CUDA nVidia

poruka: 27
|
čitano: 9.341
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
CUDA nVidia

Pozdrav ekipi,

prvo da kazem da nisam programer, ali me zanima GPGPU tehnologija i do koje mjere je došla u primjeni, tj. dali postoje

aplikacije (win) sire primjene napisane u CUDA toolkitu (ako sam ga dobro definirao, nije programski jezik već prilagodjeni C)?

Nadalje, dali se netko od forumasha/programera zanima za CUDA i polako uci, ili je ta cijela stvar jos nezrela za pobuditi zanimanje?

What Would Biran Boitano Do?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: CUDA nVidia

Postoji dosta aplikacija koje koriste CUDA platformu,uglavnom su to aplikacije za profesionalnu (ili specifičnu) upotrebu ili neke nastale u znanstveno-istraživačkom radu gdje se je ocjenjivao potencijal primjene gpu-a za neke svrhe.  Očekuj za par godina veću popularnost GPGPUa jer se je upotrebljivost toga jako mnogo povećala u zadnje vrijeme zahvaljujući mogućnostima novih arhitektura GPUa, koje imaju puno veću iskoristivost kao i raznolikost operacija koje se mogu na njima izvršiti.

Cuda nije programski jezik već je API (Aplication Programming Interface). Možeš to promatrati kao skup funkcija koje programer može pozivati da bi obavile posao koje im se zada.

Ja se bavim GPGPUom, ali ne kroz CUDA (jer nemam podržanu karticu), već kroz openGL i ubrzo (nadam se ) DirectX. Na ovaj način, programeri koriste APIje koji su inače dizajnirani za grafičke operacije da bi natjerali grafičku karticu da napravi neke kalkulacije. Podaci se zamaskiraju u teksture i učitaju se tako u GPU memoriju. Operacije koje će se izvršiti nad tim podacima su zapravo napravljene kao shaderi, s time da se koristi preslikavanje 1:1 (da se ne bi deformirali podaci).

Uglavnom, možda napravim tutorijalčić za par mjeseci, palo mi je i prije na pamet, sada ne mogu jer trebam napisati diplomski.

www.gpgpu.org ->tu ćeš naći zanimljive informacije.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.7.2008 21:53 (manic).
17 godina
manic kaže...

Ja se bavim GPGPUom, ali ne kroz CUDA (jer nemam podržanu karticu), već kroz openGL i ubrzo (nadam se ) DirectX. Na ovaj način, programeri koriste APIje koji su inače dizajnirani za grafičke operacije da bi natjerali grafičku karticu da napravi neke kalkulacije. Podaci se zamaskiraju u teksture i učitaju se tako u GPU memoriju. Operacije koje će se izvršiti nad tim podacima su zapravo napravljene kao shaderi, s time da se koristi preslikavanje 1:1 (da se ne bi deformirali podaci).

Uglavnom, možda napravim tutorijalčić za par mjeseci, palo mi je i prije na pamet, sada ne mogu jer trebam napisati diplomski.

www.gpgpu.org ->tu ćeš naći zanimljive informacije.

Drago mi je da se javio bas neko ko je u tom filmu. Gle, ja se malo bavim 3d grafikom kao hobijem i u tome najvise koristim 3ds MAX (od Autodeska, sigurno ti je poznat, barem općenito). Program moze koristiti ili DirectX ili OpenGL drivere (i softverski , ali nebitno). Znači li to da se "moze" isprogramirati skripta koja ce reci max-u da putem OpenGL-a umjesto procesora koristi grafulje za rendanje (renderiranje je procesorska aktivnos, i to teška).
Nedavno je na jednom drugom forumu (3dhr.net) bila pokrenuta tema o Fastra-i (http://fastra.ua.ac.be/en/specs.html). Ukratko, likovi su od standardnih (skupih, ali ipak standardnih) komponenti sastavili superracunalo koje je kostalo oko 4000 E. Koristili su ga za termografiju i usporedjivali rezultate sa makinom od oko 2 milje eura. Ovaj njihov je po brzini bio malo sporiji od glavonje (?!?). Koristili su cetiri 9800Gx2.

E sad, da li bi se nesto tako moglo isprogramirati (oni su naravno napravili svoju skriptu za specificnu radnju) za max-a da koristi graficku karticu, a da proc bude samo posluzitelj (..lol....) podataka grafickoj.

i btw. citao sam da su graficke bolje u paralelnoj obradi podataka, pa ako mozes ukratko reci koji su to podaci/procesi koji vise pasu grafulji (racunanje PI na neznam koju decimalu, citanje sa harda, visezadacnost ili.....)

EDIT: tek sad sam skuzio da si zensko.....
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.7.2008 22:26 (noob007).
17 godina
neaktivan
noob007 kaže...
i btw. citao sam da su graficke bolje u paralelnoj obradi podataka, pa ako mozes ukratko reci koji su to podaci/procesi koji vise pasu grafulji (racunanje PI na neznam koju decimalu, citanje sa harda, visezadacnost ili.....)
 Dešifriranje, kompresija, 3D rendring....
Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand one bit of competition
17 godina
neaktivan

Nešto ovako: http://www.nvidia.com/page/gz_learn.html ?

Naravno, moglo bi se isprogramirati (ako netko već nije) i upotrebom drugih platformi kao što je DirX ili OpenGL.

Zapravo GPU je idealan za takve poslove, pošto je dizajniran za slične kalkulacije koje se inače izvode u manje detalja ali u realnom vremenu. Ali moglo bi se napraviti da ne ide u realnom vremenu nego offline i sa više detalja.

Današnje grafulje mogu vršiti sve operacije kao i procesor. Ipak, to je isplativo samo tamo gdje se može koristiti paralelizam.

Npr. pogledajmo ovaj slijed naredbi:

objekt.A=2+1;

objekt.B=3+objekt.A;

objekt.C=objekt.A+objekt.B;

Ako izvršimo sve tri naredbe paralelno (istovremeno), dobit ćemo pogrešan rezultat jer su A, B i C ovisni jedan o drugom i treba ih izvršavati jednu iza druge.

S druge strane, ako imamo mnogo podataka (objekata), čak i ako oni zahtjevaju nekakav slijed obrade, svejedno ih možemo nekako natjerati na paralelizam jer ih možemo promatrati odvojeno ili u nekim situacijama možemo nekako oblikovati kod da koristi prednosti paralelizma.

Što se tipova kalkulacija tiče, grafičke kartice su već davno prednjačile u floating point operacijama pred CPUom, a danas poprilično dobro šišaju procesore i što se ostalih operacija tiče (naravno ako iskoristimo paralelizam). Današnje najjače kartice po snazi šišaju 10x-100x najjače procesore u nekim operacijama, a u budućnosti će ta razlika samo rasti, pošto za GPU vrijedi trostruki Mooreov zakon, jer igračka industrija može apsorbirati ovaj tempo.

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.7.2008 15:31 (manic).
17 godina
CUDA nVidia

Puno hvala na odgovoru, neke stvari su mi sad jasnije (paralelizam). Sretno sa diplomskim...Smijeh

Gelato cu sutra najverojatnije skinuti, malo sam gledao po stranici, izgleda jako zanimljivo

(sad idem gledat Hancock...heh)

pozz

Btw. ti si prva cura s kojom sam pricao o CG/IT/votevr.......ono, pod dojmom sam ....lol

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Hvala Smijeh

BTW, ako imaš karticu koja je podržana i imaš volje isprobati Gelato, javi je li to valja što.

pozz

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.7.2008 15:32 (manic).
17 godina
CUDA nVidia

imam 7800gs, a koliko sam skuzio na gelato site-u, podrzana je

kad budem probao obavezno se javim

pozz

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
CUDA nVidia

Ej, sada sam skužila da Gelato nema veze sa CUDA platformom jer se pokreće i na karticama koje nisu CUDA kompatibilne. Vjerojatno se koriste neki low level APIji za grafičke kartice. Baš me zanima je li podržava spremanje renderiranih podataka na disk ili samo služi za kvalitetniji preview.

Javi kakvi su dojmovi kada budeš imao vremena, nije uopće hitno.

pozz

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.7.2008 2:00 (manic).

0 0 hvala 0
17 godina
CUDA nVidia

E pa dojmovi su sljedeci:

Prvo, kada sam skinio Gelato, obradovalo me to sto ima plugin za max-a koji je razvija firma Franatic Software (Krakatoa particle). Plugin se zove Amaretto. To je nekakva vrsta linka na Gelato, koji mozes koristiti u maxovom sucelju. Postoji i za Mayu (Mango).

Sve nakon toga je bilo razocarenje. 

Nadao sam se nekakvom viewport ubrzanju, mucak. Render dialog im je mala zbunjoza, al to je nista naspram material editora. Oko sat vremena sam stalno dobivao crni render (sliku), a kad sam je dobio, na ponovljenom renderu opet crno, pa nakon njega slika itd....(sve sa istim postavkama). Amaretto je u beti, i to debeloj, sto me cudi jer citav projekt je star oko pet godina (izgleda i vise, s obzirom na neke postove na forumu). Firma kao sto je Nvidia, u suradnji sa Franatic-om, da napravi tako traljavo smece (moj dojam, neko drugi ce sigurno imati bolje misljenje) je neoprostivo. Help koji dolazi sa Amarettom, odonisi se na verziju iz 2004 (!?!?!), a razvoj je poceo 2003. U spec. pise da su podrzane sve GeForsice od 5200 pa naovamo, a nakon instalacije i pokretanja Gelato testa, dobijes poruku : "Can't find Quadro GPU. While Gelato may work on non-Quadro GPU-s, it is not supportet". WTF?...

Sto se tice podrske na forumu, it sucks big time (lagana pustinja). Dok se puno novih korisnika zali na crne rendere, modovi ih ili ignoriraju ili lupaju postove tipa " a koje windowse imas" ili "jesi li isparavno instalirao plugin", a problem je ocit. Treba staviti GSO Base mat, zatim u njemu staviti standard mat, upaliti preview u rend. dialogu, uključiti nekakav preview sampling, otic do crkve i platit misu, i onda mozda i dobijes sliku. To je jedini nacin na koji je meni radilo. Na ponovljenom renderu nije sigurno da ces dobiti isto (meni je par puta izbacio crni ekran mada nista nisam mijenjao ). Pazi, ja sam pocetnik u CG svijetu, ali sam dosada nesto i naucio. Na netu ima samo par video tutova za mayu, a za forum da i ne govorimo.  Ako se ne varam, u 5 godina imaju 700 zapocetih tema. Bug forum u 4-5 mjeseci ih sije, i to debelo, a oni su velika nVidia.

nVidia se hvali kako u velikim firmama (pipline-ovima) Gelato koriste profesionalci i kako dobivaju kvalitetne rendere, bazirane na realnoj fizici. U to nesumnjam, ali te firme koriste render farme sa Quadro FX-icama .

Iz Amaretta mozes izvesti file (pyg) za Gelato, ali sa Gelatom kao standalone renderom  nisam uspio dobiti nista (izvezem file, i kada pokrenem bat izbaci mi error....ahhhh). U biti, Amaretto je traljav proizvod. Od svih shadera koji dolaze sa njim radi samo Clay, od maxovih standrnih mapa radi samo "standard" mada ih je dosta podrzano (raytrace, cellular, gradient, mask........tako pise u helpu). Na Franatic amaretto stranici, klikom na link na njihov forum za amaretto (sluzbeni!!!!) dobijes 404-not found. Ono, za poludit. Jos jedna stvar koja me zivcira, na vecini stranica koje pisu o Gelatu naici ces na najobicniji PR.

Sto se tice brzine renderiranja, mislim da nema nikakve koristi, a ako je i ima, jako je mala.  Npr. rendao sam scenu sa vray-om sa svim mogucim ukljucenim algoritmima i iznosi 37 sec , sa amarettom kao renderom i ukljucenim samo GI, 41 sec. O kvaliteti slike da i ne govorimo, debelo na strani vray-a.  Kada sam iskljucio sve algoritme, vray 6 sec, amaretto 4 sec. Kvaliteta slike je naravno losa (i jedne i druge). Sve u svemu, Vray je zakon naspram amaretta (iako ih nije fer direktno usporedjivati, al sta me briga, mene zanimaju rezultati i nacini na koji ih dobijes---lakoca, a ne tehnologije koje leze u pozadini).

nVidia je kupila mental, i mislim da ce se stvari razvijati u tom smijeru (da mental ray ima podrsku za GPGPU u narednim verzijama), a gelato (amaretto) mi izgleda kao experiment. Btw. na gelato forumu sam procitao kako se neki likovi hvale da im gelato radi i na ati-jevim karticama, na opce cudjenje modova. Ili jedni ili drugi neznaju o cemu se radi, lol.

Gelatov API je napisan u c++ , ako zelis mogu ti oslati techref o api-ju (pdf - 2,5 mb).

(post sam pisao u vise navrata, pa ako se cini konfuzan....sorry)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
CUDA nVidia

Hvala na izvještaju

Uh, a ja mislila da je to nešto bolje, koliko su nahvalili taj gellato, vjerojatno im za quadro fx radi, a za ostalo slabo. Ipak je to izgleda neki eksperiment koji se neće više razvijati jer sada imaju mental, sudeći prema svemu što si rekao. Inače jesi primjetio da nVidia kupuje sve što ima potencijala, kupili su Aegia PhysX za fiziku, sada Mental za offline rendering. Inače, u  Microsoftovom dirX SDKu se dobija dosta nVidijinih tutorijala za offline rendering, pa sam stekla dojam da je nVidija autoritet na tom području, a sada ne znam što da mislim.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.7.2008 15:37 (manic).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
CUDA nVidia

Zna netko (možda i iz prve ruke) kak se sa procesiranjem podataka nose nove AMD/ATI-jeve kartuše (4850/4870) koje bi trebale postizati oko 1GFLOP (po komadu) ak se ne varam?

Naravno, pitanje je sad optimizacije koda za različite arhitekture (ATI, Nvidia,...), ali trenutačno gledano mi se čini da su Nvidijine karte u blagoj prednosti što se iskorištenosti GPU-a tiče (recimo F@H) Neodlučan

Intel Core2 Duo E8400 6MB, 4GB OCZ Gold 800Mhz, Gainward GF8800GTS 640MB, Gigabyte X38-DS4 Ultra Durable 2
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Sam si djelomično odgovorio na svoje pitanje. Koliko se neki posao može otimizirati za neku arhitekturu, toliko dobro to funkcionira.  Meni je palo na pamet da si do kraja godine nabavim stolnu konfu (trenutno imam laptop sa 7600) i da si kupim neku od ATI grafulja (ili nVidija ako mi bude isplativije) i udrem po GPGPUu. Inače, moram spomenuti da današnje grafičke kartice sa dx10 arhitekturom i shaderima 4, stvarno nude mnogo potencijala. Nvidija je trenutno u prednosti jer CUDA kartice, osim dodatne softverske podrške, su hardverski prilagođenje za GPGPU poslove. Recimo download sa bilo koje CUDA kartice je puno brži nego kod ostalih kartica, što je jako važno ako želimo postići velik protok obrade podataka, jer download podataka iz GPU u CPU memoriju je inače "usko grlo" sustava. Sjećam se kada sam gledala prije godinu dana arhitekturu G80 čipa da ima još tih nekih caka na kartici, nešto u smislu učitavanja instrukcija i sl, ali sada sam totalno zaboravila kako točno to ide, ali možeš računati da su kartice koje podržavaju CUDA tehnologiji u prednosti što se vidi u F@H i sl.

17 godina
neaktivan
CUDA nVidia

Instalirao sam prije pola godine gelato za 3dsmax, katastrofa, dva sata treba da namjestiš čudne opcije i na kraju dobiš crnu sliku.

Ima nekih primjera koje dobiš, i renderira se skoz sporo. Isprobao sam na dva GPU-a, FX5700 i 8800GTS i brzina renderiranja je ista.WTF?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
manic kaže...

Inače jesi primjetio da nVidia kupuje sve što ima potencijala, kupili su Aegia PhysX za fiziku, sada Mental za offline rendering.

Da, izgleda ko da se sprema velika oluja. Ja bi osobno volio treceg igraca u utakmici Intel-AMD. Po mom misljenju, valjda je to vec receno i prije -neznam, AMD je kupio ATI zbog potencijala GPGPU tehnologije,  jer oslanjat se samo na proizvodnju CPU-a je pusiona (cipseti im nisu bili nesto popularni ni za vrijeme ere Bartona, nVidia je harala na tom podrucju). Sad AMD ima ATi, grafulje im svakim danom bivaju sve bolje, imaju naklonost mase (moju sigurno, zbog omjera cijena-kvaliteta). S druge strane NVidia ima CUDA, ogromno iskustvo sa graficim karticama, cipsetima itd. Sa "trece" strane tu je veliki Intel (koji nema cega nema- racunajuci iskustvo). Mislim da ce najzasluzniji za dovodjenje GPGPU-a sirokim masama, sa hardverske strane, biti upravo AMD sa svojim low-middle budget rijesenjima (integrirana grafika i jeftine a odlicne grafulje). Kad GPGPU dodje na velika vrata, biti ce veselo.
Btw. AMD/ATI kartice ce imati podrsku za CUDA.

Btw.2. danas sam procitao da je nVidia odustala od razvoja gelata, na opce kukanje nekih na forumu. Zato su ga i dali besplatno na upotrebu, ali mislim da ga nisu pustili pod open source. Glupo.

Btw.3. jesi bacila oko na ovo http://www.gass-ltd.co.il/en/products/cuda.net/

@nadimak888
isto iskustvo, danas sam ucinio start->control panel->add or remove programs->gelato+amaretto (jucer instalirani)
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.7.2008 19:50 (noob007).
17 godina
noob007 kaže...

Odlicno, hvala za link! Bas sam se pitao kada ce neko napraviti .net verziju. Molba za API je poslana....
"A developer is a machine that converts coffee into code"
17 godina
neaktivan
noob007 kaže...
Btw. AMD/ATI kartice ce imati podrsku za CUDA.

Btw.2. danas sam procitao da je nVidia odustala od razvoja gelata, na opce kukanje nekih na forumu. Zato su ga i dali besplatno na upotrebu, ali mislim da ga nisu pustili pod open source. Glupo.

1. Još nisam čula za to, inače znam da će dx11 podržavat GPGPU, stoga mi je malo čudno da ATI ide usvajati tehnologiju konkurenta a i da nVidia to njima dozvoljava

2. E a mogli su pustit entuziastima da malo prškaju po kodu, a eto, nije ih briga.

3. Super da su ljudi napravili, iako ne volim toliko .NET za određene svrhe. Jednom sam radila čak i DX igru u .NETu i nije mi se previše svidilo, kada bi išla radit neke detalje, .NET, tj. Managed DirectX bi mi davao više posla nego što bi mi ga uštedio. Nemoj me krivo shvatiti, .NET je super, za neke stvari ga i ja ga često koristim, ali ne znam kako će to ispasti u ovom slučaju.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.7.2008 21:46 (manic).
17 godina
manic kaže...
 Nemoj me krivo shvatiti, .NET je super, za neke stvari ga i ja ga često koristim, ali ne znam kako će to ispasti u ovom slučaju.

Nemas frke, necu te krivo shvatit jer .....khmmm....neznam programirati Smijeh
(aj dobro, znam napisat 'Hello World' u tri jezika ---- c++, java i engleski....... engleski se broji, ne?) Cool

@hudo:
molim  Smijeh

.....veceras sam pun smajlica, a nisam nista pio Smijeh...pa opet..Smijeh

17 godina
neaktivan

Btw nVidia nešto gadno sprema uskoro. Navodno se ne radi o nekoj novoj ultra moćnoj kartici, nego tehnologiji koja bi (opet navodno) trebala biti breaktrough u tehnologiji kao nekoć 3dfx-ov SLI (vlasnici prvih i ultra-popularnih 3D kartica. Njih je nVidia i kupila.)

"The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crisis." - Dante Alighieri
17 godina
neaktivan
hudo kaže...

Odlicno, hvala za link! Bas sam se pitao kada ce neko napraviti .net verziju. Molba za API je poslana....
Ako budeš što radio, javi o dojmovima.

noob007 kaže...

.....veceras sam pun smajlica, a nisam nista pio Smijeh...pa opet..Smijeh

Smijeh
naxeem kaže...

Btw nVidia nešto gadno sprema uskoro. Navodno se ne radi o nekoj novoj ultra moćnoj kartici, nego tehnologiji koja bi (opet navodno) trebala biti breaktrough u tehnologiji kao nekoć 3dfx-ov SLI (vlasnici prvih i ultra-popularnih 3D kartica. Njih je nVidia i kupila.)

A je li, a to bi kao trebao biti neki odgovor na ATIjevo rješenje kada više GPUa dijele zajedničku memoriju, ili nešto skroz drugo, tipa neki novi način izvođenja nekog segmenta računalne grafike ili  što? Daj koji link ili nešto.
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.7.2008 22:49 (manic).
17 godina
neaktivan
CUDA nVidia

Evo još malo o tome kako CUDA dobiva na popularnosti Namigiva

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
CUDA nVidia

U firmi gdje ja radim smo se počeli još kad je to startalo nekako nespretno prebacivat što se CFD-a tiče... u svakom slučaju sada nam se jaako isplatilo što smo u startu bacili neku lovu u to. Uglavnom ubrzanje je reda 15-ak puta u odnosu na ono što se prije računalo na procesoru.

Sa mojeg gledišta je odlično jer sam prije imao doma nekih 3 računala sa po 4 procesora koji su vrtili sve te simulacije duže vrijeme, a sad imam samo jedan stroj sa dvije quadro kartice koje obavljaju isti posao 10-ak puta brže.

Što se mene tiče CUDA i općenito GPU computing je pun pogodak za moju struku... a što se svega ostalo u renderiranju ili whatever tiče tu nemam pojma...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

A čime se baviš? Ja s time računam vektore/matrice i totalno je zabavno (ubrzanje je reda veličine nn+1 gdje je n broj jedinica :P).

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
17 godina
Dado_ZG78 kaže...

Evo još malo o tome kako CUDA dobiva na popularnosti Namigiva

e ovo sa ubrzanjem antivirusnog programa je super,ajd napisite neke dobre programe koji koriste CUDU ja recimo koristim CoreAvc decoder koji super radi uz pomoc CUDE,ima na stranici od nvidie hrpa programa koji koriste CUDU ali vecina su nepotrebni obicnom korisniku

What is the difference between Windows xp and Windows vista? A:Approximate 7 years
17 godina
neaktivan
CUDA nVidia

I danas još vijesti vezanih za temu Namigiva

(treba zanemariti tipfeler u naslovu jedino hehe)

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
CUDA nVidia

I evo, prije izlaska Fermića stiže nam nova verzija CUDA-eNamigiva

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran