Ja sam siguran da se moze ubacit mineralno ulje, npr. onakvo kakvo se koristi za hladjenje velikih transformatora. To bi ljepo izgledalo, stavit pasivce na komponente i par neonka. To bi izgledalo fenomenalno, jos kad bi ribice plivale...
Komponente ne mogu pod vodu, ali ovo računalo može:
Cijena mu je 2000 dolara.
Stealth Computer Releases a Rugged Waterproof Fanless PC for Extreme Environments
provaj s ledom
A koje vam gluposti padaju napamet. Normalna stvar je da računalo nemože pod vodu. Voda je sama po sebi vodič.
Što mislite da je sve to moguće zar nebi proizvođači napravili kućište u obliku akvarija, nego prave sve kompliciranija i kompliciranija hlađenja.
A koje vam gluposti padaju napamet. Normalna stvar je da računalo nemože pod vodu. Voda je sama po sebi vodič.
Što mislite da je sve to moguće zar nebi proizvođači napravili kućište u obliku akvarija, nego prave sve kompliciranija i kompliciranija hlađenja.
DESTILIRANA NIJE VODIĆ
teoretski elektornicke komponente mogu pod destiliranu vodu odnosno redestiliranu jer ona ne provodi struju,
prakticno isto mogu pod destiliranu vodu,ali ce nakon nekog vremena metali od kojih je elektronicka komponenta napravljena poceti reagirati sa vodom i topiti se u njoj
te vise ta voda nece biti tako dobar izolator :)
ali to nisam probao jer komponente za sada jako dobro hladim zracnim putem,ali sam jednom oprao sve komponente u vodi:maticnu,zvucnu ,graficku i lijepo osusio i bile su kao nove :)
i naravno radile su :)
Komponente nesmiju pod vodu, a destilirana prolazi u idealnim uvjetima i
kratkotrajna je (počne provoditi) za razliku od mineralnih ulja, i nekih jeftinijih sintetičkih ulja!
Nikako nemoj ovo raditi doma!
Ovo što čovjek pita, nema nikakve veze sa hlađenjem komponenata (premda se može i tako iskoristiti)...
Uranjanje komponenata u vodu je svojevrsni moding i najčešče se komponente stavljaju istim rasporedom kao i
u klasično kučište samo u akvarij punjen mineralnim ili sintetičkim uljem koje ne provodi nikakav elektricitet u kontroliranim
uvjetima...i da može se u takvo ulje uroniti i samo napajanje i neće mu se ništa dogoditi!
Na ovaj način se može napraviti i hlađenje pomoću pumpice za akvarij i improviziranog killera, da tekučina dobije protok te
prenos i odvođenje topline!
NIKAKO NE URANJA SAM KOMPONENTE U VODU, PA NI U DESTILIRANU!!!
EDIT: I kao što je crozoki rekao, komponente se mogu prati u vodi, obavezno odspojene (pišem to za svaki slučaj, ima svakakvih ljudi =),
i obavezno ih treba osušiti i ispuhati kompresorom, nikako brisati ručnikom itd. (lako je otkinuti komponentu, a i brisanjem ili trljanjem sa imalo sintetičkim
materjalom, pa i bez njega se stvara ogroman statički elektricitet, na površini kože i na krpi, koji lako spali komponentu! Ona strujica koja vas zna stresti
kada dodirnete nekoga ili nešto može imati do oko 55 000V i jako malu amperažu, ali zamislite što takav napon napravi jednom jadnom kondiću sa vrlo tankim
vodovima =)
DESTILIRANA NIJE VODIĆ
TOČNO!
destilirana je izolator jer nema nosioca naboja.
DESTILIRANA NIJE VODIĆ
TOČNO!
destilirana je izolator jer nema nosioca naboja.
Ajde stavi neke elemente (ne moraju biti od računala može biti staro radio ili slično) u destiliranu vodu pa mi za 3-4 dana reci dali je destilirana voda ostala izolator ili je postala vodič.
Komponente nesmiju pod vodu, a destilirana prolazi u idealnim uvjetima i
kratkotrajna je (počne provoditi) za razliku od mineralnih ulja, i nekih jeftinijih sintetičkih ulja!
Nikako nemoj ovo raditi doma!
Ovo što čovjek pita, nema nikakve veze sa hlađenjem komponenata (premda se može i tako iskoristiti)...
Uranjanje komponenata u vodu je svojevrsni moding i najčešče se komponente stavljaju istim rasporedom kao i
u klasično kučište samo u akvarij punjen mineralnim ili sintetičkim uljem koje ne provodi nikakav elektricitet u kontroliranim
uvjetima...i da može se u takvo ulje uroniti i samo napajanje i neće mu se ništa dogoditi!
Na ovaj način se može napraviti i hlađenje pomoću pumpice za akvarij i improviziranog killera, da tekučina dobije protok te
prenos i odvođenje topline!
NIKAKO NE URANJA SAM KOMPONENTE U VODU, PA NI U DESTILIRANU!!!
ja ču probat stari komp
Destilirana voda ima jedan problem, nije vodič ali ako se uroni struja u nju dolazi do elektrolize odvajanja iz vode vodika i kisika i što dobiješ time bombu pogledajte si na wikipedii pod vodik.
p.s. nemoj to raditi ni u kojem slucaju
ja ču probat stari komp
Postoji hrpetina tutorijala pa prouči malo, ali kupi ulje, destilirana voda propadne, jer srebreni i tinolni kontakti odpuštaju čestice i nečistoće te korodiraju....tako destilirana ubrzo i nije više tako destilirana =)
Ja perem komponente (hladnjake uglavnom) vodom i sapunom.
Probao sam staviti ventilator od napajanja u kantu punjenu vodom iz pipe i uključitti ga na 12v.
Ventilator je polako radio puna tri dana pod vodom i onda se zaustavio, došlo je do oksidacije bakra i lema te time nije struja mogla teć.
Isto bi bilo i s komponentama koje stavite u vodu osim napajanja kojem bi osigurač izgorio.
Kod pranja mbo treba izvaditi bateriju tako da ne dođe do oksidacije, a inače SVE komponente osim optike se mogu prati u vodi :D
I know, I tried!
teoretski elektornicke komponente mogu pod destiliranu vodu odnosno redestiliranu jer ona ne provodi struju,
prakticno isto mogu pod destiliranu vodu,ali ce nakon nekog vremena metali od kojih je elektronicka komponenta napravljena poceti reagirati sa vodom i topiti se u njoj
te vise ta voda nece biti tako dobar izolator :)
ali to nisam probao jer komponente za sada jako dobro hladim zracnim putem,ali sam jednom oprao sve komponente u vodi:maticnu,zvucnu ,graficku i lijepo osusio i bile su kao nove :)
i naravno radile su :)
neki dan mi je bilo malo prasine na TV-u, pa sam ga uzeo, stavio u kadu, prosusio fenom i ko nov... dajte, ljudi sta vi ovdje pisete? kako se racunala i njihove komponente peru. treba bit dobro bolestan u glavu pa takvo nesto probat. i da se moze koristiti racunalo u nekoj vrsti ulja to ne spada u svakodnevnu upotrebu i kao takvo, racunalo ne moze raditi obicnom korisniku. a to da si opro komponente u vodi ni rijec ti ne vjerujem. mozda bi ti proslo da si rekao mobitel, ali ovo je apsurd.
ja sam jednom davno oprao graficku u masini za ves na 90 stepeni kasnije sam je dobro osusio i popeglao na dasci za ves
prije toga dodao sam malo venisa da mi boja ne izblijedi a venis je oprao i tajnu mrlju od rajcice sa moje zvucne kartice
Tema je izgubila svaki smisao (ako ga je ikada i imala).
Lock!