DirectX kroz C++ || Tutorial ||

poruka: 56
|
čitano: 18.556
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

No, kada ćemo vidjeti još? :)

If it's sent by ship then it's a cargo, if it's sent by road then it's a shipment.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: DirectX kroz C++ || Tutorial ||

Čim škola popusti... Ovaj tjedan u gimnaziji ( i sljedeći ) je bombardiranje kod nas. Prvo pucaj, pa pitaj pitanja :D

Definition of momentum: Speedy thing comes in, speedy thing comes out...
17 godina
neaktivan

raydx, ustedio bi si puno vremena i obraza da si umjesto prevođenja jednostavno linko site pravog autora tutoriala.

da  si  ga uzeo kao  referencu  pri pravljenju svog, oke ali ovo puko prevođenje od rijeci  do rijeci

(cak i reminderi u kodu :D ) je  samo sramotno kicenje tudjim perjem.

nego,  da  ne duljim....

http://www.directxtutorial.com/

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
leni kaže...

raydx, ustedio bi si puno vremena i obraza da si umjesto prevođenja jednostavno linko site pravog autora tutoriala.

da  si  ga uzeo kao  referencu  pri pravljenju svog, oke ali ovo puko prevođenje od rijeci  do rijeci

(cak i reminderi u kodu :D ) je  samo sramotno kicenje tudjim perjem.

nego,  da  ne duljim....

http://www.directxtutorial.com/

Hmm, ne bih rekao.. Dakako, to mi je jedan od kvalitetnijih izvora za to DirectX, sam sam već na drugim forumima naglasio da se služim i dokumentacijom, izvorima poput toga... A taj sajt ima odličnog sourcea i pojednostavljenih pojašnjenja također, ništa ja ne skrivam... Čak i ova nova serija dx10 tutoriala što pišem uvelike se koristim Dx dokumentacijom... Ja nikad nisam rekao da ja to izvlačim iz dupeta. Ništa ne prepisujem od riječi do riječi, nego nastojim što bolje sam objasniti.
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.7.2008 18:03 (RayDX).
17 godina
neaktivan

samo ti nastavi postat ovakve stvari, nemam baš volje za programirat, ali je zanimljivo čitat Namigiva

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

U svakom slučaju hvala na tut.

Hacking isn't just Computers & Exploits. It's a Philosophy
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nema problema, radim u zadnje vrijeme na DX10 tutorijalima pa ću malo oko sredine mjeseca nastaviti sa dx9 tutorijalima, a kasnije ću napisati i kako apstraktirati dx9 i dx10 da se mogu koristiti po mogućnosti sustava (čitaj. ima vistu i dx10 hardver - dx10, u suprotnom radi inicijalizaciju dx9ke). Od sljedećih stvari koje ćemo pokriti biti će koncentracija na programabilni pipeline što je definitivno bolja taktika od korištenja pretjeranog fixed function pipelinea. Ukoliko mislite da prepisujem, iskreno, to je vaš problem. Ja ću i dalje pisati, tko želi, može mi vjerovati da ja nisam plagijator, a u suprotnom imate druge izvore koji su svi na isti kalup zapravo, tako da smo svi plagijatori zapravo. Radit ćemo na temema poput loadanja 3d modela, specifično napisat ćemo importer koji je sposoban učitati .fbx file format (razvijen od Autodeska) i interpretirati ga u softveru, jednostavan terenski generator koji ćemo kasnije proširiti, primijenit ćemo octrees, kd trees možda i quad trees za organizaciju scene, BSP je zasad prekompleksan, nakon čega ćemo prijeći na teksturiranje, osvjetljenje dinamično, a između svega toga bavit ćemo se programabilnim pipelineom što naravno podrazumijeva HLSL. 

No, neću ništa kakiti... Zna se ona dobra stara latinska... "Res, non verba". No mogu reći da ću se potruditi.

17 godina
neaktivan

Alo, evo ja baš sada zadnje vrijeme rasturam po onoj knjizi "Demistificirani C++" i mislim da če mi ona pružiti odlično temelje za nastavak učenja c++, ali jednom kad je završim što neće biti skoro (ima oko 800 stranica) planiram nataviti sa programiranjem 3d grafike. Ova tema mi se činila najprikladnijom za ovo pa pitam: Kako dalje? Dakle koji bi bio najboliji način za savladati directx 10 koji mi se najviše sviđa, postoji li neka knijga (na hrvatskom po mogućnosti) i ako bi mi neki od ovih "guru programera" mogao otkriti kako je on savladao directx 10.

P.S. Objasnite mi što je to API (onako lajičkim jezikom).

0 0 hvala 0
17 godina
kung-fu kaže...

Alo, evo ja baš sada zadnje vrijeme rasturam po onoj knjizi "Demistificirani C++" i mislim da če mi ona pružiti odlično temelje za nastavak učenja c++, ali jednom kad je završim što neće biti skoro (ima oko 800 stranica) planiram nataviti sa programiranjem 3d grafike. Ova tema mi se činila najprikladnijom za ovo pa pitam: Kako dalje? Dakle koji bi bio najboliji način za savladati directx 10 koji mi se najviše sviđa, postoji li neka knijga (na hrvatskom po mogućnosti) i ako bi mi neki od ovih "guru programera" mogao otkriti kako je on savladao directx 10.

P.S. Objasnite mi što je to API (onako lajičkim jezikom).

Neznam ima li uopće knjiga o DX-u 10 na hrvatskom, ja sam kupio "Beginning DirectX 10", od Wendy Jones. Na engleskom, oko 300-400 stranica, prikladno za početnike :)

API je pomoć za programiranje, sadrži funkcionalnost koju želiš iskoristiti. Konkretno, to je skup funkcija i klasa koje pozivaš iz vlastitog koda. Npr., umjesto da pišeš neki vlastiti kod koji će upravljati grafičkom karticom kako bi ju natjerao da iscrta neku teksturu, koristiš neki grafički API (Direct3D, XNA, OpenGL, SDL...).
17 godina
neaktivan

Dobro, ali za DX 10 mi i onako treba Vista a još ću se morati strpiti do novog kompa pa me zanimalo kolika je razlika između API-a za DX10 i DX 9. Jer sam mislio nabaviti neku literaturu za DX 9 koja prati taj API na C++ -u (naravno preporuke su dobrodošle), pa onda da se samo prebacim na DX 10 kad dođe vrijeme.

Mislim pa nije valjda sa DX 9 na DX 10 jednako teško kao da se mjenja programski jezik.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Prije nego se uhvatiš DirectX-a uopće, budi siguran da si master za linearnu algebru i guru C++a. Tek kada si siguran da vladaš jezikom tako dobro da možeš reći Bjarneu gdje je zabrljao i kada možeš držati repeticije iz algebre za one koji žele 5, tek onda se uhvati DirectX-a i to desetke jer je razlika pozamašna. Naravno, najbitnije je da se uhvatiš opet matematike, jer će ti trebati i za shadere.

17 godina
neaktivan

E, hvala, vidim da se trudis objasniti mi. ali pojmovi poput linearna algebra, repeticija iz algebre, to mi je sve nejasno (ne moraš mi to objašnjavati).

Evo kako stojim:

- sa c++ sam na pokazivacima, pratim po knijzi "Demistificirani c++".

- sa matematikom stojim kao dobar(3) učenik elektrotehničke škole, 2. razred. To su kompleksni brojevi i kvadratne jednađbe. Tako da je čudno od mene očekivati neku višu sajns fikšn matematiku za Einsteina i ekipu.

Za razliku između DX 9 i 10 rekao si da je pozamašna, pa mi rađe kaži koliko je tebi vremena trebalo da se prebaciš sa devetke na desetku.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
kung-fu kaže...

E, hvala, vidim da se trudis objasniti mi. ali pojmovi poput linearna algebra, repeticija iz algebre, to mi je sve nejasno (ne moraš mi to objašnjavati).

Evo kako stojim:

- sa c++ sam na pokazivacima, pratim po knijzi "Demistificirani c++".

- sa matematikom stojim kao dobar(3) učenik elektrotehničke škole, 2. razred. To su kompleksni brojevi i kvadratne jednađbe. Tako da je čudno od mene očekivati neku višu sajns fikšn matematiku za Einsteina i ekipu.

Za razliku između DX 9 i 10 rekao si da je pozamašna, pa mi rađe kaži koliko je tebi vremena trebalo da se prebaciš sa devetke na desetku.

Ja sam se aktivno grafikom prestao baviti u vrijeme dolaska DirectX-a 8, ali sam nastavio pratiti teoretski i ponešto tech demoa. Radi se o hardverskoj razlici i prebacivanju svih efekata u shadere. To je najveća razlika i nešto je "teže" pisati shadere (nego koristiti fixed pipeline).
Ako si tek na pokazivačima, polako, uhvati se toga i matematike. Doći će polako i DirectX 11 - 12 taman kada to sve savladaš. 
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.10.2008 8:43 (naxeem).
17 godina
neaktivan

Ok evo još jedno pitanje. Kad budem bio spreman uhvatiti se DX, gdje da krenem, dali da surfam po forumima ili postoji li neka literatura, neka knjiga koju bi mi preporučio, ali naravno da prati DX unutar c++ jer nemam vremena učiti još jedan jezik.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Google je tvoj najbolji prijatelj uz, naravno, i DirectX SDK.

17 godina
neaktivan
Kako i gdje?

"Beginning DirectX 10", od Wendy Jones  ----  kako da to nabavim, imali li to u hrvatskim knjižarama i postoi li nešto bolje?

0 0 hvala 0
17 godina

Nema, barem nisam vidio. Možeš naručiti izvana (preko webshopova, ili jednostavnije preko Algoritma).

Knjiga je dosta loša, ali neznam postoji li bolja (za DX10).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

A šteta. Onda ću se morati osloniti na Google i na tu i tamo koji link od naxeem-a.

Usput koliko košta to čudo, pa možda još razmislim.

0 0 hvala 0
17 godina

210 kuna preko Algoritma.

Mislim da je ipak bolje i sa takvom knjigom raditi, nego preko tutova... ali na tebi je izbor.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kakva je točno razlika između win32 API i DX API ili je to jedna te ista stvar.

Čuo sam da je MFC rađen u API kao i svi framework-ovi, pa ček i programski jezici,  ali u kojem API kad ih ima nekoliko i sad koji bi mi bio pravi izbor da naučim raditi win aplikacije a ujedno i zvuk, kontrole (miš, tipkovnica) i 3d grafiku.

Volio bi da se netko tko znam malo raspiše i objasni mi ove stvari jer bi mi puno pomogao.

0 0 hvala 0
17 godina
kung-fu kaže...

Kakva je točno razlika između win32 API i DX API ili je to jedna te ista stvar.

Čuo sam da je MFC rađen u API kao i svi framework-ovi, pa ček i programski jezici,  ali u kojem API kad ih ima nekoliko i sad koji bi mi bio pravi izbor da naučim raditi win aplikacije a ujedno i zvuk, kontrole (miš, tipkovnica) i 3d grafiku.

Volio bi da se netko tko znam malo raspiše i objasni mi ove stvari jer bi mi puno pomogao.

Ajoooj :D

API je "komplet" funkcija, klasa i sl. koje omogućuju (ili barem olakšavaju) programiranje nečega.

Win32 API pomaže u razvoju aplikacija sa prozorima, i daje pristup nekim sistemskim radnjama.

DirectX API ima potpuno drugačiju ulogu - izrada igara i ostalog multimedijalnog softvera.

Programski jezik je rađen samo jednim alatom - mozgom :D
S druge strane, prevoditelj ili interpreter se može služiti nekim API-em.
17 godina
neaktivan

jeb..mu fakat sam noob. Nemam baš puno vremena unatoč jakoj volji, pa ipak spadam u one "weekend programere".

Mislim da kužim. Znači kad bi naprimjer htio napraviti program koji učitava neku .wmv datoteku te ju reproducira, koristio bi DirectX API, ali Instalaciski dio tog programa koji ga smješta u npr. program files mapu bi napravio uz pomoć Win32 API. -- nadam se da sam u pravu Neodlučan

E sad sa čime da krenem sa DX ili Win32, što bi ovako po tebi bio bolji početak.
Isprva sam mislio krenuti odmah na DX, grafika itd., ali upravljane sa sistemom, podatcima, i dobri stari windows prozorčići mi nekeko izgledaju prihvatljivije za početak "ozbiljnog programiranja", pa onda nako toga DX.
Mislim, nije da imam destruktivne ideje ali ako planiram napraviti opaki virus korisniji bi mi bio Win32 API.

0 0 hvala 0
17 godina
kung-fu kaže...

Znači kad bi naprimjer htio napraviti program koji učitava neku .wmv datoteku te ju reproducira, koristio bi DirectX API, ali Instalaciski dio tog programa koji ga smješta u npr. program files mapu bi napravio uz pomoć Win32 API. -- nadam se da sam u pravu Neodlučan

E sad sa čime da krenem sa DX ili Win32, što bi ovako po tebi bio bolji početak.
Isprva sam mislio krenuti odmah na DX, grafika itd., ali upravljane sa sistemom, podatcima, i dobri stari windows prozorčići mi nekeko izgledaju prihvatljivije za početak "ozbiljnog programiranja", pa onda nako toga DX.
Mislim, nije da imam destruktivne ideje ali ako planiram napraviti opaki virus korisniji bi mi bio Win32 API.
 Da, pod pretpostavkom za DX podržava WMV datoteke. No, koristio bi Win API i za mnoge druge stvari - između ostaloga za prozor tvoje aplikacije.

Preporučam da se upoznaš sa Win API-em (da znaš napraviti prozor) i neke osnovne radnje... a onda ako te bude zanimalo više googlaš (ako ne, možeš na DX) :)
17 godina
RE: Kako i gdje?
kung-fu kaže...

"Beginning DirectX 10", od Wendy Jones  ----  kako da to nabavim, imali li to u hrvatskim knjižarama i postoi li nešto bolje?

Knjiga je prilicno dobra da naucis osnove. Lako je narucis iz Amazona, samo 18$ + postarina...
Dalje imas DirectX SDK Help,
Od korisnih alata imas NVidijin PerfHUD (za debugiranje) i FX Composer (za pisanje shadera). NVidia SDK je pun primjera. Za ATI/AMD imas slicne stvari, ali to ovisi ciju karticu imas jer njihovi alati najbolje rade (ili ne rade) ako su od iste tvrtke. Na Win API ne gubi puno vremena, to sto pise u knjizi ti je zapravo dosta.
Think locally, act globally...
17 godina
neaktivan

E fala, sad imam plan. Prvo neki osnovni koncepti proramiranja za Win32 i onda cu se bacit na DX 10 (vjerovatno Wendy Jones).

Sad i nisam neki fan od Googlanja (posljedica dugogodišnje modem-veze), pa ako postoji kakva knjiga za Win32 API.

I naprimjer ja sad to znaje želim primjeniti sa Microsoft Visual C++ Express Edition 2008, ali kod koji se piše dok ja slažem buttone po formi prozora, jeli on Win32 API ili MFC ili nešto treće?

0 0 hvala 0
17 godina

Mislim da nema form designera za najobičniji Win API (znam da ima za .NET, odnosno za aplikacije koje se pokreču na CLRu). Možda se varam...

Što se tiće knjige, ima na netu brdo ebookova, samo progooglaj ;)

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice