Pa bio je nedavno clanak u BUGu o Cobolu. Cobol experti odoshe u penziju, nema ko da ih zamijeni. Konverzija koda iz cobola u javu ili c# kosta po 25$. Cobol je definitivno jezik koji ti moze osigurati komfort u zivotu sljedecih 10ak godina :)
nemam ništa protiv učenja u QBASIC-u al jel se on uopče može pokrenuti na novijim OS-ima i dal za njega još uvjek postoji podrška?
Može se pokrenuti pod XP-om bez ikakvih Compatibility podešavanja, a može se i mountati u DOSBox.
uh nisam io par dana i svasta sam propustio...
Udar na microsoft i izdizanje jave i Oracle-a, c# puno mocniji od vb.net, o mila majko koje su to gluposti....
Ajd nek netko tko zna kaze koliko kosta oracle server?!?
Ajd nek netko tko zna kaze sto je BizSpark program i koliko kosta 10000 windowsa, sql servera, office-a, visual studia... a licence su trajne...
Koje su prednosti C# nad VB.Net (izostaviti ukuse pisanja koda)...
Ja sam za to da se trud onih koji programiraju i rade posteno plati, a mi bi sve za 0 kn, e nejde tako. Osobno obozavam javu, ali tuzna je istina da je java spora (mislim da oko 3 puta sporija od c++) i zahtjeva taj nesretni JVM. Linux takodjer koristim i sve najbolje o njemu, besplatan je pa tko nema love i ima staro racunalo...super za net i muziku. Problem je sto ljudi vise ne vide WINDOWS,OSX I LINUX kao OS, nego kao Micro$oft, šminka, nemoram nista platit!!
Moram otvoriti novu temu ASP.NET vs PHP, tu ce biti krvi :)
Evo sad drmajte po PALCU DOLJE :), hehe!!
Pozdrav od marka!
Sve je to onaj dim... Vrijeme nemilice gazi. Uskoro ce i 'programeri' postati izumiruca vrsta.
Eventualno ostanu kvalitetni 'designeri'....
Udar na microsoft i izdizanje jave i Oracle-a, c# puno mocniji od vb.net, o mila majko koje su to gluposti....
Ajd nek netko tko zna kaze sto je BizSpark program i koliko kosta 10000 windowsa, sql servera, office-a, visual studia... a licence su trajne...
Ja sam za to da se trud onih koji programiraju i rade posteno plati, a mi bi sve za 0 kn, e nejde tako. Osobno obozavam javu, ali tuzna je istina da je java spora (mislim da oko 3 puta sporija od c++) i zahtjeva taj nesretni JVM. Linux takodjer koristim i sve najbolje o njemu, besplatan je pa tko nema love i ima staro racunalo...super za net i muziku. Problem je sto ljudi vise ne vide WINDOWS,OSX I LINUX kao OS, nego kao Micro$oft, šminka, nemoram nista platit!!
Pozdrav od marka!
Ahh opet jedan onaj koji na Javi nije radio i onda tvrdi da je ona sporija od c++. Istina je da je u nekim stvarima sporija, ali u većini stvari je čak i brža od njega. Samo treba malo progooglati.
I da Java zahtjeva JVM, a C# zahtjeva .NET koji je isto toliko nesretan...
Java ima početni "lag" dok se ne digne JVM, ali nakon toga radi "ko zmaj", isti onaj "lag" koji imaju i .NET aplikacije dok se diže framework.
Kažeš da radiš sa WPF-om, ako se ne varam dok se diže prvi put WPF aplikacija to traje skoro cijelu vječnost, osobito ako je malo "bogatija"
Inače samo da ti kažem da sam ja .NET programer, a Javu koristim vrlo malo (u usporedbu na .NET).
Ovo je stari test još(jdk 1.3), danas je to još više optimizirano
http://scribblethink.org/Computer/javaCbenchmark.html
Iako nije i baš neki izvor, ali ajde
http://en.wikipedia.org/wiki/Java_performance
http://kano.net/javabench/data
http://www.osnews.com/story/10729/The_Java_performance_debate/page1/
I ASP.NET i PHP se uopće ne mogu mjeriti. Tu je jasni pobjednik ASP.NET. ASP se može mijeriti samo sa nekim od JAVA tehnologija (JSP, JSF, STRUTS ...).
A što se tiče Oracle, tu se slažem s tobom da postoje bolja(tu mislim jeftinija za neku određenu primjenu, jer bolja (tehnološki) ne postoje) rješenja .
Vidi, sve ti priznam, rekao si kako je je (i wpf i asp.net...i Oracle), ali ovo "Ahh opet jedan onaj koji na Javi nije radio i onda tvrdi da je ona sporija od c++. " si skroz pogrijesio. Sa javom sam prvo i poceo programirati i imam itekakva iskustva i sa Javom EE, SE a pomalo i sa JAVOM FX, koja mi se najvise dopala. Sto se tice izgleda i mogucnosti jave stvljam ju na prvo mjesto...danasnji substance je nepremasiv po modernim izgledima aplikacija. Eto moze se reci da je java i dosta lagana i citljiva ALI DA JE BRZA OD C++----------------------------to nemoze nitko reci!!!! Javu mozemo usporedjivati sa Net jer trazi neki runtime, ali sa C++ ga ne mozemo nikakao usporediti. Samo je assembler nadmasiv. Sto se tice sistemskog programiranja c++ No 1.
Eto okvirno se slazem s tobom i postoj koji si napisao :)
Pozdrav od marka!
O boze, pratim tvoje piskaranje vec nekoliko stranica ali sad se bas moram javiti jer trubis gluposti o kojima nemas pojma.
Java/CLI jezici, odnosno SVAKI jezik koji ima virtual machine je sporija od low level jezika u teoriji, u praksi ne postoji niti jedan programer koji je sposoban napisati aplikaciju u low level jeziku koja ce to BOLJE optimizirati od just in time compilera.
Cak i u teoriji, just in time compiler je BRZI od statickog compilera jednostavno zato jer ima profiler ugradjen u sebe - dakle za vrijeme izvodjenja programa profilira i gleda sta tocno treba optimizirati. Staticki compiler NEMA te informacije na raspolaganju, dakle, staticki compiler ce UVIJEK proizvoditi losije optimiziran kod. U teoriji. Nauci malo o tome kako rade compileri (ja sam, cisto za referencu, drzao seminare o tome), pa ce ti bit jasno da su ta odijeljenja 'ovaj je jezik brzi a ovaj sporiji' totalno idiotska.
Za praksu, ja upravo dovrsavam komercijalni full 3D MMO projekt u Javi.
Majko mila kako mi dignu zivce ovakvi 'strucnjaci' koji pricaju informacije iz 90ih. FYI, JVM ne interpretira vec compilira kod u native od 2000te. To je DEVET godina u natrag.
Takodjer, otkako je Transmeta napravila prvi prototip procesora koji je imao svoj instruction set u flash memoriji, to se podrucje sve vise i vise istrazuje. To znaci da cemo u buducnosti najvjerojatnije vidjati procesore u koje ces moci flashati bytecode interpreter za bilo koji virtualni jezik. Sto znaci da svaki argument o brzini gubi ikakav smisao.
Koji "nesretni JVM"???? Sta CLI jezici ne zahtijevaju da instaliras .Net ili Mono platformu? Sta Python ne treba svoj interpreter? Pa svaki DLL se moze gledati kao "platforma koju moras instalirati", zasto se ne bunis protiv takvog nacina bloatanja???
Licenca za Oracle 10g server professional, za jedan prosjecan broj korisnika (100) iznosi oko 60ak tisuca eura. Nemam blage veze koliko kostaju M$ovi proizvodi jer ako si ikada radio u bussines softwareu, onda znas da ozbiljni klijenti ne idu na tvoju percepciju "boljeg" nego na brand. Oracle je skup bugova koji se voodoom drzi skupa i nekako radi, ali je Oracle BRAND! A jedan manager koji upravlja poduzecem od +300 ljudi hoce BRAND.
Nisam radio sa VB.Net-om, ali ako je filozofija IMALO slicna filozofiji prijasnjih VB-ova (dakle, ekstremni RAD development) onda je razlika ocita svakom mulcu koji je ikada pokusao napisati nesto vise od kalkulatora u oba jezika - odrzavanje.
Moderni OOP jezici sa svim tim cudima od klasa, interfaceova, mixina ne postoje zato da bi napisao aplikaciju jednostavno, to se moze i u assembleru.
Postoje zato da bi aplikaciju lakse nadogradio i odrzavao.
Edit:
uvalio si svoj post dok sam ja pisao ovaj, tako da neke odgovore koje si vec napisao samo ignoriraj.
Pozdrav od marka!
O boze, pratim tvoje piskaranje vec nekoliko stranica ali sad se bas moram javiti jer trubis gluposti o kojima nemas pojma.
Java/CLI jezici, odnosno SVAKI jezik koji ima virtual machine je sporija od low level jezika u teoriji, u praksi ne postoji niti jedan programer koji je sposoban napisati aplikaciju u low level jeziku koja ce to BOLJE optimizirati od just in time compilera.
Cak i u teoriji, just in time compiler je BRZI od statickog compilera jednostavno zato jer ima profiler ugradjen u sebe - dakle za vrijeme izvodjenja programa profilira i gleda sta tocno treba optimizirati. Staticki compiler NEMA te informacije na raspolaganju, dakle, staticki compiler ce UVIJEK proizvoditi losije optimiziran kod. U teoriji. Nauci malo o tome kako rade compileri (ja sam, cisto za referencu, drzao seminare o tome), pa ce ti bit jasno da su ta odijeljenja 'ovaj je jezik brzi a ovaj sporiji' totalno idiotska.
Za praksu, ja upravo dovrsavam komercijalni full 3D MMO projekt u Javi.
Majko mila kako mi dignu zivce ovakvi 'strucnjaci' koji pricaju informacije iz 90ih. FYI, JVM ne interpretira vec compilira kod u native od 2000te. To je DEVET godina u natrag.
Takodjer, otkako je Transmeta napravila prvi prototip procesora koji je imao svoj instruction set u flash memoriji, to se podrucje sve vise i vise istrazuje. To znaci da cemo u buducnosti najvjerojatnije vidjati procesore u koje ces moci flashati bytecode interpreter za bilo koji virtualni jezik. Sto znaci da svaki argument o brzini gubi ikakav smisao.
Koji "nesretni JVM"???? Sta CLI jezici ne zahtijevaju da instaliras .Net ili Mono platformu? Sta Python ne treba svoj interpreter? Pa svaki DLL se moze gledati kao "platforma koju moras instalirati", zasto se ne bunis protiv takvog nacina bloatanja???
Licenca za Oracle 10g server professional, za jedan prosjecan broj korisnika (100) iznosi oko 60ak tisuca eura. Nemam blage veze koliko kostaju M$ovi proizvodi jer ako si ikada radio u bussines softwareu, onda znas da ozbiljni klijenti ne idu na tvoju percepciju "boljeg" nego na brand. Oracle je skup bugova koji se voodoom drzi skupa i nekako radi, ali je Oracle BRAND! A jedan manager koji upravlja poduzecem od +300 ljudi hoce BRAND.
Nisam radio sa VB.Net-om, ali ako je filozofija IMALO slicna filozofiji prijasnjih VB-ova (dakle, ekstremni RAD development) onda je razlika ocita svakom mulcu koji je ikada pokusao napisati nesto vise od kalkulatora u oba jezika - odrzavanje.
Moderni OOP jezici sa svim tim cudima od klasa, interfaceova, mixina ne postoje zato da bi napisao aplikaciju jednostavno, to se moze i u assembleru.
Postoje zato da bi aplikaciju lakse nadogradio i odrzavao.
Edit:
uvalio si svoj post dok sam ja pisao ovaj, tako da neke odgovore koje si vec napisao samo ignoriraj.
To sto ti drzis tecajeve nema nikakve veze sa praksom. I ja sam drzao tecajeve dok nisam naucio raditi, jer ipak lova nije ni priblizno ista!
Sory na ovome gore, moram vratiti istom mjerom, jer nazvao si moj post idiotarijom i rekao "trubis gluposti o kojima nemas pojma".
_____________________________________________________________________________________________________________________
e sad, ti govoris o c# i vb.netu tj Frameworku a to nisam spominjao kad je bila rijec o brzini. Radilo se o C++ i javi. Java je multiPl, a niti jedan klijent koji koristi OSX nece niti cuti za apliakcije pisane u javi. U usporedbi sa c++ "nemoj se ljutiti" nema sanse. Nije stvar brzine izvodjena nego dodatnom opterecenju koje stvara JVM.
Sto se tice Branda- to objesi macku za rep. Pogotovo sada u krizi!
Sad sam bio nabrusen, ali proslo me...pa necu vise trubiti gluposti o kojima nemam pojma :)
Lijep pozdrav
Hm, oprosti, mozda sam bio grub.
Povlacim to da trubis gluposti. Valjda mi je napokon prekipjelo citati svakodnevno postove klinaca koji sve znaju, pa sam se istresao na tebi.
Sto se tice Jave i C++sa, napomenuo sam u teoriji, a sto se tice prakse odlucno i cvrsto stojim iza onoga sto sam rekao o programerima. JEZIK ne pise brz ili spor kod, to cini PROGRAMER.
Sto se tice profiliranja i JIT compilera, samo pricekaj. Vec u verziji 7, Java donosi vrlo znacajna poboljsanja u vezi osnovnih add/mul operatora i multi-add i multi-mul, i to na primitivima i na arrayima. Znacajna poboljsanja ne znaci 10% - znaci u rangu od 50% brze operacije. To su samo optimizacije na VM-u. A sad promisli sta ce bit u buducnosti kad hardware postane malo fleksibilniji prema modernim jezicima - a mora jer trend tako ide. Nadalje poboljsava se dynamic memory allocator tako da alokacije i dealokacije malih objekata, pogotovu ako su ne-mutabilni idu brze, instanceof operator je gotovo besplatan kao i virtualni poziv.
Danas u dobu multicore mashina gdje je konkurentno programiranje _must_, kratkotrajne brojne alokacije nemutalbinih objekata su rutina, a dinamicke alokacije i brisanja objekata u C++u su i dalje puno sporije od staticnog stacka.
Vec 5 minuta razmisljam da imam jos nesto bitno za reci ali uopce se ne mogu sjetiti sto. editirat cu post kad se sjetim.
Ne drzim seminare za svoj posao, to je vise radi skupljanja poena na CV-u, besplatnih putovanja u druge zemlje na seminare, upoznavanja zanimljivih ljudi i otvaranja novih zivotnih prilika.
Profesionalno radim kao programer oko 13 godina, prvih 5 godina u C++u a zadnjih 8 u Javi (a mislim da cu se mozda pomalo seliti na .Net jezike). Prosao bussiness software kroz 10 godina, zadnjih 3 godine u game industriji kao lead teama koji radi na spomenutom MMORPG naslovu. Kao sto vidis, prosao sam razlicite grane programiranja tako da nisam ogranicen na jedno podrucje. Jedino cega se nisam profesionalno dotakao je kodiranje mikrokontrolera, ali to mi je u zadnje vrijeme hobi.
Iznosim ovo samo kao reference da vidis da ne pricam napamet i da nisam akademik, nego da znam sto je praksa i da znam kako se radi u praksi.
Recesija???
Da, mozda za nas radnike.
Vjeruj mi da jedno hotelsko poduzece koje broji +12 objekata i +800 zaposlenih definitivno nema namjeru vrtiti svoj ERP sustav na icemu slabijem od Oraclea.
Edit:
sjetio sam se. Komentar ide na to sto OSX korisnik ne zeli Java app na svojem kompu.
OSX korisnik je u pravilu razmazen Appleovom politikom da je samo ono sto Apple napravi dobro za njega, ali to uopce ni nema veze sa programerom. Jesi li pokusao ikada napisati portabilnu aplikaciju u C++u? Biti portabilan izmedju windowsa i linuxa se jos i moze bez nekih prevelikih problema. Probaj biti portabilan i za Mac - horda problema i skrivenih bugova o kojima nitko ziv ne prica.
Mene i moj tim apsolutno nista ne sprijecava da distribuiramo native opengl bind binarye za windows, linux i OSX, dapace upravo se zadnjih mjesec dana vrte testiranja na jednom Mac-u jer FMOD nesto steka i ne radi najbolje. Ali definitivno podrska ide za njega.
Pa tko voli nek izvoli.
Hm, oprosti, mozda sam bio grub.
Povlacim to da trubis gluposti. Valjda mi je napokon prekipjelo citati svakodnevno postove klinaca koji sve znaju, pa sam se istresao na tebi.
Jedino cega se nisam profesionalno dotakao je kodiranje mikrokontrolera, ali to mi je u zadnje vrijeme hobi.
Ok, prihvacam ispriku ! Sve 5!
U programiranju si duze nego ja i vidi se da znas sto pricas, ali terminologija koju koristis me dotukla :) he. Vidi se da slusas tecajeve cesto!
Microprocesori !! bas sam si nabavio 8pinski programator, ali netnam kako i sta dalje. Vidio sam BasCom i bio presretan vidjevsi poznatu Basicovu sintaxu.
Pripremam si racunalo na kojemu su se igrati sa programatorom, ali ne da imam tu rupu, bego vakum :). Bio bi dobro da otvorimo temu, bacimo malo nekih samplova i osnova.
E da:vidim da si editirao dok sam citao post.... Apple-ovci najcesce ljudi koji racunalo koriste za razonodu i cisti uzitak. Svidja mi se sto imaju na apple-ovoj stranici DOWNLOAD koji objavljuje nove aplikacije za osx, pa vjerojatno zbog toga nemaju potrebe traziti dalje. Vjerojatno je to razlog tog zacrtanog pogleda prema Apple. A Xcode...nikako mi nije sjeo.. Malo žurim pa ne stignem sto sam tocno napisao, sorry ak ima nesuvislih recenica, bio sam u prekidima posao!
Pozdrav!
Decki evo i ja odlucio poceti da programiram,moglo bi se reci da sam potpuni pocetnik iako sam isprobao mnogo programskih jezika.Odlucio sam poceti sa najjednostavnijim jezikom,a to je QBasic.Sta mislite jel dobro OVO poceti uciti u vezi qbasic-a.Znam da ovo nije knjiga u vezi qbasica ali mislim da je ipak isplativo poceti bilo s cime.
Bio sam ucio jedno vrijeme Small Basic pa me itf4n uvjerio da je to sranje programski jezik,da se ne moze nista nauciti.Ipak,itf4n je bio u pravu,jezik je stvarno gadan,izgleda potpuno jednostavno ispocetka ali za jednu igru kao Pong treba ispisati 10 stranica koda,malo je to cudno za programski jezik.
Molim odgovorite sto detaljnije ako je moguce,zelim znati jel QBasic potpuno dobar :D.
Samo naprijed prijatelju! Zelim ti dobar pocetak i brzo i najbitnije ZANIMLJIVO ucenje!
Ej,hvala jarane,nadam se da ce ici sve glatko
.Zelim QBasic nauciti bas ono profesionalno,zelim nauciti tako da bih znao napraviti barem pacmana ili pong u basicu.
.Zelim QBasic nauciti bas ono profesionalno,zelim nauciti tako da bih znao napraviti barem pacmana ili pong u basicu.
QBasic nauciti bas ono profesionalno, hehe. Bas je profesionalni jezik... Al ajd, sretno s DOS-om, mi danas koristimo Windows!
Mislim da bi se do trenutka kad bi radio pongove/pacmane trebao prebaciti na nešto snažnije. QBasic jest sjajna stvar za učenje, za više od toga - ima razloga zašto se ne koristi :D
(Iako nije pogubno poznavati QBasic do svakog "hakeraja" - štoviše, to je preporuka jedne od osoba koja se bavi razvojem igara, a koja je u QBu napravila - naravno jednostavan - 3D engine)
Pozdrav od marka!
Pa da, naravno ja sam oduvijek znao da se vb i c# kompajliraju u isti byte code, tj msil. I da nije bitan jezik nego platforma. Stoga sve što možeš u C# možeš i u VB.netu i sorry, u pravu si. Makar raditi neki win api interop mi je nekek prirodnije u c#. Ja sam ga osobno počeo koristiti jer je bilo full simpa raditi taj interop :)
Ali razliku je naj definirao jedan mladić.. ovdje
Well, I think it is a matter of history and IT culture. Why is COBOL so bad labeled, I had opportunity to work with it and I found it a great language for business applications. Actually add to it OO and you get perfect business language. But no, academics (professors) want their students to be scientists, science is math, and math is assembly and C language. Computer scientist is scientist so he respects C language and despise easier COBOL for business, along the way came C++ and VB, so scientist naturally choose C++ for really hard math formula programs, complex code gets popular with scientific institutions and the language gets the emperor of the programming languages title. With the hype comes marketing and business people look forward to have C++ top notch programmers as superior race of programmers. On the productivity level, VB amazes the managers, instead of being late, now they have VB coders who produce fancy GUI and fast applications (80% of the world is MS based). However, the hype holds for C++ and even if you can do it in VB in 1 month, give it 3 or 4 months and you have it in C++, bravo (now you got it complex and scientific). Along the way, IT students divide themselves in two camps. Top markers go for C++ with full steam and patiently accept the pointers induced crashes (assembly/C legacy of low level programming), another group of students, ones who got life (and lower marks for time lost on life) adopt easier yet more practical approach, VB is easy to learn, gets the projects done sooner, and GUI is cool. Yet they are lazy labeled, hence not professional, and really complex code still is done in C++. So the natural progression of VB as a language is stuck, what does MS have to solve if VB is used for small to middle range projects and its good for it. Why add to it anything nobody will use anyway. Along came Java and C++ scientific community cheered, no pointers = no crashes (less anyway), no viruses, reduced complexity, more productivity (even academics forgot why they insisted on pointers at first place and now teach Java). C to C++ to Java progression inherited Java scientific hype of C++, MS had to respond and they labeled their Java C# and finally added what they should have long time ago to VB.Net. The syntax of VB and C# is different but funcionality very similar. Yet true scientist is C syntax oriented and everybody respects those good students and not lazy ones so the hype holds, and is properly payed for.
I sada bi ja na to jos dodao da je c++ kao jezik bio jezik pravih kompjuteraša, onih koji su htjeli napraviti igru, koji su htjeli napraviti os. Koji su imali Unix i nesto programirali :) A VB je bio jezik onih omrzlih dosadnih biznisaša, ITevaca. I u tom svjetlu, enter C#. Mozes radit u ITu, a osjecat se kao da si znanstvenik :D Nego, šalu na stranu, VB je dok mu je trajao razvoj bio jezik ograničene namjene i imao ograničen krug korisnika. A kada se je pojavila Java i njena sintaksa, pa i C# onda je nestala ta ograničenost. Jer i c# i vb i java danas imaju istu namjenu, tj. svrhu. Koja nadmasuje ogranicenja starog vb-a. Sto zahtjeva i bolje programere. One koji su znali c++. A njima je c# prirodan. I zato se komplexnije stvari pišu u c# u. E, ti i takvi programeri vladaju IT svijetom, ne VBovci, kojih ima sposobnih. Ali probaj nesto tumačit u VBu pa ćeš vidjet kak će te gledat :)
Inače, koje su to točno prednosti Windoza pred Linuxom?
Ali razliku je naj definirao jedan mladić.. ovdje
Well, I think it is a matter of history and IT culture. Why is COBOL so bad labeled, I had opportunity to work with it and I found it a great language for business applications. Actually add to it OO and you get perfect business language. But no, academics (professors) want their students to be scientists, science is math, and math is assembly and C language. Computer scientist is scientist so he respects C language and despise easier COBOL for business, along the way came C++ and VB, so scientist naturally choose C++ for really hard math formula programs, complex code gets popular with scientific institutions and the language gets the emperor of the programming languages title. With the hype comes marketing and business people look forward to have C++ top notch programmers as superior race of programmers. On the productivity level, VB amazes the managers, instead of being late, now they have VB coders who produce fancy GUI and fast applications (80% of the world is MS based). However, the hype holds for C++ and even if you can do it in VB in 1 month, give it 3 or 4 months and you have it in C++, bravo (now you got it complex and scientific). Along the way, IT students divide themselves in two camps. Top markers go for C++ with full steam and patiently accept the pointers induced crashes (assembly/C legacy of low level programming), another group of students, ones who got life (and lower marks for time lost on life) adopt easier yet more practical approach, VB is easy to learn, gets the projects done sooner, and GUI is cool. Yet they are lazy labeled, hence not professional, and really complex code still is done in C++. So the natural progression of VB as a language is stuck, what does MS have to solve if VB is used for small to middle range projects and its good for it. Why add to it anything nobody will use anyway. Along came Java and C++ scientific community cheered, no pointers = no crashes (less anyway), no viruses, reduced complexity, more productivity (even academics forgot why they insisted on pointers at first place and now teach Java). C to C++ to Java progression inherited Java scientific hype of C++, MS had to respond and they labeled their Java C# and finally added what they should have long time ago to VB.Net. The syntax of VB and C# is different but funcionality very similar. Yet true scientist is C syntax oriented and everybody respects those good students and not lazy ones so the hype holds, and is properly payed for.
I sada bi ja na to jos dodao da je c++ kao jezik bio jezik pravih kompjuteraša, onih koji su htjeli napraviti igru, koji su htjeli napraviti os. Koji su imali Unix i nesto programirali :) A VB je bio jezik onih omrzlih dosadnih biznisaša, ITevaca. I u tom svjetlu, enter C#. Mozes radit u ITu, a osjecat se kao da si znanstvenik :D Nego, šalu na stranu, VB je dok mu je trajao razvoj bio jezik ograničene namjene i imao ograničen krug korisnika. A kada se je pojavila Java i njena sintaksa, pa i C# onda je nestala ta ograničenost. Jer i c# i vb i java danas imaju istu namjenu, tj. svrhu. Koja nadmasuje ogranicenja starog vb-a. Sto zahtjeva i bolje programere. One koji su znali c++. A njima je c# prirodan. I zato se komplexnije stvari pišu u c# u. E, ti i takvi programeri vladaju IT svijetom, ne VBovci, kojih ima sposobnih. Ali probaj nesto tumačit u VBu pa ćeš vidjet kak će te gledat :)
Inače, koje su to točno prednosti Windoza pred Linuxom?
Sva cast na postu, samo se sa jednom stvari ne slazem-nije se pojavila java nakon vb.net-a i C#, jer java "ODUVIJEK(citaj dugo)" postoji.
Na pitanje koje su prednosti Win nad Lin?!? hm h... Subjektivno bi trebao sutiti, ali objektivno cu navesti ovo: Win je u nasim prostorima prosireniji, puno se vise korosti, ljudi ga puno vise kuze i znaju, a Win 7 je daleko ispred svih verzija wina do sada, to je definitivno..ali treba vremena da se to prizna. Ljudi nemaju pojma kako koristiti linux, a zasiat je vrlo snazan i gotovo perfektan OS!
Sva cast na postu, samo se sa jednom stvari ne slazem-nije se pojavila java nakon vb.net-a i C#, jer java "ODUVIJEK(citaj dugo)" postoji.
Na pitanje koje su prednosti Win nad Lin?!? hm h... Subjektivno bi trebao sutiti, ali objektivno cu navesti ovo: Win je u nasim prostorima prosireniji, puno se vise korosti, ljudi ga puno vise kuze i znaju, a Win 7 je daleko ispred svih verzija wina do sada, to je definitivno..ali treba vremena da se to prizna. Ljudi nemaju pojma kako koristiti linux, a zasiat je vrlo snazan i gotovo perfektan OS!
Bas je cool post :D
PA .. Java se pojavila ako se ja ne varam negdje 1995/6, a vb je onda vec bio vani.. i koristio se.
I fkt se uvjek začudim kad pitam koje su to prednosti Windowsa pa neko kaže.. raširenost.. Rolleyes teški. Inače, koristim 7icu i nije mi niš preposebno. Vista sa faceliftom. U koji su uključili popravak nekih totalno disfunkcionalnih elemenata sučelja. Inače, ispod palube to sve isto.
PA .. Java se pojavila ako se ja ne varam negdje 1995/6, a vb je onda vec bio vani.. i koristio se.
I fkt se uvjek začudim kad pitam koje su to prednosti Windowsa pa neko kaže.. raširenost.. Rolleyes teški. Inače, koristim 7icu i nije mi niš preposebno. Vista sa faceliftom. U koji su uključili popravak nekih totalno disfunkcionalnih elemenata sučelja. Inače, ispod palube to sve isto.
sorry stari, nisi u pravu. Vb 1.0 se pojavio u svibnju 1991 god, a java 1990 god.
sorry stari, nisi u pravu. Vb 1.0 se pojavio u svibnju 1991 god, a java 1990 god.
http://en.wikipedia.org/wiki/Java_(programming_language)#History
James Gosling initiated the Java language project in June 1991 for use in one of his many set-top box projects.[9] The language, initially called Oak after an oak tree that stood outside Gosling's office, also went by the name Green and ended up later renamed as Java, from a list of random words.[10] Gosling aimed to implement a virtual machine and a language that had a familiar C/C++ style of notation.[11]
Sun released the first public implementation as Java 1.0 in 1995.
VB je izasao u verziji 1.0 1991.
Vidi sta kaze bosanac...tko zna, bosanac zna. U njih nema Hello World, nego Vozda Raja, hehe :) http://bs.wikipedia.org/wiki/Java_programski_jezik
Evo da se ne koljete, Java je "počela sa radom" 1995 godine
Ovo je pouzdani link, a ne Wikipedia (kako sam već prije naveo u ovoj temi, to nije baš neki izvor)
Evo da se ne koljete, Java je "počela sa radom" 1995 godine
Ovo je pouzdani link, a ne Wikipedia (kako sam već prije naveo u ovoj temi, to nije baš neki izvor)
Hvala ti kaj si nas kolektivno prosvijetlio. Od sada cu te stovati kao Vrhovno Bozanstvo Pouzdanih Informacija.
Hehehehe Python vs Basic . Ne kužim tu usporedbu ??? .
E sada pitanje što se uspoređuje dal sintaksa i logika programiranja u pojedinim ili funkcionalnost ....... Ako je logika u pitanju onda veći broj ljudi će stat u stranu Pythona , ako je u pitanju funkciopnalnost onda su stvari malo zamršenije.
Evo par primera pa sami odlučite :
Korištenje BASIC -a :
http://darkbasicpro.thegamecreators.com/
Korištenje Pythona :
Možda malo ovo rasvijetli maglu iznad onih koji vjeruju da neki programski jezik može čuda , dok drugi su kao zarobljeni u sferi konzolnog programiranja ....
Sa svakim programskim jezikom danas možeš učiniti gotovo sve što u bilo kojem drugom, sa gotovo istim performansama , stvar je samo koji oblik sintakse pojedinog jezika ti bolje leži.
Kako se ikoji jezik može mjeriti sa interpreter "modom" u Pythonu (za učenje, jel)?
Čemu svađe ovo vs ono i ono vs ovo. Savtko koristi ono što mu odgovara.
Python vs Basic. Pa to se ni ne može uspoređivati. Uostalo tko još koristi Basic. Nitko ozbiljan.
Poprilicno sam siguran da dosta hobi PIC programera koristi BASCOM.
Zato sam ja do neba zahvalan clanu bedu koji me upoznao sa AVR-ovima.
Pa logično BASIC of course...
Python is just a ugly and junger and twisted/weird brother of BASIC.
Heh Python je čista izmišljotina od programskog jezika .
Moderni basic compileri ga šiju bez problema jer je on bazično samo interpreter tj
ne postoji nativno kao kompajler...
Aurel
author of Aurel Basic
ja bi ti preporučio python. ja sam naučio qbasic u nekih 5 minuta, ali nemaš ništa od toga, samo nešto osnovno. radije uzmi python
ja bi ti preporučio python. ja sam naučio qbasic u nekih 5 minuta, ali nemaš ništa od toga, samo nešto osnovno. radije uzmi python
Primjecujes problem? Naime autor trazi programski jezik za ucenje programiranja. Sigurno nece ostati niti na BASIC-u niti na Pythonu. BASIC = Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code
IMO oba jezika su adekvatna za ucenje programiranja. Tko zna, da sam ja poceo sa pythonom mozda bi mi danas OOP koncept bio razumljiv...