Problem sa RAM-om

poruka: 9
|
čitano: 2.093
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Problem sa RAM-om

Pozz, Imam problema sa ram-om ili mbo. Znaci imam 3x2GB sticka svi imaju iste timinge i napon(5-5-5-18) 1.8V. Maticna ima 4 slota (A1,B1,A2,B2), ako stavim ram u slotove A1 i A2(4GB rama) PC se posta i radi normalno ali nekom logikom u single channel modu, ako zelim koristiti sve stickove da bude 6GB rama PC se ne posta nego se samo upale ventilatori, tada sam ram stavio u A1,B1,A2. Nema razlika ako stavim zadnji stick u B2 ili B1 rezultat bude isti. Kada stavim 2 sticka u A1 i B1 PC se isto ne posta nego samo upali ventilatore i tako stoji(ako uspije upalit prikaze samo 2GB). Bio sam uspio par puta postat PC sa stickovima na A1,B1,A2 ali stick na B1 uopce nije detektiran tako da bude samo 4GB opet, pocinjem misliti da je B channel mrtav. Svi ram stickovi su pojedinacno testirani i svi su u funkciji. 

Probao sam podici napon Ram-a,NB i chipseta nista nije pomoglo. BIOS je najnoviji.

OS

• Win 10 64bit

CPU

• AMD Phenom X4 9500 B2

RAM

• 4,00GB Single-Channel DDR2 @ 401MHz (5-5-5-18)

MBO

• ASUSTeK Computer INC. M3N78-VM (AM2)
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.5.2016 14:09 (ivanzu).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Problem sa RAM-om

u uputama za matičnu ti točno piše kako rasporediti ddr2 module da stvar radi. 

evo slike te stranice iz uputa za tvoju ploču.

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.5.2016 14:17 (Ajar).
Moj PC  
0 1 hvala 0
13 godina
Problem sa RAM-om
Kada sam bio popunio sve slotove opet nije postalo nego sam ventilatore palilo. Nije bilo sve 4x2GB nego 3x2GB i 1GB stick.

Imao sam davno maticnu iz 2005 sa ddr2 mogao si RAM staviti kako god hoces jos sam bio mjesao frekvencije i kapacitet i opet bi radilo. Ova iz 2008 pa ne moze .

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.5.2016 14:11 (ivanzu).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Problem sa RAM-om

-odspoji sve, clr cmos (može i noviji BIOS ako postoji)

-samo cpu+napajanje

-ubodi samo jedan modul u svaki utor (redom, pali-post..) i koliko za sad daješ podataka nisi probao sam B kanal. Za sad je crknut (predpostavka), ako možeš pribaviti 1GB modul, možda radi. Neovisno o max deklaraciji zna biit svašta + kad je u pitanju max postoje dodatna pravila npr ne radi FSB na deklariranoj brzini i sl.

-pravilo za amd DC je popunjava redom, tebi ne treba DC (inače je problematičan s max deklariranim modulima i pogotovo na bugovitom chipsetu..)

-između svakog pokušaja ako ne pali na prvu probati clrcmos i paljenje. Tad ćeš biti siguran da je B crknut.

sve to treba raditi na stolu, dobro utisnuti.. 'da sjedne'.

sve ostalo kao hdd nije potrebno + eliminiraš probleme (i nema smisla bootati dok se testira). VGA je također sporedna, tj beep je dovoljan (može i vga..)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
Problem sa RAM-om

Probat cu veceras, beepove nije pravio nego samo upali ventove i tako stoji.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
ivanzu kaže...

Probat cu veceras, beepove nije pravio nego samo upali ventove i tako stoji.

-ne slušaš (čitaj) .. a moram i natipkati detaljnije :)

-jedan modul, u jedan utor npr A1.. radi? Da, tad znaš da je ispravan i mora beepati (ili spoji zvučnik ako nemaš + opcija u BIOSu ako postoji).

-tad s tim modulom koji provjereno radi u A probaš sve redom, može i drugi modul.. na kraju može sve zajedno ali za test tj potvrdu da je B1-B2 crknut ne treba sve.

-ovisno kako se ponaša, npr ako radi B1 .. kad nema A tad je problem možda rješiv novijim BIOSom ili zamjenom RAMa za drugi model-nižu brzinu ili samo 1GB..

prvo potvrditi da B radi, tek nakon tog ostalo. Može biti neispravno ili nekompatibilno (+bugovito).

edit: usput.. može biti ograničenje chipseta (pristojna zamjena za bugovito) max speed povezano s FSBom tj CPUom koji se koristi (ovisno o generaciji i MBO), često je kod popunjavanja svih utora brzina RAMa bila manja od deklarirane 800MHz, npr 667MHz (to bi trebala automatika rješavati). Kao i sam problem prepoznavanja modula (gustoća, broj chipova na pločici), veća je šansa da radi stariji modul (jer je veća šansa da je podržan). npr možda bi na sempronu ili athlonu normalno bootao, dok na phenomu zbog FSBa i HTa ne može.. čisto kao primjer kad se komponente međusobno ograničavaju na zajednički nazivnik. .. .jer testom s jednim modulom možda sve bude OK, dok ne umetneš drugi.. tad nije kvar nego 'fičer' ;)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.5.2016 14:41 (ihush).
13 godina

Aha sad sam skuzio. To sam vec probavao samo posta ako je ram u prvom slotu inace nece makar svi bili puni osim toga prvog. Morati cu posuditi DDR2 2GB 800mhz od nekoga pa da bude 4x2GB,tada bi trebalo odgovarat, ako ne bude radilo onda je do maticne 100%. Ram sam na B kanalu ne pali nista osim ventilatora .

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.5.2016 15:07 (ivanzu).
13 godina
Mislim da su slotovi B crkli jer ram iz tih slotova bude jako vruc na dodir bar duplo od onih iz A.
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
Problem sa RAM-om

Pozdrav,Ja sam kupio 8gb i maticna mi moze maksimalno 8gb podrzati,ali samo mogu 4gb ali kada stavim ovih drugih 4 ili 2 nesto pise no signal na monitoru

Gabrijel
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.9.2016 14:26 (CROBOSS).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice