CPU FSB problem

poruka: 27
|
čitano: 4.490
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
CPU FSB problem

Pozdrav,

crkla mi je maticna msi p31 neo v2, pa sam nabavio novu msi p45 neo3

kada sam pokusao instalirati OS, racunalo bi se samo restartalo usred bootanja, i nakon malo prckanja po biosu shvatio sam da mi je FSB postavljen na 333 i onda mi procesor radi na 3.5 GHz, a trebalo bi biti na 267 i 2.8 GHz...

pokusao sam smanjiti FSB u BIOSu, ali moguce je bilo postaviti samo na 333-800, i onda sam malo gledao manual za maticnu, i skuzio da postoje jumperi za podesavanje toga

promjenio sam kombinaciju jumpera iz defaulta u drugu poziciju i onda sam imao mogucnost postavljanja u BIOSu na 200-400 otprilike, pa sam postavio na 267, i onda je sve dobro radilo 2 dana

jutros sam isao upaliti racunalo, ali bootanje je trajalo malo duze i opet se restartao, provjerio sam u BIOSu, i opet je FSB na 333....nije mi jasno kako je to moguce ako sam postavio jumpere u drugaciju kombinaciju...

pokusao sam onda ponovo vratiti na default poziciju jumpere, i resetat CMOS, opet isto...

pokusao sam razne druge kombinacije jumpera, opet isto, FSB moze biti 333-800....

konfiguracija je ovakva:

Maticna-  MSI P45 Neo3

Procesor - DualCore Intel Core 2 Duo E7400, 2800 MHz (10.5 x 267)
RAM - 4096 MB  (DDR2-800 SDRAM) (1x Kingmax, 1x Transcend, 2x Aeneon)
Graficka - NVIDIA GeForce 9600 GT  (512 MB)

HDD- 1x 320 GB SATAII WD Caviar

OS - Windows 8.1 Pro

unaprijed zahvaljujem :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.1.2015 16:10 (moomy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: CPU FSB problem

Kako je kod E7400 mnozitelj zakljucan na 10.5 temeljna frekvencija treba biti postavljena na 266MHz.

Ovako:

1. Na ploci kratkospojnike JB 1 i JB 2 postavi u defaultni polozaj dakle na oba kratkospoji 1. i 2. pin.

2. U BIOSu iskljuci opciju D. O. T. Control

3.  #   #     omoguci EIST opciju

4. #   #    postavi CPU FSB na vrijednost [266MHz]

Edit: provjeri napon CMOS baterije, problem bi mogla stvarati i razlicita memorija, najbolje naci uparene module npr. 2x2GB.

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.1.2015 21:41 (Hardwhelper!!!).
13 godina
neaktivan

hvala, pokusat cu neku kombinaciju sa memorijom, i provjerit napon baterije, jer ovo ostalo sam sve napravio, i D.O.T. control je iskljucen i EIST ukljucen

13 godina
neaktivan
CPU FSB problem

pokusao sam, promjenio raspored memorije, izvadio bateriju na pola sata, stavio jumpere za FSB na default i opet isto, mogu namjestat FSB u biosu samo od 333 do 800

evo par slika

sry za kvalitetu, slikano sa moba

bi li sto pomoglo da izbacim memoriju iz dimm3?

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2015 11:27 (moomy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-odspoji HDD, može i samo jedan keks RAMa.

-vrati sve postavke (jumpere na MBO) na 'normal' (provjeri u manualu). Resetiraj CMOS.

-u BIOSu CPU mora biti prepoznat i postavljen na 266. 333 je preveliki OC. Već si podesio.. ali kad se desi problem BIOS može resetirati postavke (obično na default tj to bi bilo 266, ali tko zna što je s ovom MBO i jumperima).

-testiraj MemTest-om (prikazuje i FSB brzine).

-prijavljene brzine se mogu razlikovati ovsino što koji program prikazuje, BIOS/CPUid.. jer je sve 'doubledata' kao DDR ili quad itd. pa se npr 133MHz može prikazivati kao 266, ista stvar.. RAM je npr na 400, što je po DD-u 800.

-Hirens CD je praktičan, imaš gore sve potrebno.. Tek kad više puta restartaš, kad sve radi OK, spoji HDD i probaj u win. Prati i temperature, voltažu.. to su ugl razlozi da BIOS promijeni postavku. Pošto je sve starije može biti i neki kvar.. a tad nema puno pomoći, tj možda downclockom i undervoltingom produžiš...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan

Ubaci umjesto DDR2@667 2 uparena modula DDR2@800, ili ispravno postavi DRAM/FSB-odnos.

Edit: pogledaj ima li BIOS profile?, ako da podesi profil i postavi za zadani, ukoliko ne uspijes pokusaj nadogradnjom BIOS-a na najnoviju verziju koja donosi mnogo ispravaka!

@moomy u jednoj temi sam vec naglasio napisite ispravan naziv i reviziju komponente...

Ovdje sam prema verziji BOISa uocio da se radi o

MB MSI P45 neo3 V2 a ne kako si naveo, kolege mogu dati krivi odgovor!

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2015 13:26 (Hardwhelper!!!).
13 godina
neaktivan
Hardwhelper!!! kaže...

Ubaci umjesto DDR2@667 2 uparena modula DDR2@800, ili ispravno postavi DRAM/FSB-odnos.

Edit: pogledaj ima li BIOS profile?, ako da podesi profil i postavi za zadani, ukoliko ne uspijes pokusaj nadogradnjom BIOS-a na najnoviju verziju koja donosi mnogo ispravaka!

@moomy u jednoj temi sam vec naglasio napisite ispravan naziv i reviziju komponente...

izvadio sam onu plocicu iz dimm3 i postavio ostale tu u dimm1 dimm3 i dimm4, a u 1 i 3 su aenon, znaci trebale bi biti uparene?

i sad mi u biosu pise da je current DRAM frequency 800

evo slika za jumpere za FSB

postavio sam ih u drugu poziciju prije par dana i onda sam uspio promijeniti FSB u BIOSu na 266

sada su u istoj poziciji, a svejedno ne mogu spustit FSB

sry za neispravno napisano ime, ali nije ni to tocno

tocan naziv je MSI P45 Neo3-FR :) gore nisam napisao FR jer sam na većini slika vidio dodatni dio coolera gore kod procesora, dok na mojoj toga nema, ali ustvari su to 2 verzije iste ploce

evo i slika

EDIT: @ihush pokusat cu to veceras ili sutra :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2015 14:19 (moomy).
16 godina
moomy kaže...
Hardwhelper!!! kaže...

izvadio sam onu plocicu iz dimm3 i postavio ostale tu u dimm1 dimm3 i dimm4, a u 1 i 3 su aenon, znaci trebale bi biti uparene?

i sad mi u biosu pise da je current DRAM frequency 800

evo slika za jumpere za FSB postavio sam ih u drugu poziciju prije par dana i onda sam uspio promijeniti FSB u BIOSu na 266

sada su u istoj poziciji, a svejedno ne mogu spustit FSB

sry za neispravno napisano ime, ali nije ni to tocno

tocan naziv je MSI P45 Neo3-FR :) gore nisam napisao FR jer sam na većini slika vidio dodatni dio coolera gore kod procesora, dok na mojoj toga nema, ali ustvari su to 2 verzije iste ploce

evo i slika

- naziv 100% točan pročitaš s MBO + sve bitne stvari kao reviziju/model/PCB... ne slike s interneta. Tad znaš točan podatak.

- ako je ta MBO tad ver.BIOSa od 7414.19 naviše podržava CPU, provjeri i po potrebi nadogradi. Novije ver. donose npr DDR-support/clock za npr 1GB modul.. itd. btw. MSI uvjek ima i svoju oznaku MS-broj

- pošto vjerojatno nisi nabavio novu, nego polovnu MBO, moguće da je već pogrešno flahsan BIOS ili neki kvar.. to što radi ne znači da je ispravna.

- ako je bio žešći overclock (a 266-na-333 je previše) tad MBO i CPU možda imaju problem, pregoreno/poluispravno i tad ne možeš očekivati normalan rad (ali to se za sad ne zna).

- vrati normalne postavke, jumpere.. post prije.

13 godina
neaktivan
CPU FSB problem

tocan model je MSI P45 Neo3 (MS 7514 ver. 1.0) i kad upisem to u google izbaci mi ovo: http://www.msi.com/product/mb/P45_Neo3FR_PCB_1.0.html#hero-overview

ali moja nema ovaj gore bakreni dio kod procesora i nije V2 jer nema 6 USBova nego 4

mogu li skinuti taj zadnji BIOS sa stranice? (pod support and service)

nabavio sam je polovnu preko njuskala, covjek kaze da je koristio sa Q9400 procesorom i jumperima na default i sve je radilo u redu

ne znam jeste li krivo razumjeli, ali ona nije bila overclockana prije, vec je valjda na default FSB 333-800, a ja sam onda stavio jumpere u drugi polozaj i onda sam dobio mogucnost u BIOSu spustit FSB na 266, i onda je radilo, a sad je odjednom ponovo na 333 i ne mogu spustit

EDIT: bas ova maticna ima dosta razni verzija, pronasao sam na stranici ovo: http://www.msi.com/support/search/7514

pretpostavljam da je onda moja P45 Neo3-F (PCB 1.1)? http://www.msi.com/product/mb/P45_Neo3F_PCB_1.1.html#hero-specification

mogu li sigurno flashat ovaj zadnji BIOS (2.6) iz 19.1.2010. ? 

EDIT 2: bas citam manual za tu p45 neo3-F, i vidim da ona ima nekakve sklopke za OC, a moja ima jumpere....onda je moja P45 Neo3-FR (PCB 1.0)

http://www.msi.com/product/mb/P45_Neo3FR_PCB_1.0.html#hero-overview

ali opet ona na slici ima bakreni dio kod procesora, a kod mene toga nema???

ako je to moja, onda je njen zadnji BIOS verzija 1.A?

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2015 15:26 (moomy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moomy kaže...

..

nabavio sam je polovnu preko njuskala, covjek kaze da je koristio sa Q9400 procesorom i jumperima na default i sve je radilo u redu

ne znam jeste li krivo razumjeli, ali ona nije bila overclockana prije, vec je valjda na default FSB 333-800, a ja sam onda stavio jumpere u drugi polozaj i onda sam dobio mogucnost u BIOSu spustit FSB na 266, i onda je radilo, a sad je odjednom ponovo na 333 i ne mogu spustit

..

-q9400 radi na 1333 (333x4) E7400 na 1066 (266x4)

ok, ako možemo vjerovati da nije OCana, ali od kad si sklopio to je bio OC ('slučajan) i prevelik. Ako je bila ispravna, možda sad više nije.

- q9400 yorkfield je starija jezgra pa je vjerojatno i stariji BIOS, wolfdale je kasnije izašao.. ako je to ta MBO od ver.19.. uz OC moguće je da je MBO davala struju za qx i tad tko zna što može biti.

Posljednji BIOS je iz 2009te, 1.A (A=10), skini i flashaj. Postavi OC jumper na default (to vjerojatno isključuje OC), resetiraj CMOS i vidi kako se postavi clock. Tek nakon tog spoji HDD.

13 godina
neaktivan
CPU FSB problem

@mommy, napisi tocan naziv ploce!, ne slike sa neta... otvori kuciste i procitaj koja je ploca??? napisi ovdje ili stavi fotku ploce, ukoliko iz bilo kojeg razloga (nebitno) nemas pristup ploci kako mislis dati tocan naziv? program ne postoji, tagovi za fotke su potpuno nerelevantni, temeljem naziva iz oglasa???

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

napisao sam gore, tocan model je MSI P45 Neo3 (MS 7514 ver. 1.0), to pise na njoj

kuciste je stalno otvoreno ;) evo i slika

i u oglasu je bilo MSI P45 Neo3-FR

@ihush postoji li negdje nekakvo uputstvo za flashanje? osim onoga koje se dobije sa driverom? nisam totalni početnik, poznajem terminologiju itd, ali nisam nikad prije flashao, a znam da je riskantno, pa zelim biti 100% sigusan sto radim :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2015 21:38 (moomy).
16 godina

ako na njihovim str. imaš winflash to je lakše.. jer ne moraš raditi boot medij koji je čitljiv iz DOSa. Ugl FDD, CD ili USB.. + FS treba biti npr FAT/FAT32. Možda i sam BIOS nudi, tad samo mora vidjeti taj file (a obično ne vidi HDD s NTFSom). Novije MBO mogu direktno s USBa.. (provjeri u manualu, možda i ova MBO može).

nije teško kad znaš i imaš potreban alat (boot). Ali ne smije se desiti greška pa ni npr nestanak struje. Dodatno ako je sve iz DOSa tad moraš nakucati naredbu npr aflash imebiosa.bin .. + možda neki switch, to piše u redme.txt u utilsa. (uvjek je zapakirano sve potrebno i upute, pa možda i bat file).

13 godina
neaktivan

Gore u postu sam naveo pogledaj u BIOSu korisnicke profile!, ucitaj, restartaj, podesi, spremi, dakako ovaj BIOS ih ima, ovdje itekako ima smisla da BIOS "loada" profil prethodnog CPUa.

Moguca rjesenja;

1.loadaj drugi profil i customiziraj, loadaj defaultne postavke ako dobis ispravne frekvencije ne zaboravi prvo spremiti profil zatim spremiti postavke BIOS-a.

2.kako proizvodjac daje rjesenje nadogradnje BIOS-a iz Windoza kroz neki od alata (konzultiraj manual) neznam ima li "upakiran" alat za izradu i flashanje sa bootabilnog medija ili iz DOSa?

Isti alat pokusaj potraziti na instalacijskom mediju isporucenom uz plocu.

Uz alat za flashanje, adekvatne verzije BIOS-a u odnosu na plocu, bitno je da za vrijeme flashanja ne ostanes bez elektricne energije (plati racun :-) , posudi UPS...)...

Nadogradnja iz Windoza moguca (savjetujem tvornicki podrzan OS) za to potrebno:

2.1 zamjeni CPU nekim koji MB ispravno prepoznaje (stariji, brzi...(nebitno)), vjerojatno neki baziran na taktu 333MHz.

2.2 instaliraj OS i nadogradi BIOS, nakon toga zamjeni CPU, sretno!

13 godina
neaktivan
CPU FSB problem

UPDATE

stari mi se jutros vratio iz dojčlanda i usput donio jedan uredski komp iz banke...

bootao sam ga sa ubuntu USBa i saznao da ima Core 2 Duo E8500 i jos neke stvari :)

njemu je Clock Multiplier 9.5 i standardni FSB 333 

jel moram sad flashat BIOS ili mogu samo ubacit njega umjesto E7400?

znam da je bolje imat noviji BIOS, ali ne zelim sad komplicirat ako mogu samo zamjenit procesor.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Teoretski, ne moraš flashati BIOS jer tvoja verzija 1.9 već podržava E8500.

Znači, u teoriji, ako staviš E8500 radit će ok (kažem teoretski jer i E7400 kojeg pokušavaš upogonit isto bi trebao radit ok).

Ne zaboravi namjestiti jumpere na default postavke i resetirati BIOS.

Što se tiče točnog naziva tvoje ploče, pogledaj da li ti je southbridge ICH10 ili ICH10R (Neo3-F ili Neo3-FR). U svakom slučaju BIOS za PCB verziju 1.0 im je identičan.

16 godina
moomy kaže...

UPDATE

stari mi se jutros vratio iz dojčlanda i usput donio jedan uredski komp iz banke...

bootao sam ga sa ubuntu USBa i saznao da ima Core 2 Duo E8500 i jos neke stvari :)

znam da je bolje imat noviji BIOS, ali ne zelim sad komplicirat ako mogu samo zamjenit procesor.

-to je stariji, radit će, nema bitnih razlika u performansama.. (razlika je samo jezgra-voltaža/temperatura ali funkcionalnost/snaga skoro identična pa i jači ..)

-svejedno je poželjno imati noviji BIOS (nije samo CPU ima i RAM..).. ali zapravo do sad nisi nigjde naveo koja je verzija tvog BIOSa ..?

.. ispravak, to je ista generacija.. mogući isti problemi (ver.BIOSa) ali bar je na 333 pa možda bude stabilnije ako je samo CPU bio problem..

semilemi kaže...

...

-gdje vidiš verziju?... 19 je predzadnja, 1A zadnja. Po datumima (ili sam nešto preskočio) ima stariju ver..

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.1.2015 11:33 (ihush).
17 godina
ihush kaže...

semilemi kaže...

...

-gdje vidiš verziju?... 19 je predzadnja, 1A zadnja. Po datumima (ili sam nešto preskočio) ima stariju ver..

Na jednoj od njegovih slika piše BIOS ver. 1.9B2 (ako ja to dobro vidim), također i na stranicama MSI-a piše 1.9, ali da, naziv datoteke je 7514v19.zip.

Točno, 1.9 je predzadnja verzija (zadnja je kao što si naveo 1.A) i u svakom slučaju podržava mu CPU.

13 godina
neaktivan
moomy kaže...

UPDATE

@moomy "jer moram sad flashati BIOS"... 

Kako ces sad flashati kad nemas Windoze???

Svakako kao prvo zamjeni CPU koji se sam tak pojavio!, ako sve radi kako treba zaboravi na BIOS.

Iz Windoza je to ionako nekoliko klikova, ali...

13 godina
neaktivan
semilemi kaže...
semilemi kaže...

...Teoretski, ne moraš flashati BIOS jer tvoja verzija 1.9 već podržava E8500...

Teoretski podrzava i E7400 ali praksa je nesto drugo... poantu je rekao gore u postu @ihush tko zna sto je ploca prosla kod bivseg/ih vlasnika... novi BIOS mozda rijesi problem.

13 godina
neaktivan
CPU FSB problem

ok, recimo da idem zamjenit procesor bez flashanja BIOSa zasad

koraci bi bili ovakvi?

1. namjestit FSB jumpere na default

2. izvadit E7400

3. ubacit E8500

4. resetirat CMOS

ako sve radi, onda kasnije mogu lako flashat BIOS bez opasnosti da ce se nesto pokvarit?

to cu pokusat veceras, ako imate kakve napomene, napisite do tad ;)

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Step by step upravo tako, sretno!

13 godina
neaktivan
CPU FSB problem

eto, zamjena procesora rijesila problem FSBa, uspio sam napravit refresh OSa i instalirat neke osnovne programe

onda sam napravio update grafickog drivera, i tada sam ga restartao jer je tako trebalo ali dogodio se novi problem

kada se restartao, prosao je windows logo screen i onda samo black screen...ekran je upaljen, samo stoji crna slika

uspio sam uc u onaj mod od windowsa kad se neuspjesno restarta i tu sam odabrao Startup Settings, i restartirao se

u slijedecem izborniku sam odabrao Enable low-resolution video mode, nakon toga se upalio normalno, samo na niskoj rezoluciji

pokusao sam promijeniti rezoluciju na standardnu (max mogucu na to ekranu) ali u prva dva pokusaja je samo blokirao u određenom trenutku, mozda par minuta nakon paljenja...

treci put sam to nabrzinu obavio i podesio rezoluciju, i tada je opet zablokirao, pa sam ga morao ugasiti na prekidač....kad sam ga upalio ponovo je bio black screen nakon windows loga...

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Novi problem stvara VGA, testiraj drugom. Nisi napisao koji OS koristis, gore sam predlozio podrzan OS dakle postoji mogucnost da sad problem stvaraju driveri, nepodrzana rezolucija (od strane OSa, drivera, monitora...), kako nisi ni slova napisao o monitoru?, zasuci rukave i napisi nam kako si rijesio problem.

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.1.2015 14:12 (Hardwhelper!!!).
13 godina
neaktivan
CPU FSB problem
  • dakle, OS je Windows 8.1 Pro (original da ne bude zabune ), to sam i napisao u prvom postu 

• monitor je stari IBMov CRT iz '95. (mislim da se vidi na nekim slikama)

skuzio sam da je taj novi driver problem, vjerojatno je stavio rezoluciju koji monitor ne moze podrzat...

pokusao sam svasta, prvo sam u Low resolution mode-u promjenio rezoluciju, ali to nista nije popravilo

maloprije sam otisao u Safe mode i napravio rollback drivera, restartirao, i sve radi kako treba, zasad  ako ne bude problema, necu nista dirat, novi driver cu instalirat kad nabavim novi monitor 

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
CPU FSB problem

UPDATE

hmm, vecina stvari sada radi kako treba, pali se u redu, ne gasi se, ali ima jedna stvar koja me zabrinjava:

ventilator na grafickoj se stalno vrti maksimalnom brzinom... inace bi to bilo samo tijekom bootanja i onda bi se smanjila brzina, ali sad je bucan i ne smanjuje brzinu nikako.... jel to moze imat nekakve dugorocne posljedice na graficku ili cu samo morat tu buku slusat dok ne sredim driver?

pretpostavljam da se nece pregrijat hahahah 

EDIT 

jel mogu nekako update-at driver a da mi se ne dogodi opet ista stvar? pocnje me gnjavit ova buka 

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.1.2015 18:10 (moomy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
CPU FSB problem

Hmmm, bez drivera tesko da ces smanjiti buku?, do zamjene monitora ubaci VGA sa pasivnim hladjenjem...

Neke komponente (navedeni monitor) iz racunalne povijesti jednostavno nemogu raditi objedinjene u konfiguraciji uz "nove", najnoviji OS... jednostavno negje u lancu je slaba karika!, problem je i danas od novih komponenti izbalansirati konfiguraciju...

Monitoru mozes naci prostora za primjenu... Rjesenja uvijek ima, zasuci rukave, Googlaj... gore u postovima vezano uz CPU/DRAM namjerno/nenamjerno (nebitno) nigdje nije spomenuto gdje je integriran memorijski kontroler...

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.2.2015 15:16 (Hardwhelper!!!).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice