega je to što korisnik posumnja na neispravnost komponenti i softverske probleme a zapravo je sve u redu. Atto bench pokazuje "dobre" brzine. Nisam primjetio takve vrste problema kod Samsunga (evo basic) .

Pro audio equipment
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-još sitnica vezana s kompresijom, nekadašnji npr stacker, nije isključeno da na nekom disku deklarirani kapacitet uključi online kompresiju, stadnardno je to 1.6 za exe-dll-sys-os fileove. Pogotovo što su sad to sve samo chipovi + logika/kontroler u koji se lako ugura i soft +cache..

Takav trik korsnik možda nikad ne primjeti.. ponekad se to pripiše veličini clustera i sl. Jedino što prosječan avi ili slika već ima kompresiju unutar formata kad npr lzw-zip ne pomaže a to je osnova takvih kompresora. Pošto su današnji chipovi dovoljno mali-moćni-jeftini moguće je... neki očekivani simptom je pad performansi upravo kod kopranja npr AVIja vs ISOa.

nema nekih standarada kod bencheva, sama industija koja se time bavi kao proizvođač to benča, npr monotori G2G umjsto B2W vrijeme pa tako i 2-5-8 ms za zapravo isti ekran ovisno o tipu mjerenja. Vjerojatno iste metode kroiste svi unutar branše (ne pljuju u tanjur..).

- Ostaje nam onaj osjećaj da je OK, dobro-brzo :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
moderator
ihush kaže...

-još sitnica vezana s kompresijom, nekadašnji npr stacker, nije isključeno da na nekom disku deklarirani kapacitet uključi online kompresiju, stadnardno je to 1.6 za exe-dll-sys-os fileove. Pogotovo što su sad to sve samo chipovi + logika/kontroler u koji se lako ugura i soft +cache.. Takav trik korsnik možda nikad ne primjeti.. ponekad se to pripiše veličini clustera i sl.

Misliš, da bi varali na deklariranoj količini prostora? Mislim da nema šanse da su to napravili, jer bi se time doista izložili tužbama - primijetilo bi se u radu i nastao bi veliki skandal. Npr. ako ideš zapuniti SSD nekompresibilnim podacima na kraju bi ispalo da se na njega ne može zapisati onoliko klastera na koliko je datotečni sustav formatiran pa bi neminovno došlo do gubitka podataka. Osim ako ne bi bilo potrebno instalirati kakav "driver", koji bi ustvari bio rootkit, koji bi lažirao prijavljivanje slobodnog kapaciteta (mogao bi na disku držati "virtualnu datoteku" čija bi veličina odgovarala manjku "fizičkih" klastera). Ali velim, to bi se saznalo i proizvođač bi nadrapao jer bi to bila evidentna prijevara.

ihush kaže...

Pošto su današnji chipovi dovoljno mali-moćni-jeftini moguće je... neki očekivani simptom je pad performansi upravo kod kopranja npr AVIja vs ISOa.

Ja bih to zapravo okrenuo - ne bih govorio o padu performansi kod kopiranja komprimiranih sadržaja (video, muzika, fotke, arhive...) jer su ti SSD-ovi doista toliko spori kod zapisivanja, nego bih rekao da imaju rast performansi kad se radi o kompresibilnim sadržajima.

Ujedno, ako si sam nešto komprimiraš, brže će se iščitati s uređaja, ali će i zauzimati manje mjesta. A kad SSD komprimira "u letu", dobiš bolje performanse, ali nemaš dobitak na slobodnom prostoru.

Tak da idealna situacija bi bila SSD dobrih i pošteno deklariranih performansi (što ovi Intelovi očito nisu; ista je situacija i kod mojeg 730), na kojem će si korisnik komprimirati datoteke koje ne koristi često.

13 godina
SSD problem
Ma ok je, bacia san pare na false marleting... Ja reko jos intela cu jer mialim pouzdano.
Proslo je vise od 15 dana tako da nemogu nista, u linksa sam ga u gotovini uzeo.
Nebi proslo da je false marketing na njihovoj stranici i da ocu zamjenu? Te da mi je prodavac isto tako rekao da je write speed koji se reklamira?
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Ma sve ti je to isti sipak, neznam sta se opterecujes brojkama, u normalnom radu neces osjetiti nikakve razlike medu ssd. Uzme se najjeftiniji sa max garancijom i gotovo. Posto ga ne mozes zamijeniti koristi ga kao i svaki drugi, i da dobijes zamjenu za neki drugi ssd neces vidjeti razlike.
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
17 godina
moderator
Luka123 kaže...
Ma ok je, bacia san pare na false marleting... Ja reko jos intela cu jer mialim pouzdano.
Proslo je vise od 15 dana tako da nemogu nista, u linksa sam ga u gotovini uzeo.
Nebi proslo da je false marketing na njihovoj stranici i da ocu zamjenu? Te da mi je prodavac isto tako rekao da je write speed koji se reklamira?

Imaš na Intelovim stranicama sitnim slovima napisano okvirno kako su testirali performanse pa ako probaš na isti način testirati, vjerojatno ćeš dobiti i slične rezultate.

Patrick_cro kaže...
Ma sve ti je to isti sipak, neznam sta se opterecujes brojkama, u normalnom radu neces osjetiti nikakve razlike medu ssd. Uzme se najjeftiniji sa max garancijom i gotovo. Posto ga ne mozes zamijeniti koristi ga kao i svaki drugi, i da dobijes zamjenu za neki drugi ssd neces vidjeti razlike.

Ovisi što tko radi. On vjerojatno neće osjetiti, ali recimo ako se netko bavi obradom videa ili ima velike programerske projekte, i ima pilu, pa renderira na SSD, e onda bi ga SSD mogao kočiti. Uvjet je, naravno, da softver, odnosno ono što radi, može iskorititi tu brzinu.

Ja sam si isto na trenutak pomislio da bi me SSD mogao zakidati kad renderiram video, ali s obzirom da mi se izvorni fajlovi čitaju s diska, disk je taj koči koči renderiranje. S druge strane, da su mi izvorni fajlovi na SSD-u, onda bi postojala mala, ali zbilja mala mogućnost (jer su videozapisi jako zahtjevi za dekodiranje i kodiranje, a nemam opet tako brzi procesor i GPU) da bi mi SSD usporavao renderiranje zbog sporije brzine zapisivanja.

13 godina
SSD problem

Pozdrav, radio sam sad test sa atto benchmark evo rezultata ispod, sad me zanima na kojoj stvarno brzini radi write speed :/ . Atto ili Crystal disk?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Ma vjerujem da niti jedan hdd na 7200rpm nije prespor za video rendering, razliku ces osjetiti jedino pri loading nicem drugome. Jesi probao rendat na ssd i na hdd pa usporedio vrijeme rendanja? Mogao bih probati ovih dana dok ugradim toshibu q300 960gb u komp pa da se vidi razlika.
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
9 godina
neaktivan
SSD problem
Pozdrav, uzeo jucer ssd od 1300kna, stavio na 5 godina staru maticnu i eto problemi
prvo ako se stavi u biosu na ahci mod bootmgr is missing
drugo ahci bios verzija u dos screenu izbaciva da je iz 2007
trece ne radi mi 70% funkcija na disku upravo radi toga
redom
rapid: ne radi ne prepoznaje o kojem na kojem se osu vrti (win10pro upgrade od win7 64bit)
ahci deactivated (ide or raid)
sata interface N/A ne prepoznaje
performanse vrhunske, 140/180
ssd evo 850
maticna 870-c45

isprobao sve zive karafeke sa safe modom,editiranjem registrija,lupanjem komandi u cmd 2 sata,ne stima radi smeca od maticne i ahci biosa iz 2007

0 0 hvala 0
14 godina
vito79 kaže...

Uključi AHCI i napravi reinstall Windowsa.

Nadogradi računalo na nešto novije.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
9 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...
vito79 kaže...

Uključi AHCI i napravi reinstall Windowsa.

Nadogradi računalo na nešto novije.

ja mislio imas neki 500kb update da flasham mbo i ahci proradi ka curetak u proliće na njon

nema veze

ovo stolno racunalo stoji ovako dok ne izađe nova ergela ati/amd, pa se u kompletu mjenja cpu,mbo,ram

iako razmisljam trenutno o prelazu na intel sa njim no od 2005 je ta karivola na amdu,

razmisljam dakle

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.6.2016 18:45 (vito79).
17 godina
moderator
Luka123 kaže...

Pozdrav, radio sam sad test sa atto benchmark evo rezultata ispod, sad me zanima na kojoj stvarno brzini radi write speed :/ . Atto ili Crystal disk?

Zbilja nisi razumio moje poruke? Ne znaš što znači "kompresibilno"?

SSD "fizički" zapisuje na brzini koju ti prikaže CrystalDiskMark. Znači, ako ćeš ti na njega kopirati nešto nekompresibilno, recimo nešto što je već komprimirano (video datoteke, mp3-ce, zip arhive...), onda će ih zapisivati upravo tom brzinom.

Ako ćeš na SSD zapisivati kompresibilne formate, znači HTML, tekst, nekomprimirane dokumente, BMP-ove, WAV-eove - onda će ih zapisivati okvirno brzinom koju ti prijavi ATTO. Za tu brzinu bi se moglo reći da je "virtualna", jer će SSD u letu komprimirati datoteke pa onda u stvari fizički zapisati manje podataka.

13 godina
mbaksa kaže...
Luka123 kaže...

Zbilja nisi razumio moje poruke? Ne znaš što znači "kompresibilno"?

SSD "fizički" zapisuje na brzini koju ti prikaže CrystalDiskMark. Znači, ako ćeš ti na njega kopirati nešto nekompresibilno, recimo nešto što je već komprimirano (video datoteke, mp3-ce, zip arhive...), onda će ih zapisivati upravo tom brzinom.

Ako ćeš na SSD zapisivati kompresibilne formate, znači HTML, tekst, nekomprimirane dokumente, BMP-ove, WAV-eove - onda će ih zapisivati okvirno brzinom koju ti prijavi ATTO. Za tu brzinu bi se moglo reći da je "virtualna", jer će SSD u letu komprimirati datoteke pa onda u stvari fizički zapisati manje podataka.

U igrama je sve kompresano, iako meni je bitno zbog produkcije audio rendering. Dosta je brz i pri otvaranju aplikacija ali i dalje vise primjecujem CPU usage da skoci prij audio rendering, a po kojoj brzini rendera neznam
Jeli mogu pratiti nekako po kojoj brzini on to radi dok zapisuje odnosno rendera audio file/odnosno program koji biljezi read write dok pc radi. Zna potrajati i do 10 min. Ovisi o tome koliko toga nabacim.

17 godina
moderator
Luka123 kaže...
U igrama je sve kompresano,

Malo više koncentracije, Luka. Pričamo o brzini zapisivanja, a ne čitanja, zar ne?

Luka123 kaže...
iako meni je bitno zbog produkcije audio rendering.

Ako renderiraš nekomprimirano, znači u PCM WAV, onda bi ti rezultati trebali biti bliži ATTO-u, ako renderiraš u MP3-ce ili AAC, onda bi ti rezultati bili kao kod CrystalDiskMarka.

Luka123 kaže...
Jeli mogu pratiti nekako po kojoj brzini on to radi dok zapisuje odnosno rendera audio file/odnosno program koji biljezi read write dok pc radi. Zna potrajati i do 10 min. Ovisi o tome koliko toga nabacim.

Ne znam. U Task Manageru imaš stupac Disk pa bi mogao gledati prema tome, samo ne znam koliko je to precizno. Možeš ujedno uzeti štopericu pa mjeriti, pa usporediti veličinu fajla i trajanje zapisivanja. Ako dobiš da ti je brzina ispod one koju prijavljuje CrystalDiskMark, to ti uglavnom znači da ti je usko grlo za render audio fajla procesor, a ne SSD.

13 godina

Hvala na strpljenju.
Za igre sam mislio write, jer neki koriste precache, loadaju stvari i onda ih opet zapisu(write) na ram, kao recimo stari UT2004. ocito nesto krivo mi se spojilo nije bitno

Hvala inace jos jedan put, skuzio sam sve.

15 godina
neaktivan
SSD problem

znaci problem imam taj da mi windows nece ocitat ssd disk a u biosu se vidi radi se o ssd kinston fury 240g a maticna je asrock fm2a88x extreme 4 kak to vise rijesit j..... pol dana s tim

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice