Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 7.285
|
čitano: 1.704.221
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori

Pozdrav, imam jedno početničko pitanje, a glasi: zašto u slici priloženoj ispod program radi na isti način sa vitičastim zagradama i bez njih, tj. kad je dio programa koji spada u for petlju (unutarnju) obuhvaćen sa zagradama i kad nije. Kolko smo mi učili, bez zagrada se može pisati samo kada se piše jedna linija koda, kao što je kod if uvjeta u ovom primjeru, malo me zbunjuje to.

Hvala.

s zagradama s zagradama
bez bez
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.9.2015 20:14 (Noobiskus).

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Da li neko ima neku zbirku sa rijesenim zadacima iz C++ sa onako zadacima srednje tezine i da bude pokoji bas teski zadatak u elektronskom formatu da mi posalje unaprijed hvala!

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Može li mi neko malo bolje pojasniti bitovne operatore i  pravljenje maske?
Kako znati šta će mi biti maska (koji binarni broj?)?

Ono što nisam shvatio je  pomak ulijevo ili udesno (one ostale sam  nekako i shvatio, jedino me zeza maska).

Evo jednog zadatka, pa ako ko može riješiti:

"Napišite kod u kojem će se int varijabla nekibroj množiti s 4 pomakom bitova ulijevo. Prije pomaka pohranite bit predznaka u cjelobrojnu varijablu predznak, a nakon pomaka vratite predznak rezultatu! Napravite to isto i za dijeljenje s 2."

Hvala.

0 1 hvala 0
16 godina
Re: Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori
dealer92 kaže...

Ono što nisam shvatio je  pomak ulijevo ili udesno (one ostale sam  nekako i shvatio, jedino me zeza maska).

"Napišite kod u kojem će se int varijabla nekibroj množiti s 4 pomakom bitova ulijevo. Prije pomaka pohranite bit predznaka u cjelobrojnu varijablu predznak, a nakon pomaka vratite predznak rezultatu! Napravite to isto i za dijeljenje s 2."

Hvala.

pomak u desno je zapravo dijeljenje broja sa 2, a pomak u lijevo je mnozenje broja sa 2, dakle ti tu trebaš u prvom zadatku dva puta pomaknuti u lijevo, a u drugom jednom pomaknuti u desno..

kako se to radi imas u slikama..

što se tiče samog koda nitko ti neće pisati tvoje zadaće ili što već, ukoliko si negdje zapeo pošalji kod pa ćemo ti pomoć iako je ovo jako jednostavno i sve se da lako riješiti..

ps. predznak u binarnom broju ti je prva znamenka (tipa ako imaš 10100101001) ako je 1 prva to znači da je taj broj negativan, ako je 0 onda je pozitivan..

lijevo lijevo
desno desno
Umro je Einstein, umro je Newton, ni ja se ne osjećam baš najbolje.. :(
17 godina
neaktivan
dealer92 kaže...

Hvala.

Ovisi sto zelis napraviti, tj. ovisi sto ti treba.

Npr., ukoliko imas broj 00000001, i neka ti u jednom slucaju treba taj broj, a u drugom slucaju 11111110 napravit ces masku 11111111 i koristit ces operator XOR. Zasto?

Zato sto 00000001 XOR 11111111 = 11111110, a 11111110 XOR 11111111 = 00000001.

Npr., imas broj 00010010. Zelis obrisati sve bitove osim cetvrtog. Sto ces napraviti? Uzet ces broj 00000001, posmaknes ga (posmak je, a ne pomak) za cetiri mjesta ulijevo da dobijes 00010000 i zatim napravis operaciju AND sa svojim brojem, tj. 00010010 AND 00010000. Svugdje gdje su nule bitovi ce biti izbrisani, osim tamo gdje je jedinica.

I takvih primjera imas mnogo, sve ovisi o datom trenutku sto ti treba i sto zelis napraviti.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
14 godina
neaktivan

Jesam li dobro ispisao?:

1.

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
int a = 0x12;
int b = 0x01;

cout << (b << 4) << endl;
cout << (a & b) << endl;

return 0;
}

2.

#include <iostream>
using namespace std;

int main () {
int a = 0x01;
int b = 0xfe;
int mask = 0xff;

cout << (a xor mask) << endl;
cout << (b xor mask) << endl;

return 0;

}

14 godina
neaktivan

Pitanje je vec postavljeno vjerojatno nekoliko desetaka puta, ali postavljam ga opet.

Sto bi preporucili za ucenje C++-a, ali ne toliko ucenja programiranja? Do sada sam naucio nekoliko programskih jezika, pa me zanimaju samo C++ specifnosti. Neka knjiga ili serijal online tutoriala? Nije ni bitna brzina (ne mora bit ono tipa "C++ u 7 dana" ili nesto slicno), nije hitno.

Puno hvala.

http://luka-ivankovic.from.hr/
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Luka Ivanković kaže...

Pitanje je vec postavljeno vjerojatno nekoliko desetaka puta, ali postavljam ga opet.

Sto bi preporucili za ucenje C++-a, ali ne toliko ucenja programiranja? Do sada sam naucio nekoliko programskih jezika, pa me zanimaju samo C++ specifnosti. Neka knjiga ili serijal online tutoriala? Nije ni bitna brzina (ne mora bit ono tipa "C++ u 7 dana" ili nesto slicno), nije hitno.

Puno hvala.

http://www.stroustrup.com/4th.html

http://www.open-std.org/jtc1/sc22/wg21/docs/papers/2014/n4296.pdf

Nema bolje od toga.

17 godina
neaktivan
Luka Ivanković kaže...

Puno hvala.

Jedan upit u bilo koju trazilicu po vlastitom izboru dovodi nas do: http://stackoverflow.com/questions/388242/the-definitive-c-book-guide-and-list

Literature kakve god zelis, od osnova do specificnosti.

14 godina
neaktivan

Hvala (i naravno da sam to napravio prije),

postavio sam pitanje na forum u nadi da cu dobit misljenja (i iskustva) iz prve ruke. 

http://luka-ivankovic.from.hr/
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Luka Ivanković kaže...

Hvala (i naravno da sam to napravio prije),

postavio sam pitanje na forum u nadi da cu dobit misljenja (i iskustva) iz prve ruke. 

Mislim da nema bolje liste od ove sa Stack Overflowa (uzimajuci u obzir da tamo ima strahovit broj profesionalaca iz industrije). Mozda su neke knjige malo "zastarjele" - recimo Modern C++ Design (nije vise toliko "modern") s obzirom da su tehnike koje su predstavljene unutra polako usle u "mainstream" i danas vise nisu toliko zapanjujuce - ali su i dalje vrlo korisno stivo.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.10.2015 16:30 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan

Jedno brzinsko pitanje... Početnik sam sa programiranje i VS i pokušavam sljedeće... Klikom na button mi se stvara objekt "igrač1" i objekt "novi_prozor" (koji se odmah otvara) Kako kroz taj novi_prozor podesiti parametre objekta "igrač1"? Stvar je da mi ovaj "novi_prozor" jednostavno ne vidi/ne nudi išta od objekta "igrač1" Znam da sam malo nespretno objasnio ali možda netko shvati što sam želio reći?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pozdrav,evo poceo sam prije nekoliko dana uciti c++,te sam naisao na jedan problem.

Naime,pokusavam ispisati slova alfabeta sa for petljom..Kako poravnati da budu ispisane jedan do druge?

Nadalje,kako bi to rjesio jednom petljom umjesto dvije? SLIKA

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.10.2015 22:38 (Geralt-The Witcher).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

Pozdrav svima,

imam par pitanja za vas, ne znam dali da otvorim temu ili da pitam ovdje pošto ima veze s programiranjem(vjerojatno najviše s C++om). 2. srednje sam(računalni tehničar za strojarstvo) i volim raditi na računalima tako da nisam neki ljubitelj strojarstva(zbog preciznosti). Najviše volim dizajnirati i programirati(za sada dobro baratam s PAWNom(SAMP) i tu i tamo HTML i CSS). Pa me sad zanimaju sljedeće stvari:

• Dali je softwareski inžinjer dobro plaćen u Hrvatskoj i dali ima podražnje za istime?
  • Gdje ima taj faks(Zagreb, Osijek..), dali je velika konkurencija na upisima i jeli zahtjevan?
  • Šta točno softwareski inžinjer radi, koji je njegov posao?
  • Koji se predmeti najviše gledaju na upisima?
  • Koji mi još fakultet sugestirate da upišem(nisam baš tip za cijelo-životno dizajniranje jer nemam wow sekment na radovima)?

Pitam ovo jer ne želim da budem naknap s bodovima za upis, pa da se uhvatim učenja matiše, fizike, računalstva i ostalih predmeta koji su potrebni za to. Zahvaljujem se 

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.10.2015 23:12 (Dex.pwn).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...
...
  • Dali je softwareski inžinjer dobro plaćen u Hrvatskoj i dali ima podražnje za istime?
  • Gdje ima taj faks(Zagreb, Osijek..), dali je velika konkurencija na upisima i jeli zahtjevan?
  • Koji mi još fakultet sugestirate da upišem(nisam baš tip za cijelo-životno dizajniranje jer nemam wow sekment na radovima)?

Pitam ovo jer ne želim da budem naknap s bodovima za upis, pa da se uhvatim učenja matiše, fizike, računalstva i ostalih predmeta koji su potrebni za to. Zahvaljujem se 

Da, da.
FER (Zagreb) - tesko, TVZ (Zagreb) - lagano (nhf Tracer), ETF (Osijek), FESB (Split), postoji nesto i u Rijeci... Mogu reci za FER, da poprilicno je velika konkurencija na upisima, je zahtjevan je.
https://en.wikipedia.org/wiki/Software_engineering
Matematika (matematika, matematika, matematika i jos malo matematike), fizika.
Ne znam, upisi sto hoces.

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.10.2015 1:55 (1domagoj1).
15 godina
Dex.pwn kaže...

Pozdrav svima,

imam par pitanja za vas, ne znam dali da otvorim temu ili da pitam ovdje pošto ima veze s programiranjem(vjerojatno najviše s C++om). 2. srednje sam(računalni tehničar za strojarstvo) i volim raditi na računalima tako da nisam neki ljubitelj strojarstva(zbog preciznosti). Najviše volim dizajnirati i programirati(za sada dobro baratam s PAWNom(SAMP) i tu i tamo HTML i CSS). Pa me sad zanimaju sljedeće stvari:

Ja sam student 2 godine Mehatronike, i ako planiraš studirati bilo šta iz tehničke branše, odmah se primi matematike i matematike i samo matematike, jer se sve temelji na njoj. 

14 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...
Dex.pwn kaže...
...

Da, da.
FER (Zagreb) - tesko, TVZ (Zagreb) - lagano (nhf Tracer), ETF (Osijek), FESB (Split), postoji nesto i u Rijeci... Mogu reci za FER, da poprilicno je velika konkurencija na upisima, je zahtjevan je.
https://en.wikipedia.org/wiki/Software_engineeringMatematika (matematika, matematika, matematika i jos malo matematike), fizika.

Hvala, znači samo (matematika^2)^3... A ništa, idemo na matišu  

Znači softwareski inžinjer je običan programer ili viši od običnog programera?

15 godina
Dex.pwn kaže...
1domagoj1 kaže...
Dex.pwn kaže...
...

Da, da.
https://en.wikipedia.org/wiki/Software_engineeringMatematika (matematika, matematika, matematika i jos malo matematike), fizika.

Hvala, znači samo (matematika^2)^3... A ništa, idemo na matišu  

Znači softwareski inžinjer je običan programer ili viši od običnog programera?

Sad točnu razliku ne znam, znam da kod mene u firmi software engineer programira, testira software, dizajnira i znaju dosta programski jezika. 

14 godina
odjavljen

Čuo sam da je softwareski inžinjer ko arhitekt na gradilištu dok su "programeri" obična radna snaga.. Hvala Vam 

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

U Hrvatistanu ces vjerovatno biti i cistacica, i direktor i vozac kamiona, tako da ne zamaraj se glupostima nego uci ako ti je drago, ako ne volis matematiku, zaboravi. Toliko od mene.

LoL acc THCJoshi
Moj PC  
4 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Po europskom modelu školovanja programeri su ljudi sa čak samo srednjom školom. Takav programer je tek izvršitelj posla i ne treba "upotrebljavati mozak" sagledavajući širu sliku projekta. To rade inženjeri koji trebaju planski i sustavno definirati projekt po cjelinama i modulima, i kada je to sve gotovo programer dobije konkretan zadatak što se od njega traži da isprogramira ("nakuca"). Stoga je i plaća takvog programera dosta manja od inžinjera jer imaju različit opseg odgovornosti na projektu.

Primjerice, sada sam na jednom velikom projektu koordinator cijelog razvojnog tima, i ako ja zeznem nešto u planiranju automatski i svi programeri rade krivi posao. Stoga je moja odgovornost poprilično veća od njihove pa se zato treba ipak više i platiti..

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.10.2015 0:27 (TracerCPP).
15 godina
Jonja kaže...

U Hrvatistanu ces vjerovatno biti i cistacica, i direktor i vozac kamiona, tako da ne zamaraj se glupostima nego uci ako ti je drago, ako ne volis matematiku, zaboravi. Toliko od mene.

Potpisujem. Ali ima jedna utjeha, ako stvarno zavoliš programiranje, a ne voliš matematiku s vremenom budeš zavolio i matematiku. Ja nikad u srednjoj i osnovnoj nisam volio matematiku, sada na faksu je druga stvar bio sam primoran i sad je volim riješavati. 

14 godina
odjavljen
ERROR1911 kaže...
Jonja kaže...

Potpisujem. Ali ima jedna utjeha, ako stvarno zavoliš programiranje, a ne voliš matematiku s vremenom budeš zavolio i matematiku. Ja nikad u srednjoj i osnovnoj nisam volio matematiku, sada na faksu je druga stvar bio sam primoran i sad je volim riješavati. 

Tako je i kod mene upravo sad... Prošle godine sam imao 2.5 iz matiše ove godine imam 4.63 prosijek... nikad u životu nisam dobio peticu iz matiše, samo 1, 2 i 3

Hvala Vam ljudi 

16 godina
Geralt-The Witcher kaže...

Pozdrav,evo poceo sam prije nekoliko dana uciti c++,te sam naisao na jedan problem.

Naime,pokusavam ispisati slova alfabeta sa for petljom..Kako poravnati da budu ispisane jedan do druge?

Nadalje,kako bi to rjesio jednom petljom umjesto dvije? SLIKA

posto vidim da ti nitko nije odgovorio evo..

da bi ispisao slova jedno do drugog samo maknes endl iz for petlji, eventualno u cout mozes dodat da ti izgleda ovako:

cout << static_cast<char>(a)  << " ";

što se tiče korištenja jedne petlje da bi ispisao i velika i mala slova mislim da bi trebao napraviti ovako nesto:

for(int i=65; i<122; i++){
cout << char(i) << " ";
if(i==90){
i=96;
}
}

poanta je da kada ispises sva slova skocis na vrijednost manjih ASCII-a i to je to

Umro je Einstein, umro je Newton, ni ja se ne osjećam baš najbolje.. :(
14 godina
odjavljen

Jel može mala pomoć oko pisanja dijagrama tijeka? Ovdje sam napravio shemu kako će program funkcionirati ali ne znam napisati dijagram tijeka(barem mislim da ne znam) za ovu shemu.

Budi me to što imam petlju za ponavljanje(loop). Mislim da bi to trebali ovako ići

početak;

i = 0;

i++;

k = i^2

c = sqrt(i);

ispiši: broj "i"; kvadrat: "k"; korjen "c";

ako je i = 25 onda kraj;

inače ŠTA SAD OVJDE IDE? KAKO DA NAPIŠEM DA SE VRATI NA KVADRAT GDJE JE I++?

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Dijagram tijeka je upravo ta shema. Ovo što ti pokušavaš je napisati pseudokod na temelju toga dijagrama tijeka.

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.10.2015 12:37 (PoloMarko).
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
odjavljen
PoloMarko kaže...

Dijagram tijeka je upravo ta shema. Ovo što ti pokušavaš je napisati pseudokod na temelju toga dijagrama tijeka.

A to je to valjda... Napravimo(nacrtamo) kockice, rmbove i to i sa strane napišemo riječima... Napravio sam ovako, valjda valja

početak;

i = 0;

LOOP:

i++;

k = i^2

c = sqrt(i);

ispiši: broj "i"; kvadrat: "k"; korjen "c";

ako je i = 25 onda kraj;

inače goto LOOP;

11 godina
neaktivan

Bok ljudi

zanima me što mislite o izradi gui aplikacija - qt creator ili MFC

s čime je bolje započeti

hvala 

PeMaCN
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Qt creator je ime IDE-a. Qt je najbolji ali može se bez problema koristiti i wxCrafter. Također se mogu koristiti biblioteke poput SFML ili SDL2 ako te više zanima izrada igra.

Za MFC nisam nikad čuo ali mi se čini kao vrlo loš izbor.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
PeMaCN kaže...

Bok ljudi

zanima me što mislite o izradi gui aplikacija - qt creator ili MFC

s čime je bolje započeti

hvala 

Nećeš naći bolju kombinaciju za GUI app. od qtCreator-a + Qt framework.

Neke od aplikacija koje koriste Qt jesu:

Amazon Kindle
BlackBerry 10
Doxygen
Last.fm
Ubuntu Touch
Spotify
VLC media player
Konqueror

...

Kako mu u  C++ nema dostojnog konkurenta predlažem ti taj odabir , online dokumentacija je savršena ,

podrška također.

Sretno ukoliko se odlučiš za taj put.

moje aplikacije na play-u : https://play.google.com/store/search?q=nik02droid
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice