AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.303
|
čitano: 5.666.511
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Kolika ti je temperatura u prostoriji? Sad vidim da je 28.

Našao sam jedan review i idle temperatura 7700X je oko 36°C, ali za neke coreove mu stoji tipa 22, što bi značilo da mu je ambient temp možda ni 20. U tom slučaju, možda tvoje temperature i nisu tako skandalozne. Pod loadom mu vremenom dođe do 95°C i tu se stabilizuje na 4.7-4.8GHz. 7700X ima 105W TDP, isto kao i 5700X3D.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.7.2024 14:45 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina

Mislio sam dočekati 9k seriju da vidim kretanje cijena 7k serije, pa da ubodem nešto iz nje taman preko godišnjeg. No ova odgoda plasiranja čipova mi je malo pomrsila planove. Je li za očekivati pad cijene osnovnijih modela 7000 serije (npr 7600, 7700/x) po lansiranju 9k serije, ili će ipak još neko vrijeme 7k serija držati cijenu, a 9k biti nešto skuplja? A što je za očekivati sa cijenama B650/E matičnih? Koliko sam razumio B i X chipseti serije 8 će stići tek kasnije, zar ne?

How do you want to do this?
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

7600/7600x tesko da ce ispod 150e, vidis da stariji 5600x je oko 100-120e

isto gledam napraviti update na am5, vjerovatno cu uzet neku b650e plocu i 7600/7500f, te kasnije nadograditi na x3d iduce serije prije nego se prebace na novu platformu

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Na Neweggu je 7600X trenutno valjda snižen na $175. Mislim da nije realno da padne niže u bliskoj budućnosti. Čak i da je nova serija mnogo brža od trenutne (a verovatno nije u većini scenarija), više ima smisla da traže više novca za nove, brže čipove, nego da sami sebi ubijaju cenu.
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina

0 0 hvala 0
16 godina

Od čekanja ništa, pa nije tako strašno za novu pšlatformu sa ddr5 memorijom....120e 32gb ram, 120e mbo i 190e za Ryzen 7600 cpu...sa tim je mir narednih 5g. svakako, jeftinije od toga teško da bude u narednih godinu dana, možda eventualno malo ram padne 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Ludi svijet CPU benčmarka, ili zašto ljudi uopče samo bulje i uspoređuju Cinebench koji je samo običan benč i ništa drugo.

Kaj se može napravit sa Cinebench R23, osim eto odvrtiš test i moš se fučkat.Eto opet dolnji link kao podsjetnik, osim Cinebenčine sve ostalo su pravi programi sa kojima radiš razne korisne poslove ili zarađuješ lovu itd.

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-4000g-am4-renoir-apu/275640.aspx?page=4&jumpto=6495424&sort=asc&view=flat

AMD,........is that Epyc or what?
16 godina

Koja konstatacija, pa Cinebench se zna zašto postoji i za što je namjenjen...ako si složio novo računalo i ideš ga posložiti naravno da češ pomoću njega ili sl. programa provjeriti stanje postavki svog računala i same performanse u odnosu na referentnu grupu rezultata za isti cpu od ostalih korisnika....

Provjeriš stabilnost i performanse te ako je sve ok ideš dalje....za to se koristi, što bi još, da ti kruh peče?!

Konstatacija ti je na nivou izjeva da je komercijalni auto glup za koristit jer ne može letit i plovit 

11 godina

Kinezi objavili video gdje su imali na testu novi zen5, ali.. na procesoru pise AMD Ryzen 9 9700X  

Mozda je to razlog zasto su obustavili izlazak sad za par dana, ali nekak mi sumnjivo izgleda ova 7, kao da se netko igrao u photoshopu i stavio 7 umjesto oriđiđi 9tke.

Moj PC  
1 0 hvala 0
5 mjeseci
protjeran

0 0 hvala 3
15 godina
hahhaajaads kaže...

Kinezi objavili video gdje su imali na testu novi zen5, ali.. na procesoru pise AMD Ryzen 9 9700X  

Mozda je to razlog zasto su obustavili izlazak sad za par dana, ali nekak mi sumnjivo izgleda ova 7, kao da se netko igrao u photoshopu i stavio 7 umjesto oriđiđi 9tke.

Da, malo sumnjivo izgleda, ali 100-000001404 zaista je oznaka za AMD Ryzen™ 7 9700X: https://www.amd.com/en/products/processors/desktops/ryzen/9000-series/amd-ryzen-7-9700x.html

2419 znaci da je procesor napravljen pocetkom 5. mjeseca, ne znam kada je AMD poceo proizvoditi bas finalne (market) Zen5 procesore.

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
11 godina
Mauro kaže...
hahhaajaads kaže...

Da, malo sumnjivo izgleda, ali 100-000001404 zaista je oznaka za AMD Ryzen™ 7 9700X: https://www.amd.com/en/products/processors/desktops/ryzen/9000-series/amd-ryzen-7-9700x.html

2419 znaci da je procesor napravljen pocetkom 5. mjeseca, ne znam kada je AMD poceo proizvoditi bas finalne (market) Zen5 procesore.

Hm da, to nisam gledao, znaci izgleda ipak da je to bio problem...

16 godina

Ako je to razlog što je lansiranje moraloo biti odloženo - kakve legende!

Sa druge strane, ako se pogleda trenutno stanje u industriji, radnici kojima je najgora greška loše odštampan naziv procesora na IHS-u su pravo zlato i verovatno im treba dati bonus kako bi ih zadržali u kompaniji. 

Inače, zar su zbog toga morali otkazati lansiranje čitavog lineupa? Nisu valjda zeznuli štampu na svim modelima?! Ili je baš bitno da sve iskontrolišu, da naprave taj "događaj" tačno kako su zamislili...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Ivan(4) kaže...

Ako je to razlog što je lansiranje moraloo biti odloženo - kakve legende!

Sa druge strane, ako se pogleda trenutno stanje u industriji, radnici kojima je najgora greška loše odštampan naziv procesora na IHS-u su pravo zlato i verovatno im treba dati bonus kako bi ih zadržali u kompaniji. 

Inače, zar su zbog toga morali otkazati lansiranje čitavog lineupa? Nisu valjda zeznuli štampu na svim modelima?! Ili je baš bitno da sve iskontrolišu, da naprave taj "događaj" tačno kako su zamislili...

Lako moguče, ali po logici znaš da se tu niti ne radi o ozbiljnom hardverskom problemu sa Zen5 procesorima.

Krive oznake mogu itekak izazvati cirkus, negativno ili pozitivno to si ozbiljne firme ne mogu ili ne smiju dopustit.

Ovo dole je takav sličan problem, a to je ipak itekako nepoželjno izbacit na tržište iako kupci ne bi ništa prigovorili!

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.7.2024 23:08 (rambox).
16 godina
rambox kaže...

Ludi svijet CPU benčmarka, ili zašto ljudi uopče samo bulje i uspoređuju Cinebench koji je samo običan benč i ništa drugo.

Kaj se može napravit sa Cinebench R23, osim eto odvrtiš test i moš se fučkat.Eto opet dolnji link kao podsjetnik, osim Cinebenčine sve ostalo su pravi programi sa kojima radiš razne korisne poslove ili zarađuješ lovu itd.

Cinebench je okljaštrena Cinema4D, bez editora (modelera) odnosno cijelog korisničkog sučelja, samo rendering dio sa pripremljenim 3D modelom (test-scenom) i ako baš hoćeš, u njemu možeš renderirati i druge 3D modele. Tko koristi Cinema4D i njen nativni render-engine to mu je vjerojatno najvažniji benchmark, kao što će VRay ili Corona korisnici najviše pokreteti njihove, usporediti rezultate a neki od njih pri tom i fućkati :).

Wiz3m4n kaže...

Koja konstatacija, pa Cinebench se zna zašto postoji i za što je namjenjen...ako si složio novo računalo i ideš ga posložiti naravno da češ pomoću njega ili sl. programa provjeriti stanje postavki svog računala i same performanse u odnosu na referentnu grupu rezultata za isti cpu od ostalih korisnika....

Provjeriš stabilnost i performanse te ako je sve ok ideš dalje....za to se koristi, što bi još, da ti kruh peče?!

Konstatacija ti je na nivou izjeva da je komercijalni auto glup za koristit jer ne može letit i plovit 

To mu nije bila prvotna namjera ali vremenom je postao popularan kao multi-threading benchmark jer su render-enginei općenito jako dobro napisani (optimizirani), to im je glavna zadaća - što brže izračunati sliku iz 3D modela pa koriste sve raspoložive jezgre ali i razne dodatne trikove ili čak posebne verzije kompajlirane za različite procesore. Tako je Cinebench jedno vrijeme bio omiljeni benchmark u Intelu jer su koristili Embree raytracing biblioteke koje su više "odgovarale" Intelu. Kako su novi procesori postajali sve jači u verziji R23 su dodali i 10-minutnu petlju jer je postao prekratak, nekog Threadrippera ili Epyca sa 64+ jezgri  ne uspije ni zakucati na 100%.

16 godina
Mladen kaže...

Cinebench je okljaštrena Cinema4D, bez editora (modelera) odnosno cijelog korisničkog sučelja, samo rendering dio sa pripremljenim 3D modelom (test-scenom) i ako baš hoćeš, u njemu možeš renderirati i druge 3D modele. Tko koristi Cinema4D i njen nativni render-engine to mu je vjerojatno najvažniji benchmark, kao što će VRay ili Corona korisnici najviše pokreteti njihove, usporediti rezultate a neki od njih pri tom i fućkati :).

To mu nije bila prvotna namjera ali vremenom je postao popularan kao multi-threading benchmark jer su render-enginei općenito jako dobro napisani (optimizirani), to im je glavna zadaća - što brže izračunati sliku iz 3D modela pa koriste sve raspoložive jezgre ali i razne dodatne trikove ili čak posebne verzije kompajlirane za različite procesore. Tako je Cinebench jedno vrijeme bio omiljeni benchmark u Intelu jer su koristili Embree raytracing biblioteke koje su više "odgovarale" Intelu. Kako su novi procesori postajali sve jači u verziji R23 su dodali i 10-minutnu petlju jer je postao prekratak, nekog Threadrippera ili Epyca sa 64+ jezgri  ne uspije ni zakucati na 100%.

To sve znamo več odavno, uostalom danas Intel više niti ne prizna Cinebench kao relevantan test za brzo potezno testiranje procesora.To je stara rasprava, ali nekad je bilo drukčije Maxon Švabe su vrlo rado spominjali "Intel i njegov doprinos" itd.

https://forum.bug.hr/forum/topic/ostalo/chat-tema-ljubitelja-hardvera/224306.aspx?page=190&jumpto=5332988&sort=asc&view=flat

Poanta, treba što više testirat razne softverske alate(koje se puno koriste+pogotovo poznati Profi alati)ali to večinom ne rade največi Jutuberi/testeri koji samo zgrču lovu od reklama.Vrlo rijetko vidiš, da bilo tko testira ovo zeleno ili ono kaj sam ranije istaknul u toj temi.A nije da nije zanimljivo, upravo suprotno vrlo je zanimljivo s obzirom da su to sve vrlo ozbiljni Profi alati.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.7.2024 14:54 (rambox).
12 godina

Odlicne vijesti za AMD Cpu odjel u Taipei-timesu.

Evo link, koga zanima, meni je bilo zanimljivo stivo.

.taipeitimes.com/News/

maximum effort
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
metallic kaže...

Odlicne vijesti za AMD Cpu odjel u Taipei-timesu.

Evo link, koga zanima, meni je bilo zanimljivo stivo.

.taipeitimes.com/News/

Takve vijesti ne spadaju u ovu temu, tema je vrlo šarhopirgasta eto ti žuti karton.

Ne bi to bilo moguče, da AMD nije pa svoju kapu stavio 60% udjela na tržištu koje je držao "nekadašnji Xilinix".

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-vlak-napokon-krece-pravom-smjeru/238615.aspx?page=2&jumpto=6475540&sort=asc&view=flat

12 godina

Hvala na citanju i kartonu! Znas li da je ta poruka vise ON-topic od uobicajenih koje tu drobimo..?

Fali mi

maximum effort
13 godina

Je li ovo ok ram za ryzen? 5600mhz cl28, intel xmp, na qvl je

32gb za 80-ak eura

Nije 6000 cl30, ali je cijena jako dobra.

Kupiti ili ipak pricekati i uzeti 6000 cl30?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Ako je na QVL, onda valjda jeste. 5600 je ok, pogotovo sa niskim latencijama, ne bih očekivao veliku razliku u performansama u odnosu na 6000 CL30.

Moj PC  
2 0 hvala 1
5 mjeseci
protjeran
dustY kaže...

Je li ovo ok ram za ryzen? 5600mhz cl28, intel xmp, na qvl je

32gb za 80-ak eura

Nije 6000 cl30, ali je cijena jako dobra.

Kupiti ili ipak pricekati i uzeti 6000 cl30?

Kupi to su odlicni moduli i cijena, lagano podignes frekvenciju na 6GHz.

Ps. na slici piše rasprodano....

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.7.2024 10:04 (Kec na desetku).
13 godina

Rasprodano jer sam ja uzeo huehuehuehue.

Planiram sad kad izadje 9xxx nadograditi, ili mozda do kraja god.

Ima i Trident Z5 za 92eur

https://www.mall.hr/ram-za-osobna-racunala/g-skill-trident-z5-memorija-ram-rgb-32gb-2x16gb-5600mt-s-ddr5-cl28-f5-5600j2834f16gx2-tz5rk

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.7.2024 10:11 (dustY).
Moj PC  
2 0 hvala 1
5 mjeseci
protjeran

Ja bi dao 10e vise za te jer su razina iznad, dobijes RGB, malo bolji heatsink i generalno visi tier modula.

2 0 hvala 0
13 godina

Fala, zamijenio sam.

Moj PC  
1 0 hvala 0
5 mjeseci
protjeran

Ogroman rast na polju procesora za desktop i servere, ali veliki pad na polju grafi i konzola, sve u svemu bilježi se rast na ukupnom zbroju od 9% 

AMD's gaming revenue falls 59%, but the company posts a 115% data center revenue increase

0 0 hvala 1
16 godina
dustY kaže...

https://www.mall.hr/ram-za-osobna-racunala/g-skill-trident-z5-memorija-ram-rgb-32gb-2x16gb-5600mt-s-ddr5-cl28-f5-5600j2834f16gx2-tz5rk

Meni je to propisno ružna RGB prezentacija ili dizajn, izgleda malo ili ne baš malo nakaradno/agresivno fučkaj ga sad.

Ak oš lip RGB za svačije oko, +čak deset ledica(G-skilaši imaju osam)po keksu memorije moraš tražit dalje.Nema do Korsariča, i njihove vrlo elegantne RGB kombinacije ovisno o vrsti memorije.

https://www.corsair.com/us/en/p/memory/cmh32gx5m2x6400c38/vengeance-rgb-32gb-2x16gb-ddr5-dram-6400mhz-c38-memory-kit-black-cmh32gx5m2x6400c38

https://www.corsair.com/us/en/p/memory/cmh16gx4m2e3200c16/vengeance-rgb-pro-sl-16gb-2x8gb-ddr4-dram-3200mhz-c16-memory-kit-a-black-cmh16gx4m2e3200c16

https://www.corsair.com/us/en/p/memory/cmn16gx4m2z3200c16/vengeancea-rgb-rt-16gb-2-x-8gb-ddr4-dram-3200mhz-c16-memory-kit-a-black-cmn16gx4m2z3200c16

3 godine
rambox kaže...
dustY kaže...

Meni je to propisno ružna RGB prezentacija ili dizajn, izgleda malo ili ne baš malo nakaradno/agresivno fučkaj ga sad.

Ak oš lip RGB za svačije oko, +čak deset ledica(G-skilaši imaju osam)po keksu memorije moraš tražit dalje.Nema do Korsariča, i njihove vrlo elegantne RGB kombinacije ovisno o vrsti memorije.

https://www.corsair.com/us/en/p/memory/cmh32gx5m2x6400c38/vengeance-rgb-32gb-2x16gb-ddr5-dram-6400mhz-c38-memory-kit-black-cmh32gx5m2x6400c38

https://www.corsair.com/us/en/p/memory/cmh16gx4m2e3200c16/vengeance-rgb-pro-sl-16gb-2x8gb-ddr4-dram-3200mhz-c16-memory-kit-a-black-cmh16gx4m2e3200c16

https://www.corsair.com/us/en/p/memory/cmn16gx4m2z3200c16/vengeancea-rgb-rt-16gb-2-x-8gb-ddr4-dram-3200mhz-c16-memory-kit-a-black-cmn16gx4m2z3200c16

Meni je upravo suprotno corsair ružan kao i moj teamgroup + boje su drugačije kalibrirane od ostatka sistema..., dok mi je baš g-skill ok i diskretnije osvijetljen.

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.7.2024 16:07 (notloB).
16 godina

Greška, kriva tema.

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.7.2024 16:26 (Mladen).
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 mjeseci
protjeran

Hahahaha, cega su se ovi najeli sa cijenama tih prepakiranih 5900x i 5950x 

AMD launches Ryzen 9 5900XT at $349 and Ryzen 7 5800XT at $249, AM4 platform continues into 9th year

Computeruniverse:

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.7.2024 21:11 (Kec na desetku).

3 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice