E sada recite mi da slucajno stane u radu i temperature odu gore pc bi se trebao sam izgasiti zar ne ?
Teoretski - da.
Ali bilo je vec dosta teorija koje su pale u vodu (npr pitagorin poucak)
E sada recite mi da slucajno stane u radu i temperature odu gore pc bi se trebao sam izgasiti zar ne ?
Teoretski - da.
Ali bilo je vec dosta teorija koje su pale u vodu (npr pitagorin poucak)
Imam problem
Stavio sam rame na 2993 i na 1.35 i sad neće bootat, komp upali ali neće ništa baciti na ekranu
s obzirom da ideš na višu frekvenciju rama, dok to radiš imaš dvije opcije (ajde tri ovisno o situaciji)
1. digni ručno voltažu ramovima na 1.38 ili 1.4, neće im ništa bit, a mogli bi dobiti na stabilnosti da boota
2. ako dizanje voltaže ne pomogne, provjeri si timing-e ramove kako su ti na defaultu, pa ako ideš dizati frekvenciju, malo ih otpusti (povisi brojeve), jer obično dizanje frekvencije ramova zahtjeva i dizanje / otpuštanje latencija da memorija može normalno raditi
3. pokušaju dignuti voltažu i frekvenciju sa otpuštenim latencijama istovremeno, pa ako ti boota u windows, provjeri stabilnost memorije i napravi koji test, da vidiš dal si dobio što bolje sa tim dizanjem
ja sam recimo na svojima, xmp profil je bio na 2933 16-16-16-36 i 1.35v, stock je mislim bio 2133 na 15-15-15-35 (tako nešto mislim), dok sam dignuo na 3200 morao sam staviti 16-17-17-36 na 1.38v da može raditi (s tim da je to najniže što sam mogao ić da boota)
i ja sam isto neznam koliko puta imao situaciju da mi se komp rušio (bsod) prilikom loadinga windowsa, ili da nije prošao post pa da nisam ni u biose mogao, i svaki put je clear cmos riješio stvar da sve radi nazad (prvih nekoliko puta dok mi se to desilo sam se ufrasio ko budala, jer sam mislio da sam nešto skurio, a komp ganc novi)
tako da se ne moraš bojati što se toga tiče, sve dok ideš pomalo na gore neće bit problema i nećeš ništa skuriti, jedino ćeš izgubiti vremena tražeći adekvatnu konfiguraciju za stabilan rad
isto tako, digni si vcore soc na 1.1v, i to može isto tako dosta pomoći sa clockanjem memorije
ako ti xmp profil ramova ne funkcionira, probaj ručno to sve podesiti i malo se poigrati sa tim, nećeš znat koliko možeš napravit dok ne probaš
ja sam za svoje prvo mislio da neće ić više od xmp 2933 profila jer sam gro puta radio clear cmos, ali na kraju sam našao stabilno na 3200, i po testovima imam koristi od toga
sto znaci sebi si nasao odgovor nije do pumpe nego vjerovatno do pin-a na koji si je prikljucio
sto znaci sebi si nasao odgovor nije do pumpe nego vjerovatno do pin-a na koji si je prikljucio
kako?
dakle ustekavao sam na cpu fan pumpu 0 rpma ne radi temperature su divljale vise puta, probao sam drugi vent radi. Proba sam na chasis fan prikljuciti pumpa 0 rpma, drugi ventovi rade.
Sada nakon par dana odlucilo proraditi kako to moze biti do pina na kojeg sam prikljucio?
Jedino mi pada na pamet da je utor 3 pinski konektor od pumpe bio malo "hrdav" pa je sad doslo do kontakta... nemam drugog objasnjenja.
Pumpa da je riknula valdja vise nebi radila ?
Cudno skroz..
Naravno, uvijek postoji neka nepojmljivo mala šansa da se to ne dogodi.
Naravno, uvijek postoji neka nepojmljivo mala šansa da se to ne dogodi.
ma bio m ise ugasio kada prvi puta pumpa nije radila ali eto opet pitam jer sigurno ce mi ponekad komp biti ostavljen bez nazdora... nemam pojma..
no kako god bilo temperature su ludilo ja ne mogu natjerati ryzena na 3.7ghz u gamingu preko 40 stupnjeva hihih. i to sve zivo na silent..
inace tko ne zna arctic 240mm je mozda najucinkovitije vodeno hladenje na trzistu nije bas lijepo ali...
Ma nebitan ti je push/pull, u odnosu na sami push ili sami pull, razlika je par stupnjeva...
ma bio m ise ugasio kada prvi puta pumpa nije radila ali eto opet pitam jer sigurno ce mi ponekad komp biti ostavljen bez nazdora... nemam pojma..
no kako god bilo temperature su ludilo ja ne mogu natjerati ryzena na 3.7ghz u gamingu preko 40 stupnjeva hihih. i to sve zivo na silent..
inace tko ne zna arctic 240mm je mozda najucinkovitije vodeno hladenje na trzistu nije bas lijepo ali...
Gledajuci omjer performansi/buke/cijene, svakako je najbolji aio cooler...
Jayz je prolupao. Vidis samo koliko je nervozan. Pogledaj komentare na ovaj klip i bice ti jasno sta je radio.
Ima netko neku preporuku tihog a efikasnog hladnjaka za R5 1600, visina max 8cm (do cca 500kn)?
Ima netko neku preporuku tihog a efikasnog hladnjaka za R5 1600, visina max 8cm (do cca 500kn)?
Koje je to kuciste? Tesko je u 8cm visine ima tih i efikasan hladnjak..
Koje je to kuciste? Tesko je u 8cm visine ima tih i efikasan hladnjak..
Neka Noctua (npr. NH L9) ili nesto slicno?
Dijeluje mi nisko moglo bi bit problema sa RAM-ima ili sam u krivu?
RAM - G.Skill TridentZ (visina 44mm)
Be quiet ima 32mm prostora (ili 50mm)...mozda bi i pasalo ako se moze okrenuti na tu stranu?
Be quiet ima 32mm prostora (ili 50mm)...mozda bi i pasalo ako se moze okrenuti na tu stranu?
a nebi ti prošlo da ga zarotiraš naopačke, tj za 180 ??
taj dio koji bi išao iznad ramova da ide sa lijeve strane matične ??
koliko vidim, matična nema visok heatsink sa lijeve strane, pa ako bi ga mogao tako staviti, imat ćeš mjesta za stavit ram kako god
ili sam u krivu ?
Ja sam nedavno mijenjao raspored pa sam usput testirao, ventovi na 600rpm - push/pull vs push na gornjoj strani kućišta (kućište je open top, samo je filter gore) i razlika je bila 2°C.
Push/pull vs push na prednjoj strani je pokazao veće razlike: 6-7°C, ali mi je front panel prilično "blokiran" - 2 filtera i sound dampening spužva, otvori samo sa strane.
Sa vardar ventovima umjesto orginalnih sa LF-a su temp još nešto niže (nemam točno brojku, bilo mi je bitno samo da je bolje).
Na koliko rpma Vam se vrti pumpa od Arctica ? meni je non stop oko 5500 okretaja.
a nebi ti prošlo da ga zarotiraš naopačke, tj za 180 ??
taj dio koji bi išao iznad ramova da ide sa lijeve strane matične ??
koliko vidim, matična nema visok heatsink sa lijeve strane, pa ako bi ga mogao tako staviti, imat ćeš mjesta za stavit ram kako god
ili sam u krivu ?
Da, mozda bi se i moglo...to sam i napisao
Treba to sve izmjerit i proucit ako bi sve sjelo kako spada.
Jos cu probat mozda stavit ventilator na kuciste iznad CPU i CPU ventilatora
Sta mislite, ima to smisla ili cu dobiti kontra efekt?
Da, mozda bi se i moglo...to sam i napisao
Treba to sve izmjerit i proucit ako bi sve sjelo kako spada.
Jos cu probat mozda stavit ventilator na kuciste iznad CPU i CPU ventilatora
Sta mislite, ima to smisla ili cu dobiti kontra efekt?
nisam ni skužio da si napisao kak sam mislio post prije, nisam dobro pročitao :)
ja mislim da bi ti to moglo proć, ali si izmjeri za svaku slučaj da si probaš okvirno to potvrditi, dal ide ili ne, vjerujem da bi moglo
Na koliko rpma Vam se vrti pumpa od Arctica ? meni je non stop oko 5500 okretaja.
Ovak je kod mene, mada nisam 100% siguran da točna očitanja. Pumpa se skoro pa i ne čuje.
Pumpe obično imaju 8 polova umjesto 4 pa se očitava duplo više okretaja, dakle realno radi na 2250.
Vise ne klokam memoriju.
Shebo sam si windowse bespovratno..
uspio sam dobiti na 2800 mhz cl14 svugdje radi osim memtest stability i tako par puta mi crashalo probao se igrati s visim latencijama i odjednom bum..
No windowsi su mi se shebali na veoma nebican nacin a to je ta mi se kao pojavi startup windowsa gdje bih trebao upisati svoj pw ali sav sivi i s lijeve strane vidim samo sat.. Mogu micati mis i gledati kako sad otkucava nista vise.
Probao sam sve zive sheme s neta no na kraju je jedino reinstall igrao ulogu.. hebo ti to...
pa malo dignes napon sta se bojis nece mu nista biti ja kad sam klokao svoj ram stavljao sam ga na 1.4V
Vise ne klokam memoriju.
Shebo sam si windowse bespovratno..
uspio sam dobiti na 2800 mhz cl14 svugdje radi osim memtest stability i tako par puta mi crashalo probao se igrati s visim latencijama i odjednom bum..
No windowsi su mi se shebali na veoma nebican nacin a to je ta mi se kao pojavi startup windowsa gdje bih trebao upisati svoj pw ali sav sivi i s lijeve strane vidim samo sat.. Mogu micati mis i gledati kako sad otkucava nista vise.
Probao sam sve zive sheme s neta no na kraju je jedino reinstall igrao ulogu.. hebo ti to...
Ako ništa drugo, XMP postavke bi trebale biti sigurne.