Overclocking Intel Sandy Bridge procesora izdvojena tema

poruka: 1.339
|
čitano: 243.984
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Overclocking Intel Sandy Bridge procesora

Nemogu nec temu za ivy bridge pa pitam ovdje. Dakle, stigli su hladni dani i vrijeme je da ja svog 3570k malo OC-am. Ima li netko ideje koliki bi napon trebao staviti za 4,7GHz? Ima li koje posebne naredbe koje u biosu trebam iskljuciti?

Hvala:)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Overclocking Intel Sandy Bridge procesora

Pa jel nije isti postupak kao i na Sandy-u? Si barem probao kao što je opisano u prvom postu ove teme?

Nemaš tu nekog pravila, dosta faktora je u igri - matična, primjerak proca, hlađenje...

Igraj se sa postavkama pa mijenjaj napon, množitelj i ostale postavke koje je Jurky napisao u 1. postu sve dok ne nađeš najniži stabilni napon. 

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
14 godina
neaktivan
Bruno Matejcic kaže...

Nemogu nec temu za ivy bridge pa pitam ovdje. Dakle, stigli su hladni dani i vrijeme je da ja svog 3570k malo OC-am. Ima li netko ideje koliki bi napon trebao staviti za 4,7GHz? Ima li koje posebne naredbe koje u biosu trebam iskljuciti?

Hvala:)

4.7 GHz za svakodnevnicu nije lahko izvuci sa i5 3570K, sem ako primjerak nije iznad prosjeka.

Prvo probaj 4.4 GHz sa nekih 1.2V.

Stavi LLC na nivo ispod maximuma i nastimaj napon tako da ti tih 1.2V bude u loadu, a u idle malo vece, nekih 1.22V.

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.12.2012 16:22 (Leopard_st).
15 godina

Jel moguce Pentium G860 overclokat??

Bolje ispasti GLUP, nego iz autobusa.
14 godina
neaktivan

Jeste preko BLCK, ali sitno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Leopard_st kaže...

Jeste preko BLCK, ali sitno.

Koliko sitno? Sada je na 3.0

14 godina
neaktivan

Eventualno 3.2, koji ti je mnozitelj za 3.0?

Mozes to da vidis u CPUID.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Leopard_st kaže...

Eventualno 3.2, koji ti je mnozitelj za 3.0?

Mozes to da vidis u CPUID.

http://valid.canardpc.com/2612144

3.2 i nije monogo.

CPUID CPUID
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.12.2012 19:57 (x18x05x).
14 godina
neaktivan

A tako je, BLCK se slabo clocka kod tih procesora, i tih 3.2 bi bilo bas nategnuto.

Bolje ti je da ostavis na stock sve.

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.12.2012 20:38 (Leopard_st).
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
Leopard_st kaže...

A tako je, BLCK se slabo clocka kod tih procesora, i tih 3.2 bi bilo bas nategnuto.

Bolje ti je da ostavis na stock sve.

Tako će i biti.

15 godina

Evo malo prckam s clockanjem moje i7-mice. Zanima me dali sam na pravom putu. evo jedan screenshoot.

u biosu mi je postavljen offset 0.050

LLC mi je na broju 4 i tu me zanima dali kod asrocka p67 extreme4 dok idem prema vecem broju onda overvolta ili undervolta vise, tj manje?

link od validacije: http://valid.canardpc.com/2621642

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.12.2012 2:25 (herr_martin).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Jeli ti to vrtis i prime95 i linx zajedno ili se meni cini?

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.12.2012 12:08 (Leopard_st).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

linX je pauziran nakon njega sam poceo vrtit prime95. evo da updejtam vrtio sam prime95 8 sati na 4.5ghz, vcore 1.4v najvisi bio, bez greske je zavrsio i max cpu temp je bila 80C. zanima me dali je to ok temp posto je na procesoru coolermaster TPC-812XS http://www.coolermaster.com/product.php?product_id=6810 koji bi trebao jako dobro hladiti, a i na dodir uopce nije vruc, pa me zanima dali mi mozda nije dobro sjeo ili tako nesto?

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
herr_martin kaže...

linX je pauziran nakon njega sam poceo vrtit prime95. evo da updejtam vrtio sam prime95 8 sati na 4.5ghz, vcore 1.4v najvisi bio, bez greske je zavrsio i max cpu temp je bila 80C. zanima me dali je to ok temp posto je na procesoru coolermaster TPC-812XS http://www.coolermaster.com/product.php?product_id=6810 koji bi trebao jako dobro hladiti, a i na dodir uopce nije vruc, pa me zanima dali mi mozda nije dobro sjeo ili tako nesto?

Mislim da je to ok temperatura kad se prime vrti. Meni sa istim procesorom na 4,6 ide isto do 80C sa CM 612S.

15 godina

Dakle trenutno imam postavljeno u biosu:

Multiplier x45

base clock 100

PLL overload ukljucen

LLC je stavljen na 4 (imam od 1-5)

offset namjesten na +0.015v

ostale postavke su ostavljene kako su bile. i s tim postavkama u biosu imam 4.5ghz @ 1.360V najvise sto je hwmonitor zapisao ali dok radi Prime95 onda se ustali napon na 1.328V te je ili takav ili malo manji, npr 1.320V, 1.318V. Sad me zanimaju par stvari ako mi netko moze objasniti. Dakle zasto mi napon skace na 1.360V i dali je to ok, i dali je to okej voltaza za 24/7 ili da je probam jos nekako spustati? Probao sam s offsetom na +0.010V ali mi onda ne prolazi blend test na Prime95, dobijem BSOD, greska 0x124. Sad jedino citam po netu i drugim forumima, da neki kazu da bi mi bilo dobro staviti LLC na 1 ili na 2, pa ce onda biti manji vdroop.. Maticna Asrock P67 extreme4

Temperatura procesora mi je max 87 stupnjeva dok vrtim Prime95 - small FFTs sa coolermaster HFX812xs hladnjakom i arctic ceramique pastom, danas stavljenu ( nisam razmazivao, stavio sam tocku na sredinu i nasjednuo hladnjak da se samo rasiri po procesoru da bude cim manje zraka zarobljeno). Jel to ok temp? U bf3 mi ne prelazi 69 C

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.12.2012 21:31 (herr_martin).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

temp proca od 87C stupnjeva nije poželjna,do nekih 70c OK ali poviše nikako,pogotovo za 24/7!

Napon od 1.4 za 4.5GHz(vrjed i  za 4.4GHz 1.32v) je dosta velik ili imaš loš primjerak ili nešto krivo radiš!!

AUDIOFIL
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina

87 je samo dok testiram s Prime95 na small FFT, dok je recimo kod linx-a najvise 69C i u ostalim prime95 testovima je isto do 70C :\ a kako da smanjim jos taj napon onda kad mi se cini da ako smanjim ovaj offset jos onda bude mi idle imao premalo napona pa ce rusit.. tako barem kazu ljudi po forumima -.- 

13 godina

Ovo bi bila normalna temperatura,a napon bih mogao bit i još manji!!

AUDIOFIL
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.12.2012 23:44 (volegradele).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

evo igrao sam se malo s offsetom stavio sam ga na -0.010V i sada mi je max napon 1.296V i pri 4.5ghz mogu izvrtit prime95 smallFFT test nekih 10 min prije BSOD-a, temp max 83c. sada testiram isto to samo sa 4.4Ghz. updejtajmpost s rezultatom.

UPDATE: za sad nije srusio Prime95, small FFT na 4.4ghz, evo slike, sta mislite?

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.12.2012 0:57 (herr_martin).
13 godina

E sad zamisli kad dođe lito i bude u sobi preko 30C,neće taj proc dugo pod tom fibrom!!

AUDIOFIL
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

neznam, meni ko da ovaj cooler ne nasjeda dobro na procesor, dva puta sam ga danas vadio i natrag montirao i testirao, prvi put kad sam zamjenu napravio bile su one lude temperature od 95c pod prime95, sad drugi puta kad sam ga namontirao sad su temp ovakve... jedino sam skuzio da su mi uvijek dvije jezgre za 5-7 stupnjeva hladnije od druge dvije... vidi se i na mojoj slici tocno razlika

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.12.2012 1:12 (herr_martin).
13 godina

PLL overvoltage isključi (malo vjerovatno da ti CPU traži da treba biti uključeno - probaj), virtualizaciju isključi (ako ju ne koristiš), RAM Timings stavi svoje latencije koje ti pišu na keksima RAM-a (npr. 7-7-7-24, ostalo vezano za RAM latencije ostavi na AUTO), RAM Voltage stavi na voltažu koja piše na keksima RAM-a (vjerovatno na 1,5v) CPU stavi na 1.35v (za 4.5GHz), LLC stavi na 3 (uvjek na 50% od skale koju ti nudi), isključi sve power saving opcije i RAM brzinu (MHz) ostavi na AUTO. 

Temperature su najbolje od 60-70 stupnjeva ali prihvatljive su i od 70-80 stupnjeva pod full loadom (prime 95 - Blend) zato što u svakodnevnoj upotrebi će biti 5-10 stupnjeva manje (osim ako se baviš poslovima koji iskorištavaju CPU 100% više sati).

Dobri primjerci procesora mogu doseći 4.5GHz i sa manje CPU Voltage, tako da možeš probati malo smanjiti napon.

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.12.2012 14:14 (Mile 74).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Mile 74 kaže...

PLL overvoltage isključi (malo vjerovatno da ti CPU traži da treba biti uključeno - probaj), virtualizaciju isključi (ako ju ne koristiš), RAM Timings stavi svoje latencije koje ti pišu na keksima RAM-a (npr. 7-7-7-24, ostalo vezano za RAM latencije ostavi na AUTO), RAM Voltage stavi na voltažu koja piše na keksima RAM-a (vjerovatno na 1,5v) CPU stavi na 1.35v (za 4.5GHz), LLC stavi na 3 (uvjek na 50% od skale koju ti nudi), isključi sve power saving opcije i RAM brzinu (MHz) ostavi na AUTO. 

Temperature su najbolje od 60-70 stupnjeva ali prihvatljive su i od 70-80 stupnjeva pod full loadom (prime 95 - Blend) zato što u svakodnevnoj upotrebi će biti 5-10 stupnjeva manje (osim ako se baviš poslovima koji iskorištavaju CPU 100% više sati).

Dobri primjerci procesora mogu doseći 4.5GHz i sa manje CPU Voltage, tako da možeš probati malo smanjiti napon.

Zašto brzinu RAM ostavit na auto??Namjestiš na orginalnu brzinu memorije(npr 1600MHz),napon procesora stavi za početak na malo većeoj voltaži(1.35-37v) i polako smanjivaj dok ne dođeš do najmanje moguće vrijednosti!

Uglavnom Jurky je na prvoj stranici dosta dobro objasnio ,prat taj tutorijal uz male prilagodbe ,jer svaki proc je poseban!

AUDIOFIL
13 godina

Naravno da ako ima RAM 1600MHz, a u BIOS-u mu pokazuje da radi na 1333MHz, da ga treba staviti na 1600MHz, ali ako mu dobro pokazuje, onda neka ga ostavi na AUTO. U globalu se slažem stobom, ali neznam koji RAM on ima.

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.12.2012 15:05 (Mile 74).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Probat cu ovo sto ste rekli, ram je 1333mhz deklariran. I da se razumijemo, ja imam najvecu temp 83c dok se vrti prime95 small FFT ( znaci dok najvise procesor optereti ), kad vrtim BLEND test i large FFT onda je max temperatura oko 74c isto tako i u linx-u, u Battlefieldu 3 dok igram kontinuirano kakvih 2-3 sata, ne prelazi 69C.. znaci li to da bi mi onda temperature trebale biti ok? to je pri 4.4Ghz, max vcore 1.328V ( pokusavam sad samo napon smanjivati jos da bude cim manji )

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.12.2012 15:39 (herr_martin).
17 godina

Do kud otprilike ide 3570K na NH-D14?

S koliko da startam (i što da otprilike očekujem? Koliko Ghz i koliko voltaže otprilike za neki jači takt? Znam da svaki proc traži drugačije, no eto, nisam se nikad prije bavio overclockom, pa pitam jer znam da vas dosta ima iskustva i tim procesorom.

Koristim ovaj vodič (pošto imam isto ASUS Z77 ploču): http://www.overclock.net/t/1291703/ivy-bridge-overclocking-guide-asus-motherboards

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Pogledaj u 4GHz klubu na koji napon i takt su drugi uspjeli podići svoje mašine pa kreni i ti od toliko otprilike.

Gledaj koji broj greške ti javi kod plavog ekrana i prema tome to ispravi (riješenja su ti u 1. postu ove teme).

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
17 godina

ASUS MultiCore Enhancement

Po defaultu mi je na Enabled. U vodiču po kojem radim je na Disabled kad se clocka. http://www.overclock.net/t/1291703/ivy-bridge-overclocking-guide-asus-motherboards

Može li mi netko pojasniti čem točno ta funkcija služi i dali da upalim ili ugasim kad je sistem clocknut?

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.1.2013 20:54 (lllnuclearlll).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pozdrav

Imam i3 2120 procesor i zanima me dali ga se ispalti klokat pošto imam samo kuler koji sam dobio s njim ?

Trenutno je na 3,3 GHz, ali zašto ne iskoristit ak se može.

Totalni sam početnik u klokanju tak da bi svaki prijedlog dobro došao.

0 0 hvala 0
17 godina

http://valid.canardpc.com/2706766

Već par dana vrtim ovako...

Cooler je Katana 4.

Auto OC iz BIOS-a...

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka: