Overclocking Intel Sandy Bridge procesora
- poruka: 1.339
- |
- čitano: 224.083
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Jeli isti proces overclockanja i5 3570k odnosno ivy bridgea kao u ovom prvom postu?
Jeli isti proces overclockanja i5 3570k odnosno ivy bridgea kao u ovom prvom postu?
Vecinom da, ima par manjih razlika, koncept je isti za lagani oc, napon, mnozitelj i to je to.
Da, poprilično isti, samo je preporučljiviji nešto manji napon i to je ugl. to.
Pozdrav,
imam i7 2600K, asRock P67 Extreme 6 B3, Corsair 2 x 4 GB cmx8gx3m2a1600c9, HAF X
najviše sam u 3D-u, rendanje pa zato...
neznam ništa o klokanju ali imam kome bi to dao na klokanje pa me zanima preporuka oko hlađenja koje da uzmem a da proc radi stabilno na cirka 4.4 - 4-5 Mhz. Ne trebaju mi dalji "ekstremi"
Molio bih vas da mi netko kaže da li bi Hyper 212 EVO bio dovoljan za stabilan rad?
ako nije uzeo bi Noctua NH-D14 ali s obzirom da je 2x skuplja može i neki drugi prijedlog
zahvaljujem
Ovisi o primjerku procesora. Hyper 212+ bi se namucio po ovoj vrucini za napone preko 1.30.
Uzmi Scythe Mugen 4 http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=050903281
znatno jeftiniji hladnjak koji ce bez da se oznoji hladiti tvoj procesor
Zahvaljujem
Ako može mala pomoć... Imam i5 3570@3.4 pa bi ga htio malo clockati ne previše... Možda nekih 4.0 ako je moguće bez dizanja napona da ostane na stock voltage. Koja je najbolja procedura. Inače imam matičnu MSI z77a-G45 i hlađenje Antec 620. Imam instaliran onaj program msi control center pa jel se može od tamo ili baš moram u bios. Nov sam u ovome pa je svaki savjet dobrodošao. Hvala unaprijed :)
Samo mu stavi mnozitelj na 40 i to je to ako neces dirat voltaze. Moj savjet ti je da dobro proucis prvi post u ovoj temi i napravis clock kako triba jer kad namistis voltazu rucno na najmanju vrijednost na kojoj je stabilan temperature ce ti biti znatno nize.
![poslano s mobilnog telefona](/forum/slike/frommobile.png)
Ako može mala pomoć... Imam i5 3570@3.4 pa bi ga htio malo clockati ne previše... Možda nekih 4.0 ako je moguće bez dizanja napona da ostane na stock voltage. Koja je najbolja procedura. Inače imam matičnu MSI z77a-G45 i hlađenje Antec 620. Imam instaliran onaj program msi control center pa jel se može od tamo ili baš moram u bios. Nov sam u ovome pa je svaki savjet dobrodošao. Hvala unaprijed :)
kao sto ti je kolega gore rekao napravis tako! mozes probati s tim programom ili iz biosa , a kaj se tice undervoltanja proca ak neznas(iako je pljuga:) nemoras se uopce obazirat na par stupnjeva manje sto bi dobio s tim, ipak imas vodeno hladenje..LP
Vjerujem da je ovo negdje u temi ali nazalost nisam uspio pronac.......
Dali itko od vas zna za neki detaljan OC tutorial gigabyte z77x-ud3h bios f18 u kombu sa i5 2500k?Nasao sam dosta tutoriala ali niti jedan za f18 bios pa prilikom overclocka ili imam previse stavki ili neke nedostaju.Na x68 sam imao dobar oc na 4500 uz evo 212.Sad sam sa ovom maticnom probao easy tune 6 i automatski oc mi se srusio na 4700 i nesto sitno ali naravno takav oc je besmislen jer digne voltazu u nebo a sukladno tome i temp.Inace prijasnji oc sa starom maticnom sam napravio preko boosta a ne multipliera i tako sam pokusao i na ovoj maticnoj ali nista...boost mi ostaje na stock postavkama i ne kuzim zasto.Na komp sa presao prije godinu dana kao core konzolas pa naravno hrpu toga jos neznam....
Jel mi neko moze reci jesu ovo normalne temp 3570k, sve je defultno, hladnjak neki cm tx3 mislim, nakon 20tak min prime95, i cim ugasim prim temp jezgra iste sec padnu na nekih 40 stpn
Ako je u pitanju referentni hladnjak, onda je normalno.
nije referentni ali mislim da nije ovaj nesto bolji cm tx3
nije referentni ali mislim da nije ovaj nesto bolji cm tx3
Ako nije referentni onda je možda temperatura viša za 3-5 stupnjeva nego što bi trebala, ali nije to ništa strašno. Vjerojatno zbog ljetnih vrućina.
kao sto ti je kolega gore rekao napravis tako! mozes probati s tim programom ili iz biosa , a kaj se tice undervoltanja proca ak neznas(iako je pljuga:) nemoras se uopce obazirat na par stupnjeva manje sto bi dobio s tim, ipak imas vodeno hladenje..LP
kolika je najmanja preporuka za napon ako se stavi na 3570k 4ghz? Znam da ovisi o primjerku al s koliko ljudi počmu? pa je kasnije lako spuštat/dizat
kolika je najmanja preporuka za napon ako se stavi na 3570k 4ghz? Znam da ovisi o primjerku al s koliko ljudi počmu? pa je kasnije lako spuštat/dizat
Ja sam se jucer igrao s time (3570k) i ostavio vcore na 1.150 za 4.0 GHz. Mislim da cu danas probat i sa manjim naponom, sa ovim naponom bez beda AA Proving Grounds i BF3 oko 2 sata igranja. Temperature od 60C do 65C - TT Contact 30 cooler.
Ja sam se jucer igrao s time (3570k) i ostavio vcore na 1.150 za 4.0 GHz. Mislim da cu danas probat i sa manjim naponom, sa ovim naponom bez beda AA Proving Grounds i BF3 oko 2 sata igranja. Temperature od 60C do 65C - TT Contact 30 cooler.
Moj bez problema radi na stock naponu.
ja na svom kada podignem mnozitelj na 40(bez diranja voltaza) temp mi idu na 80-84 prolazi i linx i prime95 1 sat bez greske ali mi voltaza se penje do 1,28, slabo se razumjem pa me zanima jeli je mogu spustit ,koliko, i kako
A to je? 1.120? Moze link.
"The VID range for this specific processor is 0.2500-1.5200." Kaze covjek iz intela.... http://communities.intel.com/message/156156
ja na svom kada podignem mnozitelj na 40(bez diranja voltaza) temp mi idu na 80-84 prolazi i linx i prime95 1 sat bez greske ali mi voltaza se penje do 1,28, slabo se razumjem pa me zanima jeli je mogu spustit ,koliko, i kako
U BIOSu - Stavi fixnu voltazu CPU Voltage ili VCore, pise Auto ali kad stisnes + ili - tipku na tipkovnici pojavi se neka pocetna vrijednost, postavi na 1.120 - 1.135 (testirao sa 1.135 radi stabilno temperature do 60c), udji u BIOSu u postavke Digi+ Power Control i postavi sljedece:
CPU Load Line Calibration - Medium
CPU Curent Capability - 120%
CPU POwer Phase Control - Optimized
....ostalo ne diraj/ne mjenjaj unutar Digi+..... i javi jel se spustila temperatura.
Koliki ti je taj stock napon,jesi lockao napon ili je na auto??
btw ja idem na 4.0GHz bez problema 1.00v
Koliki ti je taj stock napon,jesi lockao napon ili je na auto??
Da definitivno se treba s tim vcore igrati. Ako se ostavi na auto nakon sto se ukljuci turbo mode, a klokas proc, ploca dize napon automatski i vrti ga oko 1.250, a to onda dize temperaturu. Probat cu sa 1.000, bas da vidim. Mislim da proc na 1.135 i kolko je iskoristen za igranje a temperatura ne prelazi 60C, vise nego zadovoljavajuce, a tih 0.135 V mu ipak daje malo soka.... inace ne vjerujem u torture testove, jer ni BF3 ne koristi sve cetri jezgre 100%, u stvari ne znam koja igra to radi. Jedino pravo testiranje je koristenje kompa kako ga najvise koristis.
jel na tom naponu prolazi barem 10min prime95 small FFts? si probao?
i volio bi da to postas u moju temu prime95 tx!LP
Imam i5-2500k i digao san ga na 4GHz pomoću offseta i sve power saving opcije su mi uključene ali mi je procesor uglavnom u idleu na 4000 te samo na par sekundi nekad ode na 1600 i opet se vrati, tako stalno. Dok voltaže se uredno spusti i stoji nisko dok idlea. Zašto nije na 1600 kad je zauzeće procesora ispod 5%?
EDIT: Rješija sam tako da san power plan sa onog šta je postavija Asrockov program prebacija na balanced.
jel na tom naponu prolazi barem 10min prime95 small FFts? si probao?
i volio bi da to postas u moju temu prime95 tx!LP
kad uvatim vremena budem!!
Trenutno mi je sve na stocku,došlo mi novo kučište i čekam još MDPC sleev,grafika i novi ventovi!
Moze li se ista clocknut ovaj proc : http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=12578&osCsid=b569ca1b73fd282f60c56b87f8159e86 i sta uopce znaci max turbo onaj ??
Moze li se ista clocknut ovaj proc : http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=12578&osCsid=b569ca1b73fd282f60c56b87f8159e86 i sta uopce znaci max turbo onaj ??
Zaključan mu je množitelj znači ništa od klokanja više od 3300Mhz.
Ako si tija klokat triba si uzet "K" procesor.
Kolege imam laptop Lenovo G780 procesor je i3 3110m 2.4 GHz Ivy Bridge, problem je sto mu takt stalno oscilira, ono tipa kao idle, pa se spusti takt, ali i kad upalim igre, gledam taktove, i ponekad bude 2.4 ali vecinom pada, onda ponekad osjetim fps drop, ima li nacin da ga zakljucam na 2.4 Ghz, jer bios je zbilja nula, nikakvih opcija nema.