E-matica

poruka: 187
|
čitano: 37.990
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
E-matrica

Pošto je zanimljiva tema, a topica još nema... Evo da započnem.

Što reći :).

Zanima me što kažu .NET-ovci na ovo sve, a što java-ši.

Te bilo bi interesantno ako je netko radio na tom projektu (a dobio otkaz :)) da podijeli s nama "iskustva".

p.s. bazirajmo se na tehnologiju, politiku i namještanja pustimo managerima :)

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
E-matrica

Uf, baš sam htio otvoriti topic na istu temu, Htio sam pitati na koliko ste e-matrica radili u zadnjih 5 godina?

Nije stvar u .netu ili Javi stvar je u nekim drugim stvarima, vjerovatno u neorganiziranosti i lošem poslovnom procesu proizvodnje softvera ili u stavu mi ćemo dignuti lovu a onaj mali neka odradi za kikiriki...

e da KING se spominjao več i ovdje http://www.bug.hr/forum/topic/opcenito-o-ict-biznisu/it-korupcija-hrvatskoj-isplati-se-trud/30217.aspx?page=0&jumpto=456803&sort=asc&view=flat

Za one koji ne znaju o čemu se radi http://wolfwoodscrowd.info/2010/06/28/koliko-jos-e-matica-imamo/

I još jedan malo bolji http://www.monitor.hr/clanci/farbanje-informatickih-tunela/35022/

Programko http://programko.bloger.hr
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.6.2010 8:41 (Programko).

0 0 hvala 0
17 godina
RE: E-matrica

e-Matrica? hahaha.. :)

e-Matica - katastrofa; rade promjena kad se sjete, tu i tamo nestanu već upisani podaci u bazi

Problem je u vođenju projekta, a ne samoj izradi/kodiranju.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.6.2010 8:39 (nesto222).
16 godina
E-matrica

E-Matrica :) Hahaha.

Ja isto čitam i mislim si, E-Matrica, wtf je to?? Googlam, nigdje ništa Smijeh...

A na komentar o tome. Bolje da su dali raditi to nekim studentima (preko student servisa), mislim da bi bilo kvalitetnije napravljeno. Oni bi se bar potrudili...

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski

1 0 hvala 0
17 godina
E-matrica

Nema to veze u kojoj je platformi radjeno. Svakako je lose odradjeno.

Ili su hw resursi slabi ili je sve skupa lose napisano.

Mislim da to nije nista prezahtjevno da bi bilo tako sporo i tako se rusilo. Ispis faking svjedodzbi... 

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.6.2010 9:10 (tnakir).

2 0 hvala 0
15 godina
E-matrica

U kakvom smo mi polozaju s novcima onda mislim da smo i digli kredit da bi kupili dva servera nova za 33% bolje rezultate da se ne rusi sistem.

I'm a weapon that fires Lyrical projectiles with no mercy I'm cold blooded like reptiles
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
E-matrica

Da... lakse podebljat infrastrukturu nego napisati korektan kod koji bi radio na nekakvoj minimalnoj platformi :)

I'm going woo woo

5 0 hvala 0
17 godina
protjeran
tnakir kaže...

Da... lakse podebljat infrastrukturu nego napisati korektan kod koji bi radio na nekakvoj minimalnoj platformi :)

Po pitanju hardverskih zahtjeva, GNU/Linux server je puno manje zahtjevniji nego Windows Server 2003/2008.

Što se tiče e-matice, mito i korupcija, nema druge. Zna se točno koliko ima nastavnika, u kojem će vremenskom periodu pristup serveru biti najviše opterećen i procijeniti load. Stoga, Fuks radi svojih retardiranih izjava, prebacivanja krivnje na nastavnike bi trebao dati ostavku, inače i kompletna vlada, jer je hrpa nesposobnjakovića i neodgovornih ljudi, usput i lopova i onih koji drže ljestve lopovima iz pozadine.

17 godina
the_tux kaže...
tnakir kaže...

Po pitanju hardverskih zahtjeva, GNU/Linux server je puno manje zahtjevniji nego Windows Server 2003/2008.

Što se tiče e-matice, mito i korupcija, nema druge. Zna se točno koliko ima nastavnika, u kojem će vremenskom periodu pristup serveru biti najviše opterećen i procijeniti load. Stoga, Fuks radi svojih retardiranih izjava, prebacivanja krivnje na nastavnike bi trebao dati ostavku, inače i kompletna vlada, jer je hrpa nesposobnjakovića i neodgovornih ljudi, usput i lopova i onih koji drže ljestve lopovima iz pozadine.

Mislis da je krivac platforma? Ne lose izvedena aplikacija?

I'm going woo woo
17 godina
protjeran
tnakir kaže...

Kriva je loše izvedena aplikacija.

17 godina
E-matrica

Stvarno neznam koji je problem izvlacenje podataka iz remote baze, obrada na klijentu, push to PDF i printanje na klijentskom racunalu. Mora da to nije lako.

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
tnakir kaže...

Stvarno neznam koji je problem izvlacenje podataka iz remote baze, obrada na klijentu, push to PDF i printanje na klijentskom racunalu. Mora da to nije lako.

Krivac je Microsoft VS, njihovi wizardi i template-i valjda. Smijeh

16 godina
odjavljen

Očito obrada nije na klijentu. Barem nije na postani-student.

Rezultati po prijavljenim studijskim programima

Rezultati po prijavljenim studijskim programima ažuriraju se jednom dnevno, oko ponoći, kada se radi učinkovitosti kod prikaza treba pripremiti oko 350.000 html dokumenata. Rezultati se, dakle, ne izračunavaju online. Promjena u prioritetima, odabiru studijskih programa ili u drugim parametrima bitnim za vrednovanje zato nije vidljiva odmah, pa molimo korisnike da prije kontaktiranja helpdeska pričekaju sljedeći dan.

Čija je to ideja bila?

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
16 godina
the_tux kaže...
tnakir kaže...

Sve je OK dok power point prezentacija nije kriva.

Pricajte mi o glupim isprikama.....

Who the fuck is General Failure? And why is he reading my harddisk?
17 godina
protjeran
E-matrica

A da se napravi nekakav MZOS folding@home projekt da se smanji opterećenje servera? Smijeh

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...
the_tux kaže...
tnakir kaže...

Ako vas baš zanima problem je u tome kako se takvi poslovi dobivaju!Što mislite kako K.Ing dobiva poslove u ovoj državi, na kvalititetu??? Ok, na kraju treba te poslove i odraditi i ljudi koji tamo rade su vjerojatno ok, ali oni nisu na tržištu i ne moraju se boriti kao "normalne" firme nego svi znaju da su povlašteni. Postoji hrpa primjera gdje tako firme dobivaju poslove, a kad želiš konkurirati u takvim poslovima jasno ti daju na znanje da je to već unaprijed dodijeljeno nekome.

There's no business like showbusiness
17 godina
the_tux kaže...
tnakir kaže...

Da... vjerovatno... 

Sum_of_all_fears kaže...

Očito obrada nije na klijentu. Barem nije na postani-student.

Rezultati po prijavljenim studijskim programima

Rezultati po prijavljenim studijskim programima ažuriraju se jednom dnevno, oko ponoći, kada se radi učinkovitosti kod prikaza treba pripremiti oko 350.000 html dokumenata. Rezultati se, dakle, ne izračunavaju online. Promjena u prioritetima, odabiru studijskih programa ili u drugim parametrima bitnim za vrednovanje zato nije vidljiva odmah, pa molimo korisnike da prije kontaktiranja helpdeska pričekaju sljedeći dan.

Čija je to ideja bila?

Smijesno... normalna stvar kad se navali i kreira u par sati toliko dokumenata da ce sve zablokat... zato postoji server i klijentska aplikacija.

I'm going woo woo
17 godina
southy kaže...
tnakir kaže...
the_tux kaže...
tnakir kaže...

Ako vas baš zanima problem je u tome kako se takvi poslovi dobivaju!Što mislite kako K.Ing dobiva poslove u ovoj državi, na kvalititetu??? Ok, na kraju treba te poslove i odraditi i ljudi koji tamo rade su vjerojatno ok, ali oni nisu na tržištu i ne moraju se boriti kao "normalne" firme nego svi znaju da su povlašteni. Postoji hrpa primjera gdje tako firme dobivaju poslove, a kad želiš konkurirati u takvim poslovima jasno ti daju na znanje da je to već unaprijed dodijeljeno nekome.

A o cemu mi pricamo cijelo vrijeme?

I'm going woo woo
17 godina
neaktivan
dado2202 kaže...

Ja isto čitam i mislim si, E-Matrica, wtf je to?? Googlam, nigdje ništa Smijeh...

A na komentar o tome. Bolje da su dali raditi to nekim studentima (preko student servisa), mislim da bi bilo kvalitetnije napravljeno. Oni bi se bar potrudili...

Ovo mi se čini da je tako i odrađeno, ako da su studenti radili. Takve stvari treba napraviti ozbiljno i profesionalno, netko treba znati što radi. Za ozbiljne projekte treba ozbiljne firme (takvih ima malo kod nas, skoro da i nema), a studenti mogu napraviti aplikacije tipa videoteka i sl. Studenti bi mogli možda to kvalitetno isprogramirati, ali netko takav projekt treba voditi.

16 godina
odjavljen
E-matrica

Čista glupost. Dakle, server sakupi sve moje rezultate iz ispita, sakupi prijave na fakultete i onda generira html dokument koji mi prikaže? Nije ni čudo što sistem pada. A kakva će tek bit p*zdarija kad se 1.7. navali sa potvrđivanjem namjere upisa... Dobili smo korisnička imena (stari @skole.hr acc), lozinku (stara sa Carneta), još jednu lozinku (4 broja) i TAN sa kojim ćemo potvrditi izbor. A imamo samo 48h da potvrdimo izbor faksa od upada na listu..

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
southy kaže...

E, pa vrijeme je da se toj praksi stane na kraj. Nebi mi bilo žao da je aplikacija skuplja a radi svoj posao vrhunski iako je u ovom slučaju preplačena. Problem je da nakon 5 godina razvoja ne radi kako treba a smišljaju se glupi razlozi umjesto da se veli, King Aj Si Ti nije sposoban za izvedbu i kriv je zajedno sa onima koji su im dali posao. Inače kod takvih poslova bi u ugovoru trebale biti klauzule kojima bi se sankcionirale posljedice neodgovornog posla. Dakle, kada King ICT zezne posao, neka vrati novac, or else.

17 godina
southy kaže...
dado2202 kaže...

Ovo mi se čini da je tako i odrađeno, ako da su studenti radili. Takve stvari treba napraviti ozbiljno i profesionalno, netko treba znati što radi. Za ozbiljne projekte treba ozbiljne firme (takvih ima malo kod nas, skoro da i nema), a studenti mogu napraviti aplikacije tipa videoteka i sl. Studenti bi mogli možda to kvalitetno isprogramirati, ali netko takav projekt treba voditi.

A King ICT je ozbiljna firma u ovom slucaju... ne budi smjesan.

Studenti mogu napraviti aplikaciju tipa videoteka... Bwahaha... opet si smjesan. Nemas pojma koliko pametnih, sposobnih mladih ljudi studira po fakultetima. Sramota je kako podcjenjujes ljude.

I'm going woo woo
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...
southy kaže...

A King ICT je ozbiljna firma u ovom slucaju... ne budi smjesan.

Studenti mogu napraviti aplikaciju tipa videoteka... Bwahaha... opet si smjesan. Nemas pojma koliko pametnih, sposobnih mladih ljudi studira po fakultetima. Sramota je kako podcjenjujes ljude.

K.Ing je ozbiljan što se tiče sposobnosti potpisivanja ugovora, ali kad nešto dobiješ na pladnju, a za to se nisi trebao truditi onda tome tako pristupaš.  Ovdje mi se čini da su se našla 2 genijalca, odredili okvire i tehnološke premise, uzeli hrpu kodera i peglaj. Nije bilo nikakve pametne organizacije, project managementa ni kontrole kvalitete.

Ne podcjenjujem ja studente, samo je stvar da (opet se nadovezujem na prethodno napisano) netko treba to voditi, a za to treba imati iskustva. Što se tiče studenata, svi smo u toj dobi bili nadobudni i nedokazani, sve smo htjeli sami napraviti. Od hrpe studenata, vjerojatnost da sposobni studenti dobiju posao na takvom projektu je gotovo 0, opet će dobiti posao "netjak" od Žužija ili barba Luke

17 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Čista glupost. Dakle, server sakupi sve moje rezultate iz ispita, sakupi prijave na fakultete i onda generira html dokument koji mi prikaže? Nije ni čudo što sistem pada. A kakva će tek bit p*zdarija kad se 1.7. navali sa potvrđivanjem namjere upisa... Dobili smo korisnička imena (stari @skole.hr acc), lozinku (stara sa Carneta), još jednu lozinku (4 broja) i TAN sa kojim ćemo potvrditi izbor. A imamo samo 48h da potvrdimo izbor faksa od upada na listu..

hahaha..

Cisto sumnjam da se generiraju .html stranice koje se kasnije prikazuju.

Vjerojatno se u tome vremenu evaluiraju neki veliki SQL upiti koji bi inace da se izvrsavaju in-real-time zagusili bazu i desilo bi se isto sto i s e-maticom.

Rezultati tih upita se spremaju u bazi i kasnije prikazuju, dakle samo čitanje iz baze bez potrebe za obradom/izracunavanjem.

Uostalom ne vidim kakve veze ima e-matica s aplikacijom za drzavnu maturu (i odabir fakulteta)?

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.6.2010 20:40 (nesto222).
16 godina
odjavljen
nesto222 kaže..

Uostalom ne vidim kakve veze ima e-matica s aplikacijom za drzavnu maturu (i odabir fakulteta)?

Mislim da je ti isto djelo King ICTa jer su povezane (postani-student.hr loada ocjene i ostalo iz e-matice).

14 godina
protjeran
E-matrica

Sum_of_all_fears

:D  Imam limit na slanje pm poruka, valjda mi sutra bude raditi...  :D

sad mi baca prozor da sam kao njubara ispucao sve pm poruke :D

hvala na odgovoru oko ematrice u pm-u.

... o bogovi s olimpa i sveti zeuse :D http://j.imagehost.org/0757/hvala_deckima_na_podrsci.jpg
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.6.2010 0:20 (torrente2).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
the_tux kaže...
tnakir kaže...

nop, krivi su loše napisani upiti!

potpuno neoptimizirana baza, "spori" upiti.... to je ono što ubija eMaticu

17 godina
Sum_of_all_fears kaže...
nesto222 kaže..

Mislim da je ti isto djelo King ICTa jer su povezane (postani-student.hr loada ocjene i ostalo iz e-matice).

Nije.. Drzavnu maturu je radio FER..

16 godina
southy kaže...

K.Ing je ozbiljan što se tiče sposobnosti potpisivanja ugovora, ali kad nešto dobiješ na pladnju, a za to se nisi trebao truditi onda tome tako pristupaš.  Ovdje mi se čini da su se našla 2 genijalca, odredili okvire i tehnološke premise, uzeli hrpu kodera i peglaj. Nije bilo nikakve pametne organizacije, project managementa ni kontrole kvalitete.

Ne podcjenjujem ja studente, samo je stvar da (opet se nadovezujem na prethodno napisano) netko treba to voditi, a za to treba imati iskustva. Što se tiče studenata, svi smo u toj dobi bili nadobudni i nedokazani, sve smo htjeli sami napraviti. Od hrpe studenata, vjerojatnost da sposobni studenti dobiju posao na takvom projektu je gotovo 0, opet će dobiti posao "netjak" od Žužija ili barba Luke

Popiti 5 milja kuna (mislim da se radilo o toj cifri) i onda napraviti poluproizvod, koji uopće nije prošao nikakve stress testove je katastrofa... Pa valjda su znali da rade aplikaciju za više od 200000 korisnika (učenici i učitelji), morali su provesti neki stress test. Pa nisu valjda mislili da će učitelji unositi ocijene tijekom godine, bilo je svima jasno da će svi navaliti na sustav zadnji dan škole i onda unositi podatke. Nikome se neda duže ostati na poslu... Mislim da bi to studenti bilo kojeg informatičkog/računarskog fakulteta bolje napravili, jer sam vidio projekte koji su radili bolje, sa više korisnika (upita u minuti na sustav), a napravili su ih studenti...

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
17 godina
neaktivan
E-matica

Vidim da se zahuktalo :).

Uglavnom problem je u odabiru tehnologije.

.NET, IIS, Windows, SQL Server nisu za ozbiljne stvari.

A sad jedna druga stvar, sto sam vec jednom rekao iz pozicije manager-a.

Jeftini .NET programeri, s malo znanja mogu s drag&drop napraviti "bilo koju" aplikaciju.

Ako mi jedan postane preskup, mjenjam ga s novim studentom. Glavno da projekt je brzo gotov i dobro ga mogu naplatiti :).

S javom nema se prostora za gluposti (programer koji ima preko 6-7 god iskustva i preko 10k kuna). Jedino sto client moze vidjet je "ClassNotFound" :).

E sad netko se bio dotaknuo cijene projekata java i .net? :)

0 3 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice