Problem s smrzavanjem kompjutora - POMOĆ

poruka: 35
|
čitano: 6.792
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Problem sa smrzavanjem kompjutora - POMOĆ

Pozdrav, evo kao što piše u naslovu imam problem s kompjuterom otkad sam ga kupila prije skoro 2 godine i već sam nakon par mjeseci imala problema s grafičkom, komp mi se smrzavao na igricama, i odvela ga na servis pa su mi ju navodno popravili. Ni dan nije prošo, skužim ja opet se smrzava i jedina opcija gašenja je na gumb, vratim ja ponovno kompjuter i onda kažu da ventilator nije radio kak treba i da su mi dali novu grafičku. Recimo, igram Black Ops i nakon otp. 2 sata samo se smrzne i neće se vratit na windowse, već ga samo mogu restartat pomoću gumba. E sad opet imam takvih problema i mislim da se pregrijava, tj. kontroliram temperaturu dok nije ni jedna aplikacija uključena i GPU mi je između 65*C - 70*C, da li je to normalno? Da li ovaj put možda nije grafička? Da li bi mi itko mogao reći koji je još mogući kvar, pošto sam digla windowse 7 isponova tako da mislim da sistem nebi trebao stvarati probleme. Gledala sam temperaturu i dok mi je radila igrica pa se isto vrtilo na nešto iznad 70*C ali to je bilo kad sam povećala rad ventilatora grafičke na 80%. Dok je radio na 50% smrznuo bi se čak i prije. Al opet, čitam da te temperature nisu toliko velike prema nekim forumašima, tako da bi problem mogao biti u nečem drugom?

Moja konfiguracija:

procesor: Core2Quad Q8300, Intel(R) Core(TM) i5 CPU 750, 2.67Ghz

matična: Gigabyte GA - P55-US3L, iP55, DDR3...

RAM: PC-10600 G.SKILL DDR3 series 2x2GB

HDD: 750 GB Western Digital Caviar Black

grafička: ATI RADEON HD 4870, 750MHz, 1GB DDR5

napajanje: Silver Power SP-SS500, 500W

Kompjutor je kupljen u Linksu tako da ako ga tam ostavim mogu očekivat da ga neću vidit mjesec dana :D, a nekak se bojim da ću ga morat odfurat.

Ovo na slici su podaci s Everesta, pa da li bi mi itko mogao reći da li ima kakvih anomalija (btw. ovo nije stanje loada);

Temperature Temperature
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.8.2011 15:16 (Vixen000).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

I da, jučer je propuhan u garaži s kompresorom pa baš i nije izašlo puno prašine što će reći da mu prašina ne bi trebala stvarati neke probleme.

0 0 hvala 0
15 godina

Temperature grafičkog procesora su debelo previsoke. Pogledaj da li je ventilator zaštopan s prašinom i dobro ga ispuši kompresorom (najbolje cijeli komp).

Također ako imaš mogućnosti probaj grafičku u drugom računalu jer može biti da je napajanje koje imaš preslabo (iako je 500W ali se može dogoditi da se događaju padovi napona pa se grafa i zbog toga muči).

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Re: Problem s smrzavanjem kompjutora - POMOĆ

Baš sam napisala da sam ga propuhala kompresorom jučer ;)
a grafu nesmem dirat jer je još komp pod garancijom nesmem ga otvarat... :/

Jel postoji još koji razlog zašto bi se smrzavo, matična možda?

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.8.2011 23:16 (Vixen000).
15 godina

Pisali smo u isto vrijeme ovo za kompresor:-)

Kako si ga propuhala kad ga ne smiješ otvarati? Ako samo izvana kroz otvore nisi napravila ništa...

Ako je pod garancijom ga šalji na reklamaciju - ja ipak sumnjam na pregrijavanje zbog napajanja

14 godina
neaktivan

pa slat ću ga, nema mi druge, da jedino kaj sam mogla je kroz otvore ga ispuhat :)
A ako je ko kaj kažeš napajanje krivo, oče mi oni to reć? Mislim, pomoću svojih programa trebali bi skužit di je problem,

premda ti ja njima niš ne vjerujem, pošto sam im ja sama morala govorit kaj da provjeravaju prošli put jer su oni rekli

da je sve u redu a zapravo kompletan ventilator nije radio na grafi... I u slučaju da je napajanje krivo, pošto je pod garancijom

misliš da će mi ga mijenjati? Nadam se da će mi znat savjetovat neš tipa trebao bi dodatni ventilator, jače napajanje itd, jer očito kad

sam kupovala komponente nisu se baš iskazali da bi sugerirali kompatibilnosti.

15 godina

Oni će gledati da što jeftinije prođu - i to je sve. Eventualno će ti predložiti da kupiš dodatni vent za kućište.

Napajanje se može testirati pod opterećenjem (kad eventualno radi probleme) ili u idle modu (kad je sve OK pa neće priznati jamstvo).

Ako ti je jamstvo za komp na isteku evo im još jedan razlog da te malo zavlače, pa kad prođe jamstvo....

14 godina
neaktivan

da, još 2 mjeseca i ćao kakao garanciji... Znam kak to funkcionira, al me živcira što sam to toliko puno platila a zafrkava od samog početka. I stvarno sam očajna više, nikako da mi sve bude kak spada, jer bi komp trebao biti dosta jak, a radi mi gore od starog jednojezgrenog kompjutora :(((

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.8.2011 0:01 (Vixen000).
17 godina

Nema smisla da se otvaranjem gubi jamstvo. Koliko ja znam računalo jamstvo dobija na dijelove, nešto kao gotova konfiguracija ne postoji. To s naljepnicama su fore "besplatna dijagnostika problema ako kućište nije otvarano, besplatana ugradnja novih komponenti i slične šeme". Skidanje naljepnice ne može poništiti jamstvo jer različite komponente imaju različito trajanje jamstva (procesori 3 godine, grafičke uglavnom dvije ili tri, diskovi po 2, 3 a neki i 5 godina, napajanja 24 mjeseca, 36 mjeseci ili čak 60 mjeseci, matične ploče isto po 2 ili 3 godine itd itd). Ne može on tebi dati jamstvo na računalo (uključujući i procesor) na 2 godine i onda nakon toga ne htjeti prihvatiti reklamaciju na procesor koji ima jamstvo 3 godine i slično. Jednostavno te naljepnice ni zakonski ne prolaze.

Razer - Power of 7 - nagradna igra ->> http://www.razerzone.com/PowerOf7/C5KG - nagrada je Razer Tiamat 7.1 headset
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

ma znam to, to su mi i oni rekli na servisu, al ako im odnesem kompjutor bez te naljepnice naplatit će mi ti dijagnostiku oko 80kn, pa baš mi se ne plaća to.. a ja sama nemrem dijagnosticirat problem tak da nema smisla da im nosim komponentu po komponentu, nek uzmu cijeli komp i bok, nema mi druge :/ samo kaj znam da će sve ofrlje testirat...

14 godina
neaktivan

Da li bi bilo onda neko idealno rješenje kupiti 600W npr. Corsairovog napajanja plus neki dobar cooler koji će mi sniziti temperature cpu-a i gpu-a, hoće li onda biti dosta psu od 600W?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Čuj, priko lita ti je najbolje držat otvoreno kučište, nabavi jedan manji stolni ventilator i namisti ga da ti hladi unutrašnjost kučišta..ja sam tako rješija problem pregrijavanja, inače iman karticu sličnu tvojoj....radna temp oko 66°C

16 godina
neaktivan
Re: Problem sa smrzavanjem kompjutora - POMOĆ
Vixen000 kaže...

Pozdrav, evo kao što piše u naslovu imam problem s kompjuterom otkad sam ga kupila prije skoro 2 godine i već sam nakon par mjeseci imala problema s grafičkom, komp mi se smrzavao na igricama, i odvela ga na servis pa su mi ju navodno popravili. Ni dan nije prošo, skužim ja opet se smrzava i jedina opcija gašenja je na gumb, vratim ja ponovno kompjuter i onda kažu da ventilator nije radio kak treba i da su mi dali novu grafičku. Recimo, igram Black Ops i nakon otp. 2 sata samo se smrzne i neće se vratit na windowse, već ga samo mogu restartat pomoću gumba. E sad opet imam takvih problema i mislim da se pregrijava, tj. kontroliram temperaturu dok nije ni jedna aplikacija uključena i GPU mi je između 65*C - 70*C, da li je to normalno? Da li ovaj put možda nije grafička? Da li bi mi itko mogao reći koji je još mogući kvar, pošto sam digla windowse 7 isponova tako da mislim da sistem nebi trebao stvarati probleme. Gledala sam temperaturu i dok mi je radila igrica pa se isto vrtilo na nešto iznad 70*C ali to je bilo kad sam povećala rad ventilatora grafičke na 80%. Dok je radio na 50% smrznuo bi se čak i prije. Al opet, čitam da te temperature nisu toliko velike prema nekim forumašima, tako da bi problem mogao biti u nečem drugom?

Moja konfiguracija:

procesor: Core2Quad Q8300, Intel(R) Core(TM) i5 CPU 750, 2.67Ghz

matična: Gigabyte GA - P55-US3L, iP55, DDR3...

RAM: PC-10600 G.SKILL DDR3 series 2x2GB

HDD: 750 GB Western Digital Caviar Black

grafička: ATI RADEON HD 4870, 750MHz, 1GB DDR5

napajanje: Silver Power SP-SS500, 500W

Kompjutor je kupljen u Linksu (da ne govorim samo o usluzi servisa) tako da ako ga tam ostavim mogu očekivat da ga neću vidit mjesec dana, a nekak se bojim da ću ga morat odfurat.

Ovo na slici su podaci s Everesta, pa da li bi mi itko mogao reći da li ima kakvih anomalija (btw. ovo nije stanje loada);

Prema vaše iskazanom sliku pokazuje da vam je preslabo napajanje i zato se zamrzava. Zašto? Po slici vidim Naponi do koji lijevom piše +12V a vaš rezultat pokazala 1,15V. To znači napajanje jedva vuće da bi radio a od toga najviše uzima za grafu (ako je ukopčan molex kabel za grafu). Obavezno promjeni napajanje, a vidim da ti je pod garancijom i trebaš uzet u ozbir da napišeš na papir te opiši kakve probleme ima i da sve napišeš i da si vidjela jedan program kojim se pokazuje da je preslaba i odnesi na servis te predaj papir opis probleme za vaš račuanlo i oni će pročitat i oni će morati zamjeniti napajanje te neka testiraju dali se zadovoljava kod promjene drugog napajanje.

A ovako što jedva vuče i mislim da će vrlo brzo otič napajanje dok se nije ostalo pokvario. Što prije na servis.

14 godina
neaktivan
Nello kaže...

Prema vaše iskazanom sliku pokazuje da vam je preslabo napajanje i zato se zamrzava. Zašto? Po slici vidim Naponi do koji lijevom piše +12V a vaš rezultat pokazala 1,15V. To znači napajanje jedva vuće da bi radio a od toga najviše uzima za grafu (ako je ukopčan molex kabel za grafu). Obavezno promjeni napajanje, a vidim da ti je pod garancijom i trebaš uzet u ozbir da napišeš na papir te opiši kakve probleme ima i da sve napišeš i da si vidjela jedan program kojim se pokazuje da je preslaba i odnesi na servis te predaj papir opis probleme za vaš račuanlo i oni će pročitat i oni će morati zamjeniti napajanje te neka testiraju dali se zadovoljava kod promjene drugog napajanje.

A ovako što jedva vuče i mislim da će vrlo brzo otič napajanje dok se nije ostalo pokvario. Što prije na servis.

Hvala puno na savjetu, evo sutra već ujutro nosim komp na servis. Misliš da će htjeti staviti jače napajanje bez da ja caltam? Nekak čisto sumnjam, mislim bilo bi u redu da mi naplate razliku u cijeni, a ne da plačam novo napajanje. A da li bi trebala uzeti još jedan dobar cooler koje će mi još sniziti temperaturu CPUa? Mislim, nekakvo dodatno hlađenje bi trebala imati pošto ovo šta imam nije dosta...

14 godina
neaktivan
Ali mislim da ovo pod Naponi +12V prikazuje koliko max može bit voltaža, i da trenutno "koristi" u idle-u 1,15V... Mislim da se to penje s opterečenjem sustava. AL opet nisam toliki ekspert da znam to točno. On ne mora vući svih 12V pretpostavljam :/
17 godina
neaktivan
Vixen000 kaže..

Hvala puno na savjetu, evo sutra već ujutro nosim komp na servis. Misliš da će htjeti staviti jače napajanje bez da ja caltam? Nekak čisto sumnjam, mislim bilo bi u redu da mi naplate razliku u cijeni, a ne da plačam novo napajanje. A da li bi trebala uzeti još jedan dobar cooler koje će mi još sniziti temperaturu CPUa? Mislim, nekakvo dodatno hlađenje bi trebala imati pošto ovo šta imam nije dosta...

Koliko vidim na onoj slici koju si stavila temperatura CPU-a je OK, nemaš potrebe minjat hladnjak na njemu,  imam  napajanje Fortron BlueStorm II od 500W i nemam nikakvih problema, a tebi bi dobro došlo neko od 600-650W. Al ostajem pri onome šta sam ti ranije napisa. Ako imaš klimu u stanu, malo bi me začudilo da se kartica onoliko grije.

14 godina
neaktivan
Maksimus kaže...

Koliko vidim na onoj slici koju si stavila temperatura CPU-a je OK, nemaš potrebe minjat hladnjak na njemu,  imam  napajanje Fortron BlueStorm II od 500W i nemam nikakvih problema, a tebi bi dobro došlo neko od 600-650W. Al ostajem pri onome šta sam ti ranije napisa. Ako imaš klimu u stanu, malo bi me začudilo da se kartica onoliko grije.

Hehe, neam klimu u sobi al ajde nije sad tak vruće, al eto neznam di je problem, htjela bi s nečim dodatno rashladit grafičku :) puno ljudi kaže da nemaju probleme s 500W PSU-om al eto mene ga baš neće, jel to do ATIjeve proizvodnje grafičke da cijela serija ne valja, ili stvarno nije kompatibilno s napajanjem, jer i procesor vuče snagu iz mog napajanja pa se sve to valjda međusobno kolje pa bi rado uzela jače napajanje u svakom slučaju. 

14 godina
neaktivan

Evo ovo mi je load nakon 5min igranja COD- World at War, mogu si onda mislit na šta dođe temp nakon par sati... :O

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Vixen000 kaže...

Evo ovo mi je load nakon 5min igranja COD- World at War, mogu si onda mislit na šta dođe temp nakon par sati... :O

Vidim po slikama jedino samo malo jače zagrijava GPU = grafička, a CPU u normali. Znači samo grafička treba smanjit temperature pošto cooler vjerovatno loše izveden pa se i on zna jače zagriju kod igrice a pošto nesmiješ otvarat a bilo bi dobro da se još jedan vent ugradit u pc kučište da bi upuhao zrak ravno unutra a poželjno upuha ravno na grafičku pa bi pasti od većeg temperature.

14 godina
neaktivan

Dobar dečko na zaprimanju kompa mi je danas zaprimio moju kutiju, napisao je ekipi koja će to pregledavat sve u moju korist, hvala mu puno, nadam se dobrim rezultatima... :)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Hej :-), večeras, tj prije pola ure sam rastaka hladnjak na svojoj grafičkoj, pazi sad, pregrijavala se jer se rešetka hladnjaka s unutarnje strane začepila prašinom plus je termalna pasta bila zapečena, uklonija sam je sa koncentriranim etanolom (96%), nanija novi sloj termovodljive paste Arctic Silver 5, plus temeljito očistija hladnjak i unutrašnjost kučišta od prašine. Kartica sad radi odlično i više se ne pregrijava, temperatura u idlu je 50°C pri 40% od max brzine okretanja ventilatora, ovo je još i dobro jer mi je trenutna temperatura u kuhinji (prozor i vrata od kuhinje i balkona su otvoreni, nemam klimu i nema daška vjetra) oko 30°C, tako da sam jako zadovoljan, temperatura je pala za punih 16°C. Imam karticu istu ko i ti, samo imaš 512MB više memorije, moja je isto kupljena u Linksu. Moj savjet ti je odnesi komp u Linksa, neka rastave hladnjak od grafičke, temeljito ga očiste od prašine i neka nanesu novi sloj termovodljive paste na grafički čip. Nadam se da sam bija od pomoći :-))!!!!

14 godina
neaktivan

Ej, e ostavila sam komp u servisu, bila je pokvarena, dobili su novu, danas su me zvali ATI RADEON HD6790, kažu da je bolja od prijašnje. Tako da je to to valjda, vidit ćemo kako će raditi, šta dalje itd... :)

14 godina
neaktivan

Problem ti je sa hd4870 nije stvar u zagrijavanju nego ima neki drugi problem je sam uspi to riješit tako da sam smanjio clock settings na 650  Mhz i memory i gpu.Od kad sam to napravio više se nije smrzavao .

15 godina

Eto, još bolje ako dobiješ novu grafičku.

Iako bi neki aftermarket cooler na 4870 riješio problem, no, ako je to rješenje - nek' bude {#}

Sretno s rješavanjem i također mislim da ti treba bolje napajanje, može i 550W, ali neko brand name.

Ako se slažeš, ne košta te ništa TU. Ako sam ti uz to pomogao, neka ti ne bude mrsko stisnuti i HVALA! ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Evo stavili mi tu novu grafu, donijela ga doma, zapalim ga i nakon 5 min BLUE SCREEN.. Dakle ja ne vjerujem.. Al ne tipični blue screen neko tamno plavi s crticama... onda ga restartam jer nema druge pomoći i opet isto, još jedan plavi ekran.. Šta da radim više???

0 0 hvala 0
17 godina

Za početak treba provjeriti je li sve u redu u unutrašnjosti, moguće je da se nešto odspojilo tokom transporta.

Za svaki slučaj bih provjerio i napon u utičnici te nabavio prenaponsku zaštitu.

213.202.106.145:28960 TDM PROMOD 211 Tarrget Rush Team server
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Vixen000 kaže...

Evo stavili mi tu novu grafu, donijela ga doma, zapalim ga i nakon 5 min BLUE SCREEN.. Dakle ja ne vjerujem.. Al ne tipični blue screen neko tamno plavi s crticama... onda ga restartam jer nema druge pomoći i opet isto, još jedan plavi ekran.. Šta da radim više???

Problem je možda trivijalan , kod mene slično bilo; oštećen sata kablić ( ne jedan nego dva) ; kupio nov i nakon par dana freezing ! naime ti kablići "ne vole" da se u kućišti savijaju,iskreću kako bi nama ljepše izgledalo. Novi kablić i evo sve za 10! :) Probaj.....

14 godina
neaktivan

Da al ja nesmijem ništa dirat ni isprobavat.. kompjuter mi je više u servisu u ove skoro dvije godine neg doma... Dužni su mi benzina i psihijatrijske pomoći... Sutra im idem tamo, mamicu im njihovu, napravit kaos i skandal po dućanu, da im nebi komp već šesti put ostavila tamo, tražit ću poslovođu i onda povrat novca il kompletno novi kompjuter. Dosta mi je, cijeli je košto cca 7000kn, a ne vrijedi ni 7kn. Bolje bi radio Pentium 3 neg ovaj šit, više stvarno mi je prekipilo!!! AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Tužit ću ih sve, stavit u novine i napravit im takvo sranje koje nisu vidli već jako dugo.

17 godina
Vixen000 kaže...

A o kojem se to servisu radi, moš navest ime da se zna jel ak su nekaj popravljali ili prčkali onda treba komp i testirat malo duže itekak jel radi ok i stabilno s novim djelovima. Puno servisa radi šlampav posel nažalost itekak, bolje nek idu prodavat Banane a kompove nek ostave drugima koji to rade temeljito a ne samo zbrda zdola i na brzinu bez pravog testiranja.{#}{#}

http://www.reliastream.com/cast/start/niorozco/
17 godina
odjavljen

Ja bih tamo nekoga razapeo! Reci im da ćeš ih tužiti ako ne naprave to kako spada. Neka izvrte sve relevantne stres testove i neka ga cijede 24 sata bez prestanka - ako se nešto sruši neka izvole prekontrolirati sve komponente. Nešto su zayebali, nema sumnje! Dakle, ako komp ne izdrži neki od stres testova u trajanju od 24 sata nešto definitivno ne valja sa komponentama!

Freak Show Inc.

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice